Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-18 09:22

Så spärrar du Postkodlotteriets utskick - samt så NIX:ar du all annan adresserad pappersreklam

Du kan spärra det förhatliga Postkodlotteriet kan på din folkbokföringsadress genom att helt enkelt gå in på det så kallade företagets hemsida och spärra reklamen för hasardsspelet med hjälp av ditt BankID, alternativt ett formulär. Bloggen vill även påminna om att du kan spärra annan riktad oönskad pappersreklam via NIX Adressat. Det är förbjudet för företag att skicka adresserad reklam till dig om du anmält dig till NIX Adressat om du inte är eller har varit kund hos företaget nyligen. Du kan också spärra dig mot telefonförsäljare på NIX Telefon.
Behöver inte fyllas med reklam
Bloggaren själv har sedan många år varit spärrad på NIX Adressat, vilket i princip utplånat pappersposten tillsammans med systematiskt bruk av att avanmäla pappersutskick från banker, och gå över till Kivra eller e-fakturor. Det är bara småföretag som skickar pappersfakturor numera, samt enstaka prenumerationer eller föreningsutskick som hamnar i brevlådan, då man förstås även har ingen reklam tack satt på den för att slippa direktutdelad reklam.

Om du har ingen reklam tack, samt en spärr i NIX Adressat, så ska du inte få någon reklam. Inte ens från mäklare. 

Företag omfattas dock ej av detta, utan du kommer fortfarande få adresserad reklam om du har ett företag på din bostadsadress. Bloggens erfarenhet är dock att pappersposten minskade med cirka 90%, och därmed även turerna till pappersåtervinningen, där man för övrigt inte får slänga kuvert på grund av limmet i dessa.

Det tar upp till tre månader för spärrarna att börja verka, då företag som köper in spärrlistorna gör detta som sämst en gång i kvartalet. Bättre företag köper listorna oftare och slutar med utskicken snabbare.

Repetition: Spärra Postkodlotteriet, lägg spärr på NIX Adressat, lägg spärr på NIX Telefon och sätt Ingen reklam tack på brevlådan så gör du din mentala hälsa såväl som miljön en tjänst.

Annars slänger bloggen på förekommen anledning all post utan avsändare direkt oöppnat i soptunnan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Jag har en postkodslott som föräkring, man vill ju inte gå och vara avundsjuk hela livet OM nu postnumret skulle vinna.
  Telefonförsäljarna för Postkodlotteriet är de mest agressiva av alla. De uppmanar i princip till spelmissbruk med deras standard argumentering : "Har du inte vunnit något så ska man byta taktik, köp fler lotter så har du ju större chans att vinna!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och den "försäkringen" har kostat mig minst 20 000 på en lott. Ibland råkar man se på Postkodlotteriet på TV och där man ser lyckliga människor som vinner pengar och får en vinstcheck av en programledare "(programledaren: Du har ju inte bara en lott utan fyra alltså får tre vinster till så du får alltså fyra gånger 22000 är det inte fantastiskt vad ska du göra med så mycket pengar?!?!".

   Svar från den som vunnit borde då vara: ja jag har ju spenderat 12*160*10*4 så jag har ju nu gott plus minus noll mer eller mindre och jag hoppas att ni ger så mycket som ni lovar till välgörenhet.


   Radera
  2. Det är precis den psykologin de använder - "snart är det nog vår tur".

   De vill gärna ge sken av att vara goda genom att signalera att "allt överskott går till välgörenhet". Problemet är bara att över en miljard gick till omkostnader också, dvs över 5 miljoner per anställd.

   Väntevärdet som lottköpare är dock bara 0,4. Dvs sämre än att köpa trisslotter.

   Radera
  3. Det är konstigt att såna lotterier får förekomma.

   Vi har regler för online-casinos och reklam för dessa som är "för mycket" men tillåter samtidigt lotterier där folk är livrädda för att inte vara med då det blir solklart om man inte är med.

   Skulle inte förvåna mig om detta kostat en och annan sjukskrivning och dödsfall när grannyran råder och de utan lott får stå och titta i fönstret.

   Radera
  4. Också tråkigt med alla unga som tar sms-lån till aktieköp. (Att de ens blir beviljade lån på lösa grunder, som de sedan inte kan betala.)

