Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-05 16:20

Historiskt skyhöga timmer-terminspriser

Priserna på timmer-terminer rusar, eller snarare skenar och har brutit loss till mer än 4x det övre kanaltaket för priserna de senaste 40 åren. Vilket bara bekräftar de extrema prisökningarna i byggsektorn.
Ser ut som att den lilla gallringen i vintras skedde till lite för tidiga prislistor - terminspriserna har nästan dubblats sedan kontraktet, men de amerikanska eller internationella terminspriserna slår inte igenom 1:1 i Sverige förstås.
Gå in på Investing.com och ta en titt på timmerterminerna. Från att ha legat i en kanal mellan cirka 150-400 USD de senaste 40 åren har nu priserna på kort tid exploderat upp till över 1600 USD. Tips via Stefan Abrahamsson från Au Ag Fonder på Twitter.

Att priserna på byggråvaror redan exploderat visste vi redan, men detta slår också tillbaka ner i virkespriserna för skogen nu.

Frågan blir om vi börjar närma oss punkten där det senaste dryga decenniets massiva centralbankssedelpressande kommer slå igenom även på den officiella inflationen när råvarorna börjar skena tillsammans med den ekonomiska återhämtningen. Drar inflationen iväg så kan det bli intressant med räntorna, och det är effekter man kan diskutera i små grupper, även om centralbankerna verkar säga att de kommer skita i inflationen om den sticker iväg och fortsätta med sina permanenta krisräntor. Men så fungerar inte marknadsräntorna och när väl obligationsbubblan börjar spricka så kommer blodet flyta.

Om inte annat kan det vara dags att se över om man har slutavverkningsbart timmer stående och låsa in priserna på kontrakt. Södra höjde priserna senast den 21:a april ser det ut som. Själv var jag med vinterns lilla gallring kanske lite tidigt ute då priserna var ifrån i höstas. Generellt gäller de priser som var när man tecknade kontraktet, inte de som är vid leveransen. Sedan kan skogsindustrin säkra upp detta med just terminshandel.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Alla råvaror är på väg upp, och det är utbudsbrist som driver den, den mest skadliga varianten av inflation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi på Riksbanken bortser från utbudsbristdriven inflation, då vi sysslar med penningpolitik och inte utbud och efterfrågan. Vi väljer därför att låta räntan ligga kvar på 0% trots att KPI-inflationen nu är 6%."

   Radera
  2. Hur mycket koppar krävs nu när världen ska elekrifieras?

   Var ska den brytas?

   Hur lång tid tar det att sätta en fyndighet i produktion?

   Vad händer om kommunisten Mendoza vinner valet i Peru där ca 12% av världens koppar bryts?

   Radera
  3. @Cornu,

   Så i praktiken här Riksbanken kopplat bort, eller snarare bestämt sig för att ignorera, den negativa återkopplingen för sina beslut?

   Vad kan möjligen gå fel?

   Radera
  4. Det där var ett fiktivt uttalande.

   Radera
  5. "Det är egentligen en prissänkning då prissättningen varit felaktig och därför bidrar detta kraftigt till sänkt KPI".

   Radera
  6. Det var länge sedan Riksbanken kopplade bort verkligheten.

   Radera
 2. Det är knappast sista höjningen vi ser på timmer. Kom ihåg att timmer priser varit lågt i decennier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför jag avvaktar.
   Min inspektor var inte glad när jag sa det till honom.

   Radera
 3. Kolla in priserna olika sorters spannmål.
  Tänk på att fågel och fläsk följer sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det såg inte så anmärkningsvärt ut. Bara majs som låg på max. Vad missar jag?

   Radera
  2. Tittade du på den globala terminsmarknaden?

   Radera
  3. @Dava,

   Vassegod så du slipper leta.
   https://www.bloomberg.com/markets/commodities/futures/agriculture

   Radera
  4. Man kan fundera över varför Bill Gates numer är den som äger mest jordbruksmark i USA.

   https://landreport.com/2021/01/bill-gates-americas-top-farmland-owner/

   Radera
 4. Jag har inget avverkningsbart, men hade jag haft så hade jag slått till innan barkborren kommer och äter upp virket, nu får barnbarnen avverka nästa gång.

  SvaraRadera
 5. Jo nu hörs yxhuggen här i Dalarna, virkeshögarna ligger överallt efter vägarna. Mitt elbolag skickade förresten ett fint litet brev och förklarade att det var dax att höja fasta avgiften 50% beroende på käxi mäxi och yxi kaxi.... Det är tur inflationen är noll, tänk vilka ökningar det hade varit om vi haft inflation :D

  SvaraRadera
 6. Fastigheter, konst och guld dårå.
  Fast kanske inte fastigheter, där kan staten höja skatten bara man ägar.

  SvaraRadera
 7. Hur mycket höjs BNP av höga priser på virke, järn, stål?

  SvaraRadera
 8. Kan rekommendera att köpa lite oljeaktier och virkesaktier (finns såna), så känns det bra att betala dyrt vid pumpen och byggvaruhuset.

  SvaraRadera
 9. Är det idé att köpa ved inför vintern nu då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, historiskt ska det vara huggt och klyvt innan påsk.
   Och inne i vedboden lagom till midsommar.
   Så det är verkligen hög tid att köpa nu.

   Radera
 10. Det man tjänar mest på är att enbart köpa skog.
  Skötsel och sälja virke gör man för att inte riskera en värdeförlust om skogen åker ner i en storm eller brinner upp.

  Alltså värdeökningen på skog på rot har varit högre än att sälja timmer de senaste åren.

  SvaraRadera