Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-31 08:57

Svensk BNP har fortfarande inte återhämtat sig helt

Svensk BNP var under första kvartalet 2021 fortfarande inte tillbaka på de nivåer som gällde första kvartalet 2020. Den primära återhämtningen skedde under tredje kvartalet, men det går segt sedan dess. Socialdemokraternas idé i detta läget är alltså att införa förmögenhetsskatt, ett förslag som enbart med sin existens orsakar osäkerhet och driver ut investeringar och kapital från landet.
Sverige
BNP steg med 0.8% under första kvartalet 2021 jämfört med fjärde kvartalet 2020. Jämför man första kvartalet 2020 och 2021 är BNP fortfarande ner -0.1% och vi har alltså ännu inte återhämtat oss från recessionen, trots överhettningen av ekonomin. Detta avser säsongsrensad BNP med fasta priser (dvs som tar hänsyn till inflationen).

Första kvartalet i år hade en BNP på 1 273 618 MSEK jämfört med 1 275 264 MSEK motsvarande kvartal året innan och 1 274 368 MSEK år 2019. Svensk ekonomi är alltså inte ens tillbaka på 2019 års nivåer än. Den största delen av den återhämtning som faktisk skett inträffade under tredje kvartalet förra året, men sedan dess går det segt.
Svensk BNP per kvartal 2014K1 - 2021K1 Data: SCB

Dessvärre har nu Socialdemokraternas utspel om förmögenhetsskatt i ett känsligt läge orsakat osäkerhet och kommer driva nödvändiga investeringar och kapital ur landet, oavsett om det blir någon sådan skatt eller ej. Därtill pratar man om att höja andra skatter - vem vill investera i ett land som tänker höja skatterna?

Nu är det väl med hög sannolikhet så att vi på ett år under andra kvartalet 2021 har tillväxt, med tanke på hur ekonomin kraschade andra kvartalet förra året, men avgörande blir om ekonomin har växt på två år, eller om den fortfarande släpar efter 2019. Sett till överhettningen borde vi ha återhämtat oss.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Inte så övertygad om att blotta omnämnandet kommer att "driva kapitalet ur landet" direkt. Detta har ju stötts och blötts så många gånger redan och nämnts hit och dit. Såvitt jag vet har det ju diskuterats åtskilliga gånger även i Kalifornien och Silicon Valley ligger ju kvar... I övrigt finns här en exposé över förmögenhetsskatt genom tiderna som kanske kan vara intressant:

  https://foreignpolicy.com/2020/08/14/wealth-tax-zakat-islamic-ancient-greece-inequality/

  In other news: Ann van der Heberlein-Heeg eller vad hon heter nuförtiden kommer ut med en bok till hösten. Titeln? "Fallet". Ladda för en fet stämning, Cornu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det pågår företagsflykt från Californien och Silicon Valley. Googla Ben.

   Radera
  2. Skicka in några länkar istället. Det är "Googla det" är lika trött som "skatter ger flykt ur landet".

   Radera
  3. Generisk titel. Inget att bråka om.

   Radera
  4. "Höga skatter lockar investeringar till Sverige"?

   Radera
  5. Spännande att du nämner det, förmögenhetsskatt var t ex ett case i 2008 års valrörelse i kalifornien och jag googlade hur deras BNP gått sen dess. Vad tror du jag fann? Just det, den har vuxit sisådär 30%. Då kan man så klart argumentera att den skulle vuxit ännu mer om ingen kommit med nåt sånt förslag, men det är ju ett icke-falsifierbart argument som i så fall måste unerbyggas med fakta.

   Radera
  6. Cornu: Ja, jag skojade givetvis. Det är dessutom en självbiografisk bok och inte en fiktion så det är t o m olika genrer.

   Radera
  7. Kan ju dock vara intressant vilka som hängs ut.

   Man ska komma ihåg att svärjisarna skiter fullkomligt i själva personerna, utan är bara intresserade av att någon namnkunnig ska säga SANNINGEN så de kan hö-höa med sina anonyma Internetkonton, för själva vågar de inte gå ut öppet. Så så fort någon sagt SANNINGEN kastas de bort när de inte längre är intressanta. Tror Heberleins bok kan vara en sedelärande historia om hur lite svärjisarnas förgrunsfigurer är värda i svärjisarnas ögon.

