Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-05-17 16:38

Regeringen går bort från avkastningskrav på AP7/Såfa - 700 miljarder i pensionspengar ska istället driva Miljöpartiets politik

Regeringen frångår avkastningskraven på Sveriges största pensionsfond, den sk soffliggarfonden AP7/Såfa i PPM. Istället ska fondens ca 700 miljarder kronor i pensionspengar gå till att driva Miljöpartiets politik, ett parti endast 4% av svenskarna röstat på. Därtill är det problematiskt, då allt fonden framöver investerar i implicit kommer innebära att Miljöpartiet står bakom det politiskt, t ex investeringar i diktaturer.
Mycket pengar blir det att stoppa in i Miljöpartiets politik
AP7 har tidigare varit av de allra bäst avkastande alternativen i PPM, eftersom fonden är unik i att den tillåts belåna sina innehav och investera med hävstång, vilket inga andra PPM-fonder får göra. Det betyder kraftig överavkastning när fondens förvaltare ligger rätt i trenden.

Således är den också populär och förvaltar mer än 700 miljarder kronor och runt hälften av PPM-kapitalet. Den har också bara haft ett strikt avkastningskrav, dvs ge så mycket pension som möjligt.

Regeringen pådrivet av Miljöpartiet och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) vill nu ändra detta avkastningskrav till att även inkludera ett politiskt och ideologiskt krav om att agera politiskt föredömligt och stödja hållbar omställning rapporterar Dagens Industri.

I praktiken ska den nu sälja av de miljarder den har i lågt värderande högavkastande oljebolag, och mitt i en börsbubbla istället köpa skyhögt värderade miljöaktier.

Tack och lov ska endast en dryg procent av fonden idag ligga i oljeaktier, men problemet är att det inte bara blir dessa 11 miljarder kronor i kapital som kommer styras om till skyhögt bubbelvärderade aktier (tänk Tesla fast värre) utan antagligen betydligt mer av fondens pengar.

Dessutom innebär ett politiskt direktiv att allt fonden investerar i framöver alltså implicit kommer ha Miljöpartiets (och just nu även regeringens) stöd, t ex om man investerar i en diktatur. Det ska därmed ses som att Miljöpartiet står bakom en sådan investering om de inte stoppar detta via nya lagar. Har man nämligen väl öppnat luckan om att en fond ska vara etisk, så går det inte att backa.

Backa kan däremot spararna och förstås välja en annan fond. Men historiskt har AP7 alltså gett bäst avkastning till minst tankeverksamhet för den framtida pensionären tack vare dess unika möjlighet till belåning. Återstår att se hur det går att med hävstång köpa miljöaktier mitt i den största börsbubbla vi antagligen sett.

Att dedikera 700 miljarder kronor och 50% av PPM-kapitalet till att stödja Miljöpartiets politik när bara 4% röstar på partiet (och ännu färre enligt dagens opinion) ter sig lite skevt. Istället kan de som vill ha en etisk fond välja en sådan frivilligt i PPM.

Beskedet är i alla fall att om du framöver har dina pengar i AP7/Såfa, så stöder du fyraprocentspartiet Miljöpartiets politik.

Sjunde AP-fonden välkomnar lagstiftningen uppger Dagens Industri.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Det är lite oroande att man politiserar pensionskapial. Jag kan såklart ha fel, men jag vill minnas att PPM-kapitalet juridiskt faktiskt tillhör den enskilde spararen. Då blir det minst sagt märkligt att man från politiskt håll begränsar valmöjligheter för placering.

  Vad blir nästa drag? Förbud mot att placera i fonder som man anser innehåller företag som inte ligger i linje med partiets intressen? Tvång att placera i fonder som partiet anser godkända?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kan man ju än så länge byta från AP7/Såfa, men vi får se hur fondutbudet i övrigt ser ut framöver. Sedan svansar väl Essdä in och förbjuder investeringar i annat än Sverige när de hamnar i regeringen. Har man väl öppnat för politisk styrning, så ...

   Radera
  2. Haha, japp. Det löser sig till det sämsta nu när syltburken väl är öppnad.

   De har väl ngn utredning pågående om att minska antalet tillåtna fonder rätt drastiskt?

   Radera
 2. Kommer osökt in att tänka på två gamla klassiska citat från allas vår Bagdad Bob:
  - "My feelings, as usual, we will slaughter them all."
  - "No I am not scared and neither should you be!"

  Peace, love and MP 4ever!!

