Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-23 13:49

Söndagsenkät: Är du vaccinerad mot Covid-19?

Dags för en söndagsenkät. Låt oss titta på hur vaccinationsgraden är hos bloggläsarna, så veckans fråga är huruvida du är vaccinerad mot Covid-19?
Vaccinationscentral
Nu finns det alldeles utmärkt offentlig statistik kring antalet vaccinerade och med vilket vaccin, men nu handlar det om att titta på hur det ser ut för bloggens läsare.

Svara på enkäten nedan, och som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter, utan det enda jag kan se är dina svar och tidpunkten för svaret.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

59 kommentarer:

 1. Nej, och tänker avvakta.
  Troligtvis ett av värdens mest framstressade Vaccin..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framstressat? Ref tack

   Radera
  2. Det har väl forskats på mrna i 15-20 år och ett gäng vacciner är på väg ut. Sedan fungerar ju mrna på ett helt annat sätt än traditonella vaccin. Det är bara en instruktion till dina celler att under en kort tid skapa ett protein. Med hundratals miljoner vaccinerade känner jag mig trygg med Pfizer/Biontec.

   Radera
  3. Samma här. Trygg alltså. Hoppas snart vaccinpassen är på plats

   Radera
 2. Jag avvaktar då jag har antikroppar, är iofs inte aktuellt riktigt än ändå för egen del men sista budet här var väl alla 50+ så borde vara med nästan. Har väl inte riktigt bestönt hur länge jag väntar men borde göra mer nytta att vaccinera andra utan antikroppar först. Har ju inte heller varken samhällsviktigt eller särskilt risk utsatt jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medan logiken att om du har antikroppar låta någon annan få vaccin före är sund, så går inte riktigt "särskilt risk utsatt jobb" inte ihop, eftersom du uppenbarligen blivit smittad.

   Radera
  2. Det här med antikroppar verkar vara väldigt olika och hur länge. Själv smittad förra året och blev rätt rejält angripen. Alla kända symptom inklusive lungor. Tog över 6 månader att komma tillbaka. Testades positiv för genomgången sjukdom men hade inga antikroppar.
   Finns ju naturligtvis fler kroppsliga försvarsmekanismer med bl a B och T celler?
   Tycker själv att det är helt självklart att vaccinera sig trotts.......
   Både för eget skydd men även som skydd mot min omgivning.
   Spruta nr 1 tagen och inväntar den andra.

   Radera
  3. De flesta runt mig som åkt på jobbiga sjukdomsförlopp och långtidscovid har inte haft antikroppar efter 6 mån. Kan säkert hänga ihop med att man åkt på en svår variant men det är ju en hobby epidemiologi jag sysslar med när jag antar det

   Radera
  4. Dvs att kroppen inte lyckats bekämpa viruset på ett effektivt sätt

   Radera
  5. Ja, är helt säker på var min smitta har sitt ursprung. Min sambo som jobbar på förskola måste nog vara något av det mest utsatta av allehanda smittor.. Jag fortsatte jobba hemma med corona, större delen var mest vänta på att milda symptomen skulle släppa.

   Radera
 3. Min region är sena så det lär nog dröja innan min åldersgrupp ens erbjuds. Min gissning är väl någon gång i månadsskiftet juni-juli...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du får en trevlig hemester ✈️

   Radera
  2. Blir i sommarhuset i år igen. Dvs samma semester som innan Covid. Skillnaden har ju mest varit att det varit svårt att hitta på saker åt ungarna. Alla publika aktiviteter har ju varit stängda eller starkt reducerade, dvs museer, djurparker, lekland osv... Vi vuxna klarar ju oss bra med en grill och några lådor bag-in-box vin. :)

   Radera
  3. Låter härligt. Ja det blev en del lådviner förra sommaren. Nu hoppas jag kunna komma tillräckligt långt bort, så jag slipper se lådviner :)

   Radera
  4. Det finns en enkel lösning på det problemet - öl säljs inte i bag-in-box ;-)

