Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-05-13 10:05

Kullamannen vitesbelagda med 2.9 MSEK för uppmaning om att löpträna - polisanmälda för brott mot pandemilagen

Föreningen Kullamannen, som arrangerar extremlöpning på Kullaberg, har nu belagts med ett vite på 2.9 MSEK av Länsstyrelsen i Skåne för att ha uppmanat till löpträning under Kristi Himmelsfärdhelgen. Man har även blivit polisanmälda av Länsstyrelsen för brott mot pandemilagen.
Kullabergs branter
Kullamannen menar att man aldrig kommunicerat något arrangemang, utan uppmanat till träning. Länsstyrelsen krävde dock att all uppmaning till träning skulle tas bort, samt polisanmälde föreningen för brott mot pandemilagen eftersom det ironiserades om att dela ut gosedjur som tröst för att man inte får arrangera tävlingar.

Länstyrelsen i Skåne krävde även censur (dvs en statlig begränsning av privat yttrandefrihet) och att Kullamannen skulle ta bort alla uppmaningar om att träna i helgen.

Föreningen vägrade utan ansåg inte att de gjort något fel och skrev igår:
"Vår uppmaning om att träna på Kullaberg i helgen är inget arrangemang. Det är vi övertygade om att alla ni löpare inte heller tror. Vi har har endast tipsat om möjligheten att springa på Kullaberg i helgen. Det är en fantastiskt tid. Vi anklagas via mail från Länsstyrelsen för olovligt arrangemang och brott mot reservatsföreskrifterna. Länsstyrelsen har även gjort anmälan hos Polisen om att detta är en offentlig tillställning som kräver tillstånd. Vi undrar fortfarande för vilken tillställning. Vi har inte planerat att genomföra något event eller arrangemang utan endast gett förslag på träningsrunda på Kullaberg. [...] Det tragikomiska är att Länsstyrelsen själva uppmanar till aktiviteter. Spring på Kullaberg, Gå i Kullamannens fotspår. Hyckleri? Du bestämmer."

Länsstyrelsen själva uppmanar under parollen Luften är fri till träning, t ex "ta en löprunda" på Kullaberg. Året runt, så inget problem för djur- och natur tydligen.

Kullamannen har nu delgivits vite om 2.9 miljoner kronor av Länsstyrelsen för att likt Länsstyrelsen uppmanat till löpning på Kullaberg.

Fantastiska Ransviks Havsveranda - bäst i Mölle och Kullaberg?

Regeringskansliet vill som bekant permanenta pandemilagen. Vad Länstyrelsen i Skåne som regeringens representant ute i provinsen ägnar sig åt visar hur den kan riktas mot föreningar eller personer som staten har ett horn i sidan mot, både via yttrandefrihetsinskränkningar och mångmiljonböter, samt polisanmälan med hot om fängelse i upp till sex månader. En makt som innebär en sorts garanti för att lagen kommer permanentas.

Bloggen vill understryka att du INTE ska springa på Kullaberg. Varken nu över Kristi Himmelsfärdshelgen eller annars heller, oavsett vad länsstyrelsen i Skåne uppmanar till via Luften är fri. Som protest bör man avstå från att någonsin besöka Kullaberg. Synd, för en av landets vackraste platser.

Utsikt över parkeringen vid Kullabergs Golfklubb. Oklart om det är tillåtet att spela golf.

Om restriktionerna för idrottsarrangemang lättas den 1:a juni, som är senaste datumet regeringen skjutit fram lättade restriktioner till, kommer man tillåta 500 åskådare inträngda på en fotbollsarena, men inte tillåta mer än 150 personer på en orientieringstävling utspridd på flera kvadratmil skog och med starttider utspridda över flera timmar.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

59 kommentarer:

 1. Detta är på riktigt och inte ett sent aprilskämt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Podden Ultraaktuellt hade kort om delen om gosedjur redan i måndags.

   Minut 01-02 här: https://ultraaktuellt.libsyn.com/revolution-i-ultra-trailvrlden-utmb-och-itra-i-maktkamp

   Gosedjur och tröstpriser är alltså ett relativt vanligt skämt i ultrasammanhang. Och för den som ändå inte förstår: Tänk dig att försvaret skulle börja dela ut gosedjur som tröst till de veklingar som INTE klarar soldatmarch, eller NAVY SEALS gosedjur som tröst till de som inte klarar Hell Week.

