Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-08 13:26

Självklart ska polis, blåljus och militär vaccineras mot Covid-19 som prioriterad grupp

Det är i det närmaste en skandal att i större delen av landet har inte polisen, räddningstjänsten och militären klassats som en prioriterad riskgrupp att vaccinera mot Covid-19 före den allmänna vaccinationen av hela befolkningen. Dessa yrkesgrupper har likt sjukvårdspersonal inget val att komma nära människor, utan deras yrke är tvärt om att springa rakt i farans riktning för samhällets väl. Tillägg: Till räddningstjänst bör även den ofta frivilliga eller deltida/jourhavande fjällräddningen, inklusive pistörer på skidorterna, samt Sjöräddningssällskapets sjöräddare räknas - det handlar om personer som akut undsätter nödställda och skadade, oavsett om dessa är smittbärare eller ej.
Bör vaccineras som riskgrupp
Polisen hjälper brottsoffer och griper misstänkta. Räddningstjänsten hjälper trafikoffer, räddar människor ur farliga situationer, inklusive brinnande byggnader. Militären ska på kort varsel kunna rycka ut och försvara landet mot angrepp, men också utföra skyddsvaktuppgifter i fred, såväl som om det efterfrågas vid större incidenter bistå polis och räddningstjänst.

Dessa grupper har alltså inget val där de kan lägga armarna i kors och hålla avstånd. Det är deras yrke att springa i farans riktning och om nödvändigt bära andra människor i sina famnar, bokstavligen. Det är en skam att dessa inte på samma sätt som sjukvårdspersonal och hemtjänstpersonal inte blivit prioriterade att vaccinera.

Vi som medelklassens tjänstemän kan sitta hemma och jobba på distans eller pilla oss i naveln, och bara helt frivilligt behöver vistas bland folk när vi ska handla mat - och då kan både välja andningsskydd såväl som att hålla avstånd, bör inte börja vaccineras förrän blåljusmyndigheterna och militären är vaccinerade.

Det är en fråga om både rikets säkerhet, men också allmänhetens säkerhet och trygghet i vardagen. Som det är nu kan ett helt skift på en brandstation bli utslagen för att man räddade någon smittbärare ur en kraschad bil. Det gynnar knappast resten av samhället.

Eller ska räddningstjänsten och polisen bara stå med armarna i kors och titta på, för att kunna hålla avstånd?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

46 kommentarer:

 1. Vågar man föreslå att även hemvärnet vaccineras snarast?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemvärnet är militär.

   Radera
  2. Förvisso sant, men detta tycks många inte riktigt förstå...

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Helt rätt!

  Borde vara en självklarhet.

  SvaraRadera
 4. Svårt att prioritera olika grupper. Finns väl hur många yrkesgrupper som helst jobbar nära människor. Skola, förskola, åldringsvård, sjuk och tandvård. Fysioterapeuter m.m. Det kommer bli ett herrans liv om vem som ska prioriteras först som i sin tur kommer att försena hela vaccinations processen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att stänga ner undervisning, men du kan inte låta folk brinna inne eller sitta fastklämda i en bil, eller inte gripa folk som rånar, misshandlar eller mördar.

   Radera
  2. Varför militär? Kan man strunta i att vårda och tandvårda människor?

   Radera
  3. Vård- och omsorgspersonalen har fått vaccin. De var i högsta prioritetsgruppen.

   Radera
  4. Nej. Stämmer inte. Jag jobbar inom det och har inte fått.
   Hörde faktiskt av mig till mitt landsting för ca 1 månad sen och fick nobben. Förekom inte!

   Radera
  5. Udda landsting. Alla jag känner som jobbar inom vård - och det är olika landsting - har fått vaccin. Antar att ditt jobb inte har med patientkontakt att göra.

   Radera
  6. Eller så är det något med din personlighet.

   Radera
  7. Jobbar extremt nära med alla mina patienter.

   Så här svarade landstinget.

   Hej -------!
   Jag vet inte vilken artikel du hänvisar till i tidningen, men långt ifrån all sjukvårdspersonal har fått vaccin. Sedan den 8 mars råder ett tillfälligt vaccinationsstopp för personal inom vården, sedan Folkhälsomyndigheten ändrat sin prioriteringsordning. Nu vaccineras de äldsta i vårt samhälle eftersom de löper en större risk att bli allvarligt sjuka eller dö om de insjuknar i covid-19.

   Radera
  8. Her ett flertal kollegor som har samma erfarenhet. Inget vaccin.

   Radera
  9. Man får erkänna att det är en idiotisk idé!

   Radera
  10. Det är väl rätt enkelt att prioritera olika grupper, det är vad ordet prioritera betyder. Vårdpersonal, blåljus, lärare, osv...

   Radera
  11. Ok. Ska all vårdpersonal vaccineras först? även administrativ personal. En del jobbar administrativt men även i liten utsträckning ute på mottagningen. Samma sak med polisen. Chefer/kriminalare/fot, bil-poliser. Rätt enkelt!

   Prioriteringar är inte alltid lätt. Ta etik/moral frågor inom vården ex.

