Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-05-17 20:16

Havannasyndromet - pulsvapenattacker mot amerikansk CIA- och UD-personal - har Sverige drabbats?

Allt mer talar att det sk Havannasyndromet, dvs mystiska osynliga attacker som lämnar permanenta nervskador och i princip kronisk sjukskrivning av måltavlan, har skett med någon form av pulsvapen med mikrovågor, sannolikt utförda av ryska operatörer från bland annat FSB. Det handlar inte längre om den amerikanska UD-personal som angreps på Kuba, vilket drabbade 26 personer. Attacker mot amerikansk personal har skett även i Kina, Uzbekistan, Moskva, Taiwan och till och med Washington D.C., inklusive mot en anställds familj.
Banderoller från amerikanska ambassaden i Stockholm
Två aktuella artiklar handlar om de ännu oidentifierade angreppen. Den längsta av dem kan ni läsa om på GQ, där attacken med pulsvapnet mot en motsvarande fyrstjärnig general (om han hade varit militär) på CIA skedde i Moskva. En dagsaktuell artikel hos CNN handlar om angreppen mot två personer i Washington i slutet av förra året. (Eftersom det är amerikanska medier är det antagligen okej att länka, då de inte omfattas av EU:s länkskatt, vilket länkar till medier inom EU gör)

Pulsvapnet utgörs antagligen av någon form av mikrovågor, och verkar kunna sättas in med hög precision på långa avstånd, även om det blir en viss spridning - bland annat ska en amerikansk angripens familj och barn drabbats efter att de flytt till ett hotell efter en tidigare attack i hemmet.

Angreppen ger permanenta nervskador och hjärnskador, och det verkar som det vid det här taget 40-talet angripna amerikanska statstjänstemän, från allt från UD (inklusive diplomater), Pentagon eller CIA permanent inte längre kan arbeta.

Sovjetunionen ska ha bedrivit forskning på pulsvapen, och vid ett antal av angreppen har man kunnat knyta närvaron av telefoner tillhörande ryska FSB-agenter till tid och plats för angreppen. Dock inte i alla fall, så det kan i så fall handla om slarv att man inte stängt av sina mobiler, vilket kan förklara varför man inte kunnat göra denna vid samtliga angrepp. För övrigt drabbades en Vita Huset-anställds hund också vid ett av angreppstillfällena, vilket utesluter någon form av psykosomatisk inbillning.

Intressant är huruvida något annat lands personal också blivit utsatt för angreppen? Om det skett vid enstaka fall mot andra länder är det inte säkert att det kunnat dras dessa slutsatser, utan man kanske tror att det handlar om plötsliga naturliga nervskador, drog- eller matförgiftning, eller oidentifierad sjukdom? Tillägg: Åtminstone kanadensisk personal har också blivit utsatta för angreppen.

Artikeln om den höge CIA-chefen är intressant på fler plan, då den bland annat beskriver den ryska underrättelsetjänstens nya hänsynslöshet, där man skiter i gamla hederskonventioner och informella överenskommelser om hur underrättelsekriget ska utföras. Angreppen med Novitjok i Bulgarien och England, samt öppna mord i Tyskland, är exempel på detta.

Artikeln värd att läsa trots sin amerikanska längd, som om inte annat en agentnovell med science fiction-inslag.

Både CIA och det amerikanska försvarsdepartementet har tillsatt arbetsgrupper (eng task forces) för att gå till botten med angreppen. 

Man kan spekulera kring den tekniska plattformen. Tydligt är att den är mobil, och att den kunnat föras in till andra länder än Ryssland. Förvisso kanske som diplomatiska försändelser i händelse av skrymmande utrustning, men angreppet mot familjen både i hemmet och sedan på hotellet talar för att den oavsett är lätt- och snabbrörlig. Kanske dolt fordonsmonterad bak i en skåpbil? Att man i det fallet genomförde två attacker mot samma måltavla, men på två olika platser, visar också att det inte är slumpmässiga attacker, utan mot specifika och kartlagda personer.