   Radera
 4. Finns ingen anledning att låta vaccinera sig när man fått pröva på den "stora sprutan" och fått live virus, och ens immunsystem uppenbarligen klarat det. Det lär ge ett klart mer solitt långsiktigt skydd, med inte bara antikroppar utan också minnesceller. Dessutom är vaccinerna inte testade på personer som haft infektionen, så vi vet mycket litet om eventuella biverkningar i den kohorten. Så spara vaccinerna till de som behöver dem bättre, främst riskgrupper. Förresten även om en omgång covid vaccin kan vara bra - för vissa grupper - hur bra är det att göra det till en regelbunden, kanske årlig behandling? Att våra barn som vanligtvis knappt märker av infektionen och har hela livet framför sig, eventuellt också ska ta dessa vaccin är jag mycket tveksam till. Speciellt när troligtvis en stor del av dem redan haft infektionen, eftersom skolornas till stor del hållits öppna. Kan det vara 20-25 %? Troligtvis har de ett livslångt skydd redan, så varför utsätta dem för risken med återkommande injektioner? Den debatten efterfrågar jag. Och nej, jag är ingen antivaxxer, både jag och mina barn har fått alla vaccinationer vi erbjudits hittills. Men Covidvaccin för barn kommer jag tacka nej till. När de är vuxna får de fatta sina egna beslut. Då vet vi förhoppningsvis mycket mer. Förresten har läkaren Sebastian Rushworth, vars bok om pandemin omskrivits på den här bloggen, kommit med ett nytt inlägg/artikel om vaccin, närmare bestämt om den danske professorn Peter Gotzsches bok Vacciner : sanning, lögner och kontroverser. Rekommenderad läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du klarar dig nästa gång också. Annars rekommenderar jag dig att läsa på om mrna. Sen kan du läsa på om långtidscovid hos barn (främst pojkar). Du är t o m välkommen på ett studiebesök hemma hos mig. God dag

   Radera
  2. Jag är fullt medveten om att barn kan drabbas av långtidscovid - har själv en gudson som drogs med det i månader, nu tack och lov verkar han ok. Därmed inte sagt att vaccin är det enda svaret på denna risk - då det finns andra behandlingar som tyvärr totalt ignoreras av svenska sjukvården, myndigheter och media. Det som verkar ha mest på fötterna är parasit och maskmedicinen Ivermectin - finns mängder av studier angående covid19 och ivermectin - läs mer på www.covid19criticalcare.
   Ivermectin har använts i många miljarder doser sedan 80-talet, så dess säkerhetsprofil är skyhög. (f ö fick skaparna av den medicinen Nobelpriset i medicin 2015) Annars har det nogt varit klokt att förebygga med vitamin D (vilket till och med vår bloggare skrivit om i tidigare inlägg), och gärna andra tillskott också.

   Radera
  3. Långtidscovid. När jag blir normalt förkyld brukar det ta flera månader innan jag är helt återhämtad i halsen och näsan. Från en vanlig bakterie- eller virusförkylning. Jag har svårt att se att en så allvarlig sjukdom som Covid-19 inte skulle innebära att man dras med effekter lång tid efteråt. Ser inte det uppseendeväckande faktiskt.

   Radera
  4. Märkligt ja, det har nu gått 7 månader här. Sjukhuset och läkarna tar det iallafall på allvar.
   1) 2 x Spitometri
   2) EKG
   3) Läkarintervjuer
   4) Arbetsterapeut
   5) Fysioterapeut
   6) Åtskilliga blodprover
   7) Urinprover
   8) Barnpsykolog är nästa besök

   Men det verkar gå åt rätt håll nu. Värst var nog zombiefasen då han sov mellan 22.00 -> 15.00 (fick väckas). Var tydligt rätt vanligt i klassen enligt lärarna. Nåja en anekdot som blivit flera.
   Själv så blir jag aldrig förkyld (ta i trä), har inte varit det på 10 år iaf.

   Radera
  5. Klassens intellektuella förmåga verkar intakt, åtminstone tillräcklig för att vara en Sveriges tre bästa klasser i Sveriges största kunskapstävning för barn 11år.

   Finalen går väl på SVT barn numera. Så jobbar public service, katastrof. Synd man måste betala för eländet numera.

   Radera
  6. Det sista skriver jag under på !

