Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-05-05 16:53

Försvarsmakten ändrar sig om ersättare till AK5 - "ska undersöka samarbete med Finland"

Försvarsmakten har nu ändrat texten i den tidigare artikeln där det stod att man tillsammans med Finland skulle skaffa en ersättare till AK5 och att länderna alltså skulle ha samma (SIC!) eldhandvapen. Nu heter det istället att det är en eldhandvapenfamilj och att man ska "undersöka möjligheten till samarbete med Finland".
Bloggaren och författarjäveln skjuter AK5 på Skaraborgs flygflottilj F 7 Såtenäs.
Gammal bild från 2013, så den har grånat lite med åren i takt med att kvaliteten på pixlarna blir allt sämre.
Det skrivs nu om en eldhandvapenfamilj som ska ersätta både prickskyttegevären (t ex PSG-90), skarpskyttegevären (ofta AK4 i någon variant med kikarsikte), automatkarbin och självskyddsvapen. De senare kan t ex vara för förare och annan fordonspersonal, och handla om en version av vapnet med väldigt kort pipa och gärna infällbar kolv. Försvarsmakten skriver nu:
"I september initieras ett uppdrag som omfattar anskaffning av en helt ny eldhandvapenfamilj (prickskyttegevär, skarpskyttegevär, automatkarbin och självskyddsvapen) och som bland annat ska ersätta AK5:an. Inriktningen är att undersöka möjligheten till samarbete med Finland och se om det är möjligt att genomföra någon del av anskaffningen tillsammans."

Man vill alltså se om det går att delvis samarbeta med Finland här, kanske för att få tillgång till den finska expertkompetensen att upphandla utrustning till halva priset per enhet gentemot Sverige. Corporal Frisk påtalar dock att Finland inte har behov av någon ny automatkarbin då deras stormgevär RK62 nu uppgraderas till RK 62M. 

Det kanske är intressant att det på formuleringen från Försvarsmakten verkar som att även prickskyttegevären kan bli halvautomater istället för repetergevär som för PSG-90 idag. Den grova 12.7 mm AG-90 är dock halvautomat redan så i sig inget konstigt kanske?

Självskyddsvapen för fordonsförare vet jag har varit efterfrågat inom särskilt hemvärnet, som har fått dras med det minst sagt otympliga järnspettet AK4, som knappt kan avfyras från förarplats, om den alls får plats i förarmiljön. Den nya modifierade AK4D har dock förbättrat situationen något.

Nåja, det är ju skönt att vi i alla fall inte kommer dela samma automatkarbin med finnarna. Den sk rikskarbinen hade i sin ensamhet nog inte räckt för både Finland och Sverige. Däremot hade det ju funnits fördelar om vi hade haft likadana vapensystem. I övrigt är det ju trevligt att Försvarsmakten har så många kunniga kommunikatörer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Hmm, familj av vapen då tycker jag att det luktar H&K lång väg, kanske:

  - 416 som std vapen och varför inte ett snorsvenskt Aimpoint på det?
  - 417 med 20" pipan och ett schysst 1-10x24 sikte på som skarpskyttevapen
  - MP7 som personligt skyddsvapen för förare och annat

  Ska man byta ut AI bössan så bör man ju se till att man åtminstone uppgraderar till 300 Win Mag i annat fall ser jag ingen som helst anledning till det då det är en av världens absolut bästa bössar för ändamålet. En halvautomatare lukter 7,62x51 lång väg och det är numera att anse som för lite i ett prickskyttevapen. Ska man köra 300 Win Mag, och det ska man, så kanske ett lite hetare sikte på avseende förstoringsspann typ 3-18 eller 5-25.

  Glocken ser jag inte någon anledning av mickla med, för syftet ett ypperligt vapen och minns jag rätt så typ halva priset mot många konkurrenter men pistol verkar ju out-of-scope.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 417 finns ju redan på Soggen och 416 på personskyddskompaniet. Soggen kan dock vara lite stingsliga med att ha samma vapen som alla andra.

   Radera
  2. Varför blanda in MP7 med en helt egen kaliber?

   Vet inte om något annat land gjort det men varför inte köra med FN SCAR?

   Helt modulärt system. Samma bas kan användas för både 5,56 och 7,62 och det finns PDW

   https://en.wikipedia.org/wiki/FN_SCAR

   Radera
  3. @Cornu - jag hör men det där måste SOG komma över snart, det är inte vapnet utan personen och utbildningen som är skillnaden. Vi måste säkerställa att alla svenska militärer har tillgång till den bästa utrustningen möjligt att hitta och inte blockera det för att någon tycker att "dom har fel färg på baskern". För övrigt fungerar det ju tydligen för JSOC att köra HK416 trots att Marinkåren nu också rullar den i stora skala, konstigt för både Delta, Devgru, STS-24 och RRC har ju rätt höga tankar (och rätteligen så) om sig själva och sin förmåga.

