Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-26 13:50

SVT: Behov av 100 000 inflyttare för de nya gröna jobben i Norrbotten och Västerbotten

Åk norr
Det är härligt där
Åk norr
Luftig atmosfär
Åk norr
Om du jobb vill ha
Åk norr
Vi åker du och ja - Sjunges till Village Peoples Go West 1.
SVT rapporterar att det kan behövas en tjugoprocentig ökning av befolkningen i länen Norrbotten och Västerbotten för att möta upp de 10 000 nya direkta jobb inom bland annat CO2-vänligt sk hybritstål och batteritillverkningen hos Northvolt i Skellefteå. Det handlar om ett totalt behov av 100 000 inflyttare.
Sökte på Gällivare i min bildbank, men allt jag fick var träffar på Kiruna kommun, här approachen till Keb
Beräkningen baseras på 10 000 direkta jobb hos Northvolt, LKAB, SSAB och H2 Green Steel. Underleverantörerna ger ytterligare 10 000 jobb, och antalet arbetstillfällen i nya eller befintliga företag som får nytta av denna expansion blir ytterligare 10 000. Ovanpå det behövs 20 000 nya jobb i offentlig sektor, och med familjemedlemmar blir det ytterligare 40 000 personer till de 60 000 arbetstillfällena. H2 Green i Boden drog precis in ytterligare en miljard kronor i finansiering.

SVT avrundar befolkningen i Norrbotten och Västerbotten till idag 5% av Sveriges befolkning eller avrundat 500 000 invånare, så det handlar om en tjugoprocentig ökning av befolkningen.

I Boden behöver nästan 1 200 bostäder byggas, i Gällivare 1 900 och i Skellefteå 8 700. Detta är dock bara toppen på snöhögen om man ska öka befolkningen med 100 000 invånare i de nordligaste två länen. Sedan behövs samhällsservice - vårdcentraler, dagis, skolor och annan offentlig service. Nu kan det finnas en hel del lokaler tillgängliga från tidigare utflyttning, men de kommer sannolikt behöva rustas upp till moderna krav och standard.

Det lär finnas jobb i byggsvängen i många år framöver.

Varifrån södra Sverige ska få sin el när det här är klart lämnas som en övning åt Anders Ygeman (S). För övrigt importerade samtliga länder i Nordpool el ett tag tidigare i veckan.

Tillägg: Redan i vintras var bostadspriserna i Skellefteå upp 50 - 66% på två år, mot förloraren Västerås 17%. Västerås fick inte Northvolts fabrik pga bristande elnätskapacitet.

1. Fungerar även med Pet Shop Boys cover, även om Village Peoples kläder är mer autentiska (#triggerwarning).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Hmmm gjorde motsatt flytt söderut för 20 år sedan, roligt för den landsändan om det händer, jag har dock tickat av den delen på min "bucket list" och lämnar det till andra mer flyttlustna.

  Undrar om det påverkar prisbilden för elförsörjningen till serverhallarna?

  SvaraRadera
 2. Elförsörjningen är inte ett stort problem. Några kol- och oljekraftverk och saken är biff.

  SvaraRadera
 3. 100000 få köpa billigt nyproduktion i norr. När tillverkning flyttas i framtid bli garanterad alla betald att bo där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyproduktion skiljer sig inte jättemycket i pris landet över. Visst storstadspremie (högre markkostnader också såklart) men procentuellt ingen jätteskillnad.

   Radera
  2. Det har varit ironiskt, det finns job men jag tror inte riktigt på framtidsperspektiv och extrakostnader för att bo i Norrland är tryckande.
   Också PGA minskning i avdragsrätt för jobbresande.

   Radera
 4. Finns det soyalatte, skogsbadscoacher, rulltrappor jag kan springa i trots att dom rör sig alldeles självt och bilköer då??

  SvaraRadera
 5. Tips, detta är ett perfekt tillfälle att starta egen lokal kula om man är tjänsteman inom bygg.

  I coronatider kan man dessutom lätt behålla nån befintlig kund på distans med nya mer humana timpriser.

  På egen kula kommer man snabbt igång och kan täcka upp bristande behov på kommunsidan med en deltidstjänst som konsult samt ta hela uppdrag åt de privata företagen.

  SvaraRadera
 6. Jaha, era godhetsknarkande batikhäxor, varför deporterar vi inte bara 100 000 kontrarevolutionärer och politiskt opålitliga till Norrland på studs? Nej, här ska det säkert klemas med erbjudanden och bidrag. Det var bättre förr, då fick man rafsa ihop vad man hade, kliva på tåget och väva sig ett par vinterstövlar i näver när man kom fram till Kolyma. El behövdes inte heller.

  SvaraRadera
 7. Undrar hur identitetsvänstern ser på den där videon, dels positivt pga HBQT, dels negativt pga kulturell approciering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är ju delvis indian på riktigt påstår han. Så antagligen är det mest högern som är rädda att han ska ta upp det där med äganderätten.

   Radera
  2. Det var kanske byggarbetaren, potentiell SD supporter, som han syftade på?

   Radera
  3. Och nu ska det bli intressant att höra hur en byggjobbarmundering skulle kunna vara kulturell appropopriering?

   Radera
  4. Jag trodde vi pratar om kulturell aproppiering?

   Sen när har ras något att göra med kultur?

   Radera
  5. Är det kulturell appropriering när stadsbor slutar bete som idioter?

   Radera
  6. Ja jag ser ingen här som nämner ras utom du, Anders.

