Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-05-16 18:25

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan.
Kapital
Som vanligt kan jag inte se vem du är eller ens var du sitter, utan endast dina svar samt en tidsstämpel.

Bruttokapital innebär att vi struntar helt i din skuldsättning och tittar bara på tillgångssidan i din balansräkning, om du förstår vad det betyder. Dra iaf inte bort några skulder.

Summan av dina fyra svar ska bli 100. Blir det inte 100 kommer svaret strykas från enkäten. Den tidigare enkäten var för svår att förstå för 72% av läsarna och har utgått.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Brukar ligga minus på likviden, lönen betalar mastercardräkningen. Nu har jag dock runt 70k i räkningar som ska betalas i Maj, så jag får nog dela upp mastercardräkningen. Ligger all-in på bostäder som jag bäst förstår.
  Krypto handlar jag vid behov. Aktier förstår jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. All in i bostäder är bra. Det är till skillnad från aktier mindre volatilt och billigare belåning till så bra hävstång.

   Radera
 2. Sitter just och tittar på kapitalfördelningen eftersom jag ska buda på en skogsfastighet. En fråga till Cornucopia - jag har för mig att du skrev nyligen att du hade sålt en del av din skog? Bara nyfiken på hur du tänkte gällande detta - argumenten för eller emot, dvs behåll eller sälj? Avkastningen över tid kan ju inte tävla med börsen, men jag tycker ändå det känns attraktivt att öka i skog av diversifieringsskäl (har ca 70-80% i börs idag) + att jag vill bygga upp en extra buffert långt fram i tiden (slutavverkning ligger ca 50 år fram i tiden) till en familjemedlem som inte har förutsättningar att fullt ut försörja sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sålde av de vanliga anledningarna, så det hade inte så mycket med för eller emot att göra, utan för att jag behövde pengarna.

   Radera
  2. Förstår, tack för svar!

   Radera
  3. Som skild förstår man de vanliga anledningarna direkt. Hade jag haft bättre ekonomi, så hade jag bott kvar i huset på åkern. Banken var dock inte så bra vän, så då fick det bli lägenhet :)

   Radera
  4. Tror vi på svensk skog i klimatförändringens tid?

   Radera
  5. @Rickard: Ja, men man måste nog tänka om lite grand angående hur och vad man planterar och hur man sedan sköter skogen. Elden och kryp gillar gran, är elden stor nog gillar den även tall men är inte så förtjust i löv. Stormen gillar också gran, tall om stormen är stor och stark. Torkan gillar nästan alla trädslag.

   Radera
  6. Rickard, nä det är ingen som tror på det. Dock tror vi på klimatförändringar. Blir väl varmt och skönt här i Söder, men mer blåst och regn tyvärr. Min idé om att pumpa upp vatten på åsarna är kanske inte så dum :)

   Radera
  7. Mpjens, jo något går alltid att odla, men jag undrade över om det är ekonomiskt att köpa sköog nu, till nuvarande prisbild, för den framtida produktiviteten? Björk växer överallt, tallen klarar sig nog, med sin pålrot men det är helt andra produktionanivåer än uppskrämd granskog.

   B2, jo, förutom att vattenmagasinen räcker sisådär fem minuter..
   Det blir till att kleta ner kustbandet med havsbaserad vindkraft som kostar lika mycket s kärnkraft.

   För någon ny kärnkraft blir det inre.

   Radera
  8. @Road
   Om insekterna, stormarna och bränderna låter bli skogen avkastar det 2 % kanske.
   Snacket om andra träslag (löv) ät ju trevligt, men för att få pengar i det krävs mycket stora arbetsinsatser och 150 års horisont.
   De unga jag snackar med i dagens samhälle är dessutom så fjärran från sina agrara rötter att de inte kan förstå hur man kan äga mark. Det kommer knappast vara tillåtet att äga skog som privatperson om 30 år, tyvärr.