   @Wofser - FN SCAR PDW, ja kanske men den är definitivt svårare att skjuta med en hand (om du behöver skjuta ur ett fordon t.ex.) och den har en obehaglig tendens till dubbelmatning men visst den finns där som ett alternativ. Sen är SCAR lite längre, inte jättemycket men lite och som PDW vill man ju ha det minsta man kan hitta med relativt bra tryck i pulvret och hög tillförlitlighet.

   Radera
  4. När det gäller PDW har Försvarsmakten redan MP7, men den hittas återigen främst i Soggen och eventuellt personskyddskompaniet.

   Radera
  5. Ett klokt val, då finns redan logistiken på plats åtminstone i mindre skala så man behöver egentligen bara handla upp HK416 (som är ett fantastiskt vapen i alla relevanta avseenden) så har man bra saker i händerna på soldaterna. Resten är övning!

   Radera
  6. 416 finns ju redan som AK 416 hos personskyddskompaniet. Handlar väl isf bara om att få pris och volym.

   416 till skytte
   417 med olika piplängder och tacticool kit för skarpskytte och prickskytte
   MP7 som PDW

   Radera
  7. Låter klokt, och man bör ju rimligen ha vissa rutiner på plats redan för utbildning, vård mm. som inte är att förglömma. Det är inte bara tacticool HVT hits utan logistiken måste fungera.

   Vill man sedan "hotta" upp PSG så hade jag hållt mig till AI men uppgraderat till SOCOM Mk13 (samma men i 300 win mag) eller ringt Amerikanarna och bett snällt att få köpa några Mk 22 Advanced Sniper Rifle, som efter vad jag läst verkar vara riktigt genomtänkt och framarbetat av folk med lååååång erfarenhet av faktiskt fältarbete den här gången. Dessutom utbytbara pipor så man har .308 (för bulkträning), 300 win mag och 338 Lapua/norma magnum i en och samma plattform.

   Radera
 2. Finnarna har fått skrämselhicka som vanligt och tänker att "Hurri" tänker försvara Sverige till den sista finnen.

  SvaraRadera
 3. Finns bara en familj som duger. Stoner 63. Lite gammalt men funkar. Fast någon variant av AR15 är nog bäst. Kanske något tyskt märke.

  SvaraRadera
 4. Delningsekonomi är ju det nya heta, så det är ju klart att vi ska dela vapen med Finland. Det är ju praktiskt om man inte ska ut och kriga med stridsvagnen en dag så kan Finland använda den istället.

  Sen borde vi ju tänka på miljön och bara köpa el-drivna stridsvagnar och flygplan. Inget problem med räckvissdsångest, det är bara att landa batteri-JAS vid närmaste McDonalds, ingen orkar ändå flyga mer än 3 timmar i sträck utan att fika och sträcka på benen.

  Eller så skippar man de rena el-fordonen och går in för hybrid-stridsvagnar, för då är man ju redo för hybridskrigsföring på köpet!

  SvaraRadera
 5. Den som vill läsa specen för nya sniperbössan can gå in på TFB och gotta sig, sen undrar jag om inte CZ bössan kan vara ett alternativ med både korta och långa pipor i 7.62x39 och 7.62x51 med många platser för lull/lull och vä/hö klara!

  SvaraRadera
 6. Det blir en M4 med 6.5x55 Mauser :) :)

  Prikskyttegeväret har det skrivits om behovet att kunna verka längre upp till 1500M vill jag minnas.

  När det gäller självskyddsvapen har även LogE (Logistikenheten) och även all depåpersonal behov av något mindre skrymmande.
  Många saknar K-pisten som hade mycket bra formfaktor.

  FN SCAR tror jag inte är en bra bössa, den får svidande kritik av Navy Seals och som slutade använda den i strid, de gör en review och förklarar här:

  https://www.youtube.com/watch?v=5CCp5g4Zki8

  SvaraRadera
  Svar
  1. AI med 338 pipa lär ha längsta konstaterade träff, 2500m så det gäller att gräva ner sig och ta bort krimkramset på uniformen samt inte ha för avvikande beteende eller utstyrsel.
   Gärna en uniform som raderar ut värmestrålning för IR, Thermal camera, Lidar osv.

   Radera
 7. Fruktar att det kan bli något unikt svenskt igen, typ brasilianska Imbel IA2 som motköp för JAS, fast vinteranpassad.

