Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-05-04 13:37

Husqvarnas nya GPS-klippare EPOS olämplig för villatomter - även om du har pengarna

Husqvarna släpper nu sin GPS-styrda Automower 550  EPOS-klippare, som med sin centimeterprecision är riktad till professionella användare. Men även om man klarar av priset verkar den olämplig för de flesta villatomter eftersom man måste ha dels fri sikt mot himlen i 110 grader i alla riktningar, plus fri sikt till EPOS-fyren. Kort sagt, inga byggnader eller träd som skuggar.
För att uppnå centimeterprecision på gräsklippare via GPS behövs en fast fyr som hela tiden justerar för felen i GPS-systemet, samt ger ökad precision. Detta utnyttjar nu Husqvarna Automower 550 EPOS, till ett pris av 60 000:- SEK, plus 13 000:- för en EPOS-fyr.

En fyr har en räckvidd på 500 m vid fri sikt och kan stödja flera 550-klippare, som vardera ska klara av att hålla 5000 m2 klippt. Detta lämpar sig således för t ex parker eller idrottsarenor, men när man läser manualerna har systemet allvarliga begränsningar.

Det får inte förekomma några träd eller skuggande byggnader i närheten av området som ska klippas, då klipparen hela tiden måste ha 110 graders täckning mot himlen hela varvet runt utan något som blockerar, och kan t ex inte klippa nära en husvägg eller ett träd. Därtill måste den ha fri sikt till EPOS-fyren. Och fyren måste ha helt fri sikt av himlen.

Fyren måste få kontakt med alla GPS-satelliter över horisonten för att kunna justera felen korrekt, eftersom den inte kan styra vilka satelliter klipparen baserar sin position på.

Kort sagt kommer en villa att skugga gräsklipparen, både mot fullständig GPS-täckning, och mot fyren. Även om denna är monterad högst upp på taket till villan kommer klipparen skuggas om den kommer för nära huset och sätter man den någon annanstans kan den bara klippa en gräsmatta på ena sidan om huset.

Priset som börjar på 73 000:- är nog lite högt för privatpersoner, men man vet inte i dessa dagar av oändliga och nästan gratis krediter.

Jag vet att 550 EPOS hade varit helt perfekt för mig om man struntar i priset, särskilt som den i teorin kan användas till att klippa mycket större ytor då antalet arbetsytor verkar praktiskt obegränsade. Det finns egentligen ingen begränsning, utan den skulle även kunna klippa betet och på så vis ta de växter som djuren ratar, t ex veketåg. Räcker att skicka ut den på inmätta betesmarker 1x om året så blir man av med allt som djuren inte äter.

Att sedan kunna stänga av områden, t ex där påsk- och pingstliljor blommar på våren, och sedan släppa på den när de blommat ut vore ju suveränt, liksom att tillfälligt kunna stänga av arbetsytor osv. Vet man att man ska få leveranser kan man stänga av de områden där det är risk att klipparen blir överkörd.

Kort sagt en fantastisk maskin, men som bara fungerar på plana öppna stora ytor utan byggnader och träd.

Det är möjligt att EPOS kanske kan stödja flera fyrar. Jag skulle exempelvis behöva tre, för en total kostnad om 99 000:- SEK för mitt område, se nedan. Dock framgår det inte i manualerna om det går att ha flera fyrar.

Vem vet, om några år kanske det finns enklare EPOS-maskiner och billigare fyrar för att kunna hantera villatomter. Om nu det inte är ett stenhårt krav med 110 graders fri sikt mot himlen åt alla håll. Annars borde det räcka med tre specifika fyrar lokalt och att skippa GPS:en helt. iRobot hade ett tag sin golvmopp med en enda fyr och tröghetsnavigering, men förlitar sig numera på optisk analys av omgivningen (kamera) istället. Det senare fungerar nog knappast utomhus.
Rött = begränsningsslingor, blått = guidekablar, gult områden där fordon kört sönder kablar under vintern. Jag håller fortfarande på med helvetet, nu i regn så här på tredje dagen. Från hörn till hörn är det 110  meter, det ligger åtminstone ca 800 meter kabel i marken.

Husqvarna ska ha lämnat ett starkt resultat över konsensus, men aktien följer marknaden och har inte rosats för det.
Dagschar Husqvarna

Tydligen ska man gjort ett resultat som var 15% bättre än väntat, så inte konstigt att aktien faller.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Tanken är att korrektionssignalerna över tid skall skickas över mobilnätet, med samma täckning som telefoni. Men det är några år bort. Hexagon jobbar bl.a. i det området

  SvaraRadera
 2. Istället för fyren alltså. Kräver fortfarande hyfsad apertur mot satelliterna

  SvaraRadera
 3. Blev inspererad av ett av dina tidigare inlägg och köpte i helgen en Husqvarna elröjsåg med vanlig klinga + gräsklinga och snöre. Fantastiskt smidig enda är väl att batteritiden är lite upphausad av säljaren, tog ungefär 20 minuter sen va det slut om man körde på lite hårdare. Men en fantastiskt smidig maskin.

