Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-05-06 11:21

SCA vs Handelsbanken: Dawn of Sandlådan

På SVT Play har tvångsfinansierade SVT:s Uppdrag Granskning just nu ett fantastisk serie med reportage om cirkusen i SCA och Handelsbanken 2014+. Det är en historia som hade avfärdats som icke trovärdig och orealistisk om jag skrivit den som fiktion. Det enda som egentligen saknas än så länge är sex.
Handelsbanken. I Hemse.
Storyn har allt (utom som sagt sex, men det kanske kommer i tredje avsnittet), och exponerar den svensk finans- och industrielitens sandlåda med hemliga agenter, hot, stalkning och maktspel.

Utgångspunkten är när SCA:s ordförande fick gå pga jaktresor och förmåner, inklusive från Handelsbanken, varpå Handelsbankens nya ordförande förföljdes, övervakades utsattes för hot och bland annat fick sina bildäck spikade. Vem som hyrt in alla hejdukar går inte att röna ut utom i ett fall där en person ska varit anlitad av SCA, vilket SCA idag hävdar att de inte känner till och att det dessutom var länge sedan. Men det ska både finnas tidigare legosoldater, tidigare Säpo-agenter (Uppdrag Gransknings formulering) och även personer med kopplingar till organiserad brottslighet inblandade. Och i slutändan även Säpo själva eftersom Handelsbanken är systemkritisk för Sverige.

Och i det kommande tredje avsnitt visar det sig i sin tur att Handelsbanken hyrt in hemliga privata agenter från säkerhetsbolag för att förfölja och övervaka tidigare ordförandens son i London.

I slutändan fick i alla fall SCA:s och Handelsbankens tidigare ordförande fortsätta jaga på SCA:s marker och arrendera den förmodat exklusiva jaktbyn.

Sedan får man ha respekt för att man når inte toppen inom vare sig näringsliv eller politiken genom att vara snäll, utan till toppen når man genom hårda nypor när det är påkallat, vilket också kan innebära att det sker även när det inte är nödvändigt. Man kommer iaf längre med ett leende och en spikklubba, än bara med ett leende. Och de som inte accepterar det och inte är beredda att använda mer än leendet kommer inte heller nå den absoluta makttoppen.

Mina växande funderingar om att inte skjuta upp pensionsåldern utan införa pensionstvång vid t ex 70 års ålder stärks allt mer. Det finns allt fler ikoner som när de passerat 70 uppenbarligen börjar bli bäst förut - ingen nämnd, ingen glömd - och jag hoppas att jag den dagen har vett att lägga ner själv.

Ni hittar produktionen från Uppdrag Granskning på SVT Play här. Poppa popcorn, bänka er, för nu blir det sandlåda.

Som författare av fiktion sitter jag och bara njuter. Det här ger så många uppslag, samt ett frikort att sådant här är realistiskt. Hade man skrivit det som fiktion hade det avfärdats som orealistiskt. Man kan bara fundera på vad Uppdrag Granskning inte fått fatt på, och vad som döljer sig bakom Handelsbankens ordförandes helt rimliga inställning att av respekt för sitt privatliv och sin familj (som uppenbarligen också blivit förföljda och utsatta för ospecificerade hot) inte kommentera det hela.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Finns en del sjukvårdspersonal som fyllt 70 och nu gör en stor insats. Soros jobbar vidare. Kungen representerar och förgyller tillvaron för de Löf som flyger och far. Har någon författare presterat något av betydelse efter 70?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. George RR Martin är 72 år. Hoppas inte han inför pensionstvång på sig själv innan han skrivit klart Ice and Fire :)

   Radera
 2. Känns som väldigt svårt att tvinga folk att gå i pension. Hur förenligt är det med personlig frihet. Om jag VILL arbeta när jag är 71 och folk är beredda att betala för mina tjänster, hur kan då staten ha åsikter om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk som har passerat sitt bäst-före-datum kommer såsom du påpekar ändå att fortsätta envisas med att vilja jobba för att känna sig nyttiga. Detta är oacceptabelt. Det räcker inte med enbart pensionstvång - vi måste återinföra den gamla hederliga ättestupan för att säkerställa den nödvändiga föryngringen av vårt kollektiva välfärdssamhälle!

   MVH // Riksförbundet Ättestupans Vänner, genom övertecknad.

   Radera
  2. https://journals.lub.lu.se/scandia/article/view/1113/898

   Radera
  3. Ättestupa är ett klassiskt meme MEN även en miljövänlig, socialt woke organisatorisk lösning på världens överbefolkningsproblem.

   Det är dags för de yngre att ta över - alla som är äldre än genomsnittet är i vägen och måste bort!

   Kom inte här och försök blanda bort korten med vad PK-infekterade universitetsforskare genom åren och/eller just nu för tillfället hävdar är historiskt sant eller inte.

