Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-05-05 15:25

"Efter 10-15 år brukar vitvarorna ge upp, ofta samtidigt" - Miele har leveransproblem

Fått ordnat fram ny diskmaskin snabbt och effektivt från ständigt suveräna Skene Järn, komplett med installation av behörig tekniker redan på fredag. Säljaren beklagade sig lite över att livslängden på vitvaror idag inte längre är vad de var ens för 15 år sedan när min nu döda Siemens anskaffades. Om man inte ville köpa Miele, men där kunde jag först få leverans på en integrerad diskmaskin i oktober.
Liten del av Skene Järns vitvarudel
Garantitiderna på nya diskmaskiner från Husqvarna och vissa från Siemens var tydligen fem år och säljarlivslängden angavs till tio år, kompletterat med att "det är slit och släng numera, tyvärr". Man ska inte räkna med att en ny Siemens håller 15 år likt den gamla.

Den gamla har väl i praktiken dessutom kört mer än femton år, eftersom jag jobbat hemma fjorton av dessa femton år och därmed rimligtvis förbrukat mer disk än för ett hushåll som är borta lunch och fika vardagar. Man kan således tänka sig att coronakrisen har kortat livslängden på många av hushållens vitvaror och de som har villor eller lägenheter runt 10-årssträcket kommer få lite spännande utgifter framöver, om det inte redan börjat.
Jakt- och fiske på Skene Järn. Gammalt foto från 2019

Säljaren konstaterade att "efter 10-15 år brukar vitvarorna ge upp numera, ofta samtidigt", så har du ett relativt ny bostad från runt 2010 kan det vara hög tid. En god vän i byn hade också fått riva ut sin nioåriga Siemens från 2012 efter två fall av vattenläckor, så där någonstans är mycket riktigt livslängden numera.
Skog och maskin. Gammalt foto från 2019.

Miele marknadsförs fortfarande som att de håller 20 år, och därmed är de i praktiken billigast sett till totalen. Men åtminstone för de integrerade maskinerna var beskedet att Miele har leveransproblem och först kan leverera i oktober om allt går som det ska.
Gammalt foto från 2019

Så länge tänker inte jag diska för hand, då blir det varken bloggat eller skrivet nästa roman.

Så det blev en Husqvarna. Några hundralappar billigare än Siemens, och med några bättre finesser som enkelt löstagbar bestickhylla för inplockning av disk till lådor, en tredje sprinkler till besticken och möjlighet att köra hela ugnsplåtar när bestickhyllan är utlyft. Att bli av med bestickkorgen är nytt för mig, men välkommet - går att få in några kuvert till med bestickhylla istället. Dessutom snabbast leveranstid, så installation blir redan i övermorgon.

Överlag gott att fortfarande ha kvar lokala kompetenta fackkunniga leverantörer och skyhög servicenivå, som Skene Järn, i övrigt ett mecka att besöka som ren utflykt om man har stor plånbok - järnhandel, bygg, färg, golv, hemindredning och hushåll, kök och bad, vitvaror, skog, trädgård, jakt, fiske, profil- och proffskläder, skor och skydd samt hembryggning1.. Och café när blodsockret faller för delar av familjen.

Man verkar dock slutat med båtförsäljningen?

Så det blir till att äta på lokal och bykrogen till på fredag. Frukost äter jag ändå inte enligt 18/6-återkommande fasta.
Heminredning. Gammalt foto från 2019.

Beskedet är oavsett att om du har en bostad från runt 2010, se till att ha uppåt 100 000:- SEK redo för att köpa nya vitvaror de kommande åren. Snart börjar det smälla, men du har ju fått betalt för att bo, så det är väl lugnt?

1. Som gammal gränsbygd mellan Sverige och Danmark (Halland) har det alltid funnits en viss friheteligt anti-auktoritär ådra i Mark, då man alltid kunde flytta sig tillfälligt över gränsen om fogden, skattmasen eller länsman hade åsikter, vilket kan sägas bitvis leva kvar i attityderna.2. Därtill är det ju som gammal gränsbygd också mest skog och glest mellan bosättningarna här. Således är det en gammal och kär tradition att ... eh ... brygga hemma i de här trakterna. Kul att se att Skene Järn håller denna tradition igång för första förädlingssteget. 