   Mitt tips:
   Köp ett trevligt fritidshus med 5-10 ha (viktigt att det klassas som lantbruksfastighet) och försök driva upp allt utom gran till ditt eget lilla paradis.
   Det kommer i vilket fall alltid vara högt värderat.

   Radera
  9. Kan väl bara hålla med Söderslätt där. Både skogsbruk och jordbruk kommer förbjudas i Sverige, då det är miljöfarlig verksamhet. Sverige ska användas som ett CO2-reservat av övriga EU, och i princip inget kommer få avverkas. Däremot kan du sälja fritidshuset till en tysk för 100 miljoner om 30 år. Vilket iofs bara räcker till en mindre lägenhet i Stockholm vid det laget.

   Radera
  10. Det är för övrigt viktigt att man har små fastigheter, som Söderslätt skriver, så de inte kan brukas rationellt. Staten vill sällan/aldrig göra naturreservat och förbjuda bruk av marken av så små ytor. Har du däremot 100 hektar som du skött för väl, så det blivit Vacker Skog (TM), så riskerar du avverkningsförbud och att det läggs i reservat.

   Radera
  11. Vet inte om jag håller med till 100 %, gissar på krav på ekologiskt och plockhuggning för alla utom de som får undantagstillstånd (skogsbolagen)
   Gällande lägenheten i Stockholm pekar projicerad värdering på att ekonomin i övrigt hållit - vem skulle vilja bo i Stockholm annars?

   Radera
  12. ...gällande plockhuggning så ligger det gissningsvis tidigare i tiden än 30 år, när skogen stått orörd 20 år kommer äganderätt knappast kunna motiveras. "Vadå, skogen är ju till för alla?"

   Radera
 3. Ja du borde insett detta och låtit folk svara så summan blir 100...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade inte folk klarat av heller. Så nu tar jag bara bort de som summerat till 100.

   Radera
  2. Lagt ut ny enkät, där jag stryker de som inte summerar till 100.

   Radera
 4. Jag blir alltid lika förvånad över hur låg andel jag egentligen har i aktiemarknaden och hur hög andel jag egentligen har i kontanter och bostäder. När jag bodde i hus blev jag emellanåt påmind av grannarnas försäljningar att värdeutvecklingen viktat om min "portfölj". Nu har andra sorters beslut fattade av helt andra skäl än placeringar gjort att en ovanligt hög andel av tillgångarna är bunden i bostäder och ovanligt lite i bank/ränta. Det är märkligt det där, men de sa på radion idag att ägande är det nya rätta i ekonomin så nu är väl snart kontanter kung igen då...

  SvaraRadera
 5. Blev lite snedvridna siffror för mig då eget bolag fick hamna på alternativa investeringar. Vilket gör övriga siffror väldigt små.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknade eget bolag som aktier…
   Räknade in tjänstepension.

   Lär bli mkt felkällor i detta.

   Radera
  2. Räknade eget bolag som alternativ tillgång. Aktierna är onoterade och går ej att sälja, och värdet (=utdelningen) följer ej börsen utan verksamheten (som är väldigt okorrelerad med börsen). I mitt fall är detta en alternativ investering.

   Radera
 6. Antar att pensionsfonder inte skall räknas med?

  SvaraRadera
 7. Lite snedvridet kanske om jag inte räknar bort skulden på boendet, ändå mycket som ligger i boendet.

  SvaraRadera
 8. Ingen media i Sverige har ännu kommenterat brittiska Chatham House's nya Rysslandsrapport, blir du först? https://www.chathamhouse.org/2021/05/myths-and-misconceptions-debate-russia

  SvaraRadera
 9. Hade ju varit ganska intressant med ålder som parameter här tänker jag. Inte sitter man med något annat än aktier och bostad i 20-årsåldern. Övervägde faktiskt lite hävstång på aktierna vid dippen mars 2020. Rackarns bananer att man inte agerade...

  För går aktiemarknaden åt pipan med min tidshorisont och mitt sparkapital har jag nog värre problem att tänka på än procentuell allokering till räntor, sparkonton, guld, krypto och tulpanlökar.

  SvaraRadera