Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-05-09 15:16

LO vill chockhöja skatten för höginkomsttagare med "rättviseskatt", chockhöja kapitalskatterna och införa fastighetsskatt - arvsskatt mot småbarnfamiljer

LO:s ordförande och förbundsordföranden skriver i en debattartikel hos DN att de vill chockhöja skatterna för höginkomstagare, chockhöja alla kapitalskatter, införa fastighetsskatt och med arvsskatt tvinga barnfamiljer där ena föräldern dör tvingas gå från hus och hem, och rycka barnen från sina skolor och sociala nätverk på grund av dödsfallet.
Skatteborgen
Skatterna ska alltså om LO får bestämma chockhöjas, och jobbskatteavdraget ska ändras till ett bidragsavdrag som kallas "förvärvsavdrag för vanligt folk", dvs det ska gälla om man inte jobbar, vilket är vad "vanligt folk" gör. LO verkar alltså inte längre vara ett organisation för personer med jobb.

En rättviseskatt ska införas för alla med över ca 84 000:- i månadsinkomst (en miljon i årslön). Alla kapitalskatter ska höjas till 35%, vilket då inkluderar reavinstskatt på bostäder, bolagsskatt, bort med kapitalförsäkringar och investeringssparkonton. Avdrag för ROT och RUT, som mest gynnar yrkesarbetande inom LO-yrken ska bort, så dessa blir utan jobb och kan leva på bidrag istället.

Man vill återinföra fastighetsskatten men även på bostadsrätter.

Man vill också införa arvs- och gåvoskatt med ett grundavdrag på 400 000 för arv, men alltså skatt från första kronan vid gåvor, t ex från föräldrar till barn vid anskaffning av bostad, eller överföring av barnsparande från barnens födsel när de ska ut i vuxenlivet.

Med arvskatt redan på 400 000:- SEK kommer alltså en småbarnfamilj behöva sälja bostaden om en förälder dör, för att man ska ha råd med straffskatten som dödsfallet innebär. Barnen kommer inte bara förlora en förälder, utan även ryckas från den villa eller bostadsrätt där de bor, tvingas byta skola och förlora sin trygghet och sociala nätverk.

LO har mage att kalla 400 000:- SEK för ett stort arv, då det under detta kallas för "små eller medelstora". Idag finns nästan ingen bostad som är värd under en miljon kronor, utanför möjligen Norrlands inland, så alla som äger en bostad sitter på framtida stora arv att straffbeskattas med dödsskatt, kanske en av de sjukaste och mest oetiska skatterna som uppfunnits.

Vad gäller gåvoskatten så har svenskarna sedan den avskaffades byggt upp sina ekonomier kring att man kan ge varandra gratis inom framför allt familjen. Med gåvoskatt får du i princip inte ens ge dina barn veckopeng framöver, än mindre stödja dem i det tidiga vuxenlivet där mångmiljonvärderingarna på bostäder annars omöjliggör att skaffa sig en egenägd bostad innan 40-årsåldern.

LO vill införa dessa skatter när coronapandemin är över.

Man kan notera den svenska synen på rika. Rik är man tydligen idag om man har tillgångar över 400 000:- SEK, när en vanlig lägenhet i våra storstadsområden går på 2 000 000:- och en villa från 5 000 000:- och uppåt. Har man över 84 000:- SEK i månadslön är man också rik.

Det kan noteras att i USA har man arvsskatt (eng estate tax). Den börjar vid 11.18 miljoner dollar, eller i runda slängar 100 miljoner svenska kronor. Biden ska nu också trumma igenom höjd kapitalkatt för höginkomsttagare. Den ska börja på en miljon dollar, eller alltså inkomster om cirka 8.3 miljoner kronor om året.

Så kom inte och dra med men USA då. I USA beskattar man superrika (nåja, rika på riktigt). I Sverige beskattar man vanliga barnfamiljer som ville bygga ett tryggt och stabilt liv för sina barn. Det är också därför dessa utspel är helt vansinniga, missar målet och får vanligt folk att tappa hakan. LO tror att deras medlemmar är dagsverkare som står med mössan i hand framför patron varje morgon.