  SvaraRadera
 3. Kan de inte märka alla fonder som har politisk styrning med symbolen tumme ner?

  SvaraRadera
 4. Nästa mandatperiod blir det således någon annans hjärtefråga... Kanske endast svenska företag?

  SvaraRadera
 5. Om jag minns rätt finns ett särskilt tillägg som stadgar att den privata äganderätten till PPM-pensionen är grundlagsskyddad.
  Kanske skulle det kunna försvåra aviserat politik-grundat placerings-tvång för SÅFA-fonden, vilket i så fall fordrar grundlagsändring - med två riksdagsval som fordrar majoritet till förslaget för att kunna genomföras.

  SvaraRadera
 6. Ajdå. Det var inte bra detta.

  SvaraRadera
 7. Det finns ingen ände på hur det där lilla skitpartiet kan fucka upp Sverige. Just när man tror att de nått peaken av idioti så hittar de ett nytt kreativt sätt att förstöra Sverige ännu mer...

  SvaraRadera
 8. Så blir det i ett land som tillåter att små ideologiskt intressegrupper får styra och ställa. Vi får lära oss att leva med det.

  SvaraRadera
 9. Inget att oroa sig för - om bara Covid fortsätter som hittills att släppa nya värre mutationer hela tiden så sjunker snart den övre möjliga åldern i hela världen till runt 50-60 som högst i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
 10. Och fondutbudet ska också minskas, undrar när 'hållbarhet' blir ett krav allt för att blidka extremist (MP)

  SvaraRadera
 11. Detaljstyrning är erkännande av politiskt inkompetens!
  Politik är att sätter spelreglerna för alla inte grön sprayburk och rök här och där.

  SvaraRadera
 12. Kan inte se anledning till upprörda tonlägen i anledning av detta.
  För det första så rör det sig om ett förslag som ännu ej är framlagt för Kammaren i form av proposition och för det andra skulle Riksdagen då genom majoritetsbeslut lagstifta i enlighet med sådan proposition så är det ett demokratiskt taget beslut och således att se som taget i laga ordning ... Gap och skrik om Miljöpartiet och Sossarna till trots!

  För övrigt är det väl så vitt kan förstås på det viset att övriga fyra AP-fonder allaredan sedan tidigare är omgärdade av liknande regelverk rörande etik, hållbarhet och ägarstyrning utan att vare sig Faen eller dennes moster är målade på väggen i anledning därav.

  Mandatsituationen i Riksdagen som tillåter ett så pass litet parti som Miljöpartiet ges så pass mycket inflytande som förutsättes i kommentarerna är ju primo ett gott belägg på detta partis förmåga att för sina egna mål använda sig av det realpolitiska hantverket och för det andra ett konstaterande att så här har svenska folket valt i fria demokratiska val!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jävla sossezombies, jävla mp jag vet vems fel det är: https://www.youtube.com/watch?v=X1bQUnm-eo0

   Radera
  2. Det var inte alls så svenska folket valde. Både Centern och liberalerna hög Alliansen i ryggen och gjorde överenskommelser som inte väljarna kunde ha en aning om att de skulle göra eller räknande med innan valet.

   Radera
  3. Som sagt, Chiefen, om så regeringen skulle ritualmörda barn skulle du inte säga emot. Du är helt förutsägbar.

   Radera
  4. Yaku: När du avslutat harangen med svordomar och formulerat en egen replik i stället för en referens till youtube måhända jag kan tänkas gå i svaromål.

   Radera
  5. Cornucopia: Så skulle inte alls vara fallet och det förvånar mig att någon med din intellektuella kapacitet och övriga omdömesgillhet släpper en replik som den härovan.

   Radera
  6. Eftersom jag skrivit det till dig förr borde det inte förvåna.

   Radera
  7. Jonas: Jo faktiskt blev just det utfallet av svenska folkets val ... Röster räknade i laga ordning och mandaten fördelade därmed samt därefter partiernas ställningstaganden i frågan om regeringsbildning!

   Alliansen var stendöd allaredan innan 2018 års val. Och ändå har den samlade borgerligheten i Riksdagen i mer än en och en halv mandatperiod haft all möjlighet i Världen att hur enkelt som helst göra sig kvitt Regeringen Löfven och därmed också Miljöpartiet men så inte gjort! ... Ynkedom!

