Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2021-05-22 17:46

Inflationsspöket hoar i väggarna - oklart hur agera

Från väggarna hörs de hotfulla tjuten från det fruktade inflationsspöket. Vice riksbankschef Jansson, aktieanalytikern Malmqvist och aktiestrategen Guggenheimer från Danske Bank har alla olika syn på saken. Tydligt är att ingen egentligen vet, men alla är rädda för spöket.
Bu.
Till en början menar vice riksbankschef Per Jansson i en intervju hos SvD att Riksbanken inte kommer höja sin styrränta reporäntan eller ändra penningpolitiken inklusive stödköp av obligationer innan inflationen legat minst ett år på tre procent. Man vill inte göra något förhastat som det heter. Det betyder i sin tur att de obligationer man stödköper alltså inte ska få uppleva de stigande marknadsräntor de förtjänar vid tre procent varaktig inflation, utan Riksbanken ska fortsätta stödköpa och pressa ner räntorna. Obligationsbubblan ska inte få spricka.

Konsekvensen av detta är således att marknaderna ska fortsätta pumpas upp även om avkastningskraven borde stiga, och kurser på såväl obligationer som aktier borde sjunka.

På amerikanska brukar det heta don't fight the fed, på svenska får det väl heta mucka inte med Riksbanken.

Den oberoende aktienalytikern Malmqvist, är känd för att ha haft fel oftare än den här bloggen, vilket är en bedrift i sig, och menar också i en intervju hos SvD att inflationen kommer sticka iväg och att alla då kommer vilja kompensera sig för skenande inflation, men tror inte på en rörlig bolåneränta över 2.5 - 3.0% för därefter börjar svenska ekonomin spricka. Han utesluter inte att bostadspriserna komemr falla och menar att "inom två år kommer vi ligga på minus" och därtill att aktiemarknaden kan ner 20% bara för att kompensera för inflationen och de högre räntorna när p/e går från 21 till historiskt snitt om 16 på börsen. Företagsobligationer kommer ge högre räntor och tryggad avkastning vilket kommer göra att kapital flyttar från börsen till obligationer, vilket sänker börsen.

Bloggen kan dock inte påminna sig om att Malmqvist någonsin haft rätt, men det har å andra sidan bloggen heller aldrig haft.

I en tredje artikel hos DI uttalar sig aktiestrategen Guggenheimer om att inflationen kommer innebära en sektorrotation och stigande reala räntor. Aktiemarknaden kommer flytta kapital från tillväxtaktier (läs: IT-bubblan) till värde aktier. Guggenheimer menar också att många av de yngre på börsen aldrig agerat i en miljö med inflation utan tror att tillväxtaktierna ska fortsätta uppåt. Dock väntas fortfarande börsen stiga ändå, och säger att "många är lite för negativa vad gäller hur börsen presterar när räntan stiger" och menar att börsen vanligtvis klarar det väldigt bra. Det ska vara en miljö där börsen överpresterar, generellt sett.

Men som Dire Straits sjunger i Industrial Disease: Two men say's they're Jesus, one of the must be wrong.

Och i väggarna hoar inflationsspöket. Som ingen sett sedan 2008 och ingen egentligen vet hur det ska hanteras. Who ya gonna call?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Jag väljer att lyssna på Pelle. Riksbanken följer sitt mandat, och gör det bra. Räknar med en höjning först 2024 till makalösa 0,25%. Hur bostadspriserna går fram till dess, går inte ens killgissa. I år kan jag killgissa likt innan på +20%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla Villa söderås, det är priset för 2024.

   Radera
  2. Tyvärr är det ju så.

   Riksbanken och Regeringen kör ett chicken race där ingen vill ta ansvar för asset price inflation i fastigheter och aktier och Ingves kör sitt mantra om att tomaterna eller om böcker gått upp eller ned till följd av bokrean...

   Den ende som visar någon form av ansvar är ju Erik Thedéen och FI, men gissar att lobbykören kommer att sjunga för full hals om att undvika att lägga tillbaka amorteringskravet "för det är ju så synd om de unga som inte får belåna sig upp över öronen".