2. För övrigt en lokal historisk anekdot3. var att danskarna anföll fästningen Öresten så ofta - och plundrade då de lokala bönderna för att få förnödenheter till sina soldater - att bönderna till slut tröttnade, och köpte loss Öresten 1521 från Kronan, rev skiten och använde som grundstenar till egna byggnader istället, och friden och freden lade sig lokalt. Kanske kan rent av mitt hus och/eller lada delvis ha stenblock från Öresten i sig. Exakt hur gammal gården är vet jag ej, äldsta kartorna jag hittat är från 1870 så mer än så vet jag inte. Rivandet av Öresten säger iaf något om gränsbygdens attityd till Kronan.

3. För övrigt läser jag just nu professor Olle Häggströms nya bok, och Olle älskar fotnötter. Hälften av behållningen är att läsa fotnötterna, och det är även ofta återkommande på hans blogg. Så nu blev det fotnötter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Saknar liknande butiker i Stockholm.....kanske finns men vet om det i så fall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste bifalla här, bor inte i Stockholm dock, men jäklar vilken trevlig butik. Man kan handla en micro, en åkgräsklippare och komplettera med ammunition och några fiskedrag under ett och samma tak!!! Tur jag inte bor i krokarna för jag hade aldrig kommit ur den där butiken.

   Bara att gratulera!

   Radera
  2. Har iofs fiskedrag även hemma på Sätila Bygg, men inte vitvaror. Men ja, man kan spendera hela dagen på Skene Järn om man har ordentligt saldo på kontot eller kreditvärdighet, stor skåpbil och släpvagn ...

   Radera
  3. Knivsta hushållssetvice håller världsklass.

   Radera
  4. Tvättmaskinen kom från El-Giganten, som vi har i närheten. Det kostade inte så mycket att få den hemkörd och installerad. Till återvinningsstationen med den gamla maskinen åkte vi själva med eget släp, så den kostnaden sparade vi ändå. Den är också i närheten, som så mycket annat.

   Det enda problemet härute på vischan är bussturerna, det är bara halvtimmestrafik mitt på dagen och bussarna kör ofta förbi, om de är fulla. Är chauffören sjuk så är turen inställd och nästa buss proppfull och kör också förbi hållplatsen. Därför ber jag kompisen Jar-Jar Binks att skjutsa mig, särskilt nu under corona-pandemin, när man inte vill trängas i knökfulla bussar med en ståplats på motorvägen.

   Radera
 2. Äter ingen i ditt hushåll frukost längre?
  Låter extrem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna vecka är jag själv, Lena har en transfer av en catta i Medelhavet.

   Radera
  2. Skulle inte frukosten vara dagens viktigaste måltid? Jag brukar värma upp djupfrysta potatisklyftor på en tallrik i mikron och steka äggröra med ett ägg, lite ost och smörgåsgurka som "krydda" plus en kopp kaffe.

   Jag har tre pyttesmå teflon-stekpannor, som kräver väldigt lite elektrisk energi, så att de kanske går att använda med några värmeljus rentav. När det är strömlöst, brukar jag koka kaffevatten med tre värmeljus under en en-liters-kastrull. Braskaminen har jag också använt till det. Det finns mycket kul Youtube-snuttar om hur man kan t e x baka småkakor med en DIY ugn med några värmeljus i.

   Radera
 3. Där ser man nackdelen med att vara en liten handlare.
  Elgiganten kan leverera integrerad Miele omgående:
  https://www.elgiganten.se/product/vitvaror/integrerade-vitvaror/integrerad-diskmaskin/181690/miele-diskmaskin-g5288scvixxl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är hur stora lager de köpt på sig och när de tar slut. Men ja, med centrallager och en så stor ÅF som Elgiganten är sånt möjligt. Installation, och då av behörig tekniker, var dock billigare via Skene Järn, inklusive borttransport av den gamla maskinen.

