Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-05-03 18:25

MÖP-måndag 2: Sveriges nya AK-6 köps in tillsammans med Finland

Gömt i en artikel från Försvarsmakten framgår det nu att ersättningsvapnet för automatkarbinen AK-5 köps in tillsammans med Finland, som alltså kommer välja samma vapen.
Även en ny bandvagn köps in i 200 exemplar 
Sverige deltar nu i en gemensam anskaffning av 200 nya bandvagnar tillsammans med Tyskland, Storbritannien och Nederländerna, som samtliga idag har Hägglunds bandvagn 410 eller BvS10. Det finns en avsiktsförklaring att det blir den senaste verisionen av den vagnen som ska köpas in i ytterligare upp till 900 exemplar av de fyra länderna.

I artikeln från Försvarsmakten om detta finns en avslutande högintressant detalj för MÖP-måndag:
"I september startar en upphandling som berör många inom Försvarsmakten. Då fastställs vilket eldhandvapen som ska ersätta AK5:an. Det nya eldhandvapnet köps in tillsammans med Finland – vilket betyder att länderna kommer att använda samma automatkarbin i framtiden."

Frågan blir bara vad för svenska specialanpassningar det blir på den svenska versionen av vapnet, så att vi kan köpa dem till ett dubbelt så högt styckpris som finnarna? 

Minst en finsk officer förnekar att finnarna över huvud taget håller på med någon upphandling av ett sådant vapen.

AK-6 är bara ett pedagogiskt rubrikval, utan den kan komma att kallas något som mer efterliknar ursprungsvapnets namn, t ex Automatkarbin 416 för H&K 416, som redan finns hos en del specialfunktioner inom Försvarsmakten utifrån Försvarsmaktens foton, t ex personskyddskompaniet under försvarsövningen Aurora 2017.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Slutar som vanligt med att vi inte köper Svenskt och lägger ned en industri som följd.

  SvaraRadera
 2. Misstänker att det blir en värdegrund/genus/mångfaldsanpassning som kommer göra vapnet anpassat av något skäl..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett vapen som enbart kan skjuta blomskott?

   Radera
  2. Eller bomskott! 😄

   Radera
  3. Vad yrar ni om? Micael Bydén har mitt fulla förtroende. Eller föredrar ni ryssens värdegrund (våldta värnpliktiga etc.) ?

   Radera
  4. Det var ett försök till ironi över det faktum att Sverige många gånger valt att göra anpassningar som både försenat och fördyrat materiel, där det tydligaste nog är Hkp 14 som orsakade att vi stod utan ubåtsjaktförmåga i drygt 10 år och som nu kostar 200 000kr/h att flyga.

   Radera
  5. MP får igenom kaliber 5.54 för att försvåra Nato-samarbete

   Radera
 3. Min gissning är att det blir ett vapen som licenstillverkas av Sako.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sämre kan man få, kanske blir TRG till hela försvarsmakten? God förmåga att bekämpa fienden på längre avstånd men kommer kraftig att eftersätta eldhastighet och manöverduglighet i trånga utrymmen.

   Radera
 4. Från artikeln:

  "– Det handlar till stor del om ett arbete med att få ner antalet versioner som beställs. För att få bästa pris behöver vi enas om så få varianter som möjligt. I nuläget handlar det om tre varianter, säger Mikael Frisell.

  Den stora beställningen omfattar en trupptransportversion, en för logistik och en sjukvårdsversion av vagnen."

  Så målet verkar i alla fall vara tre varianter med olika funktioner för alla länder men uppenbarligen är man inte där just nu så det finns väl risk för special.

  Vad brukar Sverige generellt göra för specialanpassningar av inköpta system?

  För en automatkarbin kan det väl inte vara så mycket man kan ändra på, framförallt inte om man väljer bland alla modeller som finns att köpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte tänka mig att det kommer bli så många specialanpassningar för Svensk del då bv410 är från grunden utvecklad för Svenska försvarsmakten.

