Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2021-05-20 09:45

Valueguard: Säsongsmässigt normal prisutveckling för bostäder i april

Utvecklingen för priserna på bostäder var enligt Valuguards statistik helt normal för säsongen i april 2021. Det var rent av så att på flera håll var prisutvecklingen svagare än normalt, och det enda som utmärker sig som säsongsmässigt starkt var villapriserna i Göteborg.
Det enda som utmärker sig
Bostadspriserna steg som vanligt i april enligt Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik. Ökningen var +0.86% mot snittet om +0.77% för april månad sedan 2005. För lägenheter i hela Sverige var prisökningen +0.48% vilket i princip är exakt som medlet om +0.49%. Villor gick något starkare med +1.07% mot snittet för april på +0.94%.

Däremot var det i fallet villor just Göteborg som drog upp siffrorna. I Stockholm föll villapriserna med -0.11% mot aprilmedlet +0.52% och den omtalade coronaeffekten när alla ska ha hus verkar som bortblåst. I Göteborg är medlet dock +0.80% för april, men priserna rusade med +2.53%.
Säsongsmässig prisutveckling i Göteborg. Data: Valueguard

Även i Malmö gick priserna något starkare än normalt för villor och ökade med +1.29% mot normala +0.71%.

För mellanstora svenska städer var det som vanligt för villorna. Medlet sedan 2005 är en prisökning om +1.37% i april, och i år ökade priserna med +1.34%.

Överlag känns det som bostadsmarknaden har lugnat ner sig och gått tillbaka till normalt säsongsmänster.

Den högbelånade journalistkåren på Södermalm rubriksätter exempelvis hos SvD med att priserna "stiger i Stockholm igen" och Bloomberg skriver om att priserna stiger i sin högsta takt någonsin. Det senare om man jämför med dippen på coronakrisen förra våren. Att utvecklingen i april i själva verket var normal passar kanske inte in i narrativet och kan sprida dålig stämning på tidningarnas redaktioner med sin ofta förekommande höga analyspotential. Expressen påtalar att priserna börjat bromsa in och Privata Affärer rubriksätter med måttliga prisökningar. Analyspotentialen är inte lika hög på alla redaktioner.

Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Inget bra för Goofy detta. Vi hoppas hans kompisar Jonas och Bianca får rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bianca? Vem är det?

   Radera
  2. "Goofy2021-04-20 14:28
   Hade dock varit ärad över att få vara kompis med Bianca. Tror det finns många fördelar med det. Pre-selection är guld värt för oss män. Det vet alla som är över 18."

   Jag mindes visst fel, trodde ni var kompisar :)

   Hursomhelst, vet inte vad Y-skalan säger där enligt matrisen. Men jag hade inte vågat chansa. Älskar ju mina kaniner

   Radera
  3. B2, Framkommer dock klart och tydligt att jag inte är kompis med henne :P
   Ingrosso menar du med andra ord. Vad säger hon om bostadspriserna då?

   Hon hamnar nog närmare 10-an på y-axeln?

   Radera
  4. Jag försökte vara rolig. Jag skulle nog hellre fråga en mäcklare angående priserna framöver. Men visst definitiv en 10p på Y, X kan ju diskuteras kanske.

   Radera
  5. Mäklare tror väl alltid på högre priser. Dom säljer ju in konceptet "bo dig rik" och bostadskarriär. Har aldrig hört en mäklare säga: "Jag tror att risken finns att denna bostad är värderad 20% lägre om 2 år men det är bara till en fördel för dig då jag förutsätter att du vill byta upp dig".

   Allt är relativt. Jämför man med average i Stockholm innerstad så ligger Bianca inte högre än medel.

   Radera
  6. Man får väl ändå ge mäklaren ett gott trackrecord då.

   Radera
  7. Absolut. Det kan man inte ta ifrån dom men jag tror inte det handlar så mycket om stenkoll på makroekonomi utan mer tur?

   Radera
  8. Man vill ju inte ta ifrån deras levebröd. Men visst att lyssna på någon med för mycket skin-in-the-game är nog dumt. Fick idag veta att mitt nybygge först är klart i början av -23. Så jag är all-over the bubble med min ekonomi här, mest på ont såklart. Men enligt Ingves som följer sitt mandat med beröm och sin herre FED så skenar iallafall inte räntan förrän -24 eller nåt. Med skenar menar jag typ 0,5% ränta. Hursomhelst en oändlig ökning ifrån noll. Men där kommer kanske en svart svan emellan. Antalet kommenterar här är lite oroväckande faktiskt, vilket verkar på nedsidan förstås. Eller har den sista bubbelförespråkaren nu köpt 20 år senare?