   Gissningsvis är det någon politrukbyråkrat från den förklenade alla-får-vara-lucia-och-alla-får-medalj-generationen som först missförstått genom att ta den delen på allvar, och nu missbrukar sin makt ytterligare för att hämnas på de som helt berättigat skrattat åt hen.

   Radera
 2. Obvious kryphål is obvious:

  "Det är ingen demonstration, jag uppmanar bara alla att protestera på en förutbestämd tid och plats"

  "Det är ingen invasion, det är 10000 ryska värnpliktiga som på eget initiav ör ute och orienterar".

  Ska man förhindra sammankomster osv så blir det ju så här, rimligtvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För oss som läst uppmaningarna så är det ju självklart så att de försökte anordna ett lopp genom att de trodde sig hittat ett kryphål.
   Vilket självklar och rätt inte uppskattas av myndigheter.

   Radera
 3. Det är tyvärr sant. LS kan såklart fatta beslut om viten, men att kräva att anslag på Facebook tas bort är verkligen att gå över gränsen.

  Tyvärr är grundproblemet inte arrangemanget, utan LS Skåne och Kullaberg. Man vill skydda den känsliga naturen och förhindra besökare på Nimis pga det gamla grollet.

  Helst vill nog LS Skåne göra Sperrgebiet av hela knallen. Höganäs kommun vill däremot exploatera till max.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl en del betesdjur som går där just nu också?

   Det blir gärna lite konflikter om en massa människor springer runt ganska okontrollerat samtidigt djuren är där.

   Radera
  2. Har du varit på Österlen på sommaren? "Vanliga turister" har absolut noll respekt för jordbruk annat än möjligen som pittoresk bakgrund till sina semester-selfies. Förvånad över att ingen tillämpat "skjut, gräv, tig" på en del fullkomligt efterblivna beteenden.

   Radera
  3. Beror på om djuren är vana vid människor eller inte. Minns när jag sprang lopp ovanför Huskvarna på vandringsled som gick rakt igenom kohagar. Lopp. Kor som stod två meter från stigen. De slutade inte beta. De lyfte inte ens på huvudet.

   Många vandringsleder går för övrigt rakt igenom kohagar. Mycket ovanligt att någon blir stångad, och då i princip alltid för att ha provocerat med flit.

   Radera
  4. Eh, LST själva uppmanar till löpning på Kullaberg året runt. Dvs även nu i helgen, så djuren verkar inte störas av detta.

   Radera
  5. Noterade ni ordet "okontrollerat"?

   Det är alltså inte antingen eller.
   Snarare är det hur många och på vilket sätt de uppför sig i en beteshage.

   Men jag antar att alltför få här i landet har tillräcklig kunskap för att förstå vad jag försöker säga?

   Radera
  6. Det finns gott om gräsmatta på golfbanan uppe på Kullaberg att gräva ner på.

   Annars är det mest stenig betesmark.

   Men det finns gott om skrevor och är man inte så kan man alltid släpa med sig kroppar o sänka i havet.

   För övrigt gjorde jag en fantastisk helgvandring där för 2v sedan med vitsippor som ett marktäcke. Inga djur ute då, men de är nog där nu när gräset vuxit till sig lite. Fina får.

   Men jag håller med BD, folkvett av sta-bor ute i odlad Mark eller bland djur finns inte.

   Bönder har en ängels tålamod.

   Radera
  7. Nej, jag har inte hela bilden klar för mig varför det här har spårat ur såhär.

   Länsstyrelser är kända för att ha anställt människor som tillåts driva sina egna små agendor.
   De har varit "duktiga" på att anställa, olika sorters aktivister med andra ord.

   Kombinera detta med en avsaknad av ett tjänstemannaansvar och att alla eventuella tvister sällan hamnar i en vanlig domstol utan i förvaltningsrätten.

   Jag kan redan gissa mig fram till utgången av den här tvisten, för övrigt.

   Radera
 4. Sverige har blivit sjukt på riktigt

  SvaraRadera
 5. Länsstyrelsen i Skåne...
  Den populära restaurangen på Skäralid stängde man ned av mycket oklara skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad off-topic. Men u va ju skälen glasklara där för alla utom ägaren och de som inte tog sig tid att läsa.
   Restaurangen hade uppdrag att ebjuda enklare förtäring till nationalparkens gäster. Därför fick ägaren subventioner.