Den höge CIA-chefen blev tvungen att gå i förtidspension vid 50 års ålder, och kunde inte ge sig in på den annars förväntade andra karriären som föreläsare och författare utan lever med konstant smärta och nervskador. 

Så frågan är - finns det svensk underrättelse-, militär- eller UD-personal som plötsligt drabbats av svåra nervskador eller kronisk oidentifierbar nervsjukdom? Och skulle vi få reda på det i så fall? Sverige har en annan tradition av att hålla helt käften om när svenskar eller svenska intressen angrips och kommenterar aldrig underrättelsetjänsten eller säkerhetsärenden.

Wikipedia har en artikel om det sk Havannasyndromet, men det har alltså skett betydligt fler angrepp än de första på Kuba 2017.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Har inte Filter granskat detta och kommit till slutsatsen att det inte är något de utsats för utan psykosomatisk sjukdom som sprids bland de anställda likt sjuksyrror i Sverige blir "sjuka" av "mögel" som inte finns. Ganska övertygande artikel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heh, Filter är ju kända för att gå Kremls ärenden i ett antal artiklar. T ex ubåtsartiklarna och en lång rad andra. Om Filter skriver något i fråga om Ryssland så är det snarare en garanti att det är tvärt om.

   Radera
  2. Paintpro, minns du vad Filter sa om hundar som drabbas av psykosomatiska symptom? Jag har glömt.

   Radera
  3. Och barnen? Antar att småbarnen var stressade på jobbet.

   Radera
  4. Jag hade lång diskussion med filter om ubåtskränkningarna på 80-talet.

   Till sist skrev dom en bok där dom sjösätter teorin att det är hjärnspöken. Man vill så gärna se unåtar så då gör man det.

   Mycket pbehagligt vapen.

   Lite som våra handgranater som alla vittnen, poliser och domare får.

   Inte slumpmässigt således så vilka offren är torde vara intressant förutom på Kuba där dom väl testkörde vapnet?

   Radera
  5. Jag hade lång diskussion med filter om ubåtskränkningarna på 80-talet.

   Till sist skrev dom en bok där dom sjösätter teorin att det är hjärnspöken. Man vill så gärna se unåtar så då gör man det.

   Mycket pbehagligt vapen.

   Lite som våra handgranater som alla vittnen, poliser och domare får.

   Inte slumpmässigt således så vilka offren är torde vara intressant förutom på Kuba där dom väl testkörde vapnet?

   Radera
 2. Wuhan pesten är ju ett kärt och återkommande ämne här på bloggen, och då kan jag starkt rekommendera en granskande artikel om de två huvudsakliga hypoteserna om virusets ursprung, av Nicholas Wade, en mångårig författare, vetenskapsjournalist och redaktör, verksam t ex på Nature, Science och NYtimes. Publicerad den 5:e maj. Risken finns att man lär sig en hel del om ämnet då författaren anstränger sig för att göra det tillgängligt för en läskunnig allmänhet.

  https://thebulletin.org/2021/05/the-origin-of-covid-did-people-or-nature-open-pandoras-box-at-wuhan/

  SvaraRadera
 3. Känns som en rimlig förklaring, de flesta förutom kanske de drabbade tror i regel inte på sagor som inte har någon bevisad substans. Troligtvis kommer förklaringen döljas bakom sekretess och därmed kan spekulationerna fortsätta

  SvaraRadera
 4. Maskirovka? Tror jag för mycket om ryssen om jag tycker det låter väldigt för enkelt att de skulle åka till USA för att leka med sitt pulsvapen och glömma att stänga av sina telefoner? Kan de ha annat för sig som gör att de gärna vill rikta blickar på detta? Eller är det någon annan som vill att man ska tro att det är Kreml? Typ Beijing? Eller är man så här klantig på riktigt? I så fall är det ju skämmigt för Kreml. Navalnyjs kalsonger var i och för sig en skämskudde för dem.