LO:s chockskattehöjningar ska slå mot vanliga arbetande familjer, inklusive LO-medlemmarna. Det är oklart varför dessa skatter måste in, då Sveriges ekonomi är i balans - rent av överskott - både före och framöver efter coronakrisen enligt regeringens prognoser. Och det är också lika oklart vems intressen LO numera företräder. Det verkar inte vara den arbetande klassen i alla fall, utan bidragsklassen.


För övrigt kommer den sk Lafferkurvan slå stenhårt. Egenföretagare kommer behålla pengarna obeskattat i sina företag istället för att ta ut dem, och staten kommer minska sina intäkter. Finns noll anledning att ta ut några vinster om man först ska betala 35% bolagsskatt  och sedan 35% skatt på utdelningen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Första tanken är att de uttalar sig så här för att kunna kalla SD för högerfascister eller något. Svårt att se någon knegare under 55 rösta (s) i dagsläget. Det är SD i byggbodarna utom kommissarierna från facket. Sen finns det väl medlemmar kvar såklart.

  SvaraRadera
 2. Att vara sk LO-ekonom innebär att man ibland måste dagtinga med vad man lärt sig när man läst ekonomi i eftergymnasiala studier.

  SvaraRadera
 3. Återkom gärna med ett inlägg om hur man ska flytta ut kapitalet om detta bli verklighet. Kanske någon driftig läsare som kan såna frågor som kan köpa ett reklaminlägg och ge nån bra deal.

  Framförallt arvsskatten är absurd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på det.
   Finns ju lite sätt att ditcha sossarna men tyvärr innebär dom att man måste fly landet en stor del av året.

   Radera
 4. Detta kommer naturligtvis inte att bli verklighet eftersom kommande partikongress kommer att spola det mesta i den aktuella katalogen.

  Dock en intressant fingervisning om bredden inom partiet och alla de olika åsikter som trängs under ett och samma paraply... En indikation på att vara partiledare och hålla ihop partiet samtidigt med att leda en minoritetsregering kräver sin man!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på det? Jag vet inte hur kongressen fungerar mandatmässigt men kanske tunga distrikt som Stockholm/Göteborg och Malmö kan få majoriteten och köra över partistyrelsen med Löfvens goda minne och halvhjärtat avbön.

   Radera
  2. Sjunkbomben: Säker kan man aldrig vara men i huvuddrag att partiet består av 25 distrikt huvudsakligen indelade på länsnivå samt antal ledamöter till Kongress är 350 st och varje distrikt har att utse ledamöter proportionellt i 350:e-delar mot distiktets medlemsantal jämfört partiets totala medlemsantal.
   Visserligen är Stockholms stads respektive läns och Göteborgs stads respektiv omgivande och Skånes distrikt stora ... men att enbart dessa sammantaget skulle helt kunna styra Kongressen finner jag ej sannolikt. ... Vid 2019 års Kongress var antalet delegater enligt föreliggande Kongressprotokoll från ovanstående distrikt cirka 100 st.

   Radera
 5. LO ser att V stärks och S försvagas. Därför tar dem ett stort steg åt vänster för att locka väljare. Vad deras ekonomer som annars är så duktiga på att räkna har missat är att 8% är mindre än 22% ...

  SvaraRadera
 6. Varför kommer en arbetstagarorganisation ens med ett sånt här utspel? Är denna hybris en förlängning av power tripen som kom tillsammans med reflexvästen och skyddsombudspatchen. När övergick uppdraget att värna arbetstagarens rättigheter till att styra upp statsfinanserna? Snacka om mission creep.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kallas att verkställa en strategi som flyttar debatten från andra jobbiga områden där S/MP ställt till det ordentligt och bara är öppet mål för motståndarna. Här kan de alltid säga att de rika försöker suga ut de fattiga men egentligen är det deras egna medlemmar som till stor del är just den svenska medelklassen.