   "Etik är en särskild del av filosofin och kallas ibland moralfilosofi. Etik handlar om vad som kan anses vara rätt och fel i mänskligt handlande. Det rätta bör sedan ligga till grund för vad som är ett moraliskt handlande. ... Att undersöka vad som är korrekt etik leder ofrånkomligt till olika uppfattningar."

   Radera
  12. Man kanske ska tänka på att inte vaccinera alla i en yrkesgrupp samtidigt. Min dotter som bor i Spanien berättade att alla poliser blev vaccinerade med Astra Zeneca i första omgången och blev oförmögna att arbeta dagarna efteråt p.g.a. biverkningar.

   Radera
  13. Ja antingen ser man lösningar eller problem. Men det finns en prioritetsordning redan som någon har bestämt, nämligen i åldersgrupper, så där har det redan tagits ställning i frågan.
   Allt måste inte göras i sekvens heller, vårdpersonal/blåljus/lärare/militär är en begränsad grupp som där alla förstås också ingår i åldersgrupperna och därmed vaccineras vid olika tidpunkter.
   Man kunde avsatt 20 % av doserna för prioriterade grupper och 80 % till åldersgrupperna. Procentsatser och de olika grupper är för att exemplifiera och ska inte tolkas som något som är hugget i sten.
   Jag tycker ändå det kunde varit en fin gest mot de som ändå håller igång samhället.

   Radera
  14. Tycker det är väldigt enkelt att prioritera mellan yrkesgrupper. Vårdpersonal, räddningstjänst, polis och militär är viktigare än övriga då dessa precis som Lars skriver utför verksamhet som är akut samhällskritiskt. Höll på att trilla av stolen när jag fick höra av en vän, tillika polis, att hen fick vänta tills det var dags för hens ålderskategori.

   Nils Nilsson, arbetar du inom vården ska du ha basala (och utökade) hygienregler i ryggmärgen sedan långt tillbaka så borde inte vara några problem om du inte fått vaccin. Kan för övrigt säga att både jag och alla mina kollegor blivit erbjuda vaccin. Ser likadant ut för andra vänner och bekanta inom olika sektorer inom vården så verkar vara något specialställe du jobbar på.

   Radera
  15. Vårdcentalaren

   Nu handlade inte inlägget om "basala (och utökade) hygienregler i ryggmärgen sedan långt tillbaka".
   Utan om vilka grupper som om eller ska prioriteras och om dessa grupper fått vaccin eller inte. Dina egna anekdotiska fall kanske inte stämmer för hela Sverige. Du kanske såg svaret från mitt landsting.

   Det finns väldigt många privata legitimerade vårdgivare inom hälsa & sjukvård i Sverige. Totalt 22 yrken. Bl.a Privata läkare, Tandläkare, Barnmorska, Sjuksköterska, Fysioterapeut, Naprapat, Kiropraktor, Psykolog. Fråga dom.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Tycker även det är självklart att unga 18-25 ska vaccineras före medelålders också. De har ju ett liv att leva utanför hemmets väggar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, tycker dock man kan gå ned längre i åldrarna än 18. Men det är kanske inte testat för barn, märkligt nog.
   Att börja med de som man tror följer restriktionerna sämst hade ju varit smart. Nu pajades deras skolgång istället.

   Radera
  2. Helt klart, men FHM tillåter inte vaccinet för barn (under 18) än då det inte finns några färdiga studier på den åldersgruppen än. Så det är det problemet du misstänker.

   Radera
  3. Jepp, så många misstag det begåtts. Vad lyckades vi med egentligen kan man fråga sig? Förlänga livet med några månader för några åldringar. Suck...

   Radera
 7. Västra Götaland prioriterar inte ens medicinska riskgrupper så det blir lätt absurt att låta yngre, vältränade individer gå före i kön.

  SvaraRadera
 8. Nu är det ju chefer och andra som smet före i kön i samband med fas 1 vaccinationen, pinsamt, glöm inte det.

  Detta ligger polisen i fatet då det därefter vart extra känsligt att släppa ytterligare före i kön.

  Dessa mer eller mindre korrupta individer, trots att de fick sparken, eller var det borde fått sparken har delvis ställt till situationen och skapat beslutsräddsla. Korrupta beteenden kostar och det är andra som tex polisen som nu tar del av den notan.


  Efter det så

  SvaraRadera
 9. I min kommun har deltidsbrandmännen bli it vaccinerade för någon månad sedan.

  Men generellt så är det väl som vanligt i Sverige med för många myndigheter med olika krav som krockar. Tänker på arbetsmiljöverket som stoppade användningen av skyddsmask90, bättre att brandmän och ambulanspersonal skadades av rök än använda en produkt som inte råkade vara CE märkt. Heder åt polisen gav långfingret åt AMV. Sen kom corona och då kunde inte ens tjänstemännen hålla emot och nu används den väl igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på regionen skulle jag säga.
   I tex sthlm är brandmän inte prio, men på Gotland är det vaccinerade.

   Radera
  2. Mm polisen hade pondus. Vad ska seriösa brandförsvar köpte nya masker av andra fabrikat. Vissa inte...