  Hur ser det ut på andra sidan? Hur jobbar man med pulsvapen i väst? Är det något man utvecklar, om inte, varför har man inte det? Har noll koll på denna vaoentyp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA har ett mikrovågsvapen som agerar mot huden för att få folk att hålla avstånd från t ex trupp, eller för att skingra folkmassor. Står om det i CIA-artikeln.

   Radera
 5. Fascinerande artikel. Den vita hjärnsubstansen, som främst består av utskotten på nervcellerna, axonerna blir skadade och white matter reduceras. De här axonerna omges av ett tunt lager myelin, som isolerar och gör att nervimpulser kan fortplanta sig fortare. Jag undrar om de testat att ge de drabbade alfa liponsyra, alpha lipic acid som ska ha vetenskapligt skyddande effekt på detta myelin, och därmed potentiellt kan vara till hjälp vid vissa neurodegenertiva sjukdomar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att veta något om det specifika fallet så tror jag att alfa liponsyra endast skulle ha en marginell effekt. Det är troligt att de skador som rapporteras ovan leder till inflammatoriska tillstånd vid hjärnans yta vilket förhindrar effektiv läkning. Att skydda myelinet är såklart bra dock, men denna behandling tar inte tag i roten till problemet.

   Radera
 6. Tji fick dom, alla dom som gjort sig lustiga över foliehattarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Foliehatten fungerar som en parabol som koncentrerar strålningen till basala ganglierna. Ungefär som en fattigmansversion av Elektas strålkniv.

   Radera
  2. Foliehattarna släpper in strålning via ansiktet och är ba' sååå 2010.

   Det nya nya är foliehjälm! Precis som allt annat mode så har nu korstågens heltäckande riddarhjälmar gjort en comeback!

   Radera
 7. Killgissar att Stefan Löfvén blivit angripen vid något oidentifierat tillfälle - det skulle förklara varför hans IQ alltmer närmar sig Forrest Gump.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill minnas att Forrest Gump åtminstone vid vissa moment (sätta ihop vapnet snabbt, om jag inte missminner mig) tycktes ha en väldigt hög IQ. Där skiljer sig Stefan lite åt, som inte har en aning om hur vapen eller försvarsmakt borde vara utformade men är sjukt skicklig på att få dem att inte fungera.

   Radera
  2. @Erik
   Har han ens gjort lumpen?

   Radera
 8. Att det skulle vara ett mikrovågsvapen förefaller osannolikt då det skulle ge många andra symtom som inte observerats. Hävdar man mikrovågor måste man ge en trovärdig förklaringsmekanism som stöds av känd vetenskap.

  Om man får symtom betyder inte det att man just då utsätts för något, det kan lika gärna vara något ämne som man fått i sig tidigare, kanske när man var ute och gick med hunden.

  Att diverse olika säkerhetstjänster samtidigt är ute efter amerikaner och använder samma vapen verkar dessutom ganska orimligt, en konspiration.

  Men om det verkligen är mikrovågor är nog en rejäl foliehatt det bästa motmedlet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var står det att det skulle vara olika säkerhetstjänster bakom attackerna?

   Radera
  2. Exakt. Mikrovågor tränger bara in någon cm i vävnad. Och dessutom blir huden kokt långt innan hjärnan blir påverkad. Flygvapenveteraner kan berätta hur de använde nosradarn som practical joke mot teknikerna som hoppade och skrek så ömkligt när mikrovågorna träffade den. I call BS. Samma sak med Novitjok, men jag tänker inte gå in i detaljer eftersom bloggaren antagligen blir skitsur då.

   Radera
 9. Hur har hälsoutvecklingen varit för ryska oppositionella och konkurrerande oligarker? Har de drabbats av fler saker än inlåsning i TBC-odling och konstiga kemiska förgiftningar?

  SvaraRadera
 10. Man upphör ju aldrig att förvånas, Putin behöver stark medicinering och det snabbt även om mycket tyder på att han redan börjat självmedicinera.

  SvaraRadera