   Radera
  2. Elgiganten kunde först installera den 11:e maj ser jag, och då är det inte behörig tekniker utan någon med samma kompetensnivå som jag själv, och behövs det skarvas VVS är det således kört.

   Radera
 4. Började brygga hemma för ett tag sedan, framförallt cider (och olika mousserande fruktviner, enligt de renläriga), då utbudet på torra sådana är rätt skralt.

  Tänkte pröva en omgång mjöd också, vad det lider.

  Förutom att det faktiskt är rätt kul och roligt att pröva sig fram med olika frukter/bär och smakkombinationer, så är det faktiskt väldigt billigt. En sats om 13 liter kostar från 50:- i råvaror, men det beror naturligtvis hur exotiskt du vill ha det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Kört en del av Lenas mjöd nu runt vårblotet, en av varianterna blev bubblig, åt torr skumpa hållet. Rätt lyckat.

   Radera
  2. Jag brukar köra fruktvin, ej mousserande. Rabarber, äpple och hallon har jag gjort. Kan verkligen rekommendera hallon! Behöver ej lagras. Mycket god smak. Sällskapsdryck.

   Radera
  3. Sima (finsk mjöd) är jättegott och smakar som bäst som torr skumpa och som värst jäst (inte samma som svensk mjöd). I Finland gör man Sima och "droppbröd" (tippaleipä), som är deg som har ringlats ner i en fritös, till första maj.

   Sima görs av pressade och skivade citroner, farinsocker, vatten och vanlig färsk bagerijäst. Även finska barn dricker Sima, men ibland finns det så mycket alkohol i den att den går ner till benen och man blir sittande resten av dagen. På samma sätt som alkoholdrycken, fruktbittern "Marinella" (från finska Marli), som också gör benen blytunga.

   Radera
  4. Morsan hade någon egen metod att "spetsa" mjöden: Hon hällde drycken i en plastlåda och ställde in den i frysen, tog ut den och tog bort isen och stoppade in lådan på nytt i frysen osv. På det sättet blev det ganska många alkohol-% i denna finska vuxen-mjöd/sima. Jag undrar, om det inte hade varit enklare att hälla i lite starksprit istället.

   Radera
 5. Precis, efter garantin på 5 år på vitvarorna så är de som tickande bomber. Fick själv utföra reparation av både diskmaskin och tvättmaskin efter 5år men innan 7år. Höll på att spräcka min underhållsbudget på 0kr. Numera flyttar jag innan garantin tar slut. Blir trots allt lite underhåll även i en BRF som konsumeras.

  SvaraRadera
 6. Konstigt att ingen av de stora vitvarutillverkarna har åkt fast för produktfusk, typ så kallad planerad produktföråldring. Till och med biltillverkare som VW har ju åkt fast ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilarna kostar så mycket mer att det är mer lönt att driva process för ett gäng besvikna konsumenter jämfört med en hushållsmaskin som kostar 5% av en bil (cirka).

   Visst vore tanken intressant. Gäller bara att hitta tillräckligt många kunder för någon lämplig produkt där det förekommer.

   Radera
 7. Lars: Om du är intresserad finns ett pågående EU-samråd kring hållbara produkter (inklusive hållbara affärsmodeller). https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12567-Sustainable-products-initiative

  SvaraRadera
 8. Om nu Miele har så bra kvalitet, varför har de inte längre garanti än konkurrenterna?
  Och varför kostar en utökad garanti 50% av nypriset? Litar de själva inte på sin kvalitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miele har 10 år garanti. Den Bästa diskmaskin i världen. Prova med det.

   Radera
 9. Låter som du valde en maskin med samma inredning som jag. Kan bara gratulera till det. Det är min andra och jag är supernöjd. Däremot dog den första genom att handtaget och hela frontluckan runt handtaget sprack då det var av plast. Och reservdelar + arbete kostar mer än en ny maskin så det fick bli förra sommaren efter runt 6-7 års drift. Håller helt med om att maskinerna inte håller så länge längre. Den nya har itne samma handtag och öppnar sig själv (nya saker som kan gå sönder).