   Radera
  4. Anton: Det är inte staten som hyser dessa åsikter ... tvärtom är staten angelägen om fortsatt arbete upp i högre ålder.

   Det är bloggaren personligen som funderar över detta men som bekant så är bloggaren inte staten.

   Radera
  5. Hur blir man medlem? Och var håller ni hus? Är det här?:

   https://turistmal.se/?index=item&id=6735

   Radera
  6. Ang, länken ovan. "Här knuffade släkten ner dem med en lång stock vilken alla höll i för att ingen skulle kunna skyllas för mord.". Inget nytt under solen, till och med i forna tider kom man undan med att skylla på varandra.

   Radera
  7. Ättestupa? Palliativ vård, heter det.

   Radera
 3. Tufft läge, alltså. Kanske sneglade de på vad Lundingänget hittade på med infödingarna i Sudan för att vinstmaximera, men man får tyvärr gå lite varsammare fram här i västvärlden där man kan få ögonen på sig och inte riktigt alla går att muta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, det var inte snyggt. Lite bybrännande, dödsskjutningar och annat om jag inte minns fel som de misstänktes för. Lätt att utnyttja situationen får Sudan var väl inte jordens mest stabila plats (inbördeskrig har jag för mig) när brotten begicks.

   Något säger mig dock, och inte som en ursäkt för Lundin, att detta är långt ifrån det grövsta som Petro- eller för den delen Tobaksindustrier har ägnat sig åt.

   Radera
 4. SCA och Handelsbanken är väl privata bolag? SCA får väl låta vem de vill flyga flygplan för hämta handväskor och plånböcker? De får också låta vem som helst gå runt och jaga och bo i deras hus. De som har något att säga till om är aktieägarna.

  Mina SCA-aktier har gått otroligt bra jämförelsevis med andra bolag som inte flyger privatjet och är i media om eventuella jaktstugor...

  SvaraRadera
 5. Fast förmåner skall beskattas. Har inget med att bolaget är privatägt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje obeskattad krona är en stöld från partiet... ehhh, jag menar staten.

   Radera
 6. Precis, men skall stölden inte vara konsekvent och lika för alla? 😉

  SvaraRadera
 7. Absolut roligast är ju ändå att dessa s.k. starka männen med all sin intelligens och beslutskraft blir som små fnittriga småflickor om dom får åka på en jakt där kungen är och skulle man dessutom fångas på bild, småpratandes med hans majestät jag då har man äntglien uppnått sitt mål - att vara någon viktig!!!

  Hur patetiska får man bli?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Insiktsfullt! Det vore mest pinsamt att umgås i dylika kretsar.

   Radera
  2. Ja, alltså man får väl hänga med kungen om man vill och tycker han är en skön lirare (jag har aldrig träffat karln så jag vet inte om han är go att hänga med) men att bete sig sådär fjolligt och dessutom se det som att "man blivit någon viktig" för att man hänger med honom - störtlöjligt!

   Radera
 8. Journalisten Cervenka som medverkar i programmet fick hård kritik i boken Tronstriden, av journalisten Jens B Nordström, som också medverkar i programmet. De felaktigheter, osanningar och rena lögner som förekom i många av Cervenkas artiklar gynnade Fredrik Lundberg på sådant sätt att man, likt Nordström antyder i sin bok men inte säger rent ut, man kan fråga sig på vems uppdrag Cervenka skrev artiklarna och hur han fick sin information. Det verkar dock som om Uppdrag granskning inte riktat in sig på Fredrik Lundbergs eventuella fulspel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har även misstänkt att Neurath agerade på uppdrag av Fredrik Lundberg.

   Radera
  2. Fredrik Lundberg är säkert inte oskyldig i detta men det gör inte Sverker-Perker, Pär och alla andra sköningar mindre patetiska, idiotiska eller mindre skyldiga.

   Radera
  3. Nej han utnyttjade en möjlighet som uppstod sen kan man ju ifrågasätta hans metoder men han är ju duktig på att hålla sig i skymundan

   Radera
 9. Se gärna den utmärkta dokumentären om Panama, "The Panama Papers", ett utmärkt komplement till Uppdrag granskning. Så förstår man egentligen hur världen fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra dokumentär det också, vill minnas att Islands f.d. statsminister stod med brallorna nere vid anklarna under en intervju där!

   Radera
 10. Jag tror man når toppen genom släktskap och vänskap i de flesta fall speciellt i affärsvärlden. Det är inte så märkvärdigt att vara med i en styrelse. Högsta toppen, visst då behövs mer men sen sitter en massa styrelseledamöter och nickar bara. Det är väl som annorstädes att är de obekväma åker de ut.

  SvaraRadera