   Radera
  7. Ni har missat det uppenbara - om hen är HBTQ så får hen klä sig precis hur som helst hen vill, det är fritt fram då för kulturell appropriering på det området (och kläderna skall ju dessutom ändå av så fort som möjligt).

   Radera
 8. Jag är inte orolig för elförsörjningen.

  Oavsett vad elpriset är i norr och vad som krävs för att Hybrisprojektet skall vara lönsamt är det ändå lätt att exportera elen till Stockholmare eller mig och BD och Chiefen som betalar dubbelt så mycket för att slippa frysa för även i Skåne kan det vara ruggigt. (nej, inte kallt, vi har sällan myggfritt, dvs under 20 minus)


  För det är ju inte så att den norrländska industrin betalar hela södra Sveriges leverne. Vi är ju ändå sisådär en 3 miljoner hårt arbetande människor söder om Dalälven. Kanske 4 miljoner med anställning :)
  Finns många Britt-Marie...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att sätta 9.1 av Sveriges 10.2 miljoner invånare under elransonering pga politisk inkompetens misstänker jag skulle synas i nästkommande valsiffror.

   Radera
 9. Stålverk 80 blev ju en succe. Kul att det finns nya liknande projekt på gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man undrar ju om stålet i vindkraftverken som delvis kommer stå för elen som krävs för att generera vätgas kommer vara co2-vänligt eller inte?

   Hur stor andel av världens stål kommer att produceras utan kol år 2030? Killgissar på väldigt lite. Hur mycket extra el kommer krävas för att nå 50 resp 90%? Är det hela skalbart eller blir det en nischprodukt för klimatöverkänsliga Södermalmsbor?

   Radera
  2. När det var överspelat så flyttade man bara till BaiBang (hur nu det stavas?)

   Radera
 10. Kan man jobba hemifrån? Finns där mycket naturvin i naturen? White Men Can't Accomondate-to (YMCA).

  Förövrigt behöver du fixa din blogg, den försöker ladda nån bild som inte går att ladda om och om igen (GET https://mediacreeper.com/image) 500 (Internal Server Error). Sitter på Chrome/Windows

  Fast det är kanske bara hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow: Inte endast i Ronneby utan också i än så länge anonym kommun i Skåne. D.v.s. jag har senaste dygnet förundrats över de däringa prickarna uppe i etiketten eller vad det nu kallas som blinkar fram och tillbaka som om sidan fortfarande letar efter något som skall laddas.

   Radera
  2. @Wow, nejdå det är inte bara hos dig som sidan försöker ladda konstant. Jag har noterat samma.

   Radera
  3. Chiefen, tillåt mig att förklara. Det är mitt sätt att driva med krypton. Speciellt de som sitter och bara väntar och med en tro på att de ska bli rika. Kallas HODL på kryptospråk, symbolen två händer.

   Den är står för rikedom.
   Wow är vad hunder säger
   Avataren är för DogeCoin, och hunden är en Shiba.

   Dogecoin finansierade Elon Musk senaste raket. Innan SNL (Saturday Night Live) kom säljläget, HODL:ers sålde inte och följde med kursen ned. Hade då gått upp 17000% Y2D, planen för många vara att checka ut vid en dollar. Nu står den på 34 cent, men innan SNL var den på runt 70 cent.

   Med derivat blir det snabbt pengar åt båda håller.
   Jag har bara mina:de coins just nu, det täcker årselräkning ifall jag säljer idag. Försäljningen jag gjorde kommer Maggan till nytta. Hon ska ha sitt. Och mitt nöjeskonto klarar nu hela sommaren.

   Jag köper nog in mig igen, vid 5 cent kanske. Eller inte.

   Jag bor inte i Ronneby heller. Rekommenderar faktiskt ingen att flytta dit heller. Däremot för sommarhus eller kanske till Karlskrona då. Fast då kan man ju likaväl fortsätta hela vägen upp till V-vik.

   Radera
  4. Chiefen, du får såklart vara anonym. Med det räcker nog att studera stambanorna och tidtabellerna för att lista vilket kommun du nu tillhör. Finns dock en hel del felkällor, då kommunerna är små och breder ut sig på ett märkligt sätt. Titta på Lunds kommuns gräns mot andra kommuner. Ibland är man i Lomma och ibland i Staffanstorp fast man befinner rätt sida 108:an

   Radera
  5. Trodde du menade mitt Namn. Ser nu att du menade samma sak som jag. Jag kan tyvärr inte fixa det, utan att hacka bloggen. Det vill jag inte, för då blir nog Cornu ledsen.

   Radera
 11. Är stålverket i Boden färdigställt till 2024 så tar jag av mig skorna och äter upp dom, kan även äta Annie Lööfs oätna sko.

  SvaraRadera
 12. Tyvärr. Villapriserna i Västerås har stigit ca 20% senaste året.

  SvaraRadera
 13. 20% uppåt i villapriser är knappast att betrakta som en förlorarposition. Snarare som en i längden ohållbar rusning uppåt. Om vissa kommuner har extremare prishöjningar ser inte jag som att de har vunnit. Känns som om de kommer att få ännu större problem.

  SvaraRadera
 14. Är jag den enda som är skeptisk till de här siffrorna? Kommer ni ihåg hur det sades att det skulle explodera med arbetstillfällen när 40talisterna gick i pension?
  Kommer ni ihåg sifrrorna om "70000 programmerarjobb" som har cirkulerat sedan iallafall 2016.

  SvaraRadera