   Radera
  7. Man kan väl tänka liknande med vanlig säsongs-influensa. Bara för att man har haft det året innan är man inte skyddad året/åren efteråt. Finns väl många som inte vill ha den och liknande covid.

   Radera
 5. Fanns inget val för AZ + Pfizer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fungera säkert klockrent, men visst det är väl inte kliniskt testat. Många inom vården får just denna kombo med AZ + Pf + Pf (dos 2), sägs ge ett riktigt gott skydd.

   Radera
  2. En rätt stor studie dras igång kring detta (med utgångspunkt med kombinationsterapi med en andra (eller i fallet med Jansen en första) booster dos) https://www.youtube.com/watch?v=M2YvIVkcJFk

   För den som inte vill se en video så finns det bra summering och länk till skrivna artikel i beskrivningen.

   Radera
  3. Det kommer in många rapporter om biverkningar men få som är handlagda, lite mysko.

   Radera
  4. På vilket vaccin menar du att det kommer in biverkningar på som inte handläggs?

   Radera
 6. Skit i det nu, har ni sett att kommunisterna vill förbjuda semlor? Jag förutspår att Aron Flams kommer att äta upp sig till 200 kg i ren protest.

  https://www.etc.se/nyheter/det-fikas-inte-mycket-i-sverige-det-fikas-ackligt

  SvaraRadera
 7. Då Försvarsmakten hjälper regionen där jag bor med att vaccinera sin egen personal fick jag min första spruta för ca: 1 vecka sedan. Man, 39 år, Moderna

  SvaraRadera
 8. Skulle vaccineras men det som krävdes var att Göteborgs universitetklarade av att skicka en papperslapp till rätt adress inom 4 veckor. Riktigt kul att missa....

  SvaraRadera
 9. 2 sprutor för länge sedan. Som tur är eftersom Västra Götalandsregionen inte vaccinerar övrig sjukvårdspersonal sedan några veckor tillbaka.

  SvaraRadera
 10. Mycket vaccinsnack på de digitala morgon(fika)mötena just nu, antar att det blir så när man jobbar med mest 60- och 70-talister.

  Har inte vaccinerats själv (och har som hyfsat frisk 37-åring många före i kön fortfarande). Frun som jobbar på vårdcentral fick dock AZ-vaccinet en fredagkväll i mars när de hade doser över från hemtjänstpersonalen som distriktsläkarna kunde få då. Inför dos två häromveckan var det tydligen mycket diskussioner om man skulle ge samma eller Pfizer, men just för att kombon inte var kliniskt testad valde hon och kollegorna att ta AZ igen.
  Men ser fram emot att det blir min tur nån gång (gärna innan hösten iaf) och kommer givetvis ta det jag erbjuds då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara av intresse att ta del av en ny (23 maj) video av Dr John Campell på hans Youtube kanal där han går igenom data från Israel men även andra länder som tyder på att yngre män eventuellt hellre borde ta vektor vaccin alltså AZ eller JJ, då MRNA vaccinet ska ha gett ökad risk för Myocarditis, alltså hjärtmuskelinflammation i den gruppen. Kvinnor har visat sig ha högre risk för thrombocytopenia, alltså blodproppar med AZ och JJ, och för dem kan det vara bättre att ta MRNA vaccin.Han tycker att man inte bara borde ta hänsyn till ålder utan även kön vid bedömning av vilket vaccin som ska ges. Videon heter "Vacccine risk reduction" och finns alltså på Dr John Campells kanal.

   Radera
  2. Glöm inte också slutsatsen "it has not observed a higher rate of the condition than would normally be expected in the general population."

   Radera
  3. Söka medicinska råd på Youtube... Vad kan gå fel liksom?

   Radera
  4. Mopongo: Har du kollit upp kanalen i fråga? När han ger uttryck för egna åsikter så deklarerar han det och är bra med källor generellt.

   Radera
  5. Det är det säkert. Men medicinska råd är väldigt knepiga när det sker genom envägskommunikation. Även om informationen är 100% korrekt finns det stor risk för att mottagaren missförstår ändå. Inte minst om mottagaren redan har lite egna tankar.

