Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-12 09:02

Tid bokad för vaccinering mot Covid-19

Bloggar- och författarjäveln har nu bokat en tid för vaccination mot Covid-19 nästa vecka. Det blev en privat utförare i form av Apoteket Kronan i Skene. Över huvud taget verkar det vara enklare att hitta tider hos privata utförare, och det finns rent av bokningsbara tider på Kronan vid Kungsportsplatsen i Göteborg för den som fyllt 50 år.
Ironiskt nog ligger Apoteket Kronan till vänster ur bild
De offentliga utförarna av vaccinen, dvs vårdcentraler och motsvarande, verkar ha väldigt svårt att lägga ut tider i förväg, vilket dock inte gäller för privata vårdcentraler eller som i mitt fall Apoteket Kronan nu när Västra Götalandsregionen släppt på 50+ för allmän vaccination mot Covid-19.

Kronans vaccineringar i samarbete med Medicheck hittar man här och i skrivande stund finns det lediga tider nästa vecka både på Kungsportsplatsen, Hisings Backa, Torslanda, Eriksberg och Wieselgrensplatsen i Göteborg. Faktum är att samtliga listade apotek på Kronans sida för vaccinationerna verkar ha lediga tider nästa vecka - från Strömstad i norr till Skene i söder, från Falköping eller Vara i mitten, till Torslanda i väst.

Så har du fyllt 50 år är det bara att boka en tid. På den offentliga vårdens vaccinationsenheter är det sämre med lediga tider. Samtliga jag kontrollerat har inte haft lediga tider för 50+ fas 4, utan de sägs läggas ut successivt, vilket innebär att man måste gå in och söka flera gånger dagligen för att hitta en tid.

Jag hade förstås helst sett att blåljusmyndigheter, försvaret, samt privata och frivilliga räddningstjänster inklusive sjöräddningen fått vaccin först, men någon sådan prioritering har inte VGR gjort, så det är bara att gilla läget och ta sitt ansvar som 50+. Det handlar inte nödvändigtvis om att jag själv skulle riskera att bli svårt sjuk, eftersom jag inte har övervikt, samt har god kondition och hälsa, utan om att kollektivt ta det ansvar som behövs för att utrota pandemin så vi kan gå vidare, och via vaccineringen också bidra till skydd för de grupper som inte kan vaccineras. Trist dock att ha vänner i riskgrupp som ännu inte fyllt 50 och därmed inte får något vaccin än.

Nu ser jag fram emot att gardinerna fladdrar när jag huggs i armen nästa vecka.

Och tack till er som inte tagit möjligheten att vaccinera er fast ni varit i de grupper som var berättigade vaccin, så att vi yngre nu fått möjligheten tidigare än planerat.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Varför måste du så ofta ha tillägget "-jävel" så som författar/bloggarjävel, värst var väl inläget för någon vecka sedan ang gräsklipparen. Du är väl en etablerad författare och inte en 19-årig 240-raggare.

  SvaraRadera
 2. Stort tack för tipset !!!!
  Har suttit och bevakat min listade vårdcentral samt en annan här i Kungälv, inga tider så långt man kan se. Tack, bokat och klart !
  Detta bekräftar att en 55 årig boomer behöver lite IT support ändå :-)

  SvaraRadera
 3. Varför tror du att pandemin utrotas, var vi inte på det klara med att man inte ska slösa bort en god pandemi.

  SvaraRadera
 4. Vad jag längtar efter vaccineringen, jag träffar få personer när jag jobbar men det vore otroligt pinsamt att bli smittad och sedan föra smittan vidare till någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars brukar det heta att man skyddas från svår sjukdom men kan fortfarande föra smittan vidare.

   Radera
  2. Du kan fortfarande bli smittad och föra över smitta. Risken att du blir sjuk minskar dock dramatiskt.

   Radera
  3. Är du vaccinerad är risken endast teoretisk att föra smittan vidare. 1000 gånger mindre än utan vaccinering. Så låt inte den konspirationsteorin gödas och gro.

   Radera
  4. Värt att tillägga är att även naturlig immunitet efter infektion fungerar på samma sätt.

   Radera
  5. Det viktigaste är att vi får vår QR kod

   Radera
 5. Lycka till. Själv kommer jag att avvakta tills ett typ av vaccin tas fram som inte bygger på att kroppen ska tillverka massa spikprotein eller injektion av spikprotein. Senaste studien från amerikanska och kanadensiska forskare visar att det är själva spikproteinet som ger de farliga och dödliga symtomerna då de orsakar inflammation som och blodproppar. Djurförsök visade att injektion med enbart spikproteinet i blodet ger exakt de farliga symptomerna som förknippas med allvarlig covid. Själva viruset orsaker endast vanlig förkylning. Detta förklarar blodproppar och död vid vaccinering då det i vissa fall kan vara så att injektionen kommit rakt in i ett blodkärl istället för i muskeln. Moderna och Pfizer är dock uppbyggda på ett sånt sätt att det inte frigörs något spikprotein fritt i kroppen utan endast på ytan på de egna cellerna. Farvågen är att ingen vet hur länge kroppens celler själva producerar spikproteinet och vad långtidseffekten är. Men allt är ett eget val och långtidseffekterna är spekulationer, men kom ihåg att inget covid vaccin är godkänt enligt normala regler utan endast nödgodkännda.

  https://www.salk.edu/news-release/the-novel-coronavirus-spike-protein-plays-additional-key-role-in-illness/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liknande obekvämligheter kommer snabbt filtreras bort.