   Radera
  2. Vi tycks ju alla vara överens i sak och förvånas över motsatsförhållandena. En medlemsorganisation hasplar ur sig partipolitiska inlagor som går stickning stäv med medlemmarnas intressen.
   Om jag tittar ut ur mitt vardagsrumsfönster så har jag inte mer än 30 meter till närmaste dollarmiljonär, tittar jag lite längre så ser fler. På uppfarterna står det en eller två lite nyare bilar, i de fall det bara står en så kan jag räkna med att den andra just nu är pålägg tillbaka från sommarstugan. Står jag här en stund så kommer det leveranser; matkassar i drivor, foodora lådor på moppar som navigerar mellan kubikmetrar av avställd trall och marksten. Allt skött av hårt arbetande och icke fackligt organiserade invandrare. Står jag här tills i morgon bitti, vilket förmodas vara fruktansvärt händelselöst, så kommer de här dollarmiljonärerna krypa ur sina kojor runt sjusnåret senast och åka iväg och knega. Precis som de har gjort oavbrutet de senaste tjugo åren tack vara sina fasta anställningar, drägliga villkor (tack LO) och det faktum att företagen de jobbar för går bra. Jag hör ingen gnälla över VD:s valmat båt, jaktresan eller ens det faktum ledningen beslutade ge ägarna en utdelning. Hus i helvete skulle det ta först om någon faktiskt skulle ta rimligt betalt för hemkörningen av den där kebabpizzan, om städkärringen skulle envisas med att bara kunna komma på ordinarie arbetstid. Eller om en arbetare skulle behöva betala fullt pris för en annan arbetares arbete med renoveringen.
   Kort sagt det ligger i den gamla arbetarklassens intresse, LO:medlemmarnas intresse, att den nya arbetarklassen hålls långt borta från de förmåner som arbetstagarorganisationen har säkrat åt dem. Och det hade ju LO kunnat säkerställa, helt ograverat, genom att bara fortsätta driva de frågor som ligger i sina medlemmars intresse och avstå från politiska utspel som går stick i stäv med det målet. Men allt det här för oss ju redan tillbaka till punkten där vi redan är överens - LO är motsägelsefullt och vi förstår inte riktigt varför.

   Radera
  3. S/LO är samma organism, det är vänsterhanden som låtsas debattera med högerhanden som en dockteater som fångar allas blick medans V/MP smyger runt bland publiken och vittjar folks plånböcker. Annie Lööf står bredvid och fnittrar och säger att det är oacceptabelt.

   Helt riktigt som du säger att den riktiga arbetarklassen, de vet inte vad LO och kollektivavtal är och LO medlemmar avskyr dessutom denna kategori.

   Radera
  4. Erik S och Sjunkbomben: Hur mycket det än tar emot att så behöva säga så ligger där i mångt och mycket en djup sanning i det av er sagda. Detta då med reservationen att enligt min mening gäller inte detta resonemang för de lägst ställda LO-grupperna inom offentlig vård/omsorg och servicesektorn.

   Radera
  5. Det finns undantag även om jag vill påstå att även relativt lågt avlönade offentliganställda har en helt annan trygghet än den nya arbetarklassen som står utanför. Och det här bär mig emot också - jag är stolt över vårt välfärdssamhälle. Jag betalar gärna skatt och jag har inga som helst problem att se vad jag får för det. Men LO tycks ligga en hel klass fel i sin föreslagna politik. LO har med framgång lyckats lyfta arbetarklassen ur fattigdom i det här landet. Det innebär att de människor som de slagits för i alla år har lyckats skrapa ihop lite tillgångar och fått möjligheter som förr bara överklassen hade. Att då komma dragande med förslag som att återinföra arvs- och gåvoskatt, fastighetsskatt och på andra sätt undergrävs det välstånd som man själv har haft som målsättning är ju bara ... ja märkligt.
   Överklassen, som tydligen fortfarande hägrar som feta katter i horisonten, drabbas ju inte av det här. Det blir ju bara en ökad kostnad, men dem, till skillnad från LO-medlemmarna, har ju råd att ta den kostnaden. De riktigt rika kommer inte behöva flytta när någon av dem dör. Ungarna kommer inte behöva byta skola för att fastighetspriserna skenar och föräldrarna inte längre har råd med skatten.
   LO medlemmarna är ju inte dummare än att de förstår det här. Som Sjunkbomben helt riktigt påpekar så är LO och S alltjämt förbundna men det betyder inte att LO-medlemmarna är lojala mot sin egen historia. De vill inte ha de här reformerna och dessutom ser de ner på invandrarna som är den egentliga motorn i deras nyvunna välstånd. Så då röstar de på SD. Att det sen inte är några närodlade svennebananer som lämnar matkassarna hos dem klockan 21:15 en söndagskväll det orkar de inte riktigt ta in. För enligt facebook var det helt säkert skäggbarn som låg bakom den senaste motorstölden i deras annars så trygga småbåtshamn.