   Radera
  8. Cornucopia: Så har du förvisso gjort och det förvånar mig som sagts eftersom jag egentligen i allt övrigt ej funnit anledning ifrågasätta vare sig din intellektuella kapacitet eller dito heder.
   Olika uppfattning i sakfrågor bör enligt min mening ej leda till alldeles för extremt extravaganta extrapoleringar ... Men det är din blogg och du skriver vad du behagar! mvh

   Radera
  9. Tycker bara det är lämpligt att förklara för folk som läser dina kommentarer att du är en "jag dör hellre än röstar på något annat än de ofelbara socialdemokraterna", så de förstår din bakgrund.

   Radera
  10. Om vi ni redan har fyra AP-fonder som är omgärdade med olika etiska regler räcker inte det då?

   Radera
  11. Chiefen: rent tekniskt är det helt korrekt det du beskriver. Men det finns gränser på köpslåendet med djävulen som inte kan korsas. Då borde man istället söka nytt mandat i nyval. Om man nu tror att man fortfarande har väljarnas stöd...

   Radera
  12. Cornucopia: Så pass länge har jag nu till och från kommenterat och replikerat på din blogg att det borde stå alldeles klart för dem som läst att så inte alls är fallet att jag hellre dör än etc etc.
   Dock så att jag med utgångspunkt i dels den rådande verkligheten som jag uppfattar den från min horisont och med mina erfarenheter samt med de idag aktuella partiprogrammen, ingen nämnd ingen glömd, helt enkelt finner att en samlad bedömning gör att jag lägger min röst på SAP... på gott och på ont.
   Samt att det torde väl med eftertryck ha framgått att jag ser dagens SAP som en mittenparti långt ifrån det arbetarparti som det en gång var i den arbetarrörelse jag föddes in i och växte upp i och vars ursprungliga värderingar jag aldrig lämnat.
   Som jag brukar säga: ... i brist på bröd får man käka limpa! mvh

   Radera
  13. Anders Rydén: Egentligen finns ytterligare en AP-fond vid namn AP6 men den diskuteras mera sällan eftersom den är stängd mot både in- och utflöde och fungerar mer som en investeringsfond där dock dess kapital ingår i AP-fondernas samlade buffertkapital.
   Fond 1-4 finansieras med pensionsavgifterna om 16% inkl. arbetsgivardelen i inkomstpensionssystemet och betalar ut pensionerna i detta system.
   AP7 däremot finansieras med avgifterna från de 2.5% av pensionsavgifterna med fri individuell placeringsrätt som antingen ej placerats i annan fond eller aktivt valts AP7.

   Av den anledningen är 1-4 resp. 7 olika slag av fonder och kan därför ej helt enkelt sammanslås.

   Radera
  14. Sjunkbomben: Förvisso ligger den tanken nära till hands men beslut i den frågan ligger i nuvarande situation hos Statsministern och ingen annan och vad kan förstås ser han det för närvarande ej som aktuellt.

   Radera
  15. chief karlsson: även om jag befinner mig på den andra sidan av den politiska skalan så respekterar jag dina åsikter. Vad de flesta inte förstår är att politik i Sverige aldrig innebär att själv bestämma utan allt handlar om att förhandla för att få en majoritet.
   Tyvärr är svenskarna så indoktrinerade sedan decennier att även Moderaterna idag är ungefär där Socialdemokraterna var på 1960talet.
   Och Sverigedemokraterna är ett parti utan ideologi. Trots skicklig retorik av Åkesson har de bara en bärande idé.

   Radera
  16. Förlåt chief om du uppfattade det personligt, när du skrev om folk som är upprörd om ämne och om sossarna tänkte jag personligen på grotesco som finns aktuellt på SVT play igen. Det har inte haft nånting med dig att göra men själv kände jag inte ens grotesco till nån kommentar här 1-2år tillbaka och själv tyckte det har varit lite avsläppande. Det finns nån sketch som kallas för sossezombies och naturligt det kontroversiella video om vems fel det är som jag linkade till. Förlåt om du kände dig angripen det har inte haft nånting med själva meningen av din inlägg att göra.

   Radera
  17. ”hellre dör ja’ ” är väl något som barnen i Astrid Lindgrens sagor brukade säga..

   Att det skulle hånda något som får chiefen att rösta på något annat än Socialdemokraterna innan han dör får väl ändå anses väldigt osannolikt om än inte garanterat.

   Påståendet från Cornu är onödigt, men det är enligt mig även ovärdigt att fokusera på de exakta orden om man ska diskutera.

