Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-23 12:37

Nej, varken guld eller krypto är skattefritt - och försök inte tolka Skatteverket till din fördel

Varken guld eller krypto är skattefritt, även om Skatteverket använder ord som just skattefritt när de pratar om moms. Däremot är vinst på hobby, näringsverksamhet eller kapital alltid belagt med skatt för guld och krypto. Klarar man inte av att ta in professionell hjälp i skattefrågor ska man handla guld och krypto i pappersform via investeringssparkonto eller kapitalförsäkring.
You fought the Skatteverket and the Skatteverket won
Bloggen är inte en skatterådgivare, och detta inlägg är inte skatterådgivning. Konsultera och betala konsultarvode till din professionella skatterådgivare om du har behov av rådgivning. Är det gratis är det inte rådgivning.

SvD tar upp ett specialfall med en sk bitcoinmiljonär, som nu ska betala 400% i skatt på sin vinst från så kallad brytning av Bitcoin (eng mining) efter tre upprepade domar i förvaltningsrätten.

Man kan bara gissa (eller begära ut domarna) varför skatten blir 400%, men sannolikt handlar det om att Skatteverket vill ha 60% skatt på hela bruttointäkten och sedan 40% skattepåslag för att inte deklarerat korrekt, vilket sammantaget landar på 400% av nettointäkten. Initialt ska Skatteverket i någon form sagt att bitcoinmiljonärens verksamhet var hobby, men hobby gäller bara upp till ett visst belopp (typ 30 000 kronor) och hobby ska oavsett redovisas och skattas. Har man ingen bokföring kan man förstås inte heller göra några avdrag för omkostnader.

Det är naturligtvis enormt trist att bli satt i personlig konkurs och få skatteskulder till staten om 10 MSEK i fallet kryptomiljonären. Men Skatteverket tar noll ansvar för vad dess personal skriver eller säger, inte ens egentligen i så kallade förhandsbesked. Det som gäller är Skatteverkets slutliga beslut vid faktisk taxering och passar inte det beslutet så är det förvaltningsrätten som gäller, där du som privatperson i princip har noll chans men storföretag med enorma juridiska avdelningar har lite bättre (men fortfarande små) möjligheter. Försök aldrig tolka Skatteverket till din fördel - fråga istället hur du ska göra för att betala maximal skatt och leta upp det sättet att betala skatt på.

Ett relaterat problem är att Skatteverket ibland använder ordet skattefritt (eller motsvarande som ej skattepliktigt) när man diskuterar moms. T ex är det ej skattepliktigt att som författare föreläsa åt skolor, och guld är inte heller skattepliktigt. Men det avser momsen. Inte intäkten eller vinsten. Den ska du fortfarande betala skatt på.

Skatteverket skriver till bloggen på frågan om deras olyckliga formuleringar om att guld skulle vara skattefritt (bloggens fetstil):
"Precis som du skriver är guld visserligen undantaget från skatteplikt avseende moms, men när det kommer till inkomstskatt är det precis som med de flesta andra kapitaltillgångar, det ska beskattas vid en försäljning. [...] Har du sålt guld som utgör ett mindre del av ett större innehav ska du beräkna en genomsnittlig anskaffningsutgift ungefär som när du säljer en del av ett större aktieinnehav som är köpt vid flera olika tillfällen. Vinsten är skattepliktig till 100 % medan en förlust är avdragsgill till 70 000 kr. Vinster på personliga tillgångar och investeringsobjekt ska båda föras in i inkomstdeklarationens ruta 7.5, medan ev förluster på investeringsobjekt ska till ruta 8.4. Som vanligt är det enklaste att använda vår e-tjänst för att deklarera. Då får du hjälp med summeringar, kvoteringar och överföringar, men hjälpblanketten för personliga tillgångar finns bara i traditionell form, dvs på papper."

Skattemässigt är det enklaste och sannolikt billigaste sättet att handla såväl krypto som guld att använda papperskrypto respektive pappersguld på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring, dvs olika former av certifikat, ETF:er eller fonder. Den vägen kan man även handla t ex silver utan moms, vilket inte går med fysiskt silver.

Det finns förstås användning av fysiska investeringar i guld ändå, t ex ur preppingsynpunkt om man tror på den totala undergången och upphörandet av Sverige som existerande juridisk stat, eller om man är oroad över att det elektroniska finansiella systemet ska kollapsa, eller om man vill undvika motpartsrisk vilket kan vara bra för delar av en portfölj. Vid väldigt långsiktigt innehav blir det även skattemässigt billigare att inneha fysiskt guld, trots spreaden vid köp och sälj, men vi pratar då om flera decennier vid nuvarande ränteläge och mycket låga schablonbeskattning av ISK och KF. Du kan t ex dela upp din hedgning i guld i två delar - den del du aldrig avser att sälja kan du ha fysiskt, medan den del du avser att kortsiktigt kunna justera har du i pappersguld. Tumregel: Ska du (undantaget den totala undergången) inte sälja ditt guld, köp fysiskt. Avser du kortare spekulation, köp pappersguld.

