Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-25 10:27

Lönetisdag: Så är bloggläsarnas månadslön per ålderskull

Idag är det den 25:e maj och med det lönetisdag för många. Nedan följer en redovisning över bloggläsarnas vid tillfället senaste taxerade förvärvsinkomst av tjänst, dvs för år 2019, utifrån årets stora bloggläsarundersökning. Vad tjänar egentligen bloggläsarna per månad?
Deg
Bloggläsarna är som bekant generellt högutbildade storstadsboende tjänstemän, och detta avspeglas också i taxerad förvärvsinkomst (inkomst av tjänst, även känt som lön eller pension), som alltså avser år 2019. En del läsare kan förstås klämt till med 2020 års lön, men principerna kvarstår antagligen rätt väl ändå. Orealistiska svarskombinationer eller extrema outliers är som tidigare angett strukna ur enkätresultaten.

Medellönen var 48 432:- SEK per månad och medianen var 43 583:-.

Fördelningen efter ålder ser ut som nedan.
Bloggläsarnas taxerade förvärvsinkomst per månad 

Att man inte får en helt jämn fördelning beror på enstaka outliers, som inte rensats ur datasetet. Fem års glidande medelvärde kanske är någorlunda indikativt här. Intressant är att förvärvsinkomsten faller redan innan pensionsåldern, och man kan därmed misstänka att en del antingen går i tidig privat pension, drar ner på arbetstempot eller att allt fler är sjukskrivna med åldern, vilket pressar ner inkomsterna.

Kommande lönedagar kan vi kanske titta på fördelningen av inkomst utifrån t ex utbildningsnivå eller var i landet man bor.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

64 kommentarer:

 1. Nu är det väl intressantare hur mycket man har kvar varje månad än vad man tjänar? Men jag skulle alltså behöva kräva 15 000 kr extra för att vara i klass med mina kamrater här :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nästan behöva dubbla min lön... Men så är jag en industriarbetande lantis också så jag tar inte så hårt på det (jag förstår kanske inte bättre).

   Radera
  2. Du behöver byta jobb för att signifikant öka din lön eller så får man ha en dialog med sin chef.

   Radera
  3. Hehe även jag drar ner både median- och medellönen i min ålder ganska rejält.

   Radera
  4. Mattias j
   Just den yrkesgruppen har väll ganska bra löner?

   Radera
 2. 81-åriga läsare? Det är lite fräsigt ändå. Snackar vi Det är alltså nån som är född runt andra världskrigets utbrott. Kanske kan de ge oss svaret på om fotbollsVM 1958 hände eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är bara 78, men kommer fortfarande ihåg 6 av finalbrassarnas namn, så jo, det hände.

   Radera
 3. Jahopp, här satt man och tyckte att man hade en skaplig lön, men tydligen inte... :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips till dig är att inte ta del av vad folk skriver på internet om storleken på sina könsorgan.

   Radera
  2. Medianlönen är ca 10% lägre än medlet i grafen.

   I övrigt - när man är anonym i en enkät finns färre anledningar att skryta.

   Radera
  3. Det indikerar att det är några få individer som antingen skarvar om storleken eller faktiskt är välhängda och därmed drar upp medelvärdet.

   Oavsett är det inte bara storleken utan vad man gör med den som är releveant. Vissa har ju hål i fickorna och det rinner rakt genom. Andra klara sig utmärkt trots att den inte är lika stor och är nöjda med det utan att ge avkall på sin livskvalitet, eller sin eventuella partners likaså.

   För det var lön ni diskuterade väl?

   Radera
  4. Jag har en del erfarenhet av anonyma enkäter, och även om det finns färre anledningar att skryta så är min uppfattning att det faktiskt är enklare för människor att ljuga när dom är anonyma, och att dom gör det oftare. Speciellt vad gäller känsliga uppgifter som dom skäms för.

   Radera
  5. Och förövrigt är storleken på lönen ganska intressant enligt mig då storleken avgör hur väl man klarar sig igenom svårare tider. Är du en hopplös slöser nu med din höga lön så är det fortfarande så att du inte hamnar hos fogden lika snabbt vid en räntehöjning, som någon med samma lån fast lägre lön.

   Radera
  6. Helt rätt, som utpräglad risktagande Slösa har de senaste decennierna varit väldigt gynnsamma. Vissa verkar spara till arvskatten istället.

   Radera
  7. Hur är 32000 10% lägre än 43000?

   Radera
 4. Löneonsdag? Tisdag är det hos mig i alla fall.
  Kanske är det redan onsdag i Sätila?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönetorsdag, alltså förra veckan. Får lönen den 20:e varje månad.

   Radera
  2. Jag får lön den 14:e.

   Radera
 5. Jag trodde det hette fettisdag...