   När det kommer till automatkarbiner så är Svenska speciallösningar ofta samma som Finnarna kör med. Rent ut sagt vinteranpassning. Så det är nog en osedvanligt bra idé att köpa AK tillsammans med Finland. Förstora varbygeln så man kan skjuta med handskar, ändringar på utdragaren så att det inte riskerar att isa igen, och lite sånt. Den enda konflikten jag kan se är att Finnarna kör fortfarande 7.62x39 eftersom de anser att den har högre reliabilitet i subarktisk miljö...

   Så om båda sidor håller fast i sina respektive kalibrar så finns det risk att det blir Bren 2 i 7.62 för Finland och 5.56 för Sverige.

   Radera
  2. Farsgubben sade alltid att det var praktiskt med samma ammunition som ryssen använder, det gick alltid att "evakuera" påfyllning. "sändes tillbaka med tack för lånet minus borttagen säkring" brukade han säga.

   Radera
 5. Det vore intressant med bloggarens åsikter om vilka specifikationer en "AK6" bör ha för att passa den stora "massan" i svenska försvaret.

  SvaraRadera
 6. Med historiken i beaktande, tror jag ändå att bloggaren har en poäng! Det ska alltid ändras, så det blir dubbelt så dyrt. Fast man i slutändan inte får något bättre, eller marginellt bättre möjligen. Tyckte en av få saker Regering Reinfeldt gjorde bra på försvarsmaktssidan, var köpet av black hawk från hyllan. Utan massa försenade, och fördyrande skitgrejer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och naturligtvis att man beordrade militär polis, att säkra ubåtshemligheterna. Även om Tyskarna garanterat redan hade tagit del av dessa!

   Radera
  2. Men information där, stannade kvar i Sverige. Och har garanterat kommit utvecklingen av A26 till gagn!

   Radera
 7. Lite trist att vi bara verkar köpa in en halv automatkarbin ity den som köps in ska delas med Finland. Kanske ett varannan-vecka-barn vi försöker skaffa tillsammans?

  "..kommer att använda samma (!) automatkarbin i framtiden."

  Ligger iofs nästan i linje med all annan välbehövlig materiel som inte heller den köps in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste vara jobbigt att leva i en värld där ett ord bara har en innebörd.

   Radera
  2. Ja. Men det beror ju även på om man tillmäter ord ett värde. Eller om man tar för vana att bara blajja på utan att mena något av det man talar om.

   Alternativt kan jag anse att det är helt submediokert att en informatör som inte behärskar språket i första hand anställs och dessutom i ett senare skede får släppa presskommunikéer utan att dessa i så fall har korrekturlästs av någon med grundläggande kunskaper i svenska språket. Det är trots allt en av Sveriges största myndigheter vi talar om...

   Radera
  3. Inget språkligt fel alls. Det är ju samma automatkarbin som avses. Inte samma exemplar av automatkarbin, utan samma typ. Förstås.

   Radera
 8. Läste pressmeddelandet men lite slarvigt uppenbarligen.
  Det är bra att vi får igenom samarbete för inköp av fler "BvS10". Förefaller vara ett mycket bra fordon för många uppgifter om än kanske inte i direkta frontlinjen.
  När det gäller ny automatkarbin och samarbete med finnarna så är det ganska överraskande.
  Idag använder finnarna en kopia på Kalashnikov (RK62 som anses vara en av de bästa varianterna för övrigt) och så vitt jag vet 7,62x39 som kaliber. Vi använder som de flesta här vet 5,56x45.
  Just den kombinationen av kalibrar är jag inte säker på finns i någon av de västerländska "standard" varianterna av automatkarbin.
  FN-SCAR kan säkert hantera det men är mycket dyr.
  Troligen lär det stå mellan HK416, HK433 eller en M4 variant, alla är ju gjorda för just 5,56x45. Så den stora frågan är ju om finnarna tänker byta kaliber samtidigt (vi kommer inte göra det innan NATO byter) eller om vi får en extra dyr variant pga att den måste gå att bygga för både 7,62x39 och 5,56x45.

  Tillverkningen lär ju ske i Finland men det är ingen nackdel. Om det är SAKO som gör det eller om det är fd Valmet fortfarande så har de generellt gjort bra vapen med hög kvalitet. Tyvärr har vi ju lagt ner vår egen tillverkning efter leveransen av ak5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att både Sverige och Finland kan tänka sig att byta kaliber till 6.8, det som nu utprovas i USA. Annars håller jag med dig, liten vinst för länder med olika kalibrar att gå samman.

