Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-10 14:23

Västra Götalandsregionen inleder vaccination av fas 4 födda 1971 eller tidigare

Västra Götalandsregionen (VGR) släppte just på vaccination i fas 4 officiellt. Inledningsvis gäller det för de som fyller 50 år i år eller är äldre, dvs födda 1971 eller tidigare.
Vaccin
Alla vårdcentraler och vaccinatörer har inte uppdaterat sin information, men VGR skriver:
"En vecka före utsatt tid kan vaccinatörer i Västra Götaland inleda vaccination av personer födda 1971 och tidigare. Tid bokas hos valfri vaccinatör via 1177.se. Tidsbokning öppen för personer födda 1971 eller tidigare.

Vaccination av allmänheten i fas 4 var tänkt att starta under nästa vecka, (vecka 20), men tack vare hög vaccinationstakt kan nu samtliga vaccinatörer öppna för tidbokning för personer födda 1971 eller tidigare. Invånare kan boka sig hos vilken vaccinatör de vill. Alla vaccinatörer har uppdaterade uppgifter på 1177.se. Som ett komplement kan man också boka tid via telefon hos en vaccinatör.

Alla över 50 år kan boka tid hos valfri vaccinatör. 81 procent av invånarna över 65 år är vaccinerade med en första dos i Västra Götaland. Det innebär att VGR nått det nationella målet för vaccination mot covid-19 där 80 procent av alla 65 år och äldre ska ha fått en första dos före 16 maj."

Man går in och bokar via 1177.se och vald vårdcentral, och tiderna ser ut att försvinna i rykande takt just nu. Det kan vara enklare att boka via en privat vårdcentral som har eget bokningssystem. 

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Samma i STockholm, släpptes upp idag för 50+

  Mina källor inom vården säger att det är jättehögt tryck på bokningarna, och att det är tydligt att "den här åldersgruppen är betydligt mer vana vid digital bokning än tidigare grupper".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, konstigt vore väl annat.

   Radera
  2. När mitt landsting släppte fas 3 nyligen och uppmanade att boka tid via 1177. Fanns inga boknings bara tider när man loggade in.
   Taskig info. Man kunde väl ha informerat om det nu inte fanns vaccin eller vad nu problemet var.

   Radera
  3. Och "Alltid Öppet" var i praktiken stängd. Gick inte att gå in pga överbelastning.

   Radera
  4. Ta en nummerlapp och stå i kö. Köande är en svensk nationalsport. Vi köar överallt från lägenhetshyrande till vaccinering. I Serbien erbjuds man ca. 30 EUR ifall man tar vaccinet och då får man dessutom välja vilket vaccin.

   Radera
  5. Goofy. Synd man inte bor i Serbien. Hade man ju tagit Sputnik V istället för Moderna som jag fick förra måndagen.

   Radera
  6. Östergren. Förra månaden behövde man inte bo där för då tillät dom även utlänningar att åka dit. Dock finns ju risken att du inte hade kunnat välja just Sputnik då det antagligen är det dom flesta föredrar där.

   Radera
  7. Min serbiske kompis blev liksom jag lite krasslig av Moderna. Dock hade han i motsats till mig tillgång till Sljlivovica vilket gjorde pinan lite mindre för honom.

   Radera
  8. Är du säker på att det var vaccinet i hans fall?

   Radera
  9. Han är piggare nu efter behandling med Sljivovica.

   Radera
  10. Peroral medicinering med sljivovica brukar lösa allt.

   Radera
  11. De erbjöd mig en vaccinationstid i Norrtälje, dit det är långt att åka från Värmdö. Jag tjatade på en tid närmare Stockholm. Då sa snubben i andra änden att jag kunde få vänta i veckor eller månader på en tid på närmare håll. Men plötsligt dök ett nytt vaccin-ställe upp, Filadelfia-pingstkyrkan i Stockholm, där Capio hade hyrt in sig. Väldigt väl organiserat, man fick följa en snitslad bana och det fanns mycket personal, som lotsade en vidare hela tiden.

   Sedan fick jag någon slags allergisk reaktion med ömma leder och illamående under ca 11 dagar, med start 1 dygn+6 timmar från vaccinationen. Jag har aldrig reagerat på vacciner tidigare, men Pfizers vaccin innehåller PEG (polyeten glykol) och många har sedan tidigare antikroppar mot ämnet, pga att ämnet används i tabletter och kosmetika. PEG nano-partiklar har aldrig tidigare använts i en godkänd vaccin.

