Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-05-11 10:23

Slösa aldrig bort en bra kris - regeringskansliet vill permanenta pandemilagen

"Slösa aldrig bort en bra kris." - alla politiker och makthavare någonsin
Regeringsens krishanteringskanslis samordnare vill i en intervju hos SvD inte avskaffa pandemilagarna, utan verkar vilja att denna grundlagsvidriga makt ska permanentas, rent av i så fall lämnas över till nästa SD-stödda regering. Man anser inte att pandemin någonsin kommer gå över och oavsett att så länge det finns sjukdomsfall någonstans i världen är det inte slut.
All makt till Rosenbad, vår befriare!
Till absolut ingens överraskning så vill alltså våra makthavare permanenta möjligheterna att inskränka medborgarnas rättigheter, gärna i strid mot svensk grundlag.

SvD skriver bland annat i intervjun:
"Pandemin kommer inte att gå över trots att det finns verksamt vaccin, konstaterar [samordnaren[. Det är en global smitta och det är inte troligt att det går att utrota den. Det bidrar till att regeringen vill förlänga den tillfälliga pandemilagen till och med januari nästa år [...] Regeringen tappade tempo när pandemilagen skulle införas och fick allt mer bråttom att till slut få igenom den. Nu när den finns, kan den vara bra att ha kvar som beredskap."

Nästa år är det riksdagsval igen, och sannolikt blir det en SD-stödd regering, eller rent av en regering där SD sitter med, som tar över. Man vill alltså ha kvar lagen till minst januari 2022, men gärna ha den kvar permanent "som beredskap"

Man ska aldrig stifta lagar som man inte vill att ens värste motståndare ska få tillämpa. Men ger man politiker ett lillfinger så tar de inte bara hela handen, utan även resten av kroppen.

Bloggens grad av förvåning: 0 av 5 ymnighetshorn

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

46 kommentarer:

 1. Tillfälliga lagar har en tendens att vara det mest permanenta som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tillfälliga värnskatten fanns väl i nästan 30 år?

   Radera
  2. Moms infördes väl också tillfälligt?

   Radera
  3. Gunnar Sträng om jag inte minns fel, 4,2% oms tillfälligt pga finanserna behövde bättras. Och på den vägen är vi...

   Radera
  4. Pandemi-skatt på ett par % ?

   Radera
 2. Undrar om vi får rösta nästa år eller om man skjuter upp valet för att minska smittspridningen... Allt för en god sak

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir väl som i USA att poströstning helt utan verifiering av identitet införs. Blir så mycket enklare att få rätt resultat då.

   Radera
  2. Jo, fel resultat är inte bra :)

   Radera
  3. @MartinS: Endast vaccinerade regimtrogna får rösta efter att laddat ner sin personliga QR kod för att få komma in i värmen och bjudas på en kanelbulle och GEVALIA.

   Radera
  4. Källa på att det går att poströsta i USA utan att verifiera identiteten.

   Radera
  5. Huruvida man kan rösta utan att visa ID beror på var du bor i USA

   Jag hittade den här texten på US Embassy in Sweden ( lägger inte ut någon länk :)

   "On November 8, when Americans cast their votes for offices from city council member to president of the United States, some will have to show a form of identification while others won’t.

   That’s because in the U.S. elections are conducted locally. Each state (and, when the state authorizes, each locality) conducts its own elections. That means there are different systems for "

   Radera
  6. Vet ej hur det är med poströstning, men i vissa delstater behöver du inget ID med bild alls för att rösta vanligt, kan inte tänka mig att reglerna är hårdare för poströstning: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Voter_identification_laws_in_the_United_States

   Radera
  7. Tja, röstandet har varit tämligen meningslöst de senaste 15-20 åren och helt meningslöst de senaste 5-6 åren så det vore nog ärligast att helt enkelt ställa in det hela. Det skulle spara tid och pengar också.

   Radera
  8. Goofy, Gevalia är det sosse-kaffe? Inget vidare gott, smakar bränd bock. Eller hur, Östergren

   Radera
  9. @B2: Ingen aning. Jag kör bara GEVALIA Mellanrost. Är ju ingen TESLA kille så bränd bock och 240 funkar fint här uppe. Man får konsumera efter plånboken. Östergren har nog råd att dricka Kopi luwak.

