Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2021-05-20 08:05

Positiv torsdagsbörs i Asien - amerikanska räntor och dollar upp

Torsdagsmorgonen bjuder på mestadels positiva börs i de asiatiska tidszonerna, medan de amerikanska statsobligationsräntorna stigit och dollarn stärkts. Vad som händer med Stockholmsbörsen efter gårdagens hårda ras återstår att se. I Kina varnas banker, finansbolag och betalningsförmedlare för att hantera kryptovalutor och ettorna och nollorna som kallas Bitcoin och Ethereum ska ha varit lite volatila under gårdagen.
Positivt
Den 10-åriga amerikanska statsobligationsräntan tog ett litet skutt tillbaka upp till 1.68% och dollarn stärks något för att i skrivande stund kosta 8:34. Guldpriset följer med upp och hittas på 503:- SEK per gram eller högsta nivån sedan 1:a februari. Det krävs nu inte mycket för att guldet ska nå nytt rekord för 2021.

Stockholmsbörsen var lite småsur igår med OMXS30 på -2.14% och OMXSPI på -1.89%. 

I USA var det mer tveksamt om riktning med S&P-500 på -0.29% och Nasdaq 100 på +0.15%, det senare trots att alltså räntorna skuttade till.

I de asiatiska tidszonerna är det postiivt för Australien och ASX 200 med +1.26%, Tokyobörsen med Nikkei 225 på +0.41% och Singapore med Straits Times på +0.54%. Hong Kong med Hang Seng är dock negativa med -0.65%.

Kina ska ha varnat betalningsförmedlare, finansbolag och banker att erbjuda tjänster eller hantera kryptovalutor, vilket enligt berättelsen kan ha bidragit till den krasch som tillfälligt var i Bitcoin och Ethereum under gårdagen, även om stora delar av raset återhämtats. De kinesiska myndigheterna varnar specifikt för att volatiliteten i kryptovalutor kan vara systemhotande, och har även börjat förbjuda så kallad gruvbrytning av kryptovalutor. Kina uppges stå för 75% av detta, förstås drivet av kolkraft, och ett totalförbud skulle därmed kunna göra transaktioner ännu dyrare än de redan är, ännu långsammare, eller rent av få systemet att i praktiken sluta fungera. 

Som vanligt har man inte tjänat ett öre om man inte sålt och att kalla något som kan fluktuera 30% på en dag för en valuta är ett skämt.

Valueguard släppte sin kvalitetsjusterade bostadsprisstatistik idag, så bloggen återkommer kring vad för rekord det går att gräva fram ur den.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Jag anar ugglor i mossen efter kryptofallet. Nått stort e pågående om en så stor spekulation som bth och eth sjunker med 50% på några dagar. Misstänker att det kommer dra med sig mer i fallet, kanske till och med en utlösande faktor likt Lehmans brothers. Ser att mina indexfonder sjunker på detta stabilt så jag har faktiskt sålt av dom och gått in i ädelmetaller. Hörde att bostadspriserna stannat av förra månaden .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar på en fortsätt sättning. Troligen ett köpläge. Jag sålde alla krypto förra veckan, vilket jag är glad för nu. Ren tur.

   Radera
  2. Sålde mina krypto Cert i måndags. Bra vinst isk

   Radera
  3. Grattis till vinsten. Jag kör 30% skatt för att hjälpa Maggan med finanserna

   Radera
 2. Kan vara en spekulationsbubbletopp vi ser. Det brukar vara de mest spekulativa tillgångarna som först packar ihop, följt av mindre spekulativa tillgångar. Sist krachar de minst spekulativa tillgångarna. Riskvilligheten toppade i April och depåbelåning i usa (som andel av bnp) är på all-time-high. Just saying...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet stackare som köpte Teslaaktier vid årskiftet, finansierade med blanco. Blir väl en läxa. Regel nummer ett - spela inte med pengar du inte har eller kan tänka dig förlora.

   Radera
 3. Att det går åt stora mänder energi att framställa och lagra Bitcoin har väl knappast undgått någon. Jag undrar om det finns någon liknande uträkning när det gäller t ex guld? Har väl inte varit helt friktionsfritt att framställa det guld som finns tillgängligt och lagringen av detsamma torde väl också kosta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det gör det. Guld ca 3 gånger högre energi förbrukning. Banksystemet CA 25 gånger högre.

   Radera
  2. Tack för snabbt svar!

   Radera
  3. Var tvungen att läsa på lite. Alla uträkningar på ämnet kommer ju att bero på vad valutans värde för tillfället är. Om guld blir värdelöst är ju kostnaden oändlig i relation till värdet. Så det blir ju svårt att hitta någon jämförelse som står sig... Antar att Gargamels uträkning var på värdet för Bitcoin jämfört med Guld när Bitcoin stod som högst...

   Radera
 4. Till vad är det 3x och 25x högre?

  SvaraRadera