Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2021-05-24 08:58

Miljardvinster för regionerna under 2020 - Region Stockholm gjorde 8 miljarder i vinst på inställd vård - totalt 21 miljarder för mycket skattepengar

Staten slösade ut med så kallade coronastöd under 2020, vilket tillsammans med bland annat inställd ordinarie vård gjort att samtliga landets regioner (fd landsting) visade vinst under 2020. Störst vinst hade Region Stockholm på över 8 miljarder kronor, följt av Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Region Norrbotten, som alla visade miljardvinster. Totalt strösslade staten ut 21 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar, som inte användes.
Region Stockholms Södersjukhuset
Vården av Covid-19 har varit relativt billig, då man inte behöver bokföra avskrivningar för t ex operationssalar, samtidigt som mycket annan dyr vård ställts in och skjutits på framtiden på grund av pandemin. 

Samtidigt har staten strösslat pengar över regionerna via coronastöd, vilket gjort att samtliga regioner nu visade vinst under 2020.

I MSEK (miljoner svenska kronor) var vinsterna och ej använda skattepengar som följer:

Region Stockholm 8 073 MSEK 
Västra Götalandsregionen 2 629 MSEK 
Region Skåne 1 046 MSEK 
Region Norrbotten 1 021 MSEK 
Region Jönköpings län 926 MSEK 
Region Östergötland 924 MSEK
Region Dalarna 813 MSEK
Region Uppsala 781 MSEK
Region Halland 712 MSEK
Region Västmanland 680 MSEK
Region Värmland 673 MSEK
Region Sörmland 545 MSEK
Region Örebro 447 MSEK
Region Västerbotten 391 MSEK
Region Kronoberg 390 MSEK
Region Jämtland Härjedalen 379 MSEK
Region Kalmar län 368 MSEK
Region Gävleborg 330 MSEK
Region Västernorrland 214 MSEK
Region Bleking 64 MSEK
Region Gotland 61 MSEK

Staten har alltså gjort det svenska staten gör bäst - strössla ut skattebetalarnas pengar i bidrag utan att de behövs - och det till ett totalt överskott på 21 467 MSEK eller 5.3% av regionernas totala utgifter under 2020.

Detta var mer än de generella bidragen till regionerna ökade, vilket skedde med 14.6 miljarder kronor under 2020. Pengar som alltså inte behövdes.

Låt aldrig mer regionerna köra något med "vi har inte råd" eller "saknar pengar". Uppenbarligen finns det gott om miljarder. Du betalar.

Regionerna sköter bland annat sjukvården och kollektivtrafiken.

Återstår att se om detta innebär stora bonusar eller i alla fall ryggdunk till regionledningarna för att ha skött sitt arbete så duttit.

Källor
SCB www.scb.se/hitta-statistik/redaktionellt/coronabidrag-ger-overskott-i-alla-sveriges-regioner-2020/
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Hur mycket applåder kan man köpa för 8 miljarder, tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, en hel del. Har det visat sig.

   Radera
 2. Klart det blir bonus, det är ju enkom tack vare ledningens fantastiska förmåga att planera och exekvera som detta överskott uppstått...

  SvaraRadera
 3. En perfekt avslutning på detta är ju att om 1-2 år när pengarna behövs införa neddragningar och hänvisa till att det var stora överskott för 1-2 år sedan i regionerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer att bli mycket, mycket värre än så! Under nästa mandatperiod skall man ju avveckla regionerna och centralisera sjukvården så att den helt styrs från Stockholm - samtidigt inträffar/återkommer alltså dessa "kostnadsökningar" ute i landet. Då lägger man ned det minsta sjukhuset i så gott som varje förutvarande region och skyller på lokal inkompetens. Säg goodbye till Avesta, Ljungby, Ystad, Oskarshamn, Torsby, Motala, Katrineholm, etc, etc.

   Radera
  2. Låter lite drastiskt, du har ingen källa på det där möjligen?

   Radera
  3. De lasarett du nämner har idag låg nivå. De är mer som förstärkta vårdcentraler.
   Avancerade operationer görs väl generellt bara på universitetssjukhus

   Radera
  4. @Christer L Håller de låg nivå eller rätt nivå? Varför måste varje vårdinrättning utföra avancerade operationer. Det är stort behov av all typ av kirurgi.