Nu när Bitcoin-sekten accepterat att Bitcoin är värdelöst som valuta, och varken har hemliga, snabba eller billiga transaktioner, och istället yrar om store-of-value (vilket visar att de lärt sig allt de kan på Youtube, då det på svenska heter värdebevarare) så finns det förstås exakt noll anledningar att hantera faktisk Bitcoin, utan ska man delta i spekulationen är det absolut enklast att använda pappersbitcoin, t ex via Avanza eller någon annan onlinemäkare, och skattemässigt inuti investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Att det sedan handlar om spekulation och vinsthunger och inte värdebevarande bevisar bara att det inte är en valuta och att man inte lär sig något från Youtube.

Oavsett - du kan aldrig smita från skatt och om du omedvetet, medvetet, eller av ren oerfarenhet ändå smiter från skatt så kommer du åka dit och kommer straffbeskattas, och det kan likt i fallet bitcoinmiljonären bli mer än din vinst, rent av mer än allt du har och äger.

Ska du dra igång en verksamhet - gör det som aktiebolag, och hyr in en professionell redovisningsbyrå för att sköta bokföringen. Därmed kan du både maximera hur mycket skatt du ska betala, betala rätt mängd skatt och slippa hamna i förvaltningsrätten. Aktiekapitalet numera behöver inte vara mer än 25 000:- SEK, och om du inte har ett behov av 25 000:- SEK för att kunna driva din verksamhet (typ en dator och en mobiltelefon), så är det kanske ingen vidare verksamhet till att börja med.

Och du - i Sverige gäller vare sig skatteregler från andra länder, någon form av välvillig logik eller vad någon på Youtube säger. I Sverige gäller Skatteverkets beslut. Det finns två sorters människor - de som fått ett beslut av Skatteverket som går dem emot, och de som kommer få det.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. No offense, men att klaga på svengelska ser jag som ett rätt tydligt generationstecken. För dom som växt upp med engelska överallt dagligen så kan vissa svenska ord och utryck kännas främmande och klumpiga, det handlar inte alltid om slarv. Var glad över att folk söker information och kunskap istället. Finns mycket bra på YouTube, finns mycket dåligt också.

  SvaraRadera
 2. Fast fallet med den så kallade "Bitcoin-miljonären" var ju inte att han höll på med mining, åtminstone inte privat. Det han åker på är att han köpt och sålt Bitcoin kontant via localbitcoins och liknande handelsplatser. Han har ju ej heller försökt undvika skatt, utan problemet för honom är att skatteverket har underkänt hans kvitton på inköp, medan de av någon konstig anledning accepterar hans kvitton vid försäljning. Så de menar alltså att han vid varje försäljning fått en vinst som motsvarar hela försäljningbeloppet.

  Sedan har killen också bedrivit bitcoin verksamhet i företagsform också, men där har skatteverket inte haft några invändningar (om jag förstått det hela rätt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en rätt stor hårdvaruinvestering och elkostnad för miningriggar som borde gå att dra av som anskaffningskostnad. Räknas försäljning skattemässigt där betalning görs med andra kryptovalutor eller är det först när det realiseras med en traditionell valuta?

   Radera
  2. Att köpa något för något (byteshandel) är avyttring. Det är därför det heter avyttring, inte försäljning.

   Köper du knark för dina bitcoin ska du alltså deklarera dem som sålda vid tidpunkten och måste hålla koll på växelkursen som gällde då.

   Radera
  3. Alltså, edgelords som höhö-krypto-kan-inte-staten-göra-något-åt kanske ska höhö:a över det faktum att eftersom staten inte stöder det så blir också skattereglerna och deklarationen minst sagt bökig.

   Radera
  4. Perfekt att dra av det nya fräsiga grafikkortet. För den som sålde på toppen, är det kanske lämpligt att sälja av sina dussintals 3090:or på blocket för inköpspris eller mer.

   Radera
  5. Så i korthet, när kille köpt bitcoin för 10000 SEK och sedan sålt för 20000 SEK, så menar Skatteverket att han inte gjort 10000SEK i vinst, utan 20000 SEK i vinst, i och med att man underkänner hans kvitton vid inköp. Multiplicera sedan detta med en massa affärer och så hamnar man på 400% skatt.