   Det kommer en stjärnsmäll så småningom och det sista man skall göra är att jobba och göra ett vettigt dagsverke. Nej, budskapet är glasklart: Låna, låna, låna.

   Radera
  3. Villa Söderås ser fin ut. Priser verkar rimligt :). Till -24 är det nog inga vidare ökningar, speciellt inte i Stockholm där ni redan kör med maxade lånelöften

   Radera
  4. Amorteringskravet har aldrig plockats bort förvisso. Amortering är systemviktigt, men modellen kan ses över för att gynna förstagångsköpare.

   I framtiden, tror jag det kommer att vara rätt omodernt att äga sitt boende, bil whatever. Men där är vi inte ännu. Nu låter vi banken äga :)

   Radera
  5. Amorteringskravet är pausat, så i praktiken är det just nu bortplockat.

   Förhoppningsvis kommer det tillbaka den 1:a september och framåt som planerat, men jag ropar inte hej förrän det händer... Lobbymaskinen kommer gå varm fram tills dess att förlänga pausen, alternativt ta bort det helt.

   Radera
 2. Hon är säkert jättekompetent, men jag har svårt att svälja råd från en aktiestrateg som är 24 år gammal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken aktiestrateg prata du om ?

   Radera
  2. Molly såklart. Bor såklart på Södermalm. Nä tacka vet jag experten Pelle. Trist han blev satt i denna samling.

   Radera
  3. Analytiker = tanka upp en ointressant aktie, köpreka, sälj egna innehavet på den lilla efterfrågan som uppstår. Förklaring till att "alltid ha fel"

   Radera
 3. Varför kom jag och tänka på Nationalteatern - ”Alla är rädda för spöket”?

  SvaraRadera
  Svar
  1. RYCK MIG INTE I LÄRFTEN BARN, DEN ÄR FRÅN 1848!

   Radera
  2. (alla och envar har väl insett att spöket i pjäsen härrör från inledningen av det kommunistiska manifestet av Karl Marx?)

   "Ett spöke går runt Europa - kommunismens spöke. Alla det gamla Europas makter har förbundit sig till en helig hetsjakt mot detta spöke: påven och tsaren, Metternich och Guizot, franska radikaler och tyska poliser."

   Radera
  3. Utgår från att du sett den tvångsfinansierade dokumentären på SVT som gick häromsistens. Många sköna minnen. Jag var lite för ung och boende på fel kust för att kunna sett dem live men ändå minnen från musiken.

   Radera
  4. Den fanns på vinyl, gatefold med nån slags sällskapsspel invändigt. Dokumentären har jag missat!

   Radera
  5. ”Vi är barn av vår tid” på SVT Play

   Radera
  6. Dubbel-LP:n med spelet har förhäxat mig många gånger.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Vi alla vet om crash som kommer. Men när ? Och det finns kanske fler nation som tycker det är bra med staatsfond och på 30-50år sikt är det bra köpläge idag. Vissa centralbanker börja inte bara köpa obligation men också aktier som schweiz. Många nyrika pandemivinnare vet också inte vad pengar ska gå till. Är nån index övervärderad på 10år sikt ? Vem jag tror framtidens avkastning är skit.

  SvaraRadera
 6. Blir tungt för alla högt värderade förhoppningsbolag med liten eller ingen lönsamhet hitta fortsatt finansiering om räntorna kryper upp, det är väl där pensionärerna ska via AP-fonder tänkt vara modiga med kapitalet och inte fegt diversifiera placeringarna.

  SvaraRadera
 7. Jag gissar att 2023 kommer likna 1923.

  Så länge riksbanken köper bostadsobligationer (= socialiserar risken för bostadslånen) kommer bankerna fortsätta att låna ut allt mer.

  Förr i tiden tyckte man illa om folk som lånar ut pengar till dem som inte kan betala tillbaka. Ocker och sånt. Lånehajar. Utsugare.

