Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-14 18:33

Fredagsmys: Fortsatt renovering av ladan

Dags för lite kort fredagsmys. Renoveringen av ladan fortsätter efter förra årets nästan totala rivning och nybyggnad av maskinhallen. Lena och jag har idag jobbat med att bygga nytt golv i den mest använda delen av ladan, så mycket mer fredagsmys på bloggen än så blir det inte.
När Lena hade rivit ut det gamla golvet igår
Trägolvet gick helt enkelt inte att renovera efter att ha fått bort snart 80 år av smuts, då många brädor var i mycket dåligt skick, så Lena rev helt enkelt det gamla golvet i den aktuella delen av ladan, samt byggde en del nytt igår. Tillsammans byggde vi klart resten idag.

Bjälkarna från (minst) 1937 (om de inte var återanvunna från tidigare lada, som fanns åtminstone 1890) under var dock i gott skick, så de fick tack och lov bli kvar.

Sedan får vi se vad det blir av det totalrenoverade utrymmet när det står klart. Isolerat blir det i alla fall. Det ska också bli en ny mer ändamålsenlig, mer navigerbar och mindre livsfarlig trappa till övervåningen (trappan är också riven). Utrymmet behövs inte iaf längre för djurhållning, men en gång i tiden höll man gris och/eller höns på trägolvet, vilket kan förklara dess skick.

Med det önskar jag damerna och herrarna ett riktigt härligt fredagsmys, det ska åtminstone vi ha efter att ha rivit och klättrat runt på balkar samt lagt nytt golv i dagarna två.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Trevligt mys, besöker Bjärehalvön för övernattning. Bubbel, mat och spa. Samt Underbar natur. Checkat ut tradingen idag och bara njuter av lugnet. Elkylboxen fick följa med Teslan i 12V, nu 230. Nu blir det skånsk äggakaga med fläsk

  SvaraRadera
 2. Inte helt trivialt att isolera golvet, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läkt, skiva, isolering.

   Radera
  2. Tja varför skulle det vara svårt i en gammal lada?

   Radera
  3. Ah, höjt golv. Makes sense.

   Radera
  4. Blindbotten mellan bjälkarna skulle jag gissa.

   Radera
 3. Gris på trägolv?
  Här förpassades grisen till gödselhuset.
  Den skulle ändå bara leva fram till Lucia.

  Det han ha varit logen där man tröskade med slaga förr.
  Var det en bräda som var kilformad och stack ut lite på en sida?
  I så fall var det där man tröskade.
  Plankorna låg lösa och lagom till tröskningen drog man till den brädan med några välriktade slag med en slägga.
  Sen var golvet tätt så ingen säd åkte mellan golvspringorna.

  SvaraRadera
 4. E45an nästan hela dagen, 80,60,50,70,50,80,60,40,70,60... Sen alla jävla cirkulationsplatser i Trollhättan.

  SvaraRadera
 5. Spännande. Själv har man vinglat på en stege och målat nocken med björkjävlapollen yrandes runt i luftvägarna.

  Ah, villalivets fröjder.

  This is to good not to be taxed out.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns otroligt mycket björkpollen i luften i år, näsan började svida och näsblodet rinna redan efter några minuter utomhus. Ösregnet tvättar bort pollenet, men bara tillfälligt. Jag tog på mig en mask eller "mun-blöja" utomhus. Jag har aldrig tidigare känt av den primära pollenallergin i andningsvägarna, fast jag har antikroppar i blodet. Däremot har jag en kraftig sekundär allergi, "korsallergi", för väldigt många födoämnen, som har gemensamma proteiner med björk-pollen.

   Apropå att riva golv i lador eller uthus, det är tur att det inte finns sorkfeber så långt söderut som Sätila. Dessutom finns det en stark årstidskoppling för sorkfebern med flest fall under höst och vinter, eftersom sorkarna då söker skydd och föda i närheten av eller i människans boningar.

   Radera
 6. Tänk på ev fukt/kondens etc vid isolering.
  Nu är det iofs innertakkonstruktion i oanvänt stall här, men vi har fukt där trots tätt tak.
  Blir säkert bra i vilket fall.

  SvaraRadera