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/unga-tar-sms-lan-till-aktiekop-ser-det-som-en-no-brainer

   Radera
  5. Observer. Det är ju en fasligt tur att börsen inte kan gå ner längre då. Men ännu fler lånar väl för att köpa bitcoin

   Radera
 2. detta var det bästa på länge!"!!!! tack

  SvaraRadera
 3. Stort tack! Min sambo får reklam från Postkodlotteriet nästan varje vecka. Jag var redan med i NIX-telefon, funkar väldigt bra

  SvaraRadera
 4. Hur fungerar NIX egentligen. Jag har haft mitt nummer "nixat" sedan jag läste om et första gången, men blir ändå uppringd då och då. Senast igår ringde något suspekt ventilationsföretag och ville rensa min imkanal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent oseriösa företag skiter i NIX-registret.

   Radera
  2. Fungerar väl inte om de ringer från utlandet.

   Radera
  3. De senaste gångerna har det varit småföretag som ringt så då kan jag kanske förstå att de inte kollar nix. Det har varit från Sverige de ringt

   Radera
 5. Finns det något bra sätt för en företagare att slippa telefonsäljare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ha ett telefonnummer listat?

   Radera
  2. Skaffa ett betalnummer så att det kostar dem mer än det smakar att ringa, och du kan med gott samvete prata på i luren och ställa frågor och tjäna mer på samtalet än med de ordinarie sysslorna. Ska vi säga 40kr/minuten = 2400kr/h? :D

   Radera
  3. Inte ange telefonnummer till kontaktperson i ärenden med bolagsverket och Skatteverket.

   Radera
 6. Skumma låneföretag har börjat skicka reklam till min hemadress och lagt till företagsnamnet överst i adressen. Företaget är inte skrivet hemma hos mig, men så gör dom för att sen hänvisa till att det är reklam till företaget och inte mig som NIXad person.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Froda heter bolaget. Fick ännu ett erbjudande från dom idag när jag kom hem.

   Radera
 7. Tack!! 😆 uppskattas o fixat

  SvaraRadera
 8. Skylt med ingen reklam på brevlådan fungerar enbart på läskunniga utdelare.
  Det företaget som varje lördag kör ut dessa meningslösa papper lägger i alla lådor.
  Efter ett hårt mail till företaget slutade reklamen komma några månader, men nu är den tillbaks igen.
  Nix fungerade inte heller speciellt bra, men olistat nummer gjorde susen.
  Nu återstår bara att få bort den adresserade reklamen också. Tack för tipset om PK-lotteriet.

  SvaraRadera
 9. Ytterligare ett ställe som är bra att lägga in en spärr är hos "Statens Personuppgiftsregister":
  https://www.statenspersonadressregister.se/master/start/dina-personuppgifter/reklamsparr/

  SvaraRadera
 10. Utgå inte från att alla hatar all reklam. Jag gillar att få reklamblad (papper!) från t.ex Jula och Biltema, och då få info om produkter jag använder.

  SvaraRadera
 11. Man kan även anmäla reklamspärr på transportstyrelsen för att ens registreringsnummer och adress inte skall lämnas ut till bolag som önskar sälja assistans, försäkringar, besiktningar och liknande fordonsrelaterade produkter och tjänster.

  Googla "reklamspärr transportstyrelsen" och ni hittar instruktioner på hur man spärrar sina regnummer.

  SvaraRadera
 12. Jag brukar använda mig av telefonförsäljare som en övning att säga nej på ett vänligt men bestämt sätt. Utmaningen är att göra det utan att lyssna färdigt på hela den inledande ramsan och utan att de blir sura och slänger på luren. (Jag har NIX, så det är bara några få där jag är/varit kund som ringer)

  SvaraRadera
 13. Får I princip bara telefonförsäljare från Indien, eller antar det, de ringer oftast via något nummer i UK och säger att de finns i London. De har konsekvent ringt ca 1 gång i veckan med olika företagsnamn och vill promota någon sorts investeringar. Det roligaste tycker jag är att de anpassar sin approach om jag säger att jag vet att de håller på med fraud, får jag samtal från något bolags fraud department..

  SvaraRadera
 14. Varför ska jag som invånare behöva agera för att slippa bli översköljd av skräppost? Det är något systematiskt fel här..

  Men jag uppmanar alla som får reklam med förfrankerade svars rev. Att skicka dessa tomma eller fyllda med annat upp till 2kg. Om alla hade gjort detta, hade de blivit tvingade till att sluta upp med sina dumheter.

  Telefonförsäljning borde förbjudas (- "men tänk på alla jobben") vad då, de är snart samtliga ersatta av AI.

  SvaraRadera