   Radera
  3. Vad= vissa
   Och de köpte innan Corona ä, så de hade beredskap. Under Corona har det varit väldigt svårt att köpa helskyddsmasker

   Radera
 10. Sverige - Landet där sossarna har givit alla rätt att ha det bättre än genomsnittet, men ingen får stå i den första halvan av en kö för då blir det orättvist.

  SvaraRadera
 11. Kan väl känna att serveringspersonal, livsmedelsbutiksarbetare, taxichaufförer, födkolepersonal, lärare, kollektivtraffikspersonal etc också i så fall borde prioriteras. Man kan ju argumentera för att man kan stänga dessa verksamheter men man gör ju inte det så k någon praktisk mening spelar ju inte dennamöjlighet någon roll. Dessa grupper utsätts för risken att smittas för att hålla samhället igång, bidrar till smittspridningen och enda sättet för individen att undvika risken är att säga upp sitt uppehälle. Precis som för blåljuspersonalen.

  Det klokaste är nog att försöka vaccinera så många som möjligt så snabbt som möjligt utan en massa krångel kring gränsdragningsproblematik, ökad byråkrati, kostnader för kontroller, risk för korruption och yrkesgrupper som upplever att de offras för samhällets bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla skall med!

   Vågar du vända på frågan - vilka kan vänta till sist?

   Nej, jag tänker inte svara på den själv, undrar bara om någon kan/vill/vågar.

   Radera
  2. Nej, jag har inte svaret. Jag kan avstå/vänta (sist i kön). Jag har dessutom haft corona.

   Annars: Övriga som frivilligt ställer sig sist i kön (de som har/eller inte har antikroppar). Kanske räcker det en liten bit (vet ej)? Myndigheterna får väl då gå ut med den uppmaningen till frivilliga, och se hur utfallet blir.

   Radera
  3. Naturligtvis ska datakonsulter vaccineras sist, alla förstår varför.

   Radera
 12. Vaccineringen kanske skulle prioriteras i ordning: Över 25 bast i omvänd ordning mot ens inkomst av tjänst. Då torde fattigpensionärer bli vaccinerade först, sedan folk i yrken med i yrken med mycket kundkontakt, och sist datakonsulter och chefer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart. Skulle vara en rätt väl fungerande prioriteringsordning. Uskor som har mest patientkontakt, poliser, räddningstjänst, sedan sjuksköterskor, sedan lärare. Sist regeringen.

   Radera
 13. Ja, det går ju att ha hur många ingångar som helst. Här en överläkare som ömmar för överviktiga/fetma hos unga:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/overlakaren-pa-skaraborgs-sjukhus-riskfaktorn-fetma-missas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju just detta som gör det så svårt med att prioritera olika grupper och varför man inte gör det i allt för stor utsträckning. Vissa här i tråden tycker det är lätt och då bara att gratulera till fantastiska kunskaper.
   Inom vården ser man väl att dit vaccinerna kommer "Vårdcentralen" Måste de ofta tycka att de har högst prioritet då de flesta verkar vaccinerade och då även personal utan patient kontakt. Vansinnigt enligt mig och oetiskt bara ett sätt att tränga sig före i kön.

   Privata vårdgivare har inte fått vaccin i samma utsträckning trotts att det är känt att de har fler patienter än vårdgivare anställda av landstinget. Ofta dubbelt fler. Visserligen en annan fråga men välkänt i mätningar i decennier.

   I vilken ordning är rätt? Polis = Krim, kontor, span/Yttre verksamhet. Sjuksköterska, tandläkare, Ortoped, Allmänläkare, Barnläkare, Geriatriker, Öron, näsa, hals specialist. Brandman. 10 yrken men bara 5 vaccin.

   Radera
 14. Är det här verkligen så klokt? Människor under 60 löper minimal risk om de blir smittade. Med tanke på de okända riskerna med vaccinen är det inte självklart att de bör ges utanför de direkta riskgrupperna. Hittills har vi bara sett små begränsade Fas III-studier med friska frivilliga försökspersoner utanför riskgrupperna och inga djurstudier alls. Med tanke på de senaste skandalerna med COX-2 hämmarna och opoiderna bör man vara väldigt försiktig med massutrullning av helt nya terapier. Jag är faktiskt väldigt orolig för det här pågående jätteförsöket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du vad jag är orolig för? Coronapandemin som håller på att bryta ned vår IVA-vård och operationsverksamhet totalt.

   Radera
  2. Sjukvårdens organisation, bemanning och finansiering är komplexa frågor som man knappast löser med vaccinationer. Antalet IVA-platser har skurits ner dramatiskt de senaste 20 åren samtidigt som vården har blivit mer tekniskt avancerad.

   Radera
 15. Tyvärr så tror jag att peak vaccinintresse kommer att inträffa redan kring midsommar. Nån stans strakts bortom 50% avtar intresset i UK och US och vi är på 34% nu. Men ett fungerande vaccinpass kanske kan underhålla intresset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar på ca 60% men du kanske har rätt.

   Radera