Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-06 09:10

"Och på fjärde dagen sade Automowerguden: Grönt ljus"

... och på sjätte dagen vilade bloggarjäveln. Igår gav gräsklipparen på fjärde dagen av reparationer och felsökning av begränsningsslingan slutligen grönt ljus. Så idag på femte dagen ska alla uppgrävda och utbytta delar ner i backen igen. I morgon återupptas bloggens ordinarie sändningar istället för den skit som pågått de senaste dagarna i pauserna mellan krypandet på alla fyra runt gårdscentrum.
Grönt ljus är bra
Det var riktigt starkt content igår när det först började lysa grönt på laddstationen, för att sedan efter några sekunder gå över till fast blå signal. Det första betyder att allt är okej, medan blå betyder att det är svag signal, men okej att köra om allt verkar fungera.

Starka scener utspelade sig när bloggaren började gräva ner den del av slingan som korsar uppfarten, för då förvandlades signalen återigen till grön. Antagligen stördes signalen av att slingor låg lite trassligt när de inte var på plats.

Så idag ska jag nu dra ut på plundrarstråt efter fler markfästen, och sedan gräva ner allt jag rivit upp och de långa sträckor jag helt bytt ut. Cirka 20 tidigare lagningar har blivit sex stycken när jag rev upp de värst drabbade sektionerna. Det sista brottet skedde förstås allra längst bort (det är alltid allra längs bort de sker), där också signalen är svagast, och orsakades av en grävmaskin som var här för några veckor sedan, men var riktigt svår att hitta då AM-pejlingen gav för svag signal så långt ut, plus att slingan passerade över AC-kabeln mellan lada och mangårdsbyggnad, vilket gav en 50 Hz ton i slingan oavsett om den var ansluten eller ej.

På köpet har jag också dragit en extra guidekabel för att felsöka med och tänker nu även förlänga en guidekabel till förra årets nya område.

Men i morgon ska jag ta paus, sitta på altanen och frysa och skåda hur Automowern arbetar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. "Starka scener utspelade sig när bloggaren började gräva ner den del..." - man kan se det framför sig, hur han faller ner på knä med armarna höjda mot skyn, regnet faller ner i ansiktet och han vrålar ut "ÄNTLIGEN!".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plutonen! https://mr.comingsoon.it/imgdb/locandine/poster/4975_hd.jpg

   Radera
 2. Haha, grattis! Även om en del av mig är lite ledsen då det har varit underhållande att följa din kamp.

  SvaraRadera
 3. Någon har säkert upplyst om att du enkelt med radiosändare spårar vart det är avbrott? Finns på biltema..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid bra att läsa hela texten innan man kommentarer.

   Radera
  2. TLDR
   Väljer efter rubrik. Har man sökt fel i fyra dagar och lyckats skriva en halv bok om det så gissar jag att det gjorts manuellt.

   Radera
 4. Bra jobbat! Själv lackade jag ur totalt och beställde en MY6818 från aliexpress, med förhoppning om att det ska gå att hitta avbrott lite enklare i framtiden.

  https://www.youtube.com/watch?v=zspctImhksQ

  SvaraRadera
 5. Vad är egentligen livscykelkostnaden för att ha en robotgräsklippare?

  Jag funderade på om det skulle vara kostnadseffektivare att anlita någon grannunge att hålla gräsmattan klippt för en tusenlapp per sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med vänlig hälsning som försökte exakt detta innan han skaffade robot..... Lycka till!!!! Dom stog inte i kö precis. Dom vill inte jobba. Dom behöver inte jobba, dom får mat & pengar ändå. Tyvärr. Vart är världen på väg?

   Radera
 6. Bilden jag såg framför mig: https://mr.comingsoon.it/imgdb/locandine/poster/4975_hd.jpg

  SvaraRadera
 7. Grattis! Själv satte jag i höstas upp snökäppar för att minska risken för att snöröjningen skulle ploga av tråden. Visade sig efter vintern att det enda brottet på tråden var orsakat av att jag slagit ner en käpp rakt på tråden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. :D

   Själv körde jag spettet i slingan när jag skulle ha upp ett brunnslock. Så dumt..........

   Radera
 8. Dum fråga säkerligen, men varför har du 50Hz i likströmskabeln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att jag skrev avsiktligt fel så någon person med utmaningar skulle få chansen att anmärka.

   Radera
  2. Helt fel är det inte, kan vara en jordloop.

   Radera
  3. Själv fattade jag inte frågan så jag fick läsa på om växelström och likström på Wikipedia.

   Radera
  4. Dagens oplanerade goda gärning!

   PS. Tack Cornu. DS.

   Radera
  5. @Sjunkbomben: eller helt bedrövlig likriktare.

   Radera