   Sedan ser det ju ut som de nyligen tryckt till hans företag via någon moms-regel också.

   Radera
  6. Något sådant, ja. Ska du spekulera i bitcoin, köp pappersbitcoin hos din nätmäklare istället, om du ändå inte avser att använda det som valuta så kvittar det.

   Radera
  7. Vad gäller kvitton - Skatteverket kan rimligtvis inte acceptera vad som helst som kvitto. Motparten på giltliga kvitton ska väl minst ha ett organisations- eller personnummer, eller ett VAT-nummer i EU (eller annat land) om det ska vara ett giltligt kvitto. Är man edgelord och vill agera utanför systemet så får man stå ut med att kvittona inte blir giltliga.

   Radera
  8. Slutat med kryptoeländet. Jo jag använde en nätmäklare, Doge fanns ju typ bara hos några få i början. Så jag ger gärna Maggan 30% av vinsten.

   Radera
  9. Jo, det sista kan jag hålla med om. Ungefär lika intelligent som att köpa aktier kontant via någon kille man möter upp i en mörk gränd.

   Radera
  10. Momsregeln, ingen aning. Men har man inte intäkter i moms får man inte heller dra av moms. T ex hyresvärdar och banker.

   Radera
  11. Sedan kan man ju alltid klura på huruvida Skatteverket hade fått upp ögonen kring hans privata Bitcoin-handel om han inte varit så pass ärlig att han deklarerat den till att börja med.

   Radera
  12. Verkar rimligt där med vinst på allt som man t ex minat ihop. Har man t ex fått en Bitcoin på ett USB sticka för några år sedan. Som man nu slarvat bort. Och vips har man en skatteskuld på 30% av värdet på en BTC ifall man redovisar korrekt.

   Radera
  13. Är det verklige korrekt redovisat, om den är bortslarvad och inte avyttras. Kan iofs tänka mig att det finns någon paragraf om det för att undvika skattesmitare. Men då räcker det väl ändå att få den stulen i stället..

   Radera
  14. Fast nu hade han inte minat ihop några bitcoins (åtminstone inte i det fallet som skatteverket driver emot honom). Istället har han köpt och sålt Bitcoins via localbitcoins. Han har kontoutdrag för swish-transaktionerna samt den kopplade datan i bitcoin-databasen. Men skatteverket anser bara att kvittona duger för vid försäljningen. För de exakt likadana kvittona som finns vid inköp, så underkänner skatteverket dessa. Skatteverket anser också att verksamheten skall räknas som näringsverksamhet istället för privat kapitalvinst. Så de menar att det är 60% skatt som skall gälla istället för 30%.

   Radera
  15. Läste lite om momsfallet emot hans företag. Om jag förstår det rätt så handlar fallet om att företaget drev en serverhall där de hyrde ut bitcoin-miners. Företaget menade att de skulle beskattas som ett företag som hyr ut vilken molntjänst som. Skatteverket menar att det är en finansiell verksamhet, därav så tappar de rätten att dra av momsen. Ergo, skatteverket kräver tillbaka dessa pengar.

   Radera
  16. Försummelse. Vet inte vad Skatteverket säger i frågan. Men intressant fråga 🙂

   Radera
 3. Precis, Maggan ska ha sitt. Det blir dock många rader och decimaler att hålla kolla på i nästa års deklaration

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta gärna hur man omvandlar krypto till valfri fiat utan att en koppling till dig som person? Genuint nyfiken.

   Visst kan man alltid E-handla på internets mörkare skrymslen till en postbox och vara relativt anonym. Men om man faktiskt vill ha fiat är det ju ett bankkonto och därmed en personkoppling med tillhörande beskattning som gäller.

   Radera
  2. Särskilt när alla miljonerna i vinst ska användas till något meningsfullt, som en supersportbil, en bostad eller en lyxyacht. Att tjäna de där 10-20-50-200 miljonerna och bara kunna köpa knark för pengarna är kanske inte så kul i längden.

   Radera
 5. Det där skatteavdraget kommer nog väl till hands just nu...

  SvaraRadera
 6. "Ett relaterat problem är att Skatteverket ibland använder ordet skattefritt (eller motsvarande som ej skattepliktigt) när man diskuterar moms. T ex är det ej skattepliktigt att som författare föreläsa åt skolor, och guld är inte heller skattepliktigt. Men det avser momsen. Inte intäkten eller vinsten. Den ska du fortfarande betala skatt på."