   Radera
  9. Deras levebröd är ju omsättningen av bostäder. Hellre sälja fler till lägre pris än få till högt pris. Däremot är dom ju lite som politiker d.v.s. lovar det folket vill höra. Jag tycker det är kul med mäklare som säger rekommenderar ett område som jättehett men bor i ett helt annat område eller att det billigaste priset var igår och att det är viktigt att komma in på marknaden så snabbt som möjligt så kör man enkel googling och ser att mäklaren själv hyr.
   Svarta svanar kommer alltid. Det finns alltid något att oroa sig för. Gäller väl att inte förköpa sig i området som alla ska bo i och räkna med 1% nettoränta forever.

   Radera
  10. Goofy, rimlig sammanfattning. Precis en mäklare vill omsätta många objekt. Ska man göra framtida vinster gäller det att ha koll på var pengarströmmarna går. Tyvärr anses ett högt bestånd av HR sänka värdet på ett område. Så krass är verkligheten

   Radera
 2. Det säger ändå någonting om prisutvecklingen när bloggaren själv kallar +1.3% på en månad för "normal" prisutveckling.

  Jag lägger inget värde i det mer än att priserna kommer fortsätta upp så länge som ingen fundamenta förändras.

  Jag får årsmedel med dina grafer till +5.4%, eller har jag tänkt fel? Det är en väldigt god utveckling utan inflation. 232% under mätperioden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert rätt. KALP styr priserna. Stockholm börjar slå i taket. Annars är det fortsatt förväntat uppgång, speciellt i växande mellanstora städer. Samt Malmö och till viss del Göteborg.

   Radera
  2. Det vore om man slog i årsinkomst-taket i så fall. För sett till disponibel inkomst ligger vi fortfarande en bra bit under vad det kostat historiskt.

   Medianinkomst för ett tvåpersonshushåll och tak belåning 4.5 gånger bruttoårslön ger ett låneutrymme på cirka 3 MSEK. Där är vi redan förbi prismässigt för en vanlig bostad säg en mindre villa/radhus eller 3a i närförort. Så ja du kanske har rätt. Men jag vet inte en enda person som sitter på en bostad i denna prisklass i Stockholm i åldersgruppen 30-40.

   Så frågan blir, har vi betydligt större förmögenheter? Eller är medianlönen missvisande; samhället är mer segregerat ekonomiskt än vad vi tror och vi har stora grupper medelklass en bit över medianinkomst. Medianinkomsten i Stockholm (2019) var alltså cirka 27 500 kr. Det är vad någon ny från gymnasiet gör i kassan från Ica en heltid.

   Nu killgissar jag såklart bara. Men får inte siffrorna att gå ihop. Pristaket borde redan slagits i för Stockholm ganska rejält.

   Radera
  3. Jag gissar på att de som konsumerar BRF i centrala Stockholm, har både varit med i tidigare uppgångar och tjänar betydligt mer än medianen.

   Exempel - par som tjänar 90k/månad tillsammans. Inga barn, inga CSN och inga andra skulder. Kontantinsats 2M

   Med en avgift på 4000kr. Kan de köpa en lägenhet för 8M. Vad får man för 8M i Stockholm, en större 3:a på Söder?

   Radera
  4. Skulle vilja säga att det som absolut är avgörande är hur tidigt du kommit in på bostadsmarknaden. Vilket uppenbarligen tillräckligt många 30-40 åringar gjort för att hålla fyr under brasan.

   Alla andra faktorer är brus i sammanhanget. Den som valde att hyra under studietiden, trodde på ras eller bara i 20-årsåldern inte hade ekonomisk möjlighet att köpa kommer resten av sitt liv se sig frånåkt kanske inte livslön men i livslån.

   Radera
  5. Jag borde varit tydligare att jag avsåg Stockholms Län. Innerstaden tycker jag är lite av en parantes.

   Men 8M är ungefär en 3a ja, men mer för attraktiva lägen/takterrasser. Lägg på 1-2 miljoner till då.

   Radera
  6. Man kan tänka sig också att två flyttar ihop med varsin brf där man varit med på uppgången. Ett sådant par har då en stor peng att handla med.

   Radera
  7. Angående resonemanget om medianinkomst så tror jag att det är så att den totala medianinkomsten är ointressant i samanhanget eftersom människor också har en ålder. Dvs när man är 30 och köper sitt första hus så är medianlönen hos de som är 30 (och är spekulanter) klart högre än 27 500 och jag tror det är relevant att ha med det när man räknar.

   Radera
  8. @Tim 8M är ingenting idag i innerstan, 2 rok Max eller 3 rok i dåligt skick i tomträtt och ful fasad. Din barn ska ha ingen kompisa om du bor trångt i en 2 rok i dåligt skick. Vill du ha lägen och takterrasser? 10M kan man inte få en riktig balkong med solen i 'bra' läge.

   Radera
  9. Aj då, det låter dyrt. Jaja ni tjänar väl betydligt bättre i Stockholms innestad än i mitt exempel. En ST läkare och en Senior Scrum-master liggare väl nästan på dubbel lön, så det kan det kanske bli en 4:e med fransk balkong :)

   Radera
  10. Mäklarstatistik visar på ca. hunkan per m2 på centrala Stockholm och det är ju baserat på slutpriser och alla lyxobjekt med. Men återigen, om man ska bo på Strandvägen och måste ha en kungsbalkong så får man nog räkna med konkurrens mot folk som sitter med 10 tals miljoner på företagskontot.