  SvaraRadera
 4. Fyren kan väl sättas på en mast?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visa på dockan hur hög masten måste vara om du ska kunna klippa intill en husvägg på bägge sidor om huset.

   Radera
  2. Är inte tanken att fyren är en lokal radiosändare?

   Varför måste klipparen ha fri sikt till fyren då, radiovågorna passerar obehindrat en husvägg.

   Radera
  3. Verkar inte som att det är ett problem/fler fyrar krävs om man har flera ytor "på andra sidan" huset.

   Se 1:27 i appen som visas:
   https://www.youtube.com/watch?v=rMTf4ecOvKE

   GPS-systemet i klipparen verkar ha samma begränsningar som vilken enhet som helst, den ska ha kontakt med satelliter för att fungera.
   Fler desto bättre.

   Radera
 5. iRobot Terra t7 skall komma ut på marknaden under 2021. Den anvönder fyrar (beacons) istället för GPS, och behöver således ingen GPS täckning.

  SvaraRadera
 6. Borde inte Galileo systemet ge 1cm noggrannhet kunna ersätta denna dyra lösning med en fyr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Galileo har bara någon meters noggrannhet. Bättre precision uppnås endast med tilläggstjänster, motsvarande DGPS eller GPS RTK.

   Radera
 7. Hur svårt ska det vara att få till en kamera samt lidar baserad lösning som man haft på robotdamsugare i över 10 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du väggar runt allt som ska klippas är det nog rätt lätt. Ungefär som en begränsningskabel i marken men du får ha murar överallt istället så slipper du kabeln. Win.

   Radera
  2. Det finns inte så många väggar i en trädgård att navigera mot. Men visst, om man sätter upp kanter som begränsning går det nog bra.
   Det skulle kanske även fungera att använda färgen grönt som kantdetektering i en machine vision lösning.

   Radera
 8. För de pengarna hade jag satsat på en proffs åkgräsklippare som klipper även på lite ojämna ytor..dessutom kul att köra.

  SvaraRadera
 9. Lite OT kanske, men vad handlar det här med robotklippare om egentligen? Gräsmattefetischism? Teknikfetischism? Golfträning? Jag är genuint nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förtydligande:
   Vad används den robotklippta ytan till?

   Radera
  2. T ex att gå på. Det är rätt rejält otrevligt att gå i meterhögt gräs, och redan vid en decimeter blir man redigt blöt om skorna när det regnat. Det är även sällskapsytor, arbetsytor, samt något som kallas estetik. Du kanske gillar att titta ut över brunt skräpigt meterhögt gräs. Det gör inte jag. Att klippa gräset håller också borta oönskat ogräs, som annars kan ta över på obetad mark.

   Radera
  3. T ex blir det ganska snart trädskott om man inte klipper och efter några år har man flera meter högt sly och till slut skog hela vägen fram till knuten.

   Radera
  4. Andra ytor används för fordontransporter, inklusive leveranser med bud. Dumt om gräs etablerar sig där.

   Radera
  5. En robotklippare ger väl mördarsniglarna en match? Mitt huvudargument för investering

   Radera
  6. Vill du ha områdets finaste gräsmatta utan mossa ska du också skaffa robotklippare

   Radera
  7. Vad Lars och T skrev, samt för min del med små barn, fästingar, krävs inte många kliv ut i det höga gräset innan man känner att det kryper längs benen.

   Radera
  8. Glömde, inget gräs, eller väldigt lite gräs inomhus.
   Barnen drog ju in en höskörd om dagen när man klippte en gång i veckan innan. :)

   Radera
 10. Sparar framförallt massvis med tid, mindre co2 utsläpp, klipper när det regnar, håller mördarsniglarna stångna, mindre mossa då det kan hållas konstant kort, ingen krattning eller uppsamling (med tillhörande bortforsling av näringsämnen) , mindre lövkrattning, jämnare gräsmatta då den klipper t.ex över ojämnheter från alla olika håll. Detta var en sammanställning över mina viktigaste positiva erfarenheter som Automover pionjär. (Det klassiska scenariot tidigare var ju att komma hem efter en vecka borta med fint väder och mötas av en decimeterhög gräsmatta och 10-dagars regn i väderleksprognosen. Eller, och nästan lika illa, att få kasta sig ut i solgasset och klippa gräset så fort man kommit hem innan det blir a) ännu längre b) regnet kommer i morgon). Höll på som bloggaren mer än en gång i början tills jag kom på mitt eget högst bonn-pragmatiska sätt till snabb felsökning och rotorsaksmitigering. (delar det dock inte här med risk att åka av vitlistan :-)

  SvaraRadera
 11. Tänk om den här kom ut på marknaden och fungerade https://www.volta.ai/mora/
  Skulle slå undan benen på dom andra

  SvaraRadera