   Radera
  10. Gevalia får en femma av mig på en tiogradig skala. Imponerar inte, men ok. Köpte ett lager billigt, och har så det räcker ett tag till.

   Radera
  11. Republikanerna:

   Vi vill gärna att de som röstar skall; vara medborgare, identifiera sig, vara vid liv, vara myndiga.

   Demokraterna: Rasister!

   Radera
 3. Intressant. Beroende på hur de "tillfälliga pandemilagarna" tillämpas så kan det bli en bra test på medborgarnas vilja att lyda. Om svensken ska se över sin värderingsportfölj i fråga om makt och konsekvens, så är det nu ... Personligen känner man ju att ens slumrande upproriskhet väcks till liv igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett virus är den perfekta fienden. Du kan inte se viruset och om du ifrågasätter dess existens eller dess farlighet blir du sannolikt stämplad som en konspirationsteoretiker.

   Radera
  2. Yepp, förr tokstämplade man de som såg sånt som andra inte såg - nu är vi på väg åt andra hållet igen*

   *Fabeln om Kejsarens nya kläder visar att fenomenet inte är helt nytt.

   Radera
  3. Medborgaren i gemen har som första önskan att lyda så det blir nog ingen skillnad.

   Radera
  4. Kan inte se virus? Folk här har tydligen inte slutfört grundskolan...

   Radera
  5. Kan du se virus Mattias så är du nog ganska unik.

   Radera
 4. Självklart...
  Erfarenheterna från 1930-talets kohandel då den "frisinnade" regeringen lät RLF få monopol på bönderna ("Kollektivanslutningen av de svenska bönderna" - Bo Rothstein) och som S först reagerade mot, men som strax efteråt insåg att när de tog över regeringsmakten skulle kunna göra det samma angående LO.... och så blev det. Historien upprepar sig alltid på något sätt, särskilt i Sverige...

  SvaraRadera
 5. De flesta andra länder har någon form av fungerande undantagslagstiftning att ta till som våra grannländer tex.

  Sverige som aldrig drogs in i ww2 och med rester av Ådalen-31 i minnet har ju inte någon direkt möjlighet till legal reglering liknande grannländerna om inte denna tillfälliga lag hålls kvar. Inte idealiskt, jag skulle hellre se att Sverige anpassade sig till Norges, Finlands och Danmarks lagstiftning som troligen inte är hastverk.

  Fundera istället på vad är det vi inte vet. Uppenbarligen har FHM och Regeringen inte någon jättetro på allmän vaccinering som skydd. Vad vad lurar för muterade Covid-varianter som vaccinet inte biter så bra på som det bara är en tidsfråga innan den blossar upp i större skala här? Den indiska mutationen eller annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när man vet hur lagen skall se ut, så bör det ju rimligen kunna gå på bara några dagar att införa den igen i framtiden vid behov.

   Någon repetition av startsträckan på ett halvår behövs väl inte, det jobbet är ju redan gjort nu, så om riksdagen är överens i framtiden är det ju bara att återuppliva lagen då om det skulle behövas.

   Radera
 6. Covid håller på att övergå till att bli en mental sjukdom i första hand och ett verktyg för maktgalna.

  SvaraRadera
 7. Jag ser inga akuta problem med förlängning eller evt. permanentering av Pandemilagen i dess nuvarande form så länge som åtgärder är underställda Riksdagens prövning.
  En Regering som har majoritetsstöd i Riksdagen kan allaredan sedan tidigare göra i stort sett precis vad faen den vill oavsett Grundlag!

  En demokrati innebär alltid att det inom demokratins ramar är möjligt att avskaffa demokratin! Det är den röstberättigade delen av folkets ansvar att tillse att så inte sker. Detta genom att noga överväga var att lägga sin röst i riksdagsvalen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att överväga nåt som inte finns. Jag väljer att överväga det minst dåliga. Och det är nog faktiskt S idag

   Radera
  2. chief: Det går men det är inte helt okomplicerat, om man säger så. (Jag flyr i så fall och bosätter mig på någon trevlig Söderhavsö ...)

   http://www.olofpetersson.se/_arkiv/skrifter/LiberalDebatt_OlofPetersson.pdf

   Radera
  3. Om det inte fuskas med valen ja

   Radera
 8. Den absoluta majoriteten av svenskarna känner sig djupt otrygga om de inte har en auktoritet att följa. Politikerna gör bara vad de kan för att svara upp mot väljarnas behov av trygghet så diktaturen skapas i princip av gräsrötterna. Det här kommer att sluta i tårar.

