Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-10 09:35

PostNord inför portokoder istället för frimärken - köp online och skriv koden på kuvertet

PostNord inför nu portokoder istället för frimärken. Det är en kombination av fyra bokstäver och siffror, som man köper online via tjänsten Skicka Direkt, och skriver uppe i hörnet där frimärket normalt ska sitta.
Postnord
Det var kanske bara en tidsfråga, men nu kommer alltså en ersättare för de uråldriga frimärkena, nämligen portkoder.

Man går helt enkelt in på PostNords tjänst Skicka Direkt, väljer brev och köper sin kod, eller använder PostNords app. Man kan enkelt betala med förslagsvis Swish för att minska antalet moment och koden får man skickat till sin e-post.

De tre raderna med fyra bokstäver eller siffror per rad skriver man sedan nogrannt med svart eller blå penna där frimärket skulle suttit.
Resultatet

Koderna är som man ser ovan tidsbegränsade, så man ska inte köpa på sig koder i förväg och kan därmed inte inför utannonserade portohöjningar likt för frimärken köpa på sig de kommande årens behov.

Rätt praktiskt system förstås, men synd om ombuden som framöver riskerar bli sittande med frimärken de inte får sålt.

Antalet koder tillsammans med tidsbegränsningen blir förstås för högt för att man ska kunna försöka fuska. Antagligen är inte det fullständiga antalet kombinationer (26+10)^12, utan delar av koden är kontrollsiffror enligt något system för att maximera maskinläsbarheten. Därtill kanske en del bokstäver och/eller siffror aldrig används, för att de är lätta att blanda ihop vid maskinläsning av handskrivna bokstäver, t ed D och O, 5 och S eller U och V. Som man ser ovan används 5 och V, vilket kanske innebär att S och U aldrig förekommer. Å andra sidan kör Postnord maskinavläsning av postadresser i automatsorteringen man numera använder, men där har man ort och postnummer som kontrollkoder mot varandra och tydliga regler att det först är fem siffror och sedan en ort som bara är bokstäver. Man måste skriva verkligen som en kratta om kombinationen av siffror och ort inga ska gå att matcha så brevet hamnar hos rätt brevbärarestation, som sedan läser manuellt i sista skedet.

Koden ovan kommer nu användas för ett testbrev. För övrigt har en av mina AirTags åkt post förra veckan, men mer om det i ett senare inlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Med lite god vilja så kunde koden ha enkapsulerat mottagaradressen och brevspårning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men den tjänsten skulle kosta mer (brevspårningen) eftersom den kräver en aktiv handling av brevbäraren vid leverans. Annars hade det varit snyggt att koden kopplats till en mottagaradress, bara lägga i postens databas i två veckor.

   Radera
 2. Och du har inga reservationer mot att staten eller t.o.m främmande makt bakvägen lätt kan införa övervakning av vanlig post genom detta?

  Om t.ex någon författare hamnar i misshag hos nästa regering, och man vet att hen har köpt kod/koder, så är det ju bara att styra om brev i den automatiska sorteringen för öppning och kontrolläsning och ompackning någonstans på vägen till mottagaren.

  Det gamla sovjetiska postverket hade kissat på sig av upphetsning över den här tekniken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är något djupt obehagligt med detta. Den sista möjligheten att meddela sig med t.ex. journalister utan att avsätta några digital spår går i graven.

   Radera
  2. Journalister som inte är regimgodkända skall ändå inte tillåtas i någon form av media, så det gör inte så mycket att kommunikationen med dem blir svår.

   Radera
  3. Om efterfrågan blir tillräckligt stor kan porto-målvakt kan vara ett framtida extraknäck...

   Radera
  4. Journalister tipsar man lämpligen via krypterade tjänster online, från en publik terminal på t ex ett bibliotek, eller via ett öppet wifi. Går alldeles utmärkt att göra utan digitala spår om man vet hur man gör. Går ju t o m att spoofa MAC-adress på nätverkskortet så inte ens det kommer vara loggat korrekt någonstans.

   Radera
  5. Ok, digitala porton kanske inte är början till slutet...

   Radera
  6. Håller med om övervakningsaspekten. Gäller detta även utrikesbrev eller är detta bara inrikes?

   Radera
  7. Även utrikespost går att köpa portokod till enligt länken i inlägget. https://www.postnord.se/skicka-forsandelser/brev-och-vykort/portokoder

   Radera
 3. När frimärkena till slut helt fasats ut finns det alltså tekniska förutsättningar att koppla ihop alla försändelser med en avsändare.

  Jag förutspår en drastisk minskning av antalet brev skrivna med bokstäver urklippta ut tidningar.

  SvaraRadera
 4. Utmärkt! Då kan mottagaren begära spamfilter mot t ex Postkodlotteriet, Nordax och annan adresserad reklam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju redan. Heter NIX Adresserat:
   https://www.swedma.se/reklamsparr/nix-adresserat/nix-adresserat-konsumentinformation/

   Radera
  2. DANG! Visste jag inte... skall genast fixa... Tack!

   Radera
 5. Är ju snabbare att trycka dit ett frimärke än att skriva av en kod, har man dessutom dyslexi och riskerar skriva fel...

  Helt ärligt har jag svårt att se detta ersätta frimärken. Portomaskinen är fortfarande enklare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Privatpersoner har inte portomaskin.

   Radera
  2. F-n vad tid detta tar vid "sällanskickande" men ändå regelbundet. Och dyrare.

   Borde så klart vara lägre pris än klisterlappen.

   Radera
 6. Är det sagt något om hur länge gamla frimärken ska gå att använda? Jag har nog rätt många års förbrukning liggande...

  SvaraRadera
 7. Det är skillnad på portkod och portokod...

  SvaraRadera
 8. Varför kostar portokoden 13 kronor och ett frimärke 12 kronor? Vad motiverar fulhöjningen av priset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Coolhetsfaktorn med portokod kostar en krona.

   Radera
 9. Svar
  1. Ja. Han lyckades. Bengt Dahlsten/Torget.se. Början till slutet.

   Radera
 10. Det är väl några % äldre kvar i livet (trots Covid) som inte hakade på varken internet eller appar. Antagligen en grupp som använder fysisk post med porto mer än genomsnittet.

  SvaraRadera
 11. Som ett alternativ för den som har lantbrevbäring vill jag informera om att det även fortfarande går bra att beställa hem frimärken med just lantbrevbäraren. Inte lika effektivt som portokoder iofs.

  SvaraRadera
 12. Kod på avsändaren?! Posten har automatisk sortering i sina terminaler. Det är säkert bara på postnumret, inte på mottagarens namn o adress.
  Banken ringer mig o frågar vad jag använder pengarna till. KYC. Hotar med att inte kunna "ge mig hjälp" om jag inte förklarar.

  SvaraRadera