Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-10 11:39

Tydliga vinnare och förlorare i sällanköpshandeln under coronakrisen - värst för skor, bäst för bygghandeln

SCB rapporterar om tydliga vinnare och förlorare inom sällanköpshandlen (butiker, ej livsmedel) under coronakrisen. De stora förlorarna var skohandeln och klädhandeln, medan de stora vinnarna utöver Internet och postorder var bygghandeln, blomsterhandeln, elektronik och heminredning.
Bygg- och järnhandeln var vinnare
Siffror avrundade till hela miljarder och hela procent om ni inte får detta att gå ihop exakt.

Datat avser sällanköpshandeln, dvs inte livsmedelsbutiker, apotek och vin- och sprit (Systembolaget).

En del butiker gynnades alltså av coronakrisen. Bortser vi från Internet- och postorderhandeln som ökade sin omsättning med 22% från 52 miljarder kronor (GSEK) till över 63 GSEK så var bygghandeln den stora vinnaren med en ökad omsättning på 16% från 53 till 62 GSEK. 

Därefter kom blomsterhandeln, som ökade 12% från 13 GSEK till 15 GSEK, kanske kopplat till bostad och trädgård. Detta följdes av elektronikhandelns ökning om 11% från 51 till 56 GSEK, och heminredning med 10% från 16 GSEK till 18 GSEK.
Den fysiska bokhandeln backade 8%, men bokförsäljningen totalt gick framåt, fast flyttade online

Längs ner på förlorarsidan hittades skobutikerna som backade från 8 GSEK till 6 GSEK och -26%, följt av klädhandelns nedgång från 62 GSEK till 50 GSEK och -19%. Ur- och guldsmeder backade 8% från 6 till 5 GSEK. 

Totalt sett, dock inklusive Internethandelns ökning på 11 GSEK ökade köpen av sällanköpsvaror med 3.7% under 2020, eller med 17 GSEK. Totalt sett konsumerade alltså hushållen mer sällansköpsvaror trots recessionen under 2020, en ökning som var mer än inflationen, men kanske i linje med inflation+löneökningar.

Förra året snickrade alla på sina hus, men frågan är hur det blir med det i år med tanke på de skenande priserna?


Förloraren
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Hade det funkat logiskt så hade ju folk konsumerat dyrare. Köpt dyrare grönsaker att vända på den nyinstallerade teppanyakihällen. Fyllt den nyinköpta vinkylen med dyrare viner. Abonnerat på fler serier i den bekväma soffan. osv. Men eftersom det handlar om statusjakt och sånt så gissar jag att det är typ fordon. Vattenskoter, motorcykel, (el)bil, fyrhjuling, whatever.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast just grönsaker är väl just status. Att köpa ekologiska sådana är inte för alla.

   Själv så fick det bli Zucchini som off-season grönsak.
   Ibland lyxar jag dock till det med en gurka för 25kr eller ekologiska kvisttomater vid lönehelg :). Paprikan är out of reach.

   Det ständiga aktietipset i dessa tider, måste väl ändå vara att satsa på pool-branschen, eller kanske ännu bättre på de som gräver pooler.

   Radera
  2. Bl.a. paprika har skenat iväg sanslöst.
   Hitta någon som gräver? Grattis!!
   Funderar på minigrävare istället... men vad ska man välja?
   Beg kändis eller kina? Inom 0,8-1,0 t

   Radera
  3. Precis, just paprikan har svindlat iväg i pris. Två paprikas eller en IPA/APA blir ibland valet när barnbidraget börjar ta slut.

   Radera
  4. "The prices suck a Whole Foods"

   https://www.youtube.com/watch?v=yBy8Xnbo5jc

   Radera
  5. Det är fräckare att lägga upp en vattenskoter på insta än en paprika. Så är lite tveksam på det där med grönsaker, det är inte tillräckligt skrytigt helt enkelt.

   Radera
  6. Peter, tack den var bra :)
   Nu slipper man iallafall skulden för att inte åka kollektivt till jobbet. Voi borde dock vara okej hos godshetsmaffian, men det slår säkert bättre med en hipstercykel för 25kkr+.

   Radera
  7. BD, sant. Eller den där cykeln jag nämnde ovan med rätt utrustning och kläder. Sen lite naturvin på AW:n med cykeln parkerat tydligt synlig vid uteserveringen, borde kvalificera sig som hög levnadsstatus.

   Radera
  8. Det mest ohemulska priset på en bortglömd och utsökt grönsak är kålrabbin. Borde kosta som kål men är snordyrt.

   Radera
  9. Frluftsgrejer vore kanske det mest ironiska? "Hej hej tog nya lån och renoverade huset för 500 kkr förra året, så nu tänker jag sova i ett jävla tält hela sommaren".

   Radera
 2. Stjälkselleri tärnad och stekt/wokkad i lite cocosolja - tacka mig senare, även om det inte ger några poäng på instagram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kokosolja, varför?

   Radera
  2. Jag råkade behöva ta det en gång när både smör och olivolja var slut - och det blev mycket godare så. Att kokosolja gör stekt fisk godare visste jag dock redan.

   Radera