Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-05-01 15:30

Färre döda i februari och mars 2021 än 2020 - lägst antal döda i mars sedan minst 2015 Tillägg: Sedan 1973

Trots den pågående pandemin med Wuhan-pesten Covid-19 så var det färre döda totalt i Sverige i februari och mars 2021 än 2020, trots att pesten bara börjat etablera sig i Sverige mars förra året. I själva verket var antalet döda i mars 2021 de lägsta antalet sedan åtminstone 2015. Det är tydligt att vaccineringarna av riskgrupper har minskat antalet dödsfall och det dör alltså färre av alla orsaker nu än långt innan pesten och det trots att siffrorna inte ens är justerade per capita och Sveriges allt större befolkning.
Muntra, bohuslänningar
Alla individuella dödsfall är förstås tragiska för den drabbade och dennes anhöriga.

Februarisiffrorna kan avfärdas med att det var skottår i februari förra året och med det en dag till av dödsfall 2020, men för mars är siffrorna tydliga.
Antal döda i absoluta tal, ej nedjusterat per capita och stigande folkmängd per år. Data: SCB

I mars 2021 dog det alltså endast 7 523 personer i Sverige, färre än förra året trots att Wuhan-pesten precis börjat spridas i Sverige via bland annat DN-tåget rakt in i smittohärden i Norditalien och Alperna, och Melodifestivalfinalen som spelades för full publik trots pestvarningarna.

Det är de lägsta dödssiffrorna för mars månad sedan åtminstone 2015 (och sannolikt någonsin, då 2019 tidigare var det minst dödliga året någonsin, men det får någon annan bekräfta), trots att vi sägs uppleva den tredje vågen av pesten just nu.

I sig är det inte överraskande. 

De hårdast drabbade riskgrupperna är dels vaccinerade, och några tusen av de känsligaste i riskgrupperna dog några månader eller kanske ett år i förtid förra året och drar därför ner dödssiffrorna i år, något man t ex också såg efter det svåra influensaåret 2018, vilket följdes av färre dödsfall i mars året efter. Eftersom det främst varit personer som redan varit nära döden som avlidit minskar siffrorna i år. Hade främst unga och friska dött av Wuhan-pesten i statistisk märkbar utsträckning hade utfallet blivit annorlunda.

Därtill gör åtgärderna också att andra sjukdomar minskar, vilket minskar dödsfall i influensa, vinterkräksjuka, rotavirus mfl årligen återkommande släckare av liv.

Det hela rimmar dock illa med nedstängningar och förlängda restriktioner, även om saken inte är svart-vit, eftersom restriktioner påverkar smittspridningen - utan restriktioner och vaccinationer hade det antagligen varit betydligt värre. Frågan är dock om de lägsta dödstalen i mars månad kan motivera att man struntar i grundlagsskyddade rättigheter och friheter och inte börjar lätta på restriktionerna? Är det fortfarande värt det att ofta kasta ut barnet med badvattnet, i fallet barn och ungdomar bokstavligen - vad är konsekvenserna för unga som drabbas av sämre studieresultat som de sedan får leva med i kanske 80 år till, kontra att skjuta upp redan döende multisjukas bortgång någon månad?

För övrigt demonstrerar konspirationsnötter, vetenskapsförnekare och svärjisar i Stockholm just nu under ryska fanor (sant, kolla på bilderna). Demonstrationen ska bland annat vara arrangerad av en av svärjisarnas bidragsdiande tidningar. I sig intressant att de som ständigt tjatar om lag och ordning själva uppmanar till och arrangerar omfattande lagbrott. Det är väl okej när de själva gör det, som det heter. Polisen försöker upplösa den illegala samlingen av fler än åtta personer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Den huvudsakliga motiveringen till att hålla på restriktionerna är att sjukvården är hårt belastad med många i intensivvård och slutenvård. De flesta överlever men det gäller bara så länge som vårdplatserna räcker till.

  Bifogar lokal statistik från Östergötland. https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiNmNjOTE1MmMtNDhlOS00MzJhLTllYzItZDQ1NWFmZjQxZmRiIiwidCI6ImYwODczMzkzLWMzNGMtNGFlYy1iMWM1LTM4MjEyOTgyYTViOSIsImMiOjl9

  SvaraRadera
 2. Det funkade sisådär, välj slutenvården.

  SvaraRadera
 3. Propagandablaskan Bulletin lät f ö en av de vansinnigaste nötterna, Max Winter, breda ut sig helt okritiskt i tidningen.

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte undgå tolka in en viss ambivalens hos bloggaren rörande dels hans ståndpunkt att utan restriktioner och vaccineringar hade situationen sannolikt varit långt värre och dels formuleringen om grundlagsskyddade fri- och rättigheter som argument för lättande av dessa restriktioner.

  Och eftersom där väl knappast finns objektivt vetenskapliga belägg för det ena eller det andra så blir diskussionen en diskussion grundad i tyckande ...
  Jag är alldeles övertygad om att också regeringen baserar sina åtgärder och sitt handlande på tyckande, naturligtvis grundad i tät samverkan med ansvariga myndigheter, främst FHM, och att ingen annan regering egentligen hade kunnat möta situationen annorlunda ... jaja en viss regering måhända hade agerat annorlunda men för närvarande behöver man inte måla faen på väggen ... 1a maj och allt som det idag råkar vara.

  Dagens gåta: Vad är det som är åtta meter långt och osar finkel?
  Svar: 1a majtåget i Pajala under coronarestriktioner ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan tvekan är man inte riktigt klok (Tage)

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Ett himla bra objektivt och vetenskapligt belägg är "antal döda", och det talar för sig självt. Du skriver som att du försöker framstå som extra trög och gubbig. Knasiga ord och knasig meningsbyggnad. Det skulle bli lättare att hänga med om försökte vara lite tydligare och inte så grönköpingsaktigt högtidlig hela tiden.

   Radera
  3. Eller så är det vanlig influensa och inte Covid som härjar.

   Radera
  4. Fast FHM har ju Sentinelövervakning även för den vanliga influensan (vilket de har varje år). Och det har i princip inte hittats någon vanlig influensa alls i år. Gissningsvis tack vare de restriktioner vi har.

   Jämför med tidigare år här:
   https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/a9433fcecdc24c788e11ea0d47fdf21b/v07-08-figur-influensa.jpg

   Radera
  5. Anders H: Antal avlidna, dessutom när full klarhet inte råder om av eller med som orsak, kan knappast anses som ett objektivt och vetenskapligt belägg för någonting överhuvudtaget. Något jag dessutom finner implicit framgå av bloggarens text.
   Samt att antalet avlidna, då oavsett huruvida av eller med, ej heller knappast kan anses vara den i detta komplex enda ingående parametern att ligga till grund för beslut och åtgärder på politisk nivå.

   Slutligen din härovan formulerade åsikt om det sätt på vilket jag uttrycker mig språkligt bekymrar mig föga.

   Radera
  6. "Antalet döda spelar ingen roll". Hm. Har vi månne med en gammal stalinist att göra?

   Radera
  7. Eller möjligen gammal Chalmerist som skojar upp oss ordentligt...

   Radera
  8. Anders H: Det inom citationstecken formulerade utgör inget citat, ej heller ett referat.
   På sin höjd är väl begreppet halmgubbe en lämplig karakteristik.
   Mot sådana har jag ej för vana att gå i svaromål.

   Radera
  9. Hur sannolikt är det att influensa som funnits varenda år sen urminnes tider skulle i princip helt försvunnit 2020 och 2021?

   Radera
  10. När herr Oljegroda skriver:

   "Antal avlidna, dessutom när full klarhet inte råder om av eller med som orsak, kan knappast anses som ett objektivt och vetenskapligt belägg för någonting överhuvudtaget"

   så måste det kokas ner till essensen och då blir det "spelar ingen roll"

   Annars kunde du kanske själv försöka hitta en användbar kortversion som uttrycker samma sak som grönköpingskan.

   Radera
  11. Anders H: Repliker som adresseras med pejorativ finns ingen anledning bemöta.

   Radera
  12. Chiefa mig hit och chiefa mig dit, men om du inte vet vad en oljgroda är har du aldrig gått i maskin i svensk handelsflotta. Du är bluff från början till slut.

   Radera
 5. Nu blev det en sån där bra bkogpost igen. Tack. När hela världen verkar ha blivit vansinnig är det skönt med lite rim och reson som omväxling.

  SvaraRadera
 6. Enligt säker källa från en demonstrerande foliehatt så är det kombinationen 5G och vägsalt och inte Covid man ska oroa sig för. Finns också en oklar koppling till det kontantfria samhället. Jag väntar på att bitarna ska falla på plats eller så är det ytterligare ett bevis på konspirationen...

  SvaraRadera
 7. Enl statistiska centralbyrån dog det i Sverige fler 2015 än 2020 (corona-året)....
  Ändå valde världen 2020-2021 att totalt krascha världs-ekonomin...
  Och Sverige valde detsamma, fast lite lindrigare...

  En fråga som man måste ställa sig är faktiskt till vilket pris det är värt att spara människoliv... Många hävdar att det inte går att värdera människoliv i pengar, men jag håller inte med...
  Är det värt att göra precis vad som helst för att rädda äldre som redan är döende och i alla fall skulle dö nästa år eller inom 5 år till vilket pris som helst? På bekostnad av att vi "belånar" våra barn-barn upp till halsen för priset av detta?
  Svaret är självklart nej... men det är inte PK....
  Vi har i år inte fler döda än 2015... men världen är beredd att krascha alla ekonomier för att spara några få, mest gamlingar som i alla fall bara har enstaka år kvar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du Sveriges respons på pandemin hade sett ut som den gjorde om man inte tagit detta i beaktande?