   Radera
  8. Här är en intressant länk till varför människor och företag lämnar Californien. Handlar mycket om höjda skatter och delstatliga interventioner
   Jodå flykten accelererar nu. Huvudkontoren och det intellektuella kapitalet flyttar först.
   https://www.cnbc.com/2021/01/23/why-companies-are-fleeing-california.html

   Radera
  9. Att skatten faktiskt höjs kan säkert vara en anledning; att nån pratar om det, not so much.

   Cornu: Ja, det vet vi när boken kommer. Läste Linderborgs "uthängningsbok", men de flesta var inte särskilt kända för mig. Har därför inte särskilt höga förväntningar på Heberleins bok - nån kanslichef hos M eller SD eller whatever som beter sig si eller så är inte så dramatiskt avslöjande för en vanlig svenne.

   Radera
 2. Q1 2020 hade en extra arbetsdag jämfört med Q1 2921.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schysst tidsmaskin du har där, får jag testa?

   Radera
  2. Fat finger...
   Fast Q1 2921 har lika många arbetsdagar som Q1 2021, om inget hinner ändras.

   Radera
  3. Den sibirisk-kinesiska ortodoxa kalendern som kommer att användas av stäpp-techno-barbarerna i de radioaktiva ruinerna av Nya Stockholm år 2921 har sju arbetsdagar i veckan.

   Radera
 3. Vill man ha fastighetsskatt så får man ha hövligheten att skippa den godtyckliga uppräkningen av taxeringsvärdet som kommer av att grannarna säljer eller man själv rustar upp fastigheten. Vinstskatten vid försäljning kan även den vara kvar.
  Sosse-tänket jag har problem med är uppräkningen av taxeringsvärdet som någon sorts avundssjukskatt. Jag är inte rikare för att grannarna sålt dyrare medan jag bor kvar. Vi skulle snabbt komma tillbaka till tidiga 2000-talet om en ny fastighetsskatt skulle fungera så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hela poängen med fastighetsskatt är att komma åt det ickepekuniära marknadsvärdet.

   Den som byggt sin ekonomiska framgång på sin och föregående generationers ägande är givetvis mot en sådan reform.

   Den som å andra sidan föredrar meritokratiska principer och söker framgång genom hårt arbete och fortbildning torde välkomna den.

   För det avgörande för framgång borde väl ändå vara vad man gör framför vad man har?

   Radera
  3. Jag har köpt alla mina fastigheter för skattade pengar baserat på hårt arbete efter gedigna studier. Jag välkomnar inte fastighetsskattens återinförande *med dagens uppräkning*. Jag ser inget fel i att om köper en fastighet för X kronor 2010 och sedan har betalar 1,5% i fastighetsskatt baserat på X så länge jag äger den. Säljer jag den 2030 till 3*X så är ju reavinsten där och skall skattas - helt naturligt.

   Radera
  4. Försök betala räkningar eller köpa mat med det ickepekuniära marknadsvärdet. Och varför ska man straffas för att grannen sålt och drivit upp värdet? Och dessutom straffas för att man haft lyckan och/eller förmånen att ha förfäder som varit driftiga och framgångsrika eller helt enkelt haft tur också? Stinker avundsjuka, precis som det alltid gör från roffarna och sosseriet.


   Med det sagt är kan jag tänka mig en fastighetsskatt som en del i en större reform där arbete slutar straffbeskattas och där det totala skatteförtrycket blir lägre.

   Radera
  5. K Crunch, en sådan reform med sänkt skatt på arbete i utbyte mot fastighetsskatt skulle dessutom reducera klyftorna genom att gynna de som hyr sin bostad.