   Jag förväntar mig en ännu kraftigare reaktion efter spruta nr 2 och tänker avsätta tid för det, så att jag inte planerar någonting under veckorna efter vaccinationen.

   Jag har många inhalations- och mat-allergier sedan tidigare och därmed ett överaktivt immunförsvar. Alla mina allergier började ungefär vid 30-års åldern, innan dess hade jag inga som helst problem med överkänslighetsreaktioner.

   Radera
  12. Kompisen Jar-Jar Binks fick sin första dos av Astrazenecas vaccin på vårdcentralen, eftersom han tillhör en riskgrupp. Han var tvungen att besöka VC tidigare för ett koagulationsprov för protrombin-komplexet pga Waran, som inte fick överstiga 3.1, annars hade han fått vänta på sin spruta ännu längre. Han fick inte byta till Pfizer, tyvärr. Hans reaktion kom också efter ett dygn, med trötthet och muskelvärk.

   Radera
  13. Jag undrar om sljivovica är laxerande, pga att det har gjorts av plommon, som innehåller naturlig sorbitol, en sockeralkohol. Jag är super-känslig för många socker-alkoholer, t ex erytritol, som används i vissa chokladkakor, vilket jag inte visste innan. Det blev en hastig rusning till badrummet, men tyvärr var det upptaget, så jag fick rusa ut till trädgården, eftersom nöden inte har någon lag. Även sötpotatis innehåller sockeralkohol, nämligen mannitol, och kan orsaka magbesvär hos många individer.

   Radera
  14. @Marjatta: All form av alkohol är laxerande. Gött med plattmage dagen efter.

   Radera
 2. Har försökt, det är bara rundgång. 1177 E-tjänst söker fram ett VC nära mig och på VC står det "boka via 1177 E-Tjänster" ger upp

  SvaraRadera
 3. Intressant att unga skulle följa restriktionerna, trots låg risk för egen hälsa, för att skydda de äldre från smitta.
  Äldre ska även vaccineras först då det är störst risk för deras smitta.

  Nu börjar det talas om att endast de vaccinerade ska få lättade restriktioner, med vaccinpass som möjliggör resande bland annat.

  Inte konstigt att yngre helt enkelt börjat strunta i restriktionerna.

  Själv sitter man kvar i hemkarantän och väntar på att regeringen ska meddela att målet att alla över 18 ska erbjudas i september skjuts upp igen. Kanske får jag min första dos lagom till de gamlas tredje dos.

  SvaraRadera
 4. Ringde, 50 minuter i kö. Fick tid på fredag. Född -70.😊

  SvaraRadera
 5. Cornu, jag gissar att du tackar nej till covid-vaccin, eftersom du inte tror på covid som en potentiellt farlig sjukdom, särskilt för herrar över 50-års åldern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Corby har flera gånger hävdat att han kommer ta det vaccin som erbjuds när det erbjuds (med undantag för Sputnik)

   Radera
  2. Jag har redan bokat en tid.

   Radera
  3. Bra, man vill inte ligga sjuk i covid länge, när man har nya böcker att skriva. Eller riskera post-covid som kan orsaka en längre tids hjärn-dimma.

   Radera
 6. Har haft blogguppehåll (och nyhetsuppehåll) i några veckor. Kan meddela lite ytterligare anekdotisk info att jag fick min första dos Pfizer som tillhörande Fas 3 riskgrupp i ålder 18-59 förra fredagen. På lördagsmorgon körde jag min vanliga joggingtur och lite styrketräning. Enda biverkningen verkar ha varit smärta i injektionsarmen och sänkt en något sänkt kroppstemperatur.

  Hade lite funderingar under vintern om jag skulle vaccinera mig, men är så trött på denna pandemi nu att det övervägde. Är inte generellt skeptisk mot vaccin (tar influensavaccin varje år), men tyckte kanske att COVID-vaccinen gick väl snabbt att få fram. Har anhöriga som har ännu fler riskfaktorer än mig så summa summarum så blev det en spruta i armen.

  SvaraRadera