   Radera
  2. Finland är inte intresserade. Sverige misstänker jag att vi kanske är intresserade om NATO ochså byter till 6.8. Oavsett förutspår jag att upphandlingen kommer att vara en shitshow då våra tjänstemän saknar kompetens att upphandla saker i vanliga fall än mindre vapen som har blivit en raritet i Svenska samhället.

   Radera
 9. Att planera för att vinna det senaste kriget är under min förväntan för strateger, taktiker och logistiker. Min förväntan är att de planerar för att vinna alla föregående krig och tänker igenom vad som ändrade sig mellan dem. Detta är den självklara minimala grunden för att börja föreställa sig vad nästa krig skulle kunna bli för något.

  Dessutom är det klokt att ha utrustning för mer än de modernaste krigen. En spekulation om "hyperkriget" är att man återigen kommer att gräva ner sig och då är vi i flera logistiska aspekter tillbaka i första världskriget. Synd att vi efter kalla kriget skrotade hundratusentals spadar och annan "tråkig" gammaldags utrustning.

  Om denna tyvärr logiska teknikutveckling och rustning sker så hoppas jag att man inte har bråttom med att överge stridsfordonen utan har kvar dem som en förmåga som kräver att fienden släpar med sig större robotar och drönare och även för att kunna utkämpa den näst senaste formen av krig om den senaste inte presterar som avsett. Man kan då jämföra med användning av obsoleta stridsvagnar som obsolet statiskt försvar under kalla kriget, tornen gjöts fast som värnkanoner vid flygfält osv och vart något som fienden ändå måste slå ut.

  Det är förstås en taskig roll att sitta i stridsfordon och vara fartgupp och lockbete för att kanske möjligen bli hjälte om fienden gör bort sig. Men något skall man väl ha gamla sura och arga gubbar till om Ryssen kommer hit och djävlas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oups, kommenterade under fel möpmåndagsartikel,men ni lästa nog båda.

   Radera
 10. Som vanligt kommer finnarna att hävda att Sverige vill försvara sig till den sista finnen. Man skickar vapen, ammunition och reservdelar till Finland och låter dem ta emot den värsta smällen. Fast numera behöver ryssen inte gå via Finland till Sverige med sin nya fjärrstridsförmåga.

  SvaraRadera
 11. Skönt att inte svikarna Norge är med i upphandlingen, för att senare hoppa av som med Archern (vilket förvisso gjorde att vi fick fler, så inte det värsta som hänt kanske).

  SvaraRadera
 12. Nu bara hoppas att de tar höjd för hemvärnet denna gång, får börja röra sig från IB77/NB85 till modernare materiel.

  SvaraRadera
 13. RÄTTELSE - Artikeln är nu ändrad till följande:

  "I september initieras ett uppdrag som omfattar anskaffning av en helt ny eldhandvapenfamilj (prickskyttegevär, skarpskyttegevär, automatkarbin och självskyddsvapen) och som bland annat ska ersätta AK5:an. Inriktningen är att undersöka möjligheten till samarbete med Finland och se om det är möjligt att genomföra någon del av anskaffningen tillsammans."

  SvaraRadera
 14. Lars... tro inte på alla uttalanden från FM...
  Det finns ingen upphandling än på ny Ak6 elle SjälvSkyddsvapen, även om diskutionerna pågår...
  Har jag fel får du gärna motbevisa mig ....

  SvaraRadera
 15. Finland moderniserar sina RK62 sedan två år, de är int intresserade av en ny AK de närmaste åren. Däremot har SAKO fått uppdraget att utveckla ett prickskyttevapen/skarpskyttevapen som ska ersätta Dragunov och jag gissar att det är detta som man kan finna samarbete runt. AK6 bör bli AR-baserad för att få kompatibilitet med Norge och Danmark. H&K är såklart en kandidat, men historiken av militära upphandlingar i Sverige dikterar att verkligen vad som helst kan hända. Kanske blir det brasilianska Imbel IA2 som en del av Gripenförsäljningen?

  SvaraRadera