Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-28 10:44

Regeringen presenterar idé om avveckling av pestrestriktioner och pestrekommendationer

Regeringen Löfven presenterade igår sin idé om avveckling av pestrestriktioner och pestrekommendationer, men det hela omfattas om många otydligheter. Vinnare är idrotten som får en lång rad särbehandlingar.
Blir tillåtet i september, tillåtet att ragga på personer man inte bor med dock redan första juli
Restriktioner och rekommendationer kring Wuhan-pesten (ordet restriktioner, råd eller rekommendationer används helt förvirrat nedan) ska avvecklas med start den första juni och sedan stegvis fram till någon gång i september enligt beräkningarna. De sista restriktionerna lyfts sedan i en obestämd framtid.

Vad som är klart är restriktioner som lättas den första juni.

Om man anvisas en sittplats inomhus får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar (en oklar definition som utökats till att omfatta till exempel betalda arrangemang som bio) omfatta 50 deltagare, utan sittplats bara åtta. Utomhus tillåts 100 personer utan sittplats, men om man anvisas en sittplats 500 deltagare. FoHM:s regler om att undvika trängsel gäller fortfarande.

Idrotten får genomföra tävlingar med 150 utövare. Ungdosläger och cuper för unga får genomföras, rekommendationen mot att anornda läger tas bort, och matcher och tävlingar utomhus tillåts.

Tivolin får specialbehandling och lyfts bort från deltagartaken. Restauranger  kommer få ha öppet till 22:30 och regeln kring högst en person vid bordet på serveringar på köpcenter stryks.

Vuxenundervisning kan ske i lokaler igen istället för på distans.

Nästa steg är beräknat till första juli.

Deltagargränser höjs till 50 inomhus, 300 inomhus sittande, 600 deltagare eller 3 000 sittande. 900 idrottsutövare utomhus. Privata sammankomster tillåts med 50 personer istället för åtta, så man kanske kan börja få se lite bröllop och begravningar igen, om än med begränsat antal personer. 

Alla råd om idrotts- och fritidsverksamhet tas bort. Man tar även bort rekommendationen att endast umgås med närmsta kretsen och att undvika nya kontakter vid resor slopas. Det blir således återigen tillåtet att ha sex med andra personer än de man bor med.

Restaurangernas öppettider ska förlängas och utomhus ska man få servera personer som står inte sitter.

Råden om distansarbete slopas.

Tredje steget beräknas till den 15:e juli

Kommunala vistelseförbud på särskilda platser stryks. Begränsningar i kollektivtrafiken stryks, liksom antalet personer per kvadratmeter inomhus, men man ska fortsätta undvika trängsel.

Fjärde steget beräknas ske i september, oklart datum.

Deltagarbegränsningar tas bort både för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster i hyrda lokaler.

Femte steget är oklart när det genomförs

Resten av alla rekommendationer tas bort, utom rådet att stanna hemma vid sjukdomssymptom. Till och med råden att tvätta händerna och hålla avstånd försvinner.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Angående alla kommande studentfester.
  FHM: Det är bättre att fira på krogen än på hemmafest

  Kommer väl inte som en nyhet för någon. Trist pesten kommer till krogen redan 22.30 då. Och festen fortsätter hemma.

  SvaraRadera
 2. "Vadå studentfest? Det här är en varpatävling för mina 150 närmaste släktingar och vänner, att den råkar infalla på min student är en ren slump".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föreslår att man tävlar i så kallad "Beer Mile" så kan ingen ifrågasätta promillehalten heller.

   Radera
 3. 50 gränsen, får man nog trixa lite på. Ifall man nu vill t ex bjuda 50 sällskap.
  Medtag kista till din kära, alternativ urna ifall nu inte är så kära.

  Sen man man ju turas om att ligga i kistorna. Ett perfekt diskret swingerskoncept kanske.

  SvaraRadera
 4. Att idrotten får lättast restriktioner beror väl antagligen på att det faktiskt finns hälsofördelar med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för pensionssystemet.

   "Spriten räddade mig från idrotten" är ett bättre mantra om man ser det ur finansministeriellt perspektiv.

   Radera
  2. Nej, det framgick väl ganska tydligt i originalinlägget men vi kan då för att förtydliga nämna att jag anger "hälsofördelar" som skilt från diverse monetära och ekonomiska överväganden.

   Radera
 5. "Råden om distansarbete slopas", var hittar man denna information? Kollade på https://www.regeringen.se/artiklar/2021/05/regeringens-plan-for-avveckling-av-restriktioner men där tar de inte upp det?

  SvaraRadera