Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-05-01 14:52

Konjunkturläget enskilda sektorer - extrem förbättring - i princip bara hotell- och restaurang kvar i lågkonjunktur

Utvecklingen i konjunkturläget för enskilda sektorer i april var extrem. Som undantag postar bloggen därför två grafer efter varandra redan på förstasidan, så man enkelt kan se skillnaden mellan mars och april. Det är något förenklat bara hotell- och restaurang som är kvar i lågkonjunktur och den tillhörande partihandeln med livsmedel, dvs restaurangernas leverantörer.
April

Mars
Flera branscher hoppade direkt från djup lågkonjunktur till överhettning och skippade både lågkonjunktur och högkonjunktur. Dit hör exempelvis bensinmackarna och fastighetsmäklarna. Det får tolkas som en minst sagt extrem vändning.

Hotell och restaurang är nu i lågkonjunktur, men bara knappt. Underleverantörerna inom partihandel med livsmdel är en av tre sektorer som fortfarande har djup lågkonjunktur, men rimligtvis följer de med upp nästa månad drivna av ökad efterfrågan från hotell- och restaurang.

Anekdotiska besök i verkligheten, inklusive senast idag, bekräftar att det är full rulle hos restaurangerna, åtminstone utanför städerna. När väl öppettider och besöksrestriktioner lättas så lär överhettningen följa med fullbokade restauranger och personalbrist. Beskedet till branschen är således håll ut, det är spurten nu, sedan prispallen för de som orkade hela vägen i mål.

Att bensinmackarna (detaljhandeln med drivmedel) rusar tyder på att svenskarna börjat röra på sig igen, antagligen för att åka till landet eller minisvemester, eller rent av börjat pendla till jobbet igen. Och med tanke på de extrema prisökningarna på främst villor med de största uppgångarna någonsin så blir väl mäklarbrickan snart standard på krogen igen. Rent seekers som mäklare har förstås ett guldläge när de får allt mer betalt i procent för ingenting.

Som man ser ovan går till och med tillverkningsindustrin framåt från ett redan generellt överhettat läge till ett ännu mer överhettat läge. I själva verket är hela näringslivet totalt nu i överhettning, liksom svensk ekonomi.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Det går alltså utmärkt att köra ekonomin från hemmakontoren. Vad kommer hända med alla överflödiga lokaler framgent? Bostäder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går ofta inte att få tag på kollegor, fyra veckors svarstid från HR etc.
   Hemmajobb kommer inte fortsätta, funkar dåligt.
   Ingen vågar nämna det från arbetsgivarsidan dock, de har ju inget val.

   Radera
  2. Nja, det funkar uppenbarligen på det stora hela. Många företag arbetade redan innan ungefär så här. De senaste 15 åren har jag själv arbetat på sådana bolag. Sedan tror jag det blir av en mix framöver, för relationer byggs bäst när man träffas och det är svårt att odla energi och kreativitet utan mänskliga möten. Rutinarbetet kan göras vart som helst och troligen lär det flyttas till låglöneländer. Mitt jobb har t.ex. knappt någon administration lokalt längre.

   Radera
  3. Varför skulle det bli längre svarstid på HR för att de inte sitter på en viss speciell stol?

   För mig fungerar det alldeles utmärkt och framförallt får jag någonting gjort på dagarna när inte alla andra kollegors aktiviteter stör min koncentration i det öppna landskapet. Sen behöver andra precis samma sak för att koncentrera sig. En mix och en öppenhet för vad som passar olika individer vid olika tillfällen. Men behovet av lokaler kommer då att minska.

   Radera
 2. Pest och elände. Men är vi i en låg eller högkonjunktur?

  SvaraRadera
 3. Intressant men kan du inte vända diagrammen, går oerhört mycket snabbare att tillgodogöra sig innehållet om man läser sektorerna horisontellt :)

  SvaraRadera
 4. Själv anlitat en mäklare i veckan. För framtida försäljning. Mäklaren får en veckas ensamrätt samt får ett fast arvode på 35kkr för att sälja min lägenhet nästa år med en värdering på runt 5M. Är nöjd med den %:en. Sen tillkommer ev hemnet annons på 2700kr som betalas av mig.

  Själv ifrågasätter jag hemnets existens och därmed sjuka värdering. Mäklaren behövs dock

  SvaraRadera
 5. Hur är bloggkonjunkturen?

  SvaraRadera