  SvaraRadera
 10. Fotnot 2 får mig att tänka på Pang Prego med sketchen Älvsborgs fästning. Sök upp och lyssna och njut av en modern radioklassiker i 2½ minut.

  SvaraRadera
 11. Hmm, jag diskar fortfarande för hand, kan inte ta mer än några minuter per dag? Ser det mest som skön avkoppling från annat, och sparar sällan disk från föregående måltid. Tråkigast är väl om man råkar bränna något, men det är bara att använda stålullsborsten.

  SvaraRadera
 12. Ofta är vitvaror (förutom kanske kyl/frys) ganska enkla att fixa och kan leva länge.
  Tyvärr blir det dock dyrt om man inte kan göra det själv. Först ska nån komma och titta, sen beställa delar, sen komma tillbaks o fixa. Blir snabbt några tusenlappar och då kan man lika gärna köpa nytt.
  Andrahandsvärdet är därmed nära 0. På Blocket hittar man vitvaror 1-2 år gamla till 1/5 eller 1/10 av nypris.

  SvaraRadera
 13. Diskmaskin är en lyx som jag njuter på min ålders höst. Efter flytt från BRF i Kongl. Hufvudstaden till villaliv vid Öresund finns nu diskmaskin i hushållet.
  Härligt att kunna plocka ut ren varm disk och ställa i skåpen. Diskar fortfarande en del för hand då vi har sekelgamla glas, silverbestick mm som jag är rädd om. Nej, arvegods skall inte ligga i lådor och "sparas till fint" som aldrig inträffar. De skall njutas av här och nu. Kan inte ta dem med mig när jag dör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Silver är bättre köra i maskin.

   Radera
  2. Kan testa men jag har fått lära mig att de skall handdiskas. Särskilt knivarna där limmet mellan bladet och skaftet kan lösas upp. Har sett mycket misshandlade bestick på loppis och antikmässor. Det här är mycket gamla nysilverbestick från tidigt 30-tal. Ärvt av mamma som ärvt av mormor.

   Radera
  3. Avsåg solida silverbestick utan skarvar.

   Radera
 14. Anekdotisk bevisföring: hus från 2008. Kylskåp gick sönder i höstas. Diskmaskin och tvättmaskin nästan samtidigt i vintras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också hus från 2008 och så långt har jag bytt diskmaskin och den nya har lagats av lokala elfirman. Tvättmaskin utbytt och den nya Samsung har nu handtaget i plast gått sönder, vi kan dock fortfarande med våld slita upp luckan (så länge den metoden funkar innan den havererar helt och som någon redan sagt "jävla plastaskit").

   Radera
  2. Alltså, inte hört någon säga något positivt om Samsungs vitvaror. Köp helt enkelt inte.

   Radera
  3. Hade en Samsung torktumlare som jag bytte ut när den var 15 år. Den fungerade fortfarande utmärkt förutom att den gnisslade lite ibland. Noll reparationer. Får se om Mielen som ersatte den håller lika länge.

   Radera
  4. Hade och har visserligen Husqvarna-maskiner både innan och efter.

   Radera
  5. Sitter fortfarande ett klistermärke på tvättmaskinen där Samsung lovar 10års garanti så det borde vara ca fyra år kvar. Dock om man läser lite noggrannare så gäller det endast "inverter" vilket jag tolkar som motor. Således ingen garanti på ett plastaskitshandtag.

   Radera
 15. SVT gjorde ett reortage nyligen om "Därför håller diskmaskinen i just omkring tio år"

  Länk: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vi-koper-allt-mer-och-dyrare-vitvaror

  SvaraRadera
 16. Har byggt badrum till torpet på skärgårdsön, komplett med nyborrad brunn och minireningsverk. Ska sätta in tvättmaskin, men vilken? Vi är två personer, bor här ca 6 mån/år.

  SvaraRadera
 17. Har en Bosch toppmatad tvättmaskin sedan 1990, still going strong.

  SvaraRadera
 18. Asko är inte ett bra alternativ till Miele?

  SvaraRadera