  Jag gissar att den moraliska tanken kommer tillbaka. Nån gång typ 2024, efter att valutan spruckit. Men tills dess är det gasen i botten.

  Lycka till allihopa, och plocka fram popcornen. Det är unika tider. Skriv dagbok.

  Göran

  SvaraRadera
 8. Frågan är i vilken mån de klassiska verktygen (från Nationalekonomins "vetenskap") är tillämpbara i dagens landskap där "alla" länder låter penningpressen gå på högvarv? Inflationen verkar ju definitivt ta fart i USA - jag frågar mig då i vilken mån Sverige, ett litet exportberoende land påverkas. Hur troligt är det att vår inflation dras med upp? Hur förklarar man att det kan ske, eller motsatsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. MMT is the name of the game.

   Radera
  2. Works too i guess :) , same meaning

   Radera
  3. När väl dollarn börjar rasa i värde, åker resten av fiatvalutorna med som en lavin.

   Radera
  4. MMT är en teori, som med genus och den mycket vetenskapliga teorin är ju jättebra.
   Viktigast är att välja ut någon att skylla på, när den inte fungerar.

   För hundra år sedan var det en gubbe med söt liten mustasche under näsan som hade en syndabocksgrupp på lur.
   Vad skulle kunna gå fel.

   Radera
  5. Bort från dollar och in i Kina? Storbritannien står ju på egna ben med det kanske är nått

   Radera
 9. Lånsförsäkringars macronissar säger ”konsolideringsfas med högre volatilitet, men marknaden har högre värde om 2 år.
  Därefter ett sista ryck av överoptimism innan lågkonjan.

  Länsförsäkringar är ju inte det sämsta vi har, så jag utgår från 3 fina somrar och sen ”Winter is coming” lagom till hösten 2023

  SvaraRadera
 10. Guld? Som köpkraftbevarande? Perspektiv 5-15 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror mer på guld än bitcoin.

   Radera
  2. Doge är bättre än Bitcoin.

   Radera
  3. Doge ska man ha sålt. Köpläge vid 5cent möjligen. Bitcoin fortsatt säljläge

   Radera
 11. KPI är redan ett skämt. Ett manipulerat, godtyckligt och subjektivt mätetal som inte längre har någon koppling till verkligt fiat-värde.

  Om den är 3% officiellt kan man räkna med att den verkliga siffran är minst det dubbla.

  Man kan inte vräka ut flera hundra miljarder med obefintliga räntor (money supply) genom att trycka på ”enter”. Penningmängden expanderar utan verklig befolkningsökning eller annat rationellt behov såsom produktion eller riktiga investeringar. Tillgångsslagen som inte ingår i KPI ökar med 10-20% per år.

  Nej Riksbanken kan ta sina räntebeslut dit pepparn växer. De lär fortsätta med sin penningexpansion och låtsas som om det regnar. Med det råna yngre generationer och löntagare relativt de som har tillgångar.

  Rädda sig den som kan. Låna så mycket du orkar och köp tillgångar för pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Låna så mycket du orkar och köp tillgångar för pengarna.
   " Så sant. Men se bara upp så du kan betala räntan. Din lön lär inte stiga i samma takt som räntan går upp. Då kan banken omvärdera din kreditvärdighet under innestående låneperiod och i värsta fall tvångsförsäljning.

   Radera
 12. Jag kan inte förstå problemet med inflation. Är det inte bara en fråga om att efterfrågan är större än utbudet? :-)

  SvaraRadera
 13. Verkar onekligen som brist på material på alla olika håll. Driver upp priserna. Råvaror intressant placering?

  SvaraRadera
 14. Att mucka med Fed är en helt annan sak än att mucka med RB. Om RB kör på med en inflation högre än den i de stora valutorna kommer SEK att pulversiseras.

  SvaraRadera
 15. Skuldbergen måste bort på ett sätt eller annat. Inflation är väl det som känns minst jobbigt för de inblandade även om det mest är att likna med att kissa i byxorna när man fryser.

