Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-05-12 15:09

Trots tre miljoner vaccinerade - och beräknat över en miljon smittade och immuna - så förlänger regeringen restriktionerna

Regeringen Löfven (S) meddelade idag att man förlänger restriktionerna ytterligare två veckor till åtminstone första juni. Detta trots att det getts nästan fyra miljoner vaccindoser, och tre miljoner svenskar fått minst en dos vaccin. Därtill beräknas över en miljon människor blivit smittade, vilket innebär upp till ytterligare en miljon naturligt immuna.
Läs mina läppar: En konkursad arbetsgivare ger fd personal på bidrag, vilket är bra för Partiet
Godtemplarmaffian i regeringen vägrar alltså släppa på restriktionerna den 17:e maj, efter att redan tidigare flyttat fram datumet. Nu uppger man att man istället ska släppa på restriktioner den 1:a juni, men givet att man fortsätter som man brukar kommer väl även det förändras.

Det tål att påminnas om den mycket låga smittspridningen förra sommaren juli och framåt, trots att inte särskilt många svenskar fått immunitet, medan nu kanske hälften av alla vuxna är immuna via smittan eller via vaccinen. Då bröt inte smittan ut förrän i mars, men i år ligger vi tidigare i cykeln och juni bör vara som juli förra året.

Man dinglar nu med moroten att restaurangerna ska få ha öppet till 22 från första juni, om man inte förlänger förbudet mot kul och trevligt ytterligare.

Frågan man nu ska ställa sig är om regeringen ens kommer ta bort restriktionerna när alla som vill har vaccinerat sig? Politikerna har vant sig vid makt de inte haft förut, och ingen politiker släpper någonsin ifrån sig makt frivilligt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Förra hösten fick kulturfolket som de ville och restriktionerna lättades och regeringen fick skit.

  Nu tar man inte samma risk igen - nu kör vi på restriktioner in i kaklet.

  Dessa restriktioner är ju dessutom ganska harmlösa om man inte går på konserter, på krogen eller sportevenmang.  SvaraRadera
  Svar
  1. Harmlöst för idrottsföreningar, artister, arrangörer och alla som jobbar i restaurangbranschen?

   Radera
  2. Harmlöst för idrottsföreningar, artister, arrangörer och alla som jobbar i restaurangbranschen?

   Radera
  3. Det är väl inte bara "gå på sportevenemang" som är grejen utan framförallt att restriktionerna gäller för att delta i sportevenemang.
   Som ett bröstrostlopp (liten löpartävling) ute i skogen med 100 deltagare. Förbjudet åtminstone maj ut. Patetiskt.

   Radera
  4. Brödrostlopp, skulle det vara ;-) Bröstrostlopp låter som ett nudistarrangemang :-)

   Radera
  5. Wofser, vad är det för fara med att gå på uteserveringar till klockan 22?

   Radera
  6. Förmodligen ingen mer än den risken att ju längre de har öppet desto mer kommer folk dricka och ju mer folk dricker desto gladare blir de och ju gladare folk är desto mer högljudda och närgångna blir de vilket kan öka risken att smittspridning sker.

   Radera
  7. Wofser, nä börjar bara lite tidigare. Så när pesten kommer 20.30, så vi redan lagom runda under fötterna. P g a att det är så glest på krogen så slipper man trängas på uteserveringen och smittan är ju som bekant minimal utomhus. Nu tillhör jag ju riskgrupp så jag är försiktig, varav mathandling som är en större risk än puben görs på speciella tider och i speciella butiker.

   Radera
 2. Harmlöst för idrottsföreningar, artister, arrangörer och alla som jobbar i restaurangbranschen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej de verksamheterna går ju på knäna. Couldn't care less, sa regeringen.

   Radera
 3. Det verkar som att vi har skämt bort regeringen med hög följsamhet mot rekommendationerna så nu tror de att de är allsmäktiga bara de säger något. Som det ser ut här i vårsolen verkar folk ha börjat bete sig som vanligt igen och regeringens dekret förvandlas till något slags bakgrundsbrus.

  PS Utveckla gärna det där med Godtemplare... Finns det belägg för att Steffe och Mogge och de andra är organiserade?

  SvaraRadera
 4. Eftersom man bara vaccinerar vissa delar av befolkningen kan man inte släppa på restriktionerna. I många umgängeskretsar är vaccinationsgraden nära 0.

  Idén att släppa på restriktionerna för vaccinerade gamlingar, som unga har offrat sitt sociala liv för att skydda, men inte för de unga som har låg risk för allvarlig sjukdom, är inget jag hade velat försöka försvara.

  SvaraRadera
 5. Hyperinflationen verkar säkrad. Svårt att se någon annan utgång med den här färdriktningen. Bäst att köpa hållbara och användbara saker för alla pengar som finns över och hitta en strategi för att låna så mycket det bara går medan det går. Trädgårdredskap, skottkärror, kålnät, odlingsduk, fröer....

  SvaraRadera
 6. Såg någon som hade börjat kalla Regeringen för Frugan (istället för tvärtom) eftersom det är den som bestämmer hur sent du får dricka öl på kvällen. :-)

  SvaraRadera
 7. Så vaccinet fungerar alltså inte?

  SvaraRadera
 8. Det blir fascinerande att se hur restriktionerna kommer drabba ställen där folk tenderar att flockas på sommaren, typ stränderna. Kommer stasi style inspektörer och poliser se till att det är minst 20 kvm per person där? Utomhus för publik är 100 gränsen för stående, och 500 för sittande, men hur ska man se till att inte för många ställer sig upp samtidigt? Kanske kan detta lösas genom någon smart app, t ex kopplat till det kommande gröna beviset i våra smartphones.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med nästan minst antal poliser per capita i Europa så troligtvis inte. Polisers primära uppgift är att upprätthålla lagen så om Polisen skulle stå på stranden och lägga resurser på något som inte är olagligt är direkt olämpligt och ett slöseri med pengarna på en felprioritering.