   Ägaren valde att utveckla det till ett stort utflyktsmål och lyxmat riktat mot andra än parkbesökare. Vilket skattepengar inte ska gå till, dessutom ökade belastningen på nationalparken och parkering.

   Kul hur lite Facebook-protester utan källgranskning kan få folk att missa helheten :-)

   Radera
 6. Länsstyrelsen i Skåne tar ytterligare ett steg nedåt på förtroendetrappan. Följt Kullamannengänget ganska länge nu och den här relationen har varit kass nästan från början vad jag minns. Synd, för loppen som de anordnar har nog gjort att många fått upp ögonen för hur vackert Kullaberg är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kulturen på Länsstyrelsen har förstärkts över decennier av anställande av likasinnande. Begränsande, beivrande och förbud för allt vid minsta chans. Paragrafrittande besserwissrar som sällan är ute i verkligheten.

   Radera
 7. Vadå 2,9 M SEK, hur motiveras det? Foliehattarna och strålkärringarna i Stockholm fick ju bara 30 tusen och där var det ju uppenbart uppmuntring till folksamling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket fick de som anordnade BLM demonstrationerna, förra sommaren, böta?

   Radera
  2. Brutto eller Netto inklusive föreningsbidrag? ;-)

   Radera
  3. Skåne län är inte samma enhet som Stockholms län. Hårdare tag i Skåne.

   Radera
  4. @Abbe,

   Mer än 500 BLM demonstranter samlades i Malmö förra sommaren.

   https://www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/skane/ny-antirasistisk-demonstration-i-malmo-genomfors-pa-tisdagen

   Radera
  5. Förstår, jag relaterade till T:s inlägg om Sthlm överst.

   Radera
 8. Kan ingenting om Kullamannen så frågar här vad den underliggande konflikten är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länsstyrelsen i Skåne är väldigt possesiva över Kullaberg. Ingen annan än dem ska få göra något där alls. Man har varit efter klätterklubbarna som nu inte får ha uppmärkta leder längre, till allmän fara. Nu är man förstås efter Kullamannen också.

   Radera
  2. Det kan jag hålla med om att länsstyrelsen i Skåne är märkliga på många sätt.

   Något vidare intresserade av dialog har de sällan varit.

   Radera
  3. Ok, så egentligen inget nytt, Malmö/Lund anser ju sig vara lite mer skåningar än andra. Eller som ett småländskt kommunalråd uttryckte sig när det var på tapeten att en del av Småland skulle slås ihop med region Skåne: Nej det inte aktuellt, skåningarna kan ju inte själva sammarbeta inom sin egen region. Trodde då det handlade mest om konkurrans mellan Malmö/Lund vs Kristianstad. Men verkar således även gälla nordvästra Skåne.

   Radera
  4. T, vi har iallafall en fungerande kollektivtrafik. Nåt verkar fungera, sen är ju Kristianstad Skånes golvbrunn.

   Radera
  5. Sprang orienteringstävling där i höstas. Inga problem med LS vad jag vet.

   Radera
  6. Och Sveriges golvbrunn är ju Växjö.

   Men vad det gäller Skånes kollektivtraffik kan jag skriva en uppsats om. Så mästra mig inte om det, är det något som får blodtrycket att öka så är det just det ämnet.

   Men B2 låt oss inte bråka om detta på en härlig kristi flygares dag

   Radera
  7. Växjö är en småtrevlig stad, tycker jag. Har de förresten inte ett rätt hyfsat hockeylag ;)

   Annars så gillar jag Karlskrona lite mer. Skulle kunna bo där.

   Radera
  8. Helt rätt, Växjö har Sveriges bästa hockeylag :) tack för att du påpekade det

   Radera
 9. Fascinerande och bisarrt. Det är alltså numera förbjudet att ge rekommendationer/tips om ställen att besöka, som en bra restaurang, eller en fin utsiktsplats.

  Reklam är i förlängningen också numera förbjudet, så länge det handlar om ett besöksmål som Liseberg, Gröna Lund, Skansen, osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtliga kommuner i Sverige har väl tips om vandringsleder, motionsspår, badplatser, grillplatser, fiskeplatser, etc, etc, etc på sina hemsidor. Skall bli intressant att se hur långt den här idiotin kommer att drivas.