  HK416 har Norge och Frankrike som standardvapen, potentiellt även tyskland (upphandling pågår, men H&K blev stämda av Magpul) så där finns synnergieffekter.

  SvaraRadera
 8. Hur stor skillnad är det med en ny automatkarbin? Som jag fattat det är utvecklingen mera mot prickskyttehållet med elektroniska sikten som gör att en vanlig soldat kan få träff med första skottet på över tusen meters håll. Det blir en seriös förmågehöjning. När den möjligheten finns så funderar jag på om det är vettigt att byta ut AK5 mot något som lite bättre. Är det inte bättre att spara pengarna tills vidare och sedan försöka göra alla soldater till riktiga prickskyttar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen större skillnad. Dock börjar AK5:orna bli slitna med åren, plus att de är väldigt tunga med dagens mått mätt. När de infördes hade inte svenska soldater 20 kg personlig utrustning, plus 15 kg grupputrustning på sig och vi hade naiva föreställningar om att fyra magasin skulle räcka i krig. Idag är varje gram man kan spara värt sin vikt i guld.

   Oavsett behöver vapnen bytas ut pga förslitningsskador med åren.

   Radera
  2. För att jämföra. Den nya gruppsprutan som Amerikanerna håller på att testa väger ungefär lika mycket som en laddad ak5c.

   Deras nya medeltunga ksp (motsv ksp 58) väger ungefär lika mycket som ksp 90 men har kaliber .338 istället för 7.62mm.

   Det finns inga planer på att byta ut M4an men om man jämför M4an med Ak5 så väger M4 3.5kg laddad mot ak5ans 5kg. Och man känner varenda kilo när man har hög eldberedskap och rensar rum.

   Det har hänt mycket de senaste decennierna men det som har hänt är materialteknik, tillverkningsprocesser, och saker på insidan av vapnen. Vilket är anledningen till att man kanske inte har så bra koll när man bor i ett land med låg andel vapenägande och som generellt avskyr vapen.

   Radera
  3. Bara en fotnot, Marinkåren håller på att rulla HK416. Först var den tänkt i mindre partier men vad jag förstått så kommer man nu rulla ut till alla.

   Klokt beslut!

   Radera
  4. Bara att byta då om grejorna är utslitna. Hade inte koll på att vapnen tappat så mycket vikt. Jag minns själv då man fick släpa runt på en Ak4 som väger som en AK5 plus en guldburk med död mans finger.

   Det kanske går att köpa ett vapen som är vanligt på världsmarknaden och kan utrustas med elektroniska sikten senare?

   Radera
  5. @Brasklapp Yes. USMC hade tänkt att använda HK416 som sin nya gruppspruta. Vilket i sig är rätt intressant ur doktrinellt perspektiv eftersom Sverige och USA har varit de sista länderna i världen som håller fast vid den gammla doktrinen att en skyttegrupp utan kulspruta saknar eldkraft. Vilket härstammar från Tyskarnas erfarenheter med repeter gevär i andra världskriget vilket gör att man kan ifrågasätta relevansen för moderna skyttegrupper. De flesta länder har övergett konceptet med gruppkulsprutor och istället ersatt gruppsprutan med så kallade "automatic rifles" vilket är i princip en tyngre AK ofta med ett större magasin.

   Särskilt med modern teknik har gränsen mellan AR och AK suddats ut och då gjorde USMC till slut det logiska klivet över till att utrusta alla sina skyttar med deras nya AR.

   @Gork Ska vi byta så måste vi betala nån stackare för att bygga en helt ny produktionslinje för att bygga några 10 000 tals vapen som ingen annan är intresserad av att köpa och som vi bara kommer köpa en gång. Risken då är att vi kommer få betala priset för en ferarri men produkten vi kommer få är snarare en ford fiesta. Isåfall vore det bättre att hoppa på jänkarnas nästa program för att sälja M4A1 till utländska kunder. Du får i regel ett väldigt lågt styckpris eftersom det är ett vapen som produceras i mängder och du får ett vapen som är bättre än Ak5an på i princip alla plan.

   Elektroniska sikten är helt enkelt kikarsikten med en dator för att beräkna skjutvinklar för att få träff. De går att montera på vilket vapen som helst. Det är dock specialistgrejjer för prickskyttar och inte särskilt relevant för vanligt skytte.

   Radera
 9. 5.56 har en begränsning när det gäller moderna kroppsskydd därför går utvecklingen mot grövre kalliber som 6.8 och sen är det vikten på ammunitionen som måste ner men samtidigt ge mer kraft till kulan.

  SigSuer har nu tagit fram ett koncept med automatvapen och lätt kulspruta som verkar intressant!

  SvaraRadera