   Radera
  2. @Psycho: Vad menar du att dom gör istället? Det är deras uppgift, lag och ordning.

   Radera
  3. Fram mot sommaren borde vi ha nått en hyfsad vaccinationsgrad så det anses nog inte nödvädnigt. Särskilt då smittan går ner på sommaren och dessutom smittar mindre utomhus.

   Radera
 9. Som tur var är Noppes medlemsklubb så det är bara ni kreti och pleti som drabbas av detta.

  SvaraRadera
 10. Förra gången fick de skit för att de minskade på restriktionerna. Så de kommer de inte göra om. Men de är nog också medvetna om att det snart är val och då är det inget vidare bra att ligga med för mycket restriktioner i samhället, så detta kommer lätta inom kort.

  SvaraRadera
 11. Opopulär åsikt - en del av restriktionerna som är på plats nu har goda effekter på folkhälsan utöver minskad spridning av Corona (och tvärtom, en del av restriktionerna har negativ inverkan på folkhälsan - hoppas man avvecklar dem snart nog)

  SvaraRadera
 12. Det hade varit bra om restriktionerna hade fungerat bättre, i ett antal regioner har vården fullt upp och personalen är oerhört sliten. Locket på tills väder och vaccinering har gett effekt är klokt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker samma. Vårdpersonal som är extremt sliten och risken att dessa går i väggen eller slutar är stor framöver. Det lär ju inte lugna sig speciellt framöver då den gigantiska vårdskulden ska tas igen. Upplagt för problem.

   Tur att det finns så många experter här inom området som tror sig veta så mycket bättre än Folkhälsomyndigheten.

   "Folkhälsomyndigheten har det övergripande nationella ansvaret för befolkningens skydd mot smittsamma sjukdomar och samordnar smittskyddet på nationell nivå. Hit är en statsepidemiolog knuten. Drygt hälften av de omkring 500 anställda arbetar med att förebygga smittsamma sjukdomar, övriga med andra folkhälsofrågor.[

   Radera
 13. Tycker det är bra med att vänta lite. :-)

  SvaraRadera
 14. Tycker det är bra med att vänta lite. :-)

  SvaraRadera
 15. Tycker det är bra med att vänta lite. :-)

  SvaraRadera
 16. "– Tittar man på hur det är på sjukhusen så vore det helt orimligt att öppna upp som det är nu, säger han."

  https://www.dn.se/sverige/lakarforbundet-lattnader-orimliga-om-inte-smittlaget-forbattras/

  SvaraRadera
 17. Även om en stor andel nu är vaccinerade så är stora grupper nära nog ovaccinerade. Vilka åldersgrupper är det flest av på de arrangemang och aktiviteter som berörs? Det är nog inte de på äldreboendena och de som har hemtjänst. Bland de som är i arbetsför ålder och barn och unga är immuniteten betydligt lägre så på dessa evenemang skulle smittan ha god möjlighet att spridas. Nu verkar det som att de som ligger inne är något yngre än tidigare så i den gruppen är det nog tyvärr fortsatt hög spridning. Inte lika många dör men de riskerar fortsatt allvarlig sjukdom och långvariga besvär! Nu är smittan förhoppningsvis på väg ner och vaccinationerna på g även för de lite yngre. Det finns inget att vinna på att bli smittad nu och falla på målsnöret!

  SvaraRadera
 18. Det låter lite lätt konspiratoriskt nu, herr Bloggare, nästan som någon av konspirationstrådarna på Flashback.

  SvaraRadera
 19. Det är ju läget i vården som bör styra, anser jag. Och läget i flera regioner är ju mycket ansträngt. Att anamma försiktighetsprincipen vid öppnandet av samhället, känns som ett sundhetstecken, att man lär av misstag.

  Hur många som förespråkar slopade restriktioner har kompetens och är beredda att gå in i vårdyrket i sommar, för att bemanna arbetspass där det nu inte finns personal?

  SvaraRadera
 20. Jag vet inte vad jag ska tro? Ibland framstår bloggaren som extremt intelligent! Och ibland, som nu! Som att han vore ordförande för OBS klassen, på livets hårda skola!

  Slår restriktionerna hårt mot många näringsidkare? Absolut! Slår rekommendationerna hårt mot allmänhet i övrigt? Bara dom som bryr sig!

  Är sjukvården under hård press fortfarande? Absolut, vårdskulden ökar för varje minut, samtidigt som personalen minskar! Och pandemin innebär fortfarande en otroligt hög belastning.

  Prioriteringen är otroligt hård just nu, vilken kommer att hårdna ännu mer. Om smittotalen ökar. Den brittiska mutationen, som nu dominerar den Svenska smittspridningen. Förefaller vara aggressivare, än wuhanvarianten! Då en större andel, av de totalt inlagda på sjukhus. Behöver intensivvård, trotts lägre medelålder!

  Jag hoppas bloggaren inte ser så enögt på detta. Utan öppnar andra ögat också.
  Och förstår att det ansträngda läget på sjukhusen. Kan drabba honom själv, eller någon nära! Och då menar jag inte Covid-19. Utan om annan sjukdom eller olycka är framme. Trycket!! Att pressa patienter bort från IVA, är hårt just nu. Någon du älskar, kan ( trots IVA behov ) bli flyttad. Bara för att _hen_ var minst dålig! Personalen som kunde tagit hand om _hen_, är på covid IVA just nu!

  SvaraRadera