  Som relativt nybliven egenföretagare så vill jag säga att samma problem råder där och man har fått tänka till två extra gånger. När något är "avdragsgillt" så menas det inte hela beloppet utan bara just att momsen går att dra av. Väldigt störande formulering!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar representation?

   Få andra fall.

   Radera
  2. Avdragsgillt mot det skattemässiga resultatet betyder det. Du får ta med all representation i resultatet men inte när du räknar ut vad du ska betala i skatt, då får du bara ta med en liten del.

   Radera
 7. Det finns ett ständigt fungerande sätt att helt lagligt undvika skatt, nämligen det sk "Diogenes-upplägget". Det går ut på att helt enkelt tjäna så lite pengar som möjligt men ändå vara lycklig. Genom att vara en intressant och underhållande person går det att äta gott och ha ett strålande sexliv nästan helt utan pengar. "Du äger inte saker - sakerna äger dig".

  SvaraRadera
 8. Fysiskt guld är för övrigt en bitch utan like med en alldeles speciell form av motpartsrisk där i stort sett hela världen kan bli motpart när som helst. Guldet bryr sig nämligen inte ett dugg om vem som anser sig äga det utan existerar helt av egen kraft. Om den sk "ägaren" skulle dö så finns guldet ändå kvar. Det finns gott om beskrivningar från t ex 30-åriga kriget där människor berättade var de gömt sitt guld och silver i utbyte mot en snabb död. Dessutom dras guld och silver med rent förfärliga transaktions- och försäkringskostnader sett över längre tid.

  SvaraRadera
 9. Angående Skv.

  Har under årens lopp kommit i kontakt med institutionen ett flertal gånger och i stort sett alltid fått beslut till min fördel.

  Det går oftast bra om man betänker vilka som sitter och skriver dess svårtolkade förfrågningar. Personalen består till stor del av antingen juniorpersonal direkt från skolan eller de trötta som blev kvar. Dessa går att leda relativt lätt om man stryker dem medhårs.

  Dock, ett stort sådant. Ibland finns det mer hårdnackade politrucker som kommer med ologiska frågeställningar med hänvisningar till (ofta feltolkningar) av regelverket. Jävligt obehagligt om beslut tas, även om det är tokfel och handläggaren medger tveksamheter, ska degen in. Likvid som ibland inte finns.

  Mitt råd är, undvik att göra alla möjliga avdrag som finns för att minska fastna i Skv trålande och hamna i en skatterevision. Risk för en "falling down"... Gäller speciellt om man har balansposter som inte tål dagsljus...

  SvaraRadera
 10. Certifikaten har en årsavgift på 2.5% av beloppet om jag förstått det rätt (åtminstone på Bitcoin XBT) och på ISK så är det 0.375% årlig skatt. Så efter 23-24 år har hälften av certifikatet försvunnit i avgifter/skatt, även om t.ex Bitcoin står helt stilla. Ungefär som att ha fiat... Sverige har sjukt hög vanlig reavinstskatt på 30%. Andra länder har betydligt lägre, och ofta lägre procentsatser om man håller en tillgång en längre tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo fast tipset om ISK/KF samt pappersmetall gällde korta investeringar.

   Radera
  2. Hur många papperskrypto har man tillgång till via ISK? Jag känner bara till 2st, efter att XBT halverade sitt utbud. (Visst några varianter av bitcoin finns..)

   Radera
  3. Det finns en Bitcoin cert på Avanza med 0% förvaltningsavgift nu för tiden, kom ungefär samtidigt som XBTs LTC och XRP cert försvann. Även Cardano finns som cert. Vontobel har också ett cert som (TRACK5KRYPTO) som är exponerat mot fler än ett krypto.

   Radera
 11. Det är en myt att Sverige har exceptionellt höga skatter på reavinst. Nu finns det så klart en hel massa undantag, specialregler etc. i olika länder. Men, om vi tittar på OECD-länder i Europa så ligger Sverige på plats 7 av 27. Medel 19.28% median 20%, max 42% (Danmark). (Notera att siffrorna är en förenkling och att till exempel de länder där reavinst-skatten är noll vid längre innehav har satts till noll i tabellen. Skall man göra det svårt för sig så hade man behövt kolla betydligt bredare och även kikat på utdelningar, skatte-effekter från ISK/KF upplägg etc. Men, oavsett vilket sär är det verkligen inte så att Sverige har exceptionellt hög reavinstskatt.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. (samtliga siffror tagna från https://taxfoundation.org/capital-gains-tax-rates-in-europe-2021/ vilka i sin tur citerar "Bloomberg Tax, “Country Guide,”" samt "PwC, “Worldwide Tax Summaries Online,”".)

   Radera