Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-06 08:14

Kraftig upprekyl på Stockholmsbörsen under onsdagen - uppåt i Asien under torsdagsmorgonen

Onsdagen bjöd på en kraftig studs uppåt från stödnivån för Stockholmsbörsen och börsen stängde högre än i måndags, trots tisdagens ras. I Asien fortsätter uppgångarna under morgonen efter svaga amerikanska börser.
Dagschart OMXS30
Dollarn stärks något till 8:49 USDSEK trots att de amerikanska marknadsräntorna fortsatte nedåt. Guldpriset håller inte bara emot utan går framåt till 489:- SEK per gram och det högsta priset sedan februari. Det ser alltså ut som att pengar flockas till både obligationer och guld.

Stockholmsbörsens uppstuds från stödet landade på hela +2.78% för OMXS30 och +2.44% för OMXSPI, men också kontinentala börser gick starkt framåt. Tyska DAX stängde på 2.12%.

Uppgången i OMXSPI var den högsta för en enskild dag sedan i mars och dessförinnan i november. Vändningen bekräftade och stärkte därmed stödet och vi kanske inte behöver oroa oss särskilt mycket för ytterligare nedgång just nu. Eller så kraschar det rakt av.

I USA var det istället svagt mot stängning. S&P-500 stängde på +0.07% och Nasdaq Composite backade med -0.37%. Medan senilbolagens Dow Jones Industrial Average gick +0.29% backade breda Russel 3000 och stängde på -0.04%.

I de asiatiska tidszonerna faller nu ASX 200 och går -0.57%, men Hang Seng är upp på +0.39% och Straits Times på +0.38%.

I Sverige fortsätter rapporterna att hagla vilket antagligen kan dominera börsdagen, så överlag kanske man inte ska fästa så stor uppmärksamhet vid börsens utveckling just nu. Bland delårsrapporterna hittas aktuella och ständigt utskällda Attenndo samt exempelvis Loomis, Payhova, Peab och Serneke. Och en lång rad skräpbolag som man undrar vad de har på börsen att göra. Det råder verkligen inflation i börsnoterade bolag, minst sagt, men varför inte befria idioter från sina pengar med en börsnotering?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Skräpbolag är intressant. Ett bolag som ger ut telefonkataloger fungerade utmärkt så länge de kunde sälja annonser. Det finns sedan företag med till synes fortfarande bra produkter men usel ledning. Denna senare typ av företag är svårare att identifiera.

  Om vi fortsätter att gå mot mer el i världen borde koppar bli allt värdefullare. Jag utgår från att koppar kommer stiga mer än guld över lite längre perioder än dagar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Off Topic - men på tal om idioter och börsbolag. Tittade på dokusåpan Paradise Hotel - Business Edition, eh förlåt Uppdrag Granskning var det ju igår om turerna i Industrivärden, Handelsbanken och SCA. Ja. herregud - välkommen till clownshowen i Sveriges näringsliv.

  Spioneri, hot och förföljelse är väl bara början och tydligen är det riktigt jävla viktigt att man kommer kungen nära så man ÄR NÅGON! Sicka bebisar det handlar om.

  Sorry för OT men det behövde ventileras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jösses. Starkt rek på den, såg avsnitt #2 på lilla skärmen uppe i hörnet av bibliotekt, det var väl det avsnittet med det mesta av cirkusen hittades. ser fram emot #3. Vilken sandlåda.

   Radera
  2. Vågar vi se #3 eller ger man upp fullständigt då och går hem? Eller kanske går jag hem, jag sitter ju i näringslivet och idag har man skämskudden i knät så den är nära till hands...

   Radera
  3. Som författare satt jag bara och lapade i mig. Sådant här hade blivit avfärdat som "orealistiskt, så går det inte till" om jag skrivit det som fiktion.

   Radera
  4. Går ju fint att fylla i mellan raderna.

   Radera
  5. Lyfter detta till separat blogginlägg.

   Radera
  6. Tack för tipset, ska kolla. Jag bara gissar innehållet från kommentarerna så är väl detta det nya svenska sättet. Likadant i politiken där det manipuleras fullt ut med olika siffror och granskningar i syfte att framställa sin egen politik som lyckad.

   Radera
  7. Det nya är också att det blir inga konsekvenser längre, förr fick folk avgå. Nu drunknar det i mediabruset.

   Radera
  8. Och detta är publika bolag noterade på högsta listan. Ja, ett bolag är t o m en ledande bank! Många frågor blir det. Både börs och myndigheter har ett mycket stort ansvar här mot sina medborgare och små investerare.

   Radera
  9. Det blir allt svårare för författare som skriver fiktion. De måste överträffa verkligheten i sina berättelser för att trigga läsaren. (Och jag tycker att verkligheten - i sig självt - är rätt spännande.)

   Radera
  10. Frågan är väl om detta är en anomalitet eller om det går till lite sådär då och då. Säkerhetskonsulter/torpeder som livnär sig på detta talar väl för att det inte är helt unikt.

   Radera
  11. Att man bänder reglerna för hur man redovisar, maxar sina bonusutfall, använder lite finansiell ingengörskonst osv. det vet ju alla att så funkar det även i stora koncerner.

   Jag vet också att många bolag använder sig av privata säkerhetsföretag för att ta hand om personal i länder där det kan vara lite stökigt (har själv haft livvaktsskydd vid ett tillfälle utomlands i Egypten i samband med arabiska våren) vilket var helt odramatiskt men att man höll på så här och på hemmaplan samt att dessa s.k. "ledare och starka män" var så jäkla fåfänga att dom blir som små skolpojkar när man nämner kungen det översteg min vildaste fantasi, helt patetiskt!

   Jag förstår att bloggaren sög åt sig igår för detta slår ju allt i fiction hitills, ska man dramatisera detta nu får man ju lägga till flygande genmodifierade ninjas, the Avengers och en intergalaktisk konspiration. Annars kommer det bara framstå som en trist dokumentär i bokform!

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera