Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-05-04 09:56

Försvaret köper in fler och nyare Stridsfordon 90

Dolt i gårdagens artikel från Försvarsmakten framgår det att det blir inköp av fler Stridsfordon 90 för att fylla ut den expanderande krigsorganisationen. De blir av "senare modell" och ger alltså svar på vad för stridsfordon det utökade antalet mekaniserade bataljoner ska få.
Stridsfordon 9040
Med fler mekaniserade bataljoner har det funnits ett underskott av fordon för att använda i dessa. Farhågor har funnits att det man skulle damma av pebban, gamla pbv 302, och använda och på så sätt få ett A- och B-lag, men ändå kunna hävda att man på pappret har rustat upp. Pbv 302 är visserligen splitterskyddad, men skulle antagligen ha svårt vid konsekvensutsättning av krigets krav av idag. Därtill är det oklart hur många av tornen som finns kvar, då dessa ett tag flyttades till pansarterrängbil 206
Pbv 302

Nu är beskedet istället att det köps in fler Stridsfordon 90, även om antalet förblir höljt i dunkel.

Försvarsmakten slänger in detta i gårdagens artikel, bloggens fetstil
"Det handlar om uppgraderingar av befintliga Stridsfordon 90 samt köp av fler av senare version. Fler Granatkastarbandvagn 90 ”Mjölner” ska också anskaffas framöver, säger Mikael Frisell."

Vad exakt senare version innebär är oklart. Den senaste versionen Sverige har är någon variant av strf 9040D1, 9040D2 eller 9040E, men dessa är uppgraderingarna, och frågan blir om formuleringen avser senare version som i dessa, eller om det handlar om något som är nyare, t ex CV9040 MkIV. Är det ens möjligt att idag köpa D1, D2 eller E som nya?


Frågan är dock vilket torn som skulle väljas då man kan välja mellan 30/40 eller 35/50 mm automatkanon. Den ska även ha plats för pansarvärnsrobotar. Därtill ska det även finnas möjlighet till ett obemannat torn, mot bättre vetande. Eller om det blir någon unikt svensk och dubbelt så dyr lösning där man behåller befintlig 40 mm kanon. 

I så fall blir det visserligen ett A- och B-lag, men där de nya vagnarna hamnar i A-laget.

Återstår nu också att vi anskaffar fler stridsvagnar, för med tre mekaniserade brigader, om än bara med tre mekbataljoner i varje istället för fyra, så har vi ett underskott av stridsvagnar och behöver fler. Å andra sidan kanske stridsvagnen nu står vid samma punkt som slagskeppen gjorde innan andra världskriget.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Om man inte visste att Stridsfordon 90 har en 40mm-kanon innan så lär man sig det om man läser Midvintermörker (har jag för mig att det var), det står i princip i varannan mening ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visste du det inte innan så vet du nog inte mer idag ;-)

   Radera
 2. 40 mmm är väl gammat och välkänt och vi har ju vad jag förstår modern och fin ammunition, så det är väl ett ganska självklart val? Men vi kanske kan fördyra den med nåt Windows-baserat ledningssystemet med 8 skärmar?

  Annars finns ju demonstratorer med slätborrande 105 och 120 mm kanoner, jag har alltid tyckt att dom är väldigt roliga och charmiga, som en modern IKV eller BMP-1.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är verkligen strf90-120 något att ha, det känns lite som en fråga som letar på ett svar.

   Just pbv 302 så användes väl motsvarigheten m113 tills alldeles nyligt i supportfunktioner i de amerikanska mekbataljonerna? Nog för att 302:orna är gamla och pbv410 kanske kan fylla samma supportfunktion men det skulle ju gå att ha strf90 på färre positioner. (I en nu borttagen bild på onitres.se så hade mekbat 60st strf90, vissa av dessa skulle säkert kunna ersättas med pbv). Ang strv så finns det kanske inte längre så många överskotts-2A4 att köpa och uppgradera? Om inte Schweiz har kvar de ca 180 de inte uppgraderade? (Leopard 3 förväntas väl komma ut på marknaden på 2030-talet)

   Radera
  2. Ps. Har inte pansar och mekbrigaddrna nästan alltif haft tre manöverbat?

   Radera
  3. Man får se det positivt m färre manöverbat - innebär att det blir mer brigadartilleri per bataljon i brigaden.

   Radera
  4. ... och starkare logistik etc.

   Radera
  5. Förstår inte heller problemet med 40mm. Enhetlig am (nåväl) för både marin och pansar el luftvärn borde väl ge väldigt bra synergieffekter. 30/35/50 är ju exporterade avarter och bör väl således vara dyrare då majoriteten som byggts används av Sverige. Eller?

   För övrigt anser jag att bkan 1 bör tilldelas Hemvärnet istället för granatkastare.

   Radera
  6. @gbdcrvx: Nej, jag vet verkligen inte heller vilken roll en 90-120 ska fylla på ett modernt slagfält. Amerikanerna skaffade nåt liknande på hjul för att kunna skjuta sönder föråldrade tredje världen-stridsvagnar, men ingen verkar gilla den:

   https://medium.com/war-is-boring/the-wheeled-cannon-that-everyone-hates-d5e6d22bdfcc

   Radera
  7. PBV 302 togs ur tjänst för 20 år sen för att de nått "end of life", var extremt dyra per kör-mil, och det inte längre gick att få tag på reservdelar....
   Så dom kommer garanterat inte tillbax. Inte heller PBV 401....

   Radera
  8. Kanonens grunddesign är av modell 1948 och det har hänt en del sedan dess. Den tar t ex upp väldigt stor plats inne i tornet – skulle du bygga en helt ny 40mm pjäs för stridsfordon idag utan hänsyn till arvet så skulle det bli något betydligt kompaktare. Ammunitionen skulle gissningsvis inte heller se ut som den gör idag utan vara optimerad för kompakt lagring.

   Den nya 50mm Bushmaster som USA jobbar på är så vitt jag vet mindre än den svenska 40mm och kan ta mer ammunition givet samma utrymme.

   Radera
 3. "Är det ens möjligt att idag köpa D1, D2 eller E som nya?"
  Specifikationen kan absolut köpas som ny, men de kommer då baseras på dagens grundmodell.

  En kund kan beställa vilken konfiguration den önskar, detta kan vara bra att göra för att undvika en blandad fordonsflotta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej... BAE levererar inte CV 90 MK1..... (Dvs 9040 D1/D2)
   9040 E finns inte, men skulle möjligen kunna bli beteckningen om man skulle köpa CV 90 Mk4.... förhoppningsvis inte då med 40mm....

   Radera
 4. Yeey!! Gått och väntat i åratal på denna nyhet!
  30/35mm Bushmaster är väldigt sävlig och dalar oerhört, skotten måste lobbas in.
  40mm L70 är ju en luftvärnskanon, skotten är snabba och går väldigt rakt.
  Det känns som en nergradering att välja 30/35mm.

  Sedan har MKIV många trevliga fetures som tex "blind mode" där man skjuter ut en MBT´s APS, aktiva modmedel, och optronik för att sedan skicka en ATGM i huvudet.

  MKIV är konstruerad med ett fack med lavett för 2st Spike pv-robot, vilket vore väldigt trevligt om FM skaffade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någonsin skjutit med ett stridsfordon 9040?
   Eller med 30mm Bushmaster?
   Du verkar vara säker på din sak....
   Det finns idag betydligt bättre (Luftvärns) Kanoner man kan montera i stridsfordon.

   Radera
  2. Gjorde lumpen på 9040A , ostabbad o rå :)
   40 mm kanonen kändes ju då lite som overkill för en IFV. Man hamnade i ett gränsland där man kunde slakta andra IFV's lätt men hade endast en teoretisk chans mot STRV i sida/bakom. Bra verkan med splittergranat men minuset var ju ammunitionshanteringen, man har bara en liten mängd ammunition redo i 3 fack, sedan måste det laddas. En mindre kaliber gör ju att man har mer skott redo.
   Tror inte att skillnaden i genomslag är så stor mellan 30mm och 40mm för det man skall skjuta på men det är klart att även om man får en bättre ammunitionslösning med 30 mm så harmoniserar ju inte det med hela den övriga flottan av fordon så det blir såklart 40 mm på de nya vagnarna.

   Men om man ändå skall ha PV robot så behövs ju inte en lika saftig kanon, då borde man ju kika på mer smidiga lösningar.
   #Brasklapp# Nu börjar ju iof de senaste IFV'erna kommma upp i så mkt skydd att en 40mm kanon kanske inte är fel ändå....

   Radera
 5. Länk till beskrivning hur blind mode fungerar: https://www.youtube.com/watch?v=wmErkEhRGMY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte att pornografi var tillåtet på bloggen?

   Radera
 6. Vi får då hoppas att nya fordon är anpassade för strid och självförsvar APS som för övrigt borde monteras på alla fordon av vital betydelse!

  SvaraRadera
 7. Som gammal PBV302 mekaniker skulle jag säga att 302:an är obsolet.
  Ingen CBRN-anläggning, hänger inte på strf90 i skogen, bränner styrkonväxlar och är tungkörd (men rolig).
  Det blir nog Bv410 istället för PBV302.

  Däremot så skulle det vara intressant med en Patgb360 med 35mm Hägglundstorn som finns framtaget under namnet AMV35.

  Länl AMV35 https://www.baesystems.com/en/feature/land-400

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, hjulburet hade varit ett fint komplement här i södern åtminstone. Men det kommer kanske som en eftertanke? 360:an har ju rullat härnere några år, så det finns väl en uppfattning inom firman om den är något att satsa på.

   Radera
  2. Tyvärr är Patgb360 specad för Peace-keeping och Afghanistandoktrinen med insurgenter i sandaler med RPG´s och inte kvalificierad motståndare.

   Polen satte 30mm torn på sina AMV Rosomak, vilket Sverige också borde göra.

   Radera
  3. Livgardesbrigaden kommer ha hjulburet motorskytte, dock ej mekbrigaderna. Alla patb i Revinge flyttas till LG.

   Radera
  4. PBV 302..... Har haft många vangsutbildningar med den.... Men den kommer inte tillbax... Det är en sak som är säker...
   360 (Svensk version) världens största vagn utvändigt, med världens minsta interna utrymme, med världens klenaste beväpning...

   Radera
  5. Nu är det verkligen inte tänkt att 360 vagnen ska rulla på linje och anfalla pansarbataljoner i front. Huvuduppgiften för 71 och 12 bataljonen är fördröjningsstrid och dom är imponerande effektiva på det. Man använder 360 som en syridstaxi som kan köra relativ nära extremt fort och släppa ut grupper med infanteri och sen plocka upp dem igen. Däremellan är man inte vid fronten utan bakom och gömmer sig i skogen. Förvånansvärt bra terräng framkomlighet på dom är det med.. Och dom är lite skrämmande tysta. Minibussar som står bredvid på tomgång låter mer än 360 vagnen på 80 km/h. Man hör dom aldrig komma vilket har skrämt mig några gånger i trafiken. Så ja klen beväpning men tillräcklig för sin uppgift.

   Radera
  6. Stridstaxi inte Syridstaxi. Autocorrect.

   Radera
  7. Thure.....
   360 var ett fordon för internationella insatser.
   Med höjd skyddsnivå och minskad verkansnivå....

   Radera
  8. Skulle våra lokalförsvarsförband som nu upprättas och som ska täcka upp halva Sverige för att jaga luftlandsatta trupper och spettsnäsor vara i behov av 360 med olika beväpning såsom Amos för direkt och indirekt eld, 120 mm mot bepansrade mål, 40 mm mot allt som rör sig i luften och på marken.
   Samtliga utrustade med APS för självförsvar och gärna amfibisk förmåga samt skydd mot Lidar-radar och thermokamror!
   Alla fordon uppkopplade mot c4isr för omvärldsuppfattning och lägesbestämning av egna och andras styrkor som detekteras av bl.a. satelliter och global eye?
   Hela förbandet är hjulgående för snabba förflyttningar i terränglådan och med möjlighet att överraska i den mest oväntade riktningen.
   Aldrig framföras i kolonn och definitivt inte upplastade på något transportfordon samt använda sig av GPS för framryck till upa plutonvis!
   Men det här kommer väl aldrig hända så det blir cykeltolkning efter Bv206 eller någon förra krigets lösning eller fotmarch med 50 kg packning för det blir väl billigare så?

   Radera
  9. TRÖTT Ge HV denna typ av offensiva förmågor och sensorer lastade på släpkärror och minibussar och utöka antalet bataljoner tills hela ytan kan nås snabbt. Utöka sedan med pliktförband som kan avlösa hemvärnsförbanden. När det är gjort önskar jag mera skydd och rörlighet för tyngre och kapablare system.

   Radera
 8. Är beskedet att det köps in fler Stridsfordon 90?, Ge gärna en länk till beslut, beställning, eller upphandlings-underlag....
  När då? Framöver? 2035?
  Vad jag vet ska man titta på en studie av en ny markstrids-plattform mot 2035...
  Inte specifierad STRF90...... Kanske inte ens ett stridsfordon....

  SvaraRadera
 9. Antagligen så syftas det på de överblivna chassin som planeras att konverteras till pionjär respektive dsg vagnar.

  SvaraRadera