Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-05-04 18:01

Räckviddstest Apple Airtags: Bluetooth minst 120 m, UWB 50 m, 16 m avstånd, 14 m riktning

Betalt samarbete med Bokus.

Bloggen har nu testat räckvidden på Apples nya spårsändare AirTags i en naturlig miljö helt utan andra iPrylar som kan fånga upp taggens placering. Räckvidden med Bluetooth var minst 120 meter, ultrawideband (UWB) plockade upp signal på 50 meter och kunde ge riktning på sexton meter fri sikt. Låt oss kalla detta kattestet.
Airtags, svenska kronor for size
Eftersom Airtags använder alla iPhones (och antagligen även iPad, Macar och kanske även Apple Watch även om det inte är tydligt) för att lokalisera placeringen, så kan man bara med säkerhet fastställa systemets faktiska räckvidd om man säkerställer att det inte finns någon annan påslagen iPhone inom räckvidd från AirTagen ifråga.

Bloggaren har 400 meter till närmsta granne, bor sist på vägen, mitt i skogen, högst upp på ett berg, och det finns berg och kulfång nog för en stridsvagns eldrör mellan grannarna och bloggaren utan möjlighet till fri sikt. Således är det möjligt att testa räckvidden.

Scenariot kan t ex vara om man sätter taggen i halsbandet på ett husdjur, något som inte Apple nämner som möjlighet. I bloggens fall någon av alla redaktionsmedlemmarna.

För att genoföra testet stängdes inledningsvis alla Apple-prylar av, eftersom dessa annars kan fånga upp AirTagen på vägen. Denna placerades sedan cirka 130 meter från bloggarens arbetsplats, med fri sikt utomhus.
Airtagen utplacerad. Ja, det är samma väg som på baksidan av min roman Stjärnklart men åtta år senare fotografi.

Därefter återvände bloggen till arbetsplatsen, plockade upp den avstängda iPhone 12 Pro och gick till en plats på 170 meters fri sikt till Airtagen, där den slogs på. Ingen kontakt nåddes, men å andra sidan var det bara fri sikt i en väldigt smal passage, med byggnader och berg runt, så eventuell Fresnellzon var rejält störd.

Successivt närmade sig bloggen AirTagen, inklusive att testa lite högre positioner uppe på berget, men nere i markplan nåddes kontakt via BlueTooth på 120 meters avstånd. Här kunde man se att Airtagen var lokaliserad, till bloggarens telefon. Precisionen var alltså 120 meter fel, men när någon är inom 120 m från en AirTag med sin iPhone kan man åtminstone i teorin få en indikation på stadsdel eller kvarter taggen befinner sig om det är fri sikt. Vilket det sällan är i de miljöer de flesta människor rör sig.
Här uppnåddes kontakt via Bluetooth. Pilen visar var Airtagen ligger.

Faktisk räckvidd blir alltså lägre i praktiken.
Angiven plats vid upptäckt kontra verklig plats. Notera att Apple inte ger någon cirkel och alltså inte själva vill uppge precisionen. Tillägg: På iPad får man cirklar och precisionen är då 60 m i radie för Bluetooth. Antagligen ett designbeslut då iPhone har för liten skärm för att även visa precisionen.

Vid 50 meters avstånd fri sikt upprättades kontakt med UWB, men riktning kunde inte fastställas på grund av svag signal. Roterar man däremot runt kan man få en ungefärlig riktning, eftersom åtminstone bloggarens lekamen blockerade signalen. 
Ingen riktning dessvärre

Ska man söka av ett stort område bör man alltså rotera runt då UWB inte verkar fungera så bra genom bloggarens kropp.
Kontakt med UWB

På sexton meters avstånd rapporterades avståndet till taggen in.

16 meter och avståndsangivelse

Var AirTagen fanns någonstans framgick fortfarande inte, och på sexton meter gick det inte att höra den pipa i vinden, regnet och porlandet från bäcken till höger i bild. Vid 16 meter kunde man dock slå på ljudsignalen om man så önskade.
16 m och möjlighet slå på ljud

På fjorton meters avstånd fick bloggen en riktning.


14 meter och avståndssignal
Sedan var det bara att följa pilen.
Ser ni Airtagen?

Svårare än så var det alltså inte. Hade bloggen inte vetat var Airtagen låg hade det förstås varit svårare att hitta den inom dryga hundra meter från arbetsplatsen och krävt en del stärkande fotarbete längs misstänkt kanaliserande terräng där katten kan befinna sig, men detta var ett räckviddstest, inte en (s)kattjakt.

Airtagen placerades helt öppet, och om den är inuti exempelvis en väska, cykel, ficka eller i en stadsmiljö så kan man räkna med betydligt kortare räckvidd, men också hundratals fler iPhones inom räckvidd mot mitt i skogen. Det kan också vara möjligt att Bluetooth-räckvidden är längre, men då måste man testa det under andra förhållanden och öppnare terräng.

Det finns lite andra egenheter med AirTags. Icloud.com verkar inte uppdaterat för att hitta AirTags, utan man måste använda en iPhone eller iPad. Frågan blir då hur man ska kunna komma åt sina AirTags om t ex telefonen blir stulen? Då måste man skaffa en ny telefon och registrera på sitt Apple Account och iCloud. Det går nämligen inte att dela AirTags mellan konton ens i samma familj, det enda familjeanvändare kan göra är att välja att stänga av påminnelser om att de åker runt med en familjemedlems AirTag. Det senare är förstås helt idiotiskt och bör givetvis uppdateras.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. " terräng där katten kan befinna sig, men detta var ett räckviddstest, inte en (s)kattjakt."


  Av bilder och texten så drar jag slutsatsen att du letade efter Schrödingers katt.

  SvaraRadera
 2. Wanted: Schrödingers katt - dead or alive!

  SvaraRadera
 3. Jag har precis beställt tre stycken. Trodde nog att de skulle fungera lite bättre än vad Bloggens test visar faktiskt.

  SvaraRadera