Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-05-20 15:18

Pinsamt hemligt kring vapenstölderna från regeringskansliet - hur kan Securitas ha kvar vapenlicens?

Bloggen har tagit del av den pinsamt hemliga förundersökningen kring vapenstölderna från Securitas på regeringskansliet. Man kan fråga sig varför Securitas fortfarande har kvar sin huvudlicens för sina vapen, när ett vapen kan ha varit stulet i nästan ett halvår innan man behagade anmäla det. Förundersökningen av de totalt sex stulna Glock-pistolerna och 150 9 mm skarpa patroner är nu nedlagd.
Fyra av förundersökningens utlämnade sidor på döda träd
Till det facila priset om 164:- SEK fick bloggen ta del av förundersökningen utskriven på döda träd, eftersom Polismyndigheten olikt Domstolsverket vägrar lämna ut offentliga handlingar miljövänligt digitalt. Förundersökningen består mestadels av svart trycksvärta som maskar bort allt av intresse för allmänheten.

Eller nästan allt.

Det framgår att den första vapenstölden kan ha skett redan hösten 2018, men anmäldes först passande nog den första april 2019. Någon gång mellan den 18:e november och 21:a mars, alltså under fyra månader, hade inte Securitas koll på en av sex pistoler som skulle förvaras någonstans på regeringskansliet (dvs något departement eller Rosenbad). "Ingen har gjort sig till känna" om att ha sett till eller hanterat vapnet sedan dess.
Förhörsprotokoll, typexempel på hur de utlämnade handlingarna ser ut

Det hela anmäldes, medan stölden av de övriga fem Glock-pistolerna och 150 patroner 9 mm ammunition skedde mellan den 23:e och 24:e oktober 2019. Att vapen kunde försvinna från regeringskansliet var alltså inte okänt för Securitas vid det laget, men det skedde alltså ändå en mer omfattande stöld.

Det är uppenbart att Securitas inte kan betros med vapen, inte ens eventuella pinsamt hemligt maskade förstärkta säkerhetsåtgärder hos säkerhetsbolaget hjälpte för att hindra den större stölden.

I FUP:ens anmälan om den större stölden refererar Securitas vapensamordnare, som gjorde anmälan, till den första stölden som "oklart med omständigheterna och man rubricerade det som försummelse".

Det verkar alltså som att det är okej att ett säkerhetsbolag på grund av försummelse (deras egen formulering) kan bli av med ett skjutvapen, men ändå behålla sin så kallade huvudlicens. Gäller detta även privatpersoner med vapenlicens - är det okej att av försummelse tappa bort skjutvapen? Man kan tycka att ett säkerhetsbolag borde ha högre säkerhetskrav på sig än en privatperson, men så jobbar inte bloggen på polisens tillståndsavdelning heller.

I övrigt framkommer det inte så mycket av det till kanske 90% maskade förundersökningsprotokollet, annat än att detta uppenbarligen är pinsamt hemligt. Då lämnades inte ens alla handlingar ut, utan vissa ansågs vara så pinsamma att de inte skickades med ens maskade, vilket man säkert kan driva vidare till förvaltningsrätten om man är rättshaverist med för gott om tid. Polismyndigheten uppger dock att beslutet inte kan överklagas. 
Pinsamma grejer köpta på Clas i Sjön

Bland annat har pinsamt hemlig utrustning köpts in av Securitas från Clas Ohlson, och maskats från fakturor. Man ska alltså inte ironisera över hur oroade medborgare köpte stridsvagnar, artilleripjäser och attackhelikoptrar från ukrainska ICA vid invasionen av Krim 2014 - regeringskansliets säkerhetsbolag köper trots allt sin hemliga utrustning från Clas Ohlson.

Förundersökningen är nu nedlagd. Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen.
Nedlagt

Ett problem med de massiva maskningarna av dessa offentliga handlingar är att man inte kan utesluta korruption. Offentlighetsprincipen finns till för att kunna granska just maktmissbruk, korruption och att tillse så att offentliga medel används på rätt sätt, samt att lagen följs. När man maskar så kan inte misstankar om oegentligheter uteslutas. Vem skyddar Securitas i detta fall, och varför? Frågan kanske kunde avfärdas, men nu går det inte på grund av maskningarna.

Dock ryktas det att pistolerna är stulna för att användas till vargjakt, så antagligen kommer detta eskaleras igen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Ja, det är lallare som verkar i en lallarbransch. Det finns fler exempel bakåt på hur deras anställda tipsat värdetransportrånare, hållit på med illegala vapen, varit nazister osv osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns säkert inga kommunister eller socialister på Securitas, det kan vi vara säkra på. Trots att dessa är av samma skrot och korn som nazisterna.

   Radera
 2. Åh herregud, vilken ammunition de köpt på sig! 50 kulspetspenna är inte all leka med! Rikets hemligheter är säkrade!

  SvaraRadera
 3. Med tanke på vilket klientet som arbetar för Securitas så ska de ej ha tillgång till vapen överhuvudtaget & absolut inte vara i närheten av viktiga funktioner av samhället. Vi får se vad som hände.

  SvaraRadera
 4. I såna här sammanhang brukar "det vanliga" innebära att det finns personkopplingar av olika slag. Kriminella brukar ha tillgång till både pengar och olika sorters "godis" som kan vara både oåtkomliga och extremt lockande för officiella ämbetsinnehavare. Detaljerna brukar dock sitta hårt inne. Ebbe Carlsson-skandalen är t ex inte ordentligt redovisad trots att den vandrat ända till KU.