   Radera
  6. För dryga 10 år sedan jobbade jag ett tag i Galveston, TX. Dyra hus och hög fastighetsskatt på grund av det fina läget. För att kompensera för de stackare som bor där permanent så har countyt ingen statlig inkomstskatt - sug på den Maggan!
   Galveston har ett system med uppräkningar av värdet på fastigheterna men gubben jag hyrde av hade inte fått höjt på 10 år och sker (då i alla fall) oftast enbart vid försäljningar eller överlåtelser (typ arv).

   Radera
  7. Eftersom Staten är den allra största markägaren av alla så kan vi väl börja med förändring i toppen där och avskaffa dess rätt att äga mark på ärftlighetsliknande basis? Bara för att se att omvandlingen fungerar liksom...

   Radera
  8. ”State income tax” saknas, inte federal alltså…

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Det där ickepekuniära marknadsvärdet är intressant.

   Det går bra att realisera värdeökningen för att köpa kapitalvaror: fritidsbåtar, husbilar, lyxbilar, Teslor. Eller för att köpa bostadsrätter åt sina barn. Attefallshus och swimmingpool. Kanske en sommarstuga på Österlen eller hus i Spanien?

   Men så fort det talas beskattning DÅ är plötsligt värdet helt totalt omöjligt att komma åt.

   Hur kan det vara så?

   Skulle förövrigt uppskatta om vi kunde höja nivån lite över invektiv som sossetänk och avundsjuka. Det är liksom ingen som kallar nuvarande beskattningsmodell för akademikeravundsjuka eller arbetarförakt.

   Radera
  11. Att belåna är inte att realisera. Dessutom är det mer av en vandringsmyt som blir till en sanning, bostadsbankomaten. Finns rätt mycket som sätter stopp för sådant beteende, bolånetak, amorteringskrav, pantbrevsavgift, värdering får ändras vart 5 år osv.
   Arbetar ingår dessutom i medelklassen numera.
   Nu är nuvarande röda regering vill införa marknadshyror så kommer bostadsbidraget hamna på 35 miljarder, skattepengar som går direkt till hyresvärdens. Klart ni måste höja fastighetsskatten för att ha råd med detta.

   Radera
  12. @Sjunkbomben

   "Att belåna är inte att realisera."

   Du ger bort en del av din bostads värde åt banken och du får pengar i utbyte. Låter som själva definitionen av att realisera något.

   "Dessutom är det mer av en vandringsmyt som blir till en sanning, bostadsbankomaten."

   Jasså jaha. Då rör vi oss nog i olika bubblor. Majoriteten av de jag känner som köpte hus för ca 10 år sen och som nu bygger om kök, anlägger pool med mera utnyttjar just värdeökningen till det. Nån har köpt sommarstuga och använt "primärbostaden" till att få loss kontantinsats. Ett fåtal har köpt bil eller båt även om det inte är lika vanligt.

   Radera
  13. Det är en rätt stor skillnad om det är valfritt, tror inte någon opponerar sig om man får belåna sig och skatta dessa. Tror att man skulle vara nästan lika upprörda om det var en obligatorisk sommar stuga pengarna ska få till. Sen är jag för fastighetsskatt men då bör den ersätta kommunal skatt.

   Radera
  14. Vi kan enas att vi lever i varsin bubbla där ingen har mer rätt?

   Just bil kan man få till en väldigt förmånlig ränta som ligger tiondelar från boräntan, tips till de bekanta som belånar huset istället.

   Radera
 4. Eftersom Staten är den allra största markägaren av alla så kan vi väl börja med förändring i toppen där och avskaffa dess rätt att äga mark på ärftlighetsliknande basis? Bara för att se att omvandlingen fungerar liksom...

  SvaraRadera
 5. För S är Sverige bara en plats att maximerar makten åt partiet och säkrar resurser till sin ledargarnityr.
  Lik en parasit betraktar sin värd som den givna miljön att förökar sig oavsett hur det går för värdsorganism.
  Partiets utspel ska bara ses som positionering i den interna maktkampen.
  Om eller att vissa utspel eller åtgärdar orsakar skada för landet är totalt irrelevant för dess företrädare.

  SvaraRadera
 6. Helt magiskt kommentarsfält idag!

  Trevlig dag alla!

  SvaraRadera