  SvaraRadera
 9. Jag tror inte att det är primärt "makthunger" som driver det här utan desperation inför att inte klara av att administrera ett alltmer komplext och svårbegripligt samhälle. Desperationen finns både hos trygghetstörstande medborgare och desperata politiker och tjänstemän.

  Om historien skall vara någon vägledning så kommer det att bli en "great reset" vare sig vi vill eller inte. Samhällen åldras och dör på samma sätt som människor och när de väl är döda finns det inget som kan få liv i dem igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tror det kan ligga något i detta. Både politikers desperation o där en mera sansad approachering blockeras av en rad särintressen. Samt desperata medborgare som av olika skäl, oro, bekvämlighet hemfaller åt att någon annan nog kan lösa det hela...

   Radera
  2. Tack för en sansad kommentar. Redan Churchill noterade ju att demokrati är det sämsta av alla styrelseskick, om man bortser från alla andra.

   Mer detaljerat kan man ju fundera över utvecklingen; när grekerna uppfann demokrati så var den ett system för jämlikar i den meningen att det inte fanns fler yrken och/eller mer teknik än att alla hade tillräcklig insikt i vad alla andra gjorde, vad det de gjorde betydde för samhället, och att man i värsta fall skulle kunna vikariera/fylla varandras skor om någon hastigt trillade av pinn och behövde ersättas.

   I dag är samhället så komplicerat att sådan översikt är helt omöjlig även för de allra mest intelligenta, belästa och/eller streetsmarta. Sådana som inte ens kan ställa in den digitala klockan på sin GPS får vara med och rösta om samhällets energiförsörjning på lika villkor (en hen, en röst) som den som är energiingenjör.

   Radera
  3. Tur att inte Sverige åldras. Vi är faktiskt det enda Europeiska landet där medianåldern gått ner jämfört med för 10 år sedan :)

   Radera
 10. Vilken glädjedödare. Man kommer i all evighet få ett antal positiva svar från detta pcrtest då falska positiva svar uppstår

  SvaraRadera
 11. Nu kanske jag är drastisk här men om målet är att vi ska tillbaka till det "normala", dvs. typ december 2019 OCH man samtidigt ser att pandemin inte klingar av, viruset försvinner inte samt att det finns frågetecken kring vaccinen är då inte den enda lösningen att bara öppna upp, låta de som dör dö och resten har immunitet och kan köra vidare?

  Jag bara spekulerar här men vad finns mer att göra, om nu ultimata målet är att nå läget som var igen?

  SvaraRadera
 12. Är funktionen där man kan betygsätta inläggen borta? Jag funderar på om jag skulle ge fyra eller fem "ymnighetshorn".
  Förresten var är oppositionen i den här frågan? De verkar vara helt bortkollrade, vilket är oroväckande inför nästa val. Eftersom Liberalerna verkar hamna under spärren och MP givetvis räddas, så ser det ut som om vi tvingas leva med en S-regering stödd av VPK och C, ännu en period. Fast det spelar nog ingen roll eftersom inte oppositionen klart deklarerar en annan politik angående pandemin och restriktioner. Man har fastnat i att kritisera regeringen angående dödsfallen på äldreboenden, vilket förstås förtjänar kritik, men mycket mer står på spel.

  SvaraRadera
 13. Förresten, varför hanteras och bedöms demonstrationer under rådande pandemi helt olika av polisen och media? Idag i Göteborg har över hundra personer demonstrerat "för Palestina" och enligt polisen har det varit "väldigt ordnat". Tidigare har Coronademonstrationer upplösts och förtalats i media, och i Sala upplöste polisen en bilcruisning på valborg, men när palestiner i Malmö cruisar med flaggor och plakat, "var det inte aktuellt att lösa upp demonstrationen från polisens sida". Källa: GP, idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Varför man har olika måttstockar ? Vi har en politisk polis i Sverige

   Radera
  3. Haha... ska vi slå vad om att anordnarna av de propalestinska demonstrationerna inte kommer hotas av vite och bötfällas, och att inspektörer från Länsstyrelsen inte varit där och fotograferat deltagarna, vilket ska ha gjorts vid anticorona demonstrationerna.

   Radera
  4. @Nik: Man får ju väga risken mot nyttan ;)

   Radera