  SvaraRadera
 5. Det är mycket oroande att ett antal vapenstölder kan ske på det här sättet på regeringskansliet, var det bara 6 st? Har hör att det kunde vara ännu fler?
  Det som gör mig än mer oroad är att om det kan smyga om kring löst folk och stjäla Glock pistoler utan att det omedelbart uppmärksammas är att en lönnmördare skulle lika gärna kunna verka där. Säkerheten verkar näst intill obefintlig, gör om gör rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm... Det här är kanske ett slags värdemätare för skyddsobjekten? Easy come, easy go - världen är full av svetsare...

   Radera
  2. Finns uppgifter om att minst 10 vapen stulits.

   Radera
 6. Är det verkligen lämpligt att jaga varg med Glock? Det närmaste en Glock jag varit var i Counterstrike och utifrån de erfarenheterna skulle jag nog inte vilja använda dessa pistoler till vargjakt 😖

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man nu ska tjuvjaga är det ju praktiskt att ha ett vapen man kan bära dolt, antar jag

   Radera
  2. I och för sig bär ju Ben Dovers inlägg viss tyngd men en Glock till vargjakt, nja. Det är nog rekommenderbart att man använder sedvanlig studsare klass 1 till det plus en blöt kula om man nu önskar jaga varg och har tillstånd till det.

   Radera
  3. Lämpligheten beror på vilken kula man använder, avståndet samt om man kan skjuta. Själv skulle jag använda en SIG 210 eller CZ tactical sport då dessa är mer lättskjutna. Om man nu ska tjuvjaga alltså.

   Radera
  4. Till Bens försvar vill jag säga att han skriver tjuvjaga. Tjuvar går utmärkt att jaga och knalla ner med en glock. Det är ju precis så våra härligt lönsamma livsstilskriminella gör i orten när de lyssnar på ett beat av Yasin eller Jaffar.

   Radera
 7. Om nu pandemin upphör och ni sticker ut och flyger internationellt igen så tänk lite på att all flygplatssäkerhet och så också sköts av den här typen av tomtar. Det känns tryggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du var tvungen va :-) Jag flög/"flyger kanske igen" ofantligt mycket i jobbet och nu ska man, i tillägg till att Greta har en stående kill order på mig, dessutom behöva bekymra sig för vad Securitas eventuellt "missar"...

   Radera
 8. Förfärligt pinsamt, förutom att kasta ut securitas från uppdgaret, ta ifrån dem deras licensrättigheter borde säkerhetschefen på regeringskansliet få kicken. Det är mitt i lejonets kula!

  SvaraRadera
 9. Christer GH kom ju undan palme utredningen genom att inte dyka upp på prov skjutning och sedan hävda att han sålt sitt vapen men inte visste till vem. Då la man ner det spåret...

  SvaraRadera
 10. Blå plastpåse, 50 kulspetspennor och en tumstock. Fantasin skenar vad detta används till.
  En parallell är de privatspanare som begärt ut material från Palmeutredningen. Då var stora partier bortmaskade som här. När sedan utredningen lades ner och de fick ut samma dokument så visade det sig att markeringen var helt slumpmässigt gjord. Ingen vet varför egentligen men det kan bara varit för att jävlas. Det verkar vara likadant här.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker du ska överklaga saken till Kammarrätten (som är första instans i mål om utlämnande av allmän handling). Där finns en särskild prövningsordning för utlämnandeärenden som förhoppningsvis innebär att du kommer få det prövat relativt kvickt. Pinsamt hemligt bör inte hålla i domstol - i varje fall inte i den här rent löjliga utsträckningen.

  (Om du vill ha rättshaveristpoäng kan du också JO-anmäla Polismyndigheten för den felaktiga överklagandehänvisningen).

  SvaraRadera
 12. Vilket gatlopp hade en jägare-sportskytt-vapensamlare fått utstå om detta hänt dem? Att Securitas har noll-koll är uppenbart och att de får fortsätta uppdraget med RK är en ännu större gåta, finns det ingen där med någon sorts logisk tankeförmåga som säger upp avgtalet med dem och tar in en mer seriös aktör? Hur kan Securitas tillåtas fortsätta inneha huvudlicens? Patetiskt.

  SvaraRadera
 13. Ingen annan än Securitas personal placerade i Regeringskansliet har haft tillgång till vapnen. Då är saken ganska klar. Securitas är skyldiga och skall straffas. (Individuell skuld blir en intern fråga att utreda)
  Dock har de fortsatt kontrakt på hela säkerheten för Regering
  skansliet samt fortsatta vapenlicenser. Fel av polismyndigheten som borde gå att åtala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den misstänkte poserar på bild med ett av de stulna vapnen men som härdad yrkeskriminell så är det bara att blåneka. Ett av de stulna vapen har också påträffats, hos en ung kriminell som senare dömdes för att ha försökt mörda en ledare i ett kriminellt nätverk. Behövs kanske inte direkt Sherlock Holmes för att spåra vapnet bakåt från den kriminella till den misstänkte samt försöka säkra DNA på vapnet. Ja

   Radera
 14. Fan vad mycket toner det har gått åt för att skriva ut det där.

  SvaraRadera
 15. Är inte detta grovt vapenbrott att slarva bort en pistol, en vanlig dödlig hade ju fått sitta av sin tid ?

  SvaraRadera