   Radera
  2. Kan vara bra att komma ihåg att denna "förkylning" tog död på Adam Alsing och 332 andra i hans åldersgrupp (50-59 år). Har lite svårt att tro att det är normalt för förkylningar. (1547 i nämnda åldersgrupp har behövt intensivvård för "förkylningen")

   Radera
  3. Kolla undersökning visar inte på ofarlighet utan att det är själva spikproteinet som är det farliga.

   Radera
  4. Såvitt jag minns har Adam Alsings familj önskat att dödsfallet skall betraktas som en privat angelägenhet och har undanbett sig mediauppmärksamhet och spekulationer.

   Radera
  5. @Gargamel: Oavsett om det är spikproteinet eller någon annan del av viruset som är farligt så är sjukdomen orsakad av viruset mångfalt farligare än något av vaccinen. Vad det gäller hur länge cellerna producerar spikprotein efter mRNA vaccinering så är det inte så längre. mRNA bryts ner naturligt i cellerna och är aldrig särskilt långlivad.

   @AndersH: Vad bra att ingen spekulerat kring Adams tragiska dödsfall.

   Radera
  6. Pelle, jag måste fråga hur du kan vara så säker på att vaccinen inte har några okända biverkningar? Medicinhistorien är pepprad med exempel på läkemedel som fått dras tillbaka efter flera år på marknaden då okända biverkningar dykt upp. Dessa läkemedel har dessutom genomgått flera fullständiga Fas III-studier innan de lanserades. De här vaccinen har inte gått igenom en enda fullständig Fas III utan har fått nödgodkännanden baserat på preliminära data innan studierna är klara. De har inte ens gått igenom djurförsök. För mig framstår det som ett enormt risktagande att rulla ut helt nya teknologier så här fort och i en sån här skala. Något liknande har aldrig gjorts förut.

   Radera
  7. @Anders H: Bill Gates har sagt att han tror att vaccinet är helt safe.

   Radera
  8. @AndersH: Det baserar jag på att över 1 miljard har blivit vaccinerade. Med så enormt stora tal ser man även väldigt ovanliga biverkningar (och sådana förekommer så klart). Eftersom godkännandena bara är baserade på preliminära data så följs rapporterade biverkningar upp.

   Man bör ha klart för sig att på det stora hela är valet vaccin eller infektion. Att avstå från båda är osannolikt.

   Radera
  9. Goofy: Melinda verkar inte riktigt hålla med...

   Radera
  10. @AndersH: Men det är nog fler som lyssnar till Bill än Melinda.

   Radera
  11. Det nya och centrala är just att spikproteinet är orsaken till farligheten. Detta har man inte vetat tidigare, alltså man antog att ingen farlighet fanns i spikprotein bland de som utvecklat vaccinet.

   Radera
  12. Pelle . Antalet vaccinerade är helt oväsentligt i frågan om biverkningarnad långtids effekter

   Radera
  13. Gargamel: Spikproteiner får du ju antingen från vaccin eller från viruset. Om dessa nu skulle ge långtidseffekter så gör de ju de från viruset också. Korttidseffekterna är mycket värre från viruset, eventuella långtidseffekter är därmed sannolikt också värre.

   Radera
  14. Pelle: Jag tror inte att du vet hur sånt här går till i verkligheten. Googla "Phase IV" och "pharmacovigilance" för att få en bättre uppfattning om hur det går till på riktigt. Biverkningsrapportering och utvärdering är en långsam process som är anpassad för traditionella läkemedel och vacciner. Det tar minst 6 månader och ofta 9-15 månader innan biverkningsrapporter sammanställts så att de kan bli beslutsunderlag och sen tar det 3-6 månader innan alla intressenter hunnit bilda sig en uppfattning och kan rösta. Processen är såpass tungfotad att den knappt har börjat för de nödgodkända vaccinerna.

   Radera
  15. Det finns många vaccinforskare som använder sig av google och Youtube.

   Radera
  16. Jodu Putte, det har du sannerligen rätt i! Det är så det går till när de blir tvärsäkra och allkunniga...

   Radera
  17. Tål att upprepas att sjukdomen i fråga är kopplad till mycket högre risk för blodpropp än vaccin - i synnerhet för 50-60+. Långtidseffekterna av sjukdomen är också svåra att utröna. Vad sker om 10, 20, 30, 40 år efter infektion? Eller vaccin för den delen. Ett är säkert - vaccinen skyddar de allra flesta från svår sjukdom och död, vilket är det som behövs nu

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Framgick det vilken sort bloggaren får?
  Fick själv Astras. Två nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan väl i stort sett anta det är pfizers. Endast den och mindre mängder moderna finns att tillgå för den åldersgruppen just nu.

   Radera
 8. Kör på! Visst finns det risk att smittas och bli sjuk även med vaccin och därmed även risk att sprida smitta. Men risken minskar. Den personliga Samhällsinsatsen vi gör när vi vaccinerar oss är statistisk men inte desto mindre för det!

  SvaraRadera
 9. Både viruset och vaccinet beter sig väldigt olika. Jag har två döttrar och en måg som jobbat med covidpatienter, blivit smittade och därefter blivit vaccinerade. Alla tre fick feber efter vaccinationerna.
  Jag, däremot blev inte ens öm i armen efteråt. Det kanske var koksalt jag fick.

  SvaraRadera
 10. Jag håller med, jag hade också velat att blåljusmyndigheter, försvaret, samt privata och frivilliga räddningstjänster inklusive sjöräddningen hade fått vaccin först.

  Skyddet efter Pfizer-vaccin bildas på 11-14 dagar, efter Astrazeneca på 21 dagar (alltså en längre tid så man bör vara försiktig under en längre tid). En fjärdedel som får Pfizer lider av biverkningar typ huvudvärk, feber, illamående och muskelvärk.

  SvaraRadera
 11. Får min andra dos den 25:e. Moderna I mitt fall.

  SvaraRadera