   Radera
  2. Nja... Svårt att säga... vi har aldrig tidigare sett en pandemi där man valt att totalt krascha ekonomin, man har snarare tagit förlusterna då
   och sen gått vidare....
   Men Sveriges respons är i alla fall bättre än genomsnitt, som inte het har stängt igen...

   Radera
  3. Nu har vi väl knappast lånat upp till halsen på våra barnbarn... Lite sans i debatten vore på sin plats.

   Radera
  4. Jag tror det farliga är att oftast så spårar människan ur (som rasism feminism osv) och skulle man börja med, att man inte skulle värdera människors liv lika oavsett ålder i "normal" läget så tror jag att det kan sluta illa, var drar man gränsen och vem beslutar om gränsen. Sedan kommer alltid någon vilja flytta gränsen.

   Radera
  5. Rob, hur hade du tänkt dig få människor att bete sig som vanligt och jobba och konsumera medan sjukhusen är kollapsade och alla har nyligen döda samt döende vänner och släktingar?

   Radera
  6. Rob, hur hade du tänkt dig få människor att bete sig som vanligt och jobba och konsumera medan sjukhusen är kollapsade och alla har nyligen döda samt döende vänner och släktingar?

   Radera
 8. En teori varför trycket på iva ändå är högt skulle kunna vara denna:
  I början på pandemin gjorde man som man brukar på säbo när någon verkar närma sig slutet på livet, smärtlindring och medicinering för att göra lidandet så litet som möjligt. Det fick man f-n för och kritiserdaes för att folk _dog_ på säbo (vilket är helt "normalt").
  Följaktligen sänder m an nu varje krasslig patient på säbo till sjukhuset och där bedömer man med rätta att läget är kritiskt och intensivvård sätts in och patienten dör där istället. Om detta är bättre ur patientens synvinkel kan jag inte bedöma men det känns tveksamt men anekdotiskt tycker jag att säbo gör ett bra jobb. Svärmor gick hädan före pandemin på säbo och det sköttes på bästa sätt för alla inblandade såvitt jag kunnat bedöma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anekdotisk bevisföring visserligen, men pratade med grannen som är IVA läkare. Han sa att nu lastar de in folk på IVA som är födda på 70-, 80-, och 90-tal. I de åldersgrupperna så brukar man normalt inte bo på säbo, mig veterligen.

   Radera
  2. @BetaBox Vad betyder "lasta in" i sammanhanget? Att personer ur de nämnda åldersgrupperna finns på IVA eller att de utgör någon form av bulk i inflödet? Och ännu intressantare: har dessa människor någon form av riskfaktor?

   Det jag skriver är inte menat som kritik men det är mycket viktigt med korrekt information i stället för skrämseltaktik om man vill få så många som möjligt att följa restriktionerna. För många ungdomar framstår de annars som 40-talisternas sista långfinger åt eftervärlden.

   Radera
  3. Enligt min granne så var det runt 40% av nya fall som var födda på 70-talet eller senare. De flesta dessa hade någon form av riskfaktor t.ex. astma eller övervikt. Men det fanns också enskilda individer som inte hade någon tidigare känd riskfaktor.

   Radera
  4. Det finns statistik på Socialstyrelsen hemsida annars. Men inte lika spännande läsning som grannens historier.

   Radera
  5. Struts: Kollade nyss på Socialstyrelsen hemsida. För riket är den senaste inrapporterade veckan nummer 14. Då var 27.7% av alla IVA inläggningar personer under 50-år. Detta med en trend som visar på ökade andel IVA inläggningar i de yngre åldersgrupperna. Så tre veckor till på det och så lite lokala variationer mellan olika sjukhus så verkar grannens uppskattning på 40% inte var så tokig.

   Gissningsvis beror effekten på att smittan ökar i samhället samtidigt som en stor grupp av de äldre redan är vaccinerade.

   Radera
  6. Struts: Jag får korrigera mig själv. Kollade i fel diagram. Råkade kolla i det som visade Covid-patienter i slutenvården. På IVA var det istället vecka 15 som var senast inrapporterad. Och då var det bara 16.9% som var under 50-år.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Apropå ryska fanor. Jag har en kompis som köpte en t-shirt med texten Russia, endast för att provocera. Vi var ute på krogen nån gång 2014-15-16. Jag avrådde honom från att ha den och sa att han fick lösa situationen själv om det uppstår bråk. Döm om min förvåning han fick enbart positiva kommentarer och alla som kom fram blev typ vän med han, dom bjöd han i baren etc. Under den kvällen var det säkert över 100 personer som kom fram och pratade positivt om Ryssland. Det uppenbara var att alla dessa personer har nära släktingar i ryssvänliga nationer. Hade inte kolla på att det bor så många som med koppling till ryssvänliga länder i Sverige som även själva är ryssvänliga och visar det så öppet.

  SvaraRadera
 10. En intressant teori om att det kanske inte är så mycket restriktionerna som håller influensan borta, utan att den blivit undanträngd av corona: https://medium.com/illumination-curated/the-unexpected-case-of-the-disappearing-flu-64fd1fa5e909

  SvaraRadera