  SvaraRadera
 6. Undrar om jag någonsin kommer bli av med känslan av att vara lite mindre lyckad när jag jämför mig med dem som har ett jobb med högre status och som tjänar mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fina är ju att utbildning är skattefinansierad och gratis ifall du vill studera och därmed sannolikt öka dina chanser till högre förvärvsinkomst. Om det är något man tycker är viktigt och mår bra av så kan man ta sig dit.

   Radera
  2. Pengar gör ju ingen lycklig men jag gråter hellre i en Porsche än en Saab.

   Det finns gott om människor som är otroligt mycket mer lyckade än de som har ett jobb med högre status och lön. Så de är tyvärr i samma position. På toppen sitter Arnault och är mest lycklig, Bezos blev tyvärr lite mindre lycklig än honom mht LVHM:s utveckling på Parisbörsen.

   Radera
  3. Några av de i min mening mest misslyckade människorna jag träffat har ägnat sitt liv åt att med alla medel kämpa sig fram mot ett högstatusjobb med hög lön. Dom har helt saknat andra mål i livet vilket har märkts.

   Radera
  4. Pengar gör ingen lycklig, men mindre olycklig och stressad. Har man tillräckligt med pengar behöver man inte oroa sig om eller fundera på pengar. Det underlättar tillvaron

   Radera
  5. Gör inte det då. Det finns alltid någon som tjänar mer, springer snabbare, hoppar högre..

   Radera
  6. Man kan ju se till att endast jämföra sig med de som är sämre än en själv om ens självförtroende påverkas av jämförelsen. Det är väl hela konceptet och orsaken till att Reality-tv är så populärt.

   Radera
  7. Som det står i blogginlägget, då blir du bara högfärdig och tror att du är något.

   Radera
  8. Exakt. Extremt dåligt att jämföra sig med andra människor. Ffa om de har lyckats bättre. Då får man ett liv med evigt missnöje. Skittråkigt!

   Radera
  9. 26 åringarna tjänar bättre än en erfaren brandman/räddningsledare

   Men jag brukar säga till grabbarna att de är vinnarna av förlorarna ;)

   Radera
  10. Skulle tippa att medianlönen för i år är uppe på 33-34000 svenska kronor hos alla anställda i Sverige.

   Radera
  11. Ja då hamnar befälen vid medianen då...(obs,storstadsregion)

   Radera
  12. Kallas viktigt jobb, vilket är en omskrivning för låg lön.

   Radera
  13. Den som är elak skulle kanske kalla det för deltidsjobb med heltidslön (om än av det lägre slaget). Räknar man in schablonutdelning från det egna bolaget där man jobbar som snickare varannan vecka så... Men det är säkert bara jag som råkar ”känna” 4 brandmän som alla råkar ha dubbla jobb, fri träning och får sova på arbetstid med hyfsad regelbundenhet. Jag unnar dem allt, men det är de andra blåljusen det är synd om.

   Kan inte minnas att jag ens hört talas om en brandman som väljer att sluta för att vilkoren är skit. Deltidsbrandmännen har det dock varit skriverier om vet jag....

   Poliser och sjukvårdspersonal däremot, där känner nog många någon som de senaste 5 åren har slutat eller pratat om att sluta..

   Radera
 7. Vilen hemsk otur för de som råkades födas i årskullen om var 55 år istället för 54 år, vilka lönelosers😀

  SvaraRadera
 8. Ca 40’ i bruttolön, bor i brf-radhus med avgift 4300 kr och 770’ i lån. Försök slå mitt netto, stockholmare😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kedjehus i Sthlm utan lån och avgift.....

   Radera
  2. Koto: Ingår värme (och evt. el) i månadsavgiften?

   Radera
  3. Ingår sällan i radhus brf. Så radhus-brf ger en ganska bra fingervisning på vad underhåll kostar för ett radhus, om nu inte föreningen har höga lån.

   Radera
  4. Tim: Tack för svar! Innehar själv brf-radhus där värme ingår i avgiften och därtill vvs/sophämtning ... samt dessutom garage, förråd, bredband, brf-försäkring och yttre underhållsfond. Föreningen ansluten till Riksbyggen och har en ytterst rimlig lånebild samt stabil likviditet såväl som soliditet.
   Betalar 6.500/mån för kalaset ... 4 r.o.k.-badrum-tvättstuga-gästtoa 108 kvm samt trädgård och uteplats vid entrén.
   Därtill en tusing i månaden för el (vissa brf här i närheten har el ingående i avgiften.)
   (Tågförbindelse 10 minuter till Lund, 20 minuter till Malmö, en halvtimme till Helsingborg och en timme till Köpenhamn)
   Sitter färdigamorterad sedan månget år och har det så djävla bra att bättre kan det knappast bli ... p.s. Pensionär sedan 5 år tillbaka.

   Radera
  5. Chiefen kom ut som Skåning. Killgissar på Kävlinge

   Radera
  6. Koto, inte Stockholmare dock. Har mer netto än dig och 4minuter på Voi till jobbet.

   Radera
  7. @chief karlsson misstänker bergvärme i så fall?