   Radera
  6. Erik S: Egentligen finner jag det inte märkligt eftersom jag sedan länge sammanfattat det som att ett drygt halvsekel med SAP/LO skapade en relativt välbeställd del av arbetarklassen som i och med sin nyvunna sociekonomiska ställning tenderade att rösta borgerligt.
   Att dessa därmed samtidigt kapade banden till de delar av samma klass som inte uppnått och troligen ej heller kommer att uppnå denna socioekonomiska ställning blev ett närmast förutsägbart resultat.

   Att LO väljer att intaga en allmän "vänsterståndpunkt" kan synas paradoxalt givet bland annat ditt i övrigt helt korrekta resoemang härovan men får nog ses som en del i spännvidden av de strömningar i SAP som, namnet till trots, sedan länge förvandlats till ett medelklassparti med insikten att det är i denna medelklass rösterna finns. (Även om jag egentligen är starkt emot användande av begreppet Medelklass i detta sammanhang).

   Radera
 7. Tror att LO själva på sikt skulle vinna på att kapa banden till S och fokusera på att leverera högkvalitativt fackligt arbete för sina medlemmar.

  Jag har varit fackligt aktiv länge i ett av de stora tjänstemannafacken men skulle inte uppskatta om deras företrädare började lägga sin tid (och indirekt min medlemsavgift) på att bedriva politik med oklar koppling till medlemmarnas arbeten istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sitter väl socialister även i tjänstemannafacken.
   Cornu skrev om detta, för några år sedan.
   Då lämnade jag omgående mitt SACO förbund.
   https://cornucopia.cornubot.se/2015/03/s-och-saco-vill-aterinfora-dodsskatt.html

   Radera
  2. @Kenneth gjorde samma sak, gick ut mot SACO-förbund samma dag som artikeln publicerades. I efterhand bra att de skrev artikeln så man fick tummen ur!

   Radera
 8. Typiskt Sosse/Vänster/Kommunistisk policy. Ta vad som inte är ditt och njut av makten, äckligt!

  SvaraRadera
 9. Ganska väntat att LO vill ta plats nu igen inför kommande S-vänstersväng. Men förslagen har noll chans att antas rakt av, utan S kommer jämka ihop det till nåt mildare när de går in i valrörelse.

  Tror vi kan glömma arvs- och gåvoskatter, särskilt att de skulle börja på den låga nivån. Däremot tror jag S gärna vill höja kapitalskatten till just 35%, och även fåmansbolagsutdelningsskatten från 20% till 25% eller nåt sånt. Men det blir en smula svårt att hitta en riksdagsmajoritet som köper det.

  SvaraRadera
 10. Helt obegripligt, borde vara straffbart att ens tänka dessa förslag. Tror dock inte dessa förslag kommer att nå särskilt långt i dagsläget men man vet aldrig vad som händer längre fram.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker det behövs progression och inte detta skit.
  Jag skulle dessutom starta med socialavgifter.
  Många FIRE bloggare har gjord mig extrem arg eftersom svensk FIRE movement är parasitär och det är nån aktiv beslut att inte bidra till socialsystem eftersom svensk socialsystem bygger inte på deltagande av alla medborgare men bara skatt.
  Det skulle inte även utökar administration dock skattegrundande inkomst.
  Typ sänker skatt till 15-20% för flest medborgare men har obligatoriskt socialförsäkring som är typ 15% av inkomst för median till medelinkomsttagare.
  Folk som inte jobba och bara kör trading/investering/kapitalinkomst är parasitär med nuvarande system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt tycker jag det måste vara alltid förmånligt att investera!
   Annars är frågan i framtiden vem som äger vår bolag. Lite roligt i tyskland.
   Tyska bolag ägs huvudsakligen av internationella investerare, aktiesparande har aldrig blivit populär. Om vi inte äger själv ägs vi snart av nån annan.