   Radera
  2. De uppmanar inte en specifik intressegrupp att befinna dig på just ett ställe vid en viss tidpunkt.

   Snarare tvärtom så varnar man allmänheten för trängsel här och där

   Radera
  3. Hade Kullamannen skrivit att typ våren i största allmänhet är en trevlig tid att uppleva naturen i området och att det gäller att ha koll på lokala föreskrifter och råd så kan det säkert ha passerat.

   Att uppmuntra en grupp av löpintresserade till att samtidigt bege sig till ett visst ställe är nog skillnaden?

   Radera
  4. @abbe

   Enligt wikipedia är kullabergs naturreservat 932 hektar. Kullamannen har cirka 9000 följare på facebook.

   I absolut värsta fall så uppmanar alltså kullamannen till den enorma trängseln av 1 person per 1000kvm.

   Radera
  5. Kullamannen är ett återkommande lopp enligt en snitslad bana.

   Radera
 10. De kan väl hänvisa till FHM rekommendationer. Antar att länsstyrelsen kan då bötfälla samtliga utegym i Skåne.

  Motion är viktigt för alla åldersgrupper. Enligt de allmänna råden kan personer födda 2002 eller tidigare idrotta under förutsättning att de följer de allmänna råden. Verksamheter som har möjlighet att ha hela eller delar av sin verksamhet utomhus bör välja det alternativet.

  SvaraRadera
 11. Sånt här kan ge ordentlig blowback. Fritt ur minnet så läste jag om demonstrationsförbud under tidigt 1900-tal, riktat mot arbetarrörelsen. En av förgrundsfigurerna satte in en annons i en större dagstidning att han ämnade ta en promenad följande söndag och angav tid och promenadväg. Sen var det upp till var och en att bestämma om de ville göra samma promenad samtidigt.

  Här skulle man kunna annonsera att man ämnar ta en promenad och uppmana andra att undvika samma promenadväg för att inte riskera smitta.

  Plattnackarna klarar aldrig ironi, dubbelnegationer och kommatecken meningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halvt relaterat: Företagare som köpte billig annons i sån där årskalender som var populär förr hade missat att det i det finstilta låste hen att betala för annons även ytterligare några år. Försökte överklaga fakturan år två, men det gick inte. Läste själv det finstilta, hittade paragraf om att hen hade rätt att ändra själva annonsen om ny skiss skickas in före datum x. Skickar då in ny annons som lyder ungefär "Jag uppmanar alla att bojkotta det jävla skitföretaget xxx (kalenderföretaget)" och insisterade på att de skulle trycka det som den nya annonsen. Befriades från abbonemanget med vändande post.

   Radera
  2. Haha! "Sådan sko skall sådan smorning ha" som mormor brukade säga.

   Radera
 12. Jag ska helt klart bege mig till Kullen, kryckorna kommer väl till pass i den terrängen. Blir intressant att se det svarta rubrikerna i Sydsvenskan om hur oansvarigt det är att idka friluftsliv och löpträna på Kullaberg.

  SvaraRadera
 13. Övervikt ökar kraftigt risken att dö i Corona. En del av mig är liberal och en motvalls del av mig önskar att överviktiga tvångsansluts till motionsklubbar och deras träning journalförs. Såklart också straffskatt om de inte normaliserar sin vikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något slags motbok för motionsuttag alltså???

   Radera
  2. Du antar att det är dödssynderna lättja, frosseri och vällust som orsakar all övervikt. Tänk om det är en underliggande sjukdom som vetenskapen inte har identifierat ännu? I så fall är ditt förslag inget annat än ren tortyr. Trevlig kille... NOT!

   Radera
  3. Staten med hot om våld förbjuder mig att gå på restaurang, träna i grupp, gå på teater, gå på gudstjänst mm. Jag antar att du är emot det också. I sådana fall kan vi kanske enas om att folk ska få leva sina liv som de själva vill :)

   Jag har inte skrivit något om orsakerna till övervikt, det är du som tolkar in det. Men det är tydligt att länder med stor andel överviktiga drabbas värre av Corona än länder med låg andel och en "modern livsstil" är tydligt sammankopplad med ökad övervikt i befolkningar.