   Radera
  11. Av 5 tre-rumslägenheter i Stockholms innerstad som kom in på Booli idag hade 4 slutpriser under 8 miljoner...

   Radera
  12. De var kanske små treor under 90kvm och kanske utan balkong i V.

   Radera
 3. Inflationsförväntningar 5 år = 1,8%
  Listränta bolån 5 års bindningstid = 1,38%
  1,38% - 1,8% = "Få betalt för att bo" (om boende följer inflation)

  Som ekonom så är detta ett väldigt starkt case för fortsatta prisuppgångar.
  Som vuxen människa så känns det fullständigt ohållbart och att något måste skita sig snart.

  Källa inflation: https://www.riksbank.se/globalassets/media/rapporter/ekonomiska-kommentarer/svenska/2021/enkatbaserade-inflationsforvantningar.pdf
  Källa listränta: https://www.swedbank.se/privat/boende-och-bolan/bolanerantor.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt enig. Som förälder och medmänniska så tycker jag det är för djävligt.

   Unga borde motiveras av
   Sparande, investeringar, moral samt utbildning.

   Inte som nu när allt handlar om
   Influencers, jaga likes, bostadskarriär, krypto

   Radera
  2. Påminner mig lite om Netflixserien Altered Carbon med Joel Kinnaman där man nått odödlighet genom teknologiska framsteg. De som var födda i början av den teknologiska revolutionen är stenrika och resten får skrapa sig fram.

   Spelar liksom ingen roll hur mycket unga lägger undan till sparande, de hinner inte ikapp ändå.

   Sedan så kom jag på ett litet räknefel i mitt exempel. Inflationsförväntningen hänvisade till vart KPI tros vara om fem år, ej genomsnitt kommande fem år. Genomsnitten kommande fem år är ca 1,6% - vilket ändock ger negativ realbolåneränta.

   Radera
  3. Lite ränteavdrag på det så. Sen läste jag i nån ekonomitidning att många inte skattar för sina krypton. Märkligt.

   Radera
  4. @B2: "Sparande, investeringar, moral och utbildning"? När har ungdomar NÅNSIN motiverats av det? Glöm det din stofil, kidsen vill ligga som vanligt, och de gör det som krävs för det oavsett vilken faderlig moral du med din djupt rynkade panna försöker pådyvla dem.

   Radera
  5. "Få betalt att bo" - ja denna skrämmande utveckling.
   Sitta på arslet och titta på TV. Vänta in arvet så att man kan köpa en större villa, renovera köket en tredje gång, kanske köpa en pool.
   Samtidigt sitter ett begåvat barn i ett miljonprogram och inser att denne inte ens har råd med en etta i stockholm även om personen sliter och gör rätt för sig.
   Kommer gå fint det här!

   Radera
  6. Sverige har fått tio nya miljardärer det senaste året så det kommer att lösa sig med trickle down economics, uppenbarligen. En nations välstånd är deras medborgares kapital, sa väl Adam Smith, så vårt välstånd har tydligen ökat avsevärt på sistone. Vänta bara, vilken dag som helst kommer IES öppna en programmerarskola i Rosengård av ren välvilja.

   Radera
  7. Programmerare? Stockholm är ju redan full med programmerare (eller så kallade system architects, lead developer, etc). Kan väl hitta något vettigare för ungdomarna att göra?

   Radera
  8. Kul liknelse
   "”Om ett par Levi´s 501 stigit lika mycket i pris som bostadsrätter i Sveriges 40 största kommuner hade jeansen idag kostat 2 158 (899) kronor, en Volvo V60/V70 703 000 (370 000) kronor och en Big Mac 98 (54) kronor. Priset inom parentes är verkligt pris”, skriver Swedbank."

   Radera
  9. Tur vi slipper inflation då.

   BD, jag blev visst en stofil. Lever inte som jag lär dock. 6-7 Crazy övrigt 9-10 i enligt med Goofys visdomsmatris

   Radera
  10. @Dino Inte alla programmare har bra betald som jobbar på Google, Amazon. Det finns massor unga 'programmeare' från yrkehögskolan som har lön under 35K.

   Radera
 4. "nu när allt handlar om
  Influencers, jaga likes"

  Var inte mycket bättre på 90-talet när jag var tonåring. Alla ungdomar ville jobba "inom media" eller blir "fotomodell". VJ:s på MTV var den tidens instagramstjärnor. Enda skillnaden nu är att alla har en egen global kanal i fickan, på den tiden fick man börja på lokalradion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kunde jobba på ZTV också. Eller bli reseledare.

   Radera
  2. ZTV ja jävlar, vem kan glömma Peter Siepen som VJ i sina kreativa kollektioner.

   Radera