   Radera
  8. Wow: Även om chiefen sedan länge bosatt i Skåne är han dock av födsel och ohejdad vana Bleking ... närmare bestämt från Kongl. Örlogsflottans Huvudstation och tillbringade barndomen invid 17s Port och Chapmansplan.

   Radera
  9. Tim: Central gaspanna förser området med vad behövligt är.

   Radera
  10. 85k brutto på mig. Stockholm villa med 40% belåning och frun som jobbar på bank (personallån). Tror jag touchar dina siffror. Boendekostnad ligger lägre än försäkringskostnader...typ. kanske ska se över försäkringarna

   Radera
  11. Betalt stort hus på landet, total driftskostnad inkl. uppvärmning (bergvärme), försäkring, el, sopor och fastighetsskatt: 5500SEK/månad.
   Lillstugan uthyrd för 7000SEK (gräns för beskattning) och egen trädgård med fruktträd, bär, potatis och växthus och några höns. Bilen är en veteran som bara går och går.
   Pensionen används till nöjen , bensin, resor och roliga experiment i huset och på gården, senast solcelladdade blyackar till cirkulationspumparna då vi här på landet inte har kontinuerlig tillgång till el.

   Radera
  12. Bra Gogogo, jag ligger dock lite högre netto men är ensamstående och jobbar verkligen inte heltid. Snarare 25% . Värderar fritid mer än pengar förstås. Trevligt nu att vara vaccinerad som ung. Vilket alla andra som nåt en viss nivå nu också är

   Radera
  13. Chiefen, samma här. Kommer ifrån staden som bebodde Karlskrona med sossetvång med livet som insats vid trots

   Radera
  14. Wow: Kan jag av de diplomatiska omskrivningarna då förmoda Ronneby?

   Radera
  15. Chiefen, du har så rätt så. Kan jag då förmoda Kävlinge eller Furulund tillbaks?

   Radera
  16. Du gav mig bara 8p ledtråden på spåret. Jag gav dig ju typ 2p ledtråden. Lite orättvist. Eslöv finns ju också liksom..

   Radera
  17. Wow: Även Svalöv och Svedala samt måhända med viss reservation Staffanstorp matchar de givna parametrarna.

   Samt för dem som ej är födda Blekingar så är din ledtråd att betrakta som minst en 20-poängare!

   Radera
 9. Ställer om skärmen till 320x240 för att få rätt känsla av storlek på grafbilden.

  SvaraRadera
 10. "Det är inte de stora inkomsterna som gör dig rik. Det är de små utgifterna" -Mormor 1978. (Undrar var f-n hon fick allt ifrån, gumman)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon hade nog en gammeldags uppfostran och gick på detta med Spara och slösa.

   https://i.pinimg.com/736x/10/82/cb/1082cb69b7fab9e2fa04e558aed5707a--lane.jpg

   Radera
 11. Hon hade nog en gammeldags uppfostran och gick på detta!

  https://i.pinimg.com/736x/10/82/cb/1082cb69b7fab9e2fa04e558aed5707a--lane.jpg

  SvaraRadera
 12. Håller helt och hållet med om att det inte främst är storleken på lönen som spelar roll. Skulle snarare säga att det är marginalerna man har. Jag och frun lever på ganska exakt 50% av våra nettolöner (vi tjänar dessutom nästan exakt lika mycket), så i praktiken lever vi på en lön. Det om något ger i varje fall oss mycket. Man behöver stressa mindre över "livet". Skulle en av oss bli utan inkomst så är vår vardagsekonomi redan dimensionerad för att klara det. Tycker att vi lever väldigt "rika" liv ändå och känner inte att vi försakar något. Tror att vi lever som kungar jämfört med en väldigt stor andel av jordens befolkning trots att vi "klarar oss" på en lön omkring brytpunkten för statlig skatt. Ingen av går igång på resor till exotiska resmål, dyr mat eller dryck. Då kostar inte livet heller så mycket.

  SvaraRadera
 13. Håller helt med i ditt resonemang kring marginaler. Att ha goda marginaler i ekonomin känns på något sätt lyxigare än att konsumera mycket och dyrt.

  SvaraRadera
 14. Jag och min sambo ligger under medelinkomst, lever småbarnsliv i kedjehus på mindre ort med elcykelavstånd till Lund. Vi är som lyckligast när vi är ute i naturen, som olyckligast när vi varit på shoppingrunda. Konsumtion är ett kortlivat nöje, suset från en bokskog lever kvar längre.

  SvaraRadera
 15. Ouch, trodde jag tjänade bra och ligger klart över total medel och median men när jag tittar på min åldersgrupp så när jag inte upp. Fattas några tusenlappar till och med. Klarar precis 5 års glidande så är väl inte helt efter men ändå...

  SvaraRadera
 16. 46 000 för 31-åringar. Låter som ett väldigt lågt urval.

  SvaraRadera