   Radera
  4. Fördelen med kroppsvikten är ju att den faktiskt kan påverkas, till skillnad från IQ som tilldelas runt födseln eller så.

   Som libertarian måste jag säga att varje gång en liten smygsocialist sticker ut huvudet med pekpinnar över hur andra människor ska leva sina liv, så smyger sig en äcklig vilja att tala om för dessa hur mycket de ska skita i andra och bekymra sig över sina egna tillkortakommanden fram...

   Radera
  5. G: IQ kan alltid påverkas - nedåt. Tycks hända rätt ofta...

   Radera
 14. Läste brevet nu från länsstyrelsen som Kullamannen publicerat. Juridiskt är det solklart, antingen är man innanför naturreservatet eller inte. Nu skriver länsstyrelsen själva att motionärerna är utanför och då gäller vanliga allemansrätten. Vill länsstyrelsen annorlunda så får de utöka naturreservatet. Som jämförelse hade Vånga slalombacke i Skåne öppet i vintras med många besökare. De annonserade om detta osv. Det verkar inte länsstyrelsen haft synpunkter på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg nyss att 1000-1500 personer samlades i Timrå i dag för att fira återkomsten till Elitserien i ishockey.

   Hur mycket böter för klubben blir det på det?

   Kanske lika bra att ge elitplatsen till HV istället då Timrås fans uppenbarligen är samhällsfarligt oansvariga.

   Tips till HV71: Ingen har någonsin överklagat ett sportresultat till MSB, nu har ni chansen till prejudikat! :-)

   Radera
  2. Om Föreningen Timrå IK uppmuntrat en massa folk på hemsida eller mail, mess, tfn etc. att samlas på en specificerad plats så varför inte.

   Om det inte går att hänvisa till så går det nog inte skylla på föreningen Timrå IK.

   Radera
 15. För övrigt anser jag att Länsstyrelserna bör avskaffas.
  När de en gång behövdes var det centralmaktens utsända som behövdes då bud endast kunde sändas via kurir på häst. Det kunde då ta flera dagar innan Kungens påbud kom till Luleå om vad som gällde. Så är det som bekant inte idag...
  Länsstyrelserna har blivit ett ställe där det anrikas en viss typ av människor enligt min begränsade lokala erfarenhet, förlåt om jag kränker någon men ibland undrar man verkligen varför vi har dessa myndigheter.
  Besluten kan lika gärna fattas centralt och då "by the book" med strikt tjänstemannaansvar med personlig påföljd.
  På köpet skulle vi spara skattepengar!
  Såg just att man i Hudiksvall tröttnat på att Länsstyrelsen lägger sig i alla kommunala beslut om hur man vill bygga i kommunen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så för man över ytterligare funktioner till det som kallas regioner, dvs de folkvalda för samma geografiska yta.

   För ett antal år sedan avlövades länsstyrelserna på en del bitar som fördes över till landstingen som då blev uppgraderade till regioner.

   Radera
  2. Eller så för man över ytterligare funktioner till det som kallas regioner, dvs de folkvalda för samma geografiska yta.

   För ett antal år sedan avlövades länsstyrelserna på en del bitar som fördes över till landstingen som då blev uppgraderade till regioner.

   Radera
  3. Håller helt med. Länsstyrelserna är en plats med en samling dönickar. Ingen vettig person vill jobba där. Hälften av uppgifterna kan rationaliseras bort. Resten kan överföras till kommunerna och regionerna, som åtminstone styrs av folkvalda parlament.

   Radera
 16. Ingen länsstyrelse som gett sig på bilträffarna som arrangeras med evenemang på Facebook?

  SvaraRadera
 17. Det år sånt här som får en att djupt misstro svensk covid-strategi. Inte bara att man utan rim och reson bötfäller, man skiter också i alla svenska idrottsföreningar och deras möjlighet att bedriva verksamhet, samt inte minst i konsekvenserna att folk rör sig mindre.
  Jag reagerade på i början av pandemin att lagstiftningen slog så hårt mot olika typer av verksamheter, som att liftköer och kö till apberget var okej men inte kö till bergodalbanan. Nu har de haft ett år på sig att fixa godtyckligheten.

  SvaraRadera