  SvaraRadera
 16. Är det någon som läst artikeln och kan förklara hur Guggenheimer kommer fram till stigande reala räntor framöver? Om vi får tilltagande inflation så måste det allmänna ränteläget stiga snabbare för att den reala räntan ska öka.

  SvaraRadera
 17. Angående lokalhyra. Så verkar det som om att det börjar lossna ordentligt. Pratade med en krögare igår, där grannlokalen nu fick gå till marknadshyra, efter att ha stått tom i 4år på bästa läger med uteservering i SV-läge. Vissa affärer betalar sen tidigare inte hyran 🙂. Hoppas inte fastigheten är högt belånad

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skrev ett hyresavtal med låg hyra (relativt tidigare "marknadshyra) eller hur ska jag tolka ditt inlägg? Var nånstans och vilken hyra?

   Radera
 18. Om det är för bra för att vara sant, så är det troligen också det (i det långa loppet)? Eller?

  SvaraRadera
 19. Så om vi alla här är överens att detta är dåligt, hur skulle eventuella lösningar se ut?
  För låg ränta till minusränta är traditionellt inte bra?
  För låg inflation, QE och annathar varit bra ett tag, men håller inte enskilt? Samtidigt som en för stor inflation inte heller är bra osv.

  En sak är väl att lönerna kanske behöver öka tex?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att inflationen kommer vara hög (varaktigt över 2%) under lång tid i Sverige, men möjligen i andra länder där man gått ut med större offentliga underskott.

   För Svergies del så har vi ekonomiskt hanterat pandemin bra på det stora hela (katastrof för somliga, ex. krögare dock).

   Jag tror till och med att vi kan rida på en liten våg likt vi gjorde efter andra världskriget då våra grannländer i Europa fått sin ekonomi söndertrasad.

   På lite längre sikt så tror jag vi kan ta oss ur situationen med låga räntor och lågt inflationstryck genom ökade offentliga investeringar. Som påtalats här på bloggen så har vi eftersatt infrastruktur. Vi har också väldigt låg offentlig skuld - det finns utrymme för stora och lönsamma offentliga investeringar.

   Radera
  2. Det hanterades bra tills politikerna tog över.

   Radera
 20. Enl. Swedbank analys av privatkonsumption ligger vi i Sverige fortfarande ngn procent lägre än 2019 på totalen, men varor är 10% upp medans tjänster är 30% ner jmfrt 2019. Liknande mönster kan man se i resten av Europa och USA. Lägg till detta att många länder fortfarande har statliga covid-stimulanser till hushåll. Jag tror att insvängningen till "post covid" kommer överraska en hel del verksamheter på nersidan. T ex ligger konsumptionen av hemelektronik fortfarande 30% högre jmfrt med samma period 2019 i Sverige, men jag tror inte detta är ett unikt konsumptionsmönster för Sverige.

  SvaraRadera
 21. Dr Barry (från The Big Short) har en betydande kort position i Tesla och mot 20-åriga statsräntan i USA, FYI.

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Tydligen har nämnandet att ordet inflation i S&P 500 företagens "earnings call" (webcasts som diskuterar det finansiella resultatet under en period) trefaldigats under 2020. Motsvarande siffra för 2021 lär väl bli ännu högre. Med andra ord så börjar storföretagen oroa sig. I den här Nasdaq artikeln finns diagrammet med källan och en hel del andra godbitar om prisutvecklingen, och ifrågasättande av CPI.

  https://www.nasdaq.com/articles/inflation-review%3A-manufacturers-push-through-costs-mentions-on-earnings-calls-triple-and

  SvaraRadera
 24. Har börjat stacka silver så smått efter att ha följt WallStreetSilver på Reddit ett tag. Både fysiskt från Tyskland och Belgien samt PSLV (Sprott Physical Silver Trust). Ädelmetaller känns som riktiga och sunda pengar till skillnad från crypto!

  WSS har vuxit till 82 000 medlemmar sedan februari...
  https://www.reddit.com/r/Wallstreetsilver/

  SvaraRadera