Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-13 09:40

Inflationen skenar nu i USA - högsta sedan 2008 - långt över prognoserna

Den amerikanska KPI-inflationen rapporterades igår och landade på 4.2%. Det är den högsta inflationsnivån sedan innan den akuta finanskrisen 2008 och rejält över prognoserna. Marknadsräntorna steg och de amerikanska börserna föll hårt, men man har fortfarande negativa realräntor.
4.2% inflation
Det är alltså inte bara i Sverige som inflationen nu sticker iväg. Ökningen i USA till 4.2% i april skedde från 2.6% i mars och konsensusprognoserna låg på 3.6%. Det är den högsta siffran sedan i september 2008.

Marknadsräntorna steg på beskedet, om än inte lika mycket som inflationssiffrorna. Den tioåriga statsobligationen ligger nu på 1.69% i USA, vilket alltså fortfarande innebär negativa realräntor. Dock är detta en kraftig ökning av den negativa realräntan jämfört med tidigare ca -0.9% till -2.5% så vi får se om räntorna fortsätter rusa.

Börserna i USA föll således. 

S&P-500 gick -2.14%, Nasdaq composite -2.67% och Russel 3000 -2.30%. 

Stockholmsbörsen har stängt idag och OMXSPI stängde på +0.56% vid lunchtid igår. Det kommer vara en del att ta igen när vi ska ikapp husse när börsen öppnar igen i morgon efter Kristi Flygare, särskilt om de amerikanska börserna fortsätter ner ytterligare en dag.
Dagschart OMXS30. Stödområdet utmärkt.

Stockholmbörsen ligger vid ett väldigt tydligt stöd, där man återigen vände upp igår, men frågan är om det stödet orkar med två dagars husse som drar i kopplet?

Dock stärks dollarn mot den svenska kronan och USDSEK ligger nu 8:42. Guldpriset är relativt oförändrat på 492:- SEK per gram.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. En stor skillnad i US är också att man inte får tillbaka arbetskraften, Economist spekulerar i för vidlyftiga stödpaket (i kombination med lite övriga faktorer). Man har kombinerad rekordhög arbetslöshet och arbetskraftsbrist.

  SvaraRadera
 2. Det har varit sämre skördar än väntat de senaste två åren på grund av kyla.
  Det bidrar förstås till att matpriserna sticker iväg.

  Hur illa det egentligen är ställt i Kina vet vi inte.
  Men de köper upp allt de kommer över.

  SvaraRadera
 3. Många tecken på jobbigare tider nu ja. Inflation är ett gift som kan vara väldigt svårt att driva ut, så nu står det verkligen och väger om detta enbart är "tillfälliga effekter" som ebbar ut om man ser ett år framåt, eller om vi har riktiga flaskhalsar och överhettningar som sätter igång en pris- och lönespiral som på 70- och 80-talen.

  SvaraRadera
 4. https://www.cnbc.com/2021/05/12/aprils-inflation-surge-wasnt-as-drastic-as-it-looked-but-the-real-test-is-still-ahead.html

  Dagens snackis är annars Teslas stopp av Bitcoin som betalningsmedel. Det intressanta är att Musk hänvisar till miljöproblem relaterade till mining.

  SvaraRadera
 5. Möjligen tillfällig inflation eller snarare en återhämtning efter att tillgångsvärdena föll när pandemin startade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan om det är övergående inflation eller inte kanske kan bli en fråga om förtroendet för centralbankerna består eller inte. Informationskanalen, som det så fint kallas för, är väldigt väsentlig för att QE via bankreserver skall uppfattas som tidvattnet med likvider som lyfter alla båtar.

   Radera
  2. Dom flesta är ju skuldsatta och vill ha inflation och lönetillväxt i paritet med inflationen och samtidigt låsa sina lån och betala av lånen. Men samtidigt vill man inte att marknaden får panik över inflation vilket kan innebära stora rörelser snabbt. Lönerna revideras ju bara en gång om året. Centralbankerna gör ett jättebra jobb för dom som tjänar mer på sitt kapital än sitt arbete.

   Radera
 6. Med tanke på hur FED vräker ut nytryckta pengar är det en fullständigt naturlig utveckling. Det finns inget annat att vänta än hyperinflation. Det brukar ta några år innan brasan fått ordentlig fart men sen går det undan.

  -Please, tell me how you got bankrupt.
  -Well, first gradually, then suddenly.

  SvaraRadera
 7. Det är lugnt.
  Yellen berättade häromveckan att inflation inte är något att oroa sig för.
  Det är ju trots allt bara att trycka mer pengar om priserna stiger.

  Alla som inte håller med är obildade
  Mvh / MMT-Mange

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänd på det istället. Vad tror du hade inträffat om hon hade sagt att man bör oroa sig för inflation? Hur hade hon då lyckats med uppgiften prisstabilitet?

   Radera
  2. Precis!
   Vanligt folk som får betala priset skall inte behöva belastas med eftertanke, före.

   "Om bilen går för fort, är mer gas det bästa botemedlet." Som de gamla grekerna brukade säga.

   Radera
 8. Myndigheters teknokrati-ekonomerna vill så gärna försöka övertyga folk lugnande med sina s k analyser och prognoser p g a av historiska händelser och aktuella mätbara händelser.

  Man bör notera att alla ränta-löptider; från den kortaste till den längsta - efter 20 år av cyklisk nedgång hamnade på, i närheten av eller t o m under 0 (noll) procent - och nu faktiskt kan tänkas ha vänt uppåt på riktigt från sina botten-noteringar.

  Omedelbart innan en rådande gammal trend gör sin äkta helomvändning cykliskt uthålligt - då är oftast antalet människor maximalt flest, som fastnat i felaktig idé om formationen på fortsättningen.  

  Hela 20 år där folk präglats av låg nivå på såväl upplevd som förväntad inflation; innebär avsaknad på praktisk erfarenhet av cykliskt stigande och fortgående inflation. Majoriteten av den stora etablerade gruppen yrkesverksamma inkl låntagare har har aldrig påtagligt hunnit uppleva uthålligt stigande inflation och hur det skulle belasta och försvåra för privatekonomin.

  Inflations- & ränta-cykler ser nu ut att formatera så sakteliga en nästan perfekt grogrund för åratal av reverserad cyklisk uppgång. Cykler tenderar att bli självförstärkande och fortsätta under avsevärt längre än de flesta vågade tro i inledningsfasen.

  SvaraRadera