   Radera
 11. Jag låter gärna rädda och
  svaga människor gå före mig i kön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer inte ens att stå i kön.

   Radera
  2. IVA kommer ju ändå ha överkapacitet snart när majoriteten vaccinerats.

   Radera
  3. Svagare människor än någon som spelar tuff på ett kommentarsfält på en blogg? Vet inte om det är är så många om jag ska vara ärlig.

   Radera
  4. Låter som godhetstrams. Man tar sitt vaccin för andras skull främst. Vill du vara ego så visst, många egon svänger dock snabbt i o m vaccinpassen. Vem som är rädda och svaga kan diskuteras såklart :)

   Radera
  5. +1 Mopongo. Nä det är inte tufft och inte besitta kunskap.

   Radera
  6. Den som vill o behöver vaccinerar sig. Det är väl ingen skillnad mot andra vaccinationer?

   Radera
 12. Mina föräldrar som är disputerade läkare har tagit vaccin men tycker inte att det finns någon anledning för friska personer med normalvikt under 65 att ta vaccin (precis som för influensa-vaccin).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Disputerade läkare saknar i regel kompentens inom andra medicinska områden. De är säkert duktiga på sin gebit, men inte fan frågar jag en målare om jag behöver bra om elen i huset. En relevant liknelse.

   Radera
  2. Wow, du verkar ängslig över att ha vaccinerat dig. Covid-vaccin eller inte är ingen stor fråga för friska unga människor. Vaccin tar man om man ser ett behov, t.ex. är det bra att ta TBE-vaccin om man vistas i Stockholms skärgård men onödigt om man bor i Norrland. Samma med Covid-vaccin, ta det om du tillhör riskgrupp. Om beslutet baseras på om man får åka på semester eller ej så har man helt lämnat den medicinska avvägningen.

   Radera
 13. Väntar på SMS för att boka andra sprutan.

  Det är verkligen en no-brainer att vaccinera sig. Men vissa kan inte göra en enkel riskbedömning, och tror mer på klickrubriker än på fakta.

  Jag önskar att media tog sig tid att förklara riskerna i enkla termer, flera gånger, så att det sjunker in hos de mentalt utmanade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt enig med dig Svinto. Det är verkligen en no-brainer.
   Önskar alla anti-vaxxers trevlig hemester framöver

   Radera
  2. @Wow: Hemester blir det bara för rika som har råd att efterfråga svenska stugor. Dom fattiga betalar för ett PCR test och semestrar vid medelhavet. Vaccinationspass kommer troligtvis erbjuda alternativet PCR/Antigen test för dom som inte kan eller vill vaccinera sig.

   Radera
  3. Goofy: Ja. Det går inte att tvinga människor att ta vacciner, eller genomgå medicinska behandlingar. Test inför resa är en OK kompromiss.

   Radera
  4. Erik: Det är rätt många länder som har mandatory vaccination programs. Dock inte på covid vaccin (än). Ifall FHM och staten tycker det är säkert är det väl bara för Sverige att införa det i så fall.

   Radera
  5. Kommer inte räcka med ett PCR-test tyvärr. Krävs betydligt mer än så för en dags vistelse i Danmark t ex. Nä vaccinationspass blir det, eller intyg på att man inte kan vaccineras. Drabbar ingen pro-vaxxer. Med hemester menar jag semester i Sverige, alltså runt hemmet. Definitionen är kanske olika.

   Alla som har nått en viss position i samhället är i regel redan vaccinerade, orättvist ja. Men så ligger landet.

   Radera
  6. EU har beslutat att naturliga antikroppar likställs med vaccin i "vaccinpassen".

   Radera
  7. Skönt att man redan semestrat utomlands för inte så längesen. Jag har svårt att se att ett land jag är medborgare i där vaccination är frivillig kommer att neka mig inträde p.g.a. att jag inte är vaccinerad. Vi får se.

   Radera
 14. Vaccinerad? Svar: Nej.
  Kommer jag att vaccineras? Svar: Nej.
  Varför inte? Svar: Det har inte du med att göra.

  Mvh Blutsaftsblandarn

  SvaraRadera