Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-18 08:30

Dollarn faller vidare - guldet över 500:- SEK per gram - börserna uppåt kraftigt i Asien under tisdagsmorgonen

Dollarn fortsätter att falla, medan guldet stiger snabbare och nu noterades för över 500:- SEK per gram. Börserna stiger kraftigt i Asien under tisdagsmorgonen efter fallande börser i USA och Stockholm under måndagen.
25 000:-
Guldet är alltså tillbaka på 500:- SEK, vilket senast noterades i början av februari. Detta trots att dollarn faller och USDSEK ligger på 8:31. Dollarfallet sker trots att de amerikanska marknadsräntorna vände upp igår.

Stockholmsbörsen föll stabilt med OMXS30 på -0.78% och OMXSPI på -0.79% under måndagen. I USA halkade S&P-500 ner -0.25% och Nasdaq 100 -0.60%.

Dock vänder börserna upp kraftigt i Asien under morgonen, även om Australien är mer måttlig med ASX 200 på +0.63%. Hang Seng går +1.27%, Nikkei 225 +2.09% och Straits Times +1.71%.

Riktning för Sverige kan antagligen vara precis hur som helst, men guldet går åtminstone bra och agerar hedge i en balanserad portfölj.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Min uppfattning är att koppar kommer att stiga närmaste året.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer det nog göra även fast det gjorde ATH 2000 talet nyligen, vi verkar vara i en råvaru uppgångsperiod nu som säkert fortsätter i flera år.

   Radera
 2. På tal om börsen, intressant artikel idag från SVT om unga som tar SMS-lån för att spekulera på börsen! Som en yngling uttrycke sig "det är en no-brainer att låna till detta...".

  Jojo, det må jag säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg denna också. Man får lägga den artikeln på den växande högen av bevis för börsbubbla.

   Radera
  2. Ray Dalio har ju skrivit en artikel på LinkedIn om att det är ett ypperligt läge att låna pengar så länge man kan sätta dom i arbete d.v.s. produktiva lån förespråkas. Kan man få bättre avkastning på börsen än räntekostnaden så är det en jättebra approach.

   Radera
  3. "Enligt Konsumentverket och flertalet långivare kan de avgifter som tas ut motsvara en effektiv årsränta på 700-800 procent, och i vissa fall ännu högre. Vanligt är att SMS-lånen anges vara räntefria eller ha en mycket låg ränta, men att avgifter på ett antal hundra kronor tas ut för varje lån."

   Absolut, fortsätt SMS-låna för att investera i börsen så fortsätter jag att inte göra det. Lycka till med avkastningen!

   Radera
  4. Vi är ju så curlade av Svea rike så att vi nästan förutsätter att all risk socialiseras. Så är det i alla fall med bostadsmarknaden. Dom man pratar med som lånar till kontantinsatsen och kör 100% rörligt säger ju att Sverige kan inte tillåta högre räntor för det hade vi inte haft råd med så det är lugna gatan. Jag är inte alls förvånad över SMS lånen till aktier.

   Radera