   Radera
  2. >Många FIRE bloggare har gjord mig extrem arg eftersom svensk FIRE movement är parasitär och det är nån aktiv beslut att inte bidra till socialsystem eftersom svensk socialsystem bygger inte på deltagande av alla medborgare men bara skatt.
   Det kanske de skulle tänkt på när de byggde systemet då.

   Radera
  3. De har ju redan skattat för pengarna de köper aktierna för?

   Radera
  4. vad är det för dumheter? Är själv en av de du verkar hysa förakt för och jag har betalat skatt och moms i över 30 år, har aldrig varit sjuk. Skattar dessutom för kapitalinkomster. Är jag likvärdig med en parasit från utlandet som aldrig betalat en krona i skatt och får tillgång till välfärden från dag 1? Eller den som blev förtidspensionär pga lite ont i benet vid 20 som sen snabbt rehabiliterade sig och är ju glad och fri resten av sitt liv.

   Avundsjuka måste vara jobbigt...

   Radera
 12. Kan vi inte få ett inlägg enligt linjerna:
  Så skaffar du ett bolag på Bahamas/Malta/Guernsey för här vill man ju fan inte betala skatt.
  Vad fan får man för pengarna?
  Allvarligt, jag vill veta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försökte med detta för 20 år sen, men, nej.
   NU är det betydligt farligare. Cashen ska in även i US och UK. Kina. Indien, ryssland, EU ja överallt är det helt enkelt, rätt kört. varför inte bara lägga en flotta utanför, komma överrens om att man bombar sönder den som inte går med globalkommuismens valuta, numer dollar. Blir nog ngt annt.
   Bästa är ju inte företag utan en bank, som sen förvaltar din stiftelse. Eller var iaf det förr, men, svensken är så... ja han är som han är. Usch.

   Radera
 13. Det är nästan anmärkningsvärt att LO inte kan inse att slaget redan är förlorat.

  SvaraRadera
 14. Ett sista andetag från en organisation ej skapt för denna tid? Att komma med en massa förslag på höjda skatter när de allra flesta är överens om att skatterna redan är för höga, och att man istället bör styra om pengakranarna bort från utlandet och in till Sveriges kommuner istället. varför ska våra egna barn ha trasiga skolböcker medan man skänker 60 miljarder eller vad det nu är till bistånd till andra länder? Det är för mig helt obegripligt. Självklart ska ett land hjälpa till, men när våra egna barn har otidsenliga och trasiga skolböcker då är någonting galet. Det känns som om många politiker lever kvar i en förgången värld då Sverige var starkt och rikt. Tiderna har ändrats, speciellt efter 2015. Det behövs politik som på allvar inser dessa förändringar och har politik för att hantera det. Det går inte att ha ett försvar baserat på skyttegravar och cykelskyttekompanier mot drönare och stridsfordon. Redan idag ser man hur buset springer ärovarv runt polisen. Det ska tydligen behövas lagändringar för att stoppa otillåtna vägspärrar? Jisses... och folk kan vägra deportering pga att man inte vill ta ett covid-test. Vägrar de dessutom tillräckligt länge måste staten släppa ut dem...

  SvaraRadera
 15. Om den enda politik du har är att höja skatten, så har du ingen politik, utan bara avundsjuka.

  SvaraRadera
 16. Gäller att vara max belånad in i det sista så det inte blir något arv (tillgångar-skulder) kvar. Kan dock bli tufft för överlevande att stå på hela lånet själv. Livförsäkring som betalar av partnerns låneskuld är ett alternativ.

  SvaraRadera