   Radera
  5. @Christer L Håller de låg nivå eller rätt nivå? Varför måste varje vårdinrättning utföra avancerade operationer. Det är stort behov av all typ av kirurgi.

   Radera
  6. Nu vet jag inte var gränsen för avancerad operation går exakt men det finns absolut sjukhus idag som inte är s.k. universitetssjukhus som gör, i vart fall i mitt tycke, avancerade operationer.

   Men som sagt jag är väldigt osäker på hur det definieras.

   Radera
  7. Det enkla svaret är att ALLA operationer är att betrakta som "avancerad" vård - för de som är i behov av sådan åtgärd.

   Radera
  8. Men du hade alltså ingen källa till det du påstår?

   Radera
  9. Ibland tror jag du är korkad Ben - det finns inget facit på framtiden - men man kan dra slutsatser av historien: Finns det någon centralbyråkrati i den mänskliga historien som inte har utarmat periferin pga den själv trott sig veta bäst?

   Radera
 4. Hejja regionledningen! Nu förtjänar dem bonusar :)

  SvaraRadera
 5. När får vi se regionsledningarna dansa Jerusalema för att fira att de har råd att ha kvar sig själva i ett år till?

  SvaraRadera
 6. Nice. Då kanske det blir lättare för vårdpersonal som konsultar att höja sitt arvode.

  SvaraRadera
 7. Det behövs allt mer avancerad teknologi. Det är alltför dyrt att sprida ut överallt. Det är bra att de stora sjukhusen specialiceras för kompetens i världsklass. Då krävs storlek.
  Med allt bättre infrastruktur och fler ambulanshelikopter är det riktigt att lägga ned mindre sjukhus.
  Bygg i stället ut närsjukvård så att de kan hålla liv i patienter till helikoptern kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där ju samma argument som gamla Sovjet hade för att centralisera de bästa ishockeyspelarna och hela sportens ekonomiska resurser till CSKA Moskva.

   Sure, de fick ett lag i huvudstaden, som var bäst i hela världen, medan resten av ligan i resten av landet höll god korpkvalitet, och de spelare som ville ha god "vård" blev tvungna att flytta till Moskva för att kunna ta del av den.

   Radera
  2. Just det.
   Det är kanske spektakulärt och uppseendeväckande med avancerade operationer på några få sjukhus.

   Men vad hjälper det om man inte kan få hjälp med ett vanligt benbrott eller får tillgång till en vettig cancervård?

   Radera
 8. Nyckelorden i inlägget är "statliga pengar" i form av ökat svenskt nationellt underskott. Det är DET som har räddat Regionerna. När de statliga bidragen minskar kommer det att bli ett helt annat resultat.

  Redan inför 2022 har det i min Region blivit rejäla åtstramningar som visserligen kanske bli lite mildare pga av valår nästa år men sedan kommer det bli extremt tufft för de flesta Regioner vilket kommer att gynna KDs förslag om förstatligandet av sjukvården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aron Flams pappa har en sak att säga till dig, och det är att du ska ge fan i det där och låna mer, för det löser sig ändå:

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/statsskulden-skenar

   Radera
 9. Inte speciellt konstigt. Man tog i ordentligt med statsbidragen pga pandemin, och allt har inte "behövts". Men statsbidragen planeras ju minska sedan igen, så den här engångseffekten kommer ebba ut (och komma väl till pass som resultatutjämningsreserv som kan skjuta upp skattesänkning/nedskärning senare något år).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inställd vård = uppskjuten vård, räkningen kommer senare och då behövs dessa pengar

   Radera
  2. Det stämmer förvisso. Men staten kommer reglera regionernas "övervinster" genom framtida statsbidrag gissar jag. Som sagt, de kommer hamna i RUR och kan betas av i en framtida lågkonjunktur.

   Detta kommer säkert behandlas särskilt i nästa Ekonomirapport som SKR publicerar. Den brukar vara tydlig.

   Radera
  3. Den som tror pengar är lösningen på vårdens problem är antingen dåligt insatt i frågan eller en inkompetent person som bara vill se enkla lösningar.

   Radera