   I ett försök att prata med chiefen på chiefens språk. ”Det torde vara uppenbart för var och en tänkande människa, att Cornu inte tror att Chiefen är beredd att offra barn för ...”

   Jag tror det är coronarelaterat uttråkningssyndrom som får ett antal tunga skribenter här att välja att bli kränkta så fort tillfälle ges.

   Radera
  18. Det var förövrigt ”uppenbart för var och en” osv att Yaku inte avsåg att attackera.

   Radera
  19. Gunanr: Det är ävenledes för undertecknad uppenbart att pseudonymen Yaku ej hade personlig attack som avsikt i sin kommentar men att min replik därpå var grundad i att jag föredrar ett tilla samtal med egenformulerade argument och ej med diverse länkar till det ena eller andra.

   Samt i övrigt skall det långt mycket mer till för att jag skall känna mig kränkt än vad som förekommer i kommentarsfälten. mvh

   Radera
 13. Bästa sättet att bli rik, en grön ide och sen börsnotering, ser på USA börsen hur de flesta mindre bolag arbetande med batteriteknik eller annan så kallad grön teknik faller som höstlöv efter introduktionen.

  SvaraRadera
 14. Kunde vi inte få 8 politikerfonder inom AP systemet? För varje fond får respektive riksdagsparti ge direktiven och skapa vilka regler som gäller för respektive fond. Låt oss kalla dessa för AP-MP, AP-SD, AP-C osv och sedan får de pensionssparare som så önskar välja politikerfond få välja vilken fond som passar sina preferenser. Ett frihetligt system där den enskilde som önskar satsa sina pensionspengar på det som passar sina värderingar får göra det.

  SvaraRadera
 15. Jag trodde att Green tech skulle gå som tåget efter Biden men istället har mina Green tech fonder sjunkit med nästan 20%. Kommer säkert hända samma sak med 7ap

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cirkulerar rykten om att Quantumscape är ett luftslott, man får se.

   Radera
  2. Vad som händer i framtiden med dessa aktier har man ju ingen aning om som vanligt. Men menar världens länder allvar med att ställa om till grön energi så borde det finnas extrema förutsättningar i dessa.

   Se ex Siemens Energy. Bolaget är världens ledande företag inom energiteknik. En sjättedel av den el som produceras på jorden är baserad på tekniker från Siemens Energy. Har tappat mycket sen introduceringen i januari. Varför? Troligtvis för att de stora investerarna byter fokus och kör olika branscher/aktier hela tiden.

   Radera
 16. Under åren i riksdagen har MP lyckats utpressa såväl moderatledda som sossestyrda regeringar att genomföra förslag som gått emot de stora partiernas politik.
  Har någon enda av dessa framtvingade "reformer" i efterhand kunnat bedömas som en positiv åtgärd? Något som verkligen varit till gagn för invånarna i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte till gagn för Sveriges invånare, det är till gagn för Sveriges politiker och vissa partier.
   MP vet att utnyttja våra politikers makthunger till att få sina hjärtefrågor genomförda, skickligt och smart eftersom de inte bara får sin politik genomförd utan dessutom vinner makt, de sitter med utslagsröst i princip överallt just på grund av att de egentligen inte har någonting att förlora, till skillnad mot de 2 stora partierna.

   Radera
  2. MP har haft en extrem verkningsgrad för sin politik relativt sin storlek.

   Men glöm aldrig att det är Löfven som är möjliggöraren.

   MP gör bara vad överhettade tonårshjärnor i vuxna kroppar plägar göra. De känner. Inte ett uns av konsekvensanalys eller logik. De bara känner. Jättemycket.

   Löfven tillåter att den halsstarrige Bolund leder honom med ett fast grepp om nosgrimman.

   Löfven och S är helt skamlösa, de gör vad som helst med vem som helst när som helst för nycklarna till Rosenbad.

   De skulle i morgon dag kunna gå i armkrok med SD om det passade dem bättre. Så skamlösa är de.

   Radera
 17. Ca 2.5% av svenska befolkningen röstade på MP 2018, ca 280k pers.
  Rätt ska va rätt, långt under 4%.

  SvaraRadera
 18. Utifrån IEA:s senaste rapport känns detta kanske inte så kontroversiellt? www.iea.org/news/pathway-to-critical-and-formidable-goal-of-net-zero-emissions-by-2050-is-narrow-but-brings-huge-benefits-according-to-iea-special-report
  Divestering är ju dessutom gammalt som fenomen vid det här laget.

  SvaraRadera