Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-17 08:05

Dollar ner och guldet upp på måndagsmorgonen - blandade börser i Asien

Dollarn faller under måndagsmorgonen och guldet stiger till sina högsta nivåer sedan tidigt i februari. I Asien är börsutvecklingen blandad.
Guldtackor
Även den så kallade valuta Bitcoin faller hårt, efter att Tesla via sin primära marknadskommunikationskanal Twitter antyder att de sålt sina innehav av den så kallade valutan. Hur någon valuta kan falla 12% för att en enda aktör skulle ha sålt och hur det går ihop med det senaste påhittet om vad Bitcoin är för något lämnas som en övning åt de som deltar i bubblan.

USDSEK hittas ner ordentligt och på 8:35 och guldpriset ligger nu på 498:- SEK per gram respektive 1854 USD per troy ounce. Detta är de högsta nivåerna sedan tidigt i februari och den stigande trenden sedan i mars sammanfaller med allt mer stapplande börser. Kanske är det risk off som gäller och vinsthemtagningar på aktiemarknaderna till fördel för guldet, även om det förblir en nisch som alternativ investering.
Guldpriset i USD. Chart återpublicerad med tillstånd från Liberty Silver.

Börserna i Asien är på blandat humör under morgonen. ASX 200 +0.35%, Hang Seng +0.62%, Nikkei 225 -0.93% och Straits Times +0.55%.

Stockholmsbörsens OMXS30 backade -0.54% förra veckan, men utan uppgången på +1.91% på fredagen kunde det blivit betydligt värre. OMXSPI backade -1.17% under veckan trots en uppgång på +1.09% i fredags.

Även amerikanska S&P-500 gick bakåt med -1.39% på veckan och Nasdaq 100 ville vara bäst i klassen med -2.38% för veckan efter +2.17% i fredags.

Just nu har guld delvis agerat hedge mot börsnedgångarna, vilket också ska vara dess funktion i kategorin alternativ investering. Det är dock inte den enda alternativa investeringen på brädet, utan alternativ handlar om diversifiering bort från finansmarknaderna med aktiebörsen och obligationsbörsen.

Alla börsexperter det senaste året har förstås portföljer som stiger oavsett hur börsen går.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. När det framöver är neråt (förr eller senare) som gäller för börserna, vilka alternativa investeringar ser ni som tillgängliga för vanligt folk som inte är komfortabla med att sitta still i båten. Tanken är då att det ska vara tillgångsslag som är någorlunda enkla att investera i. Guld och silver. Långa statsräntor (AMF räntefond lång).
  Kanske svensk mark och skog på något sätt? Fastigheter har man väl sagt historiskt, men det verkar ju mer korrelera med börsen nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ränta är inte en alternativ investering, obligationer är en av de två grundläggande tillgångsklasserna, aktier och obligationer.

   Radera
  2. Egentligen allt som kan generera ett kassaflöde, ex eget företag eller bostad som kan hyras ut. Bland tillgånghar som ev kan stå emot en börsnedgång finns ex fastigheter, vin, konst, samlarobjekt, ädelmetaller osv. Allt du kan sälja till någon annan. Sedan kan man tänka sig investeringar som minskar egna kostnader såsom solceller, bergvärme osv. Finns ju en förväntad avkastning där med.

   Radera
  3. Om man vet att börsen går ner så ska man såklart blanka börsen, ex. genom XACT BEAR.

   Som påtalats tidigare på denna blogg så är det inte helt lätt att tajma marknaden, även om man har ett starkt case för att den ska gå åt ena eller andra hållet. Därför är det många som rekomenderar att man investerar löpande i spridda tillgångsslag (aktier/obiligationer/råvaror) och blandar utländsk och svensk exponering. Man hänger inte med fullt ut när börsen går starkt, men i gengäld förlorar man inte lika mycket när den går svagt.

   Radera
  4. Vin, konst, skog, fastigheter kommer alla falla med börsen.

   Radera
  5. Jaså Tim visa mig den graf där skog och mark går ner när börsen faller. Var det WWI förra gången?

   Radera
  6. Tidigare gånger nej.

   Jag tror att skogspriserna under en tid drivits av institutionella investerare som jagat säkrare avkastning när obligationerna inte levererar vad man måste prestera enl pensionsavtal. Det är dessutom grönt om man har såna krav på sig.

   Den största risken mot en bred nedgång i börsen (inte bara en techslakt) är återkommande inflation och medföljande högre räntor.

   Då blir skog mycket mindre sexigt att äga för de institutionella investerarna, när man får fina räntepapper som faktiskt avkastar okej, med konsekvensen att skogsvärdena rasar med en börskrasch.

   Därför jag ex gjort exit ur SCA (inget av värdet i det bolaget beror på verksamheten, värdet finns i deras stora arealer skog de äger).

   Radera
  7. I mina ögon finns tre enkla (som i tillgängliga) alternativa investeringar som potentiellt avkastar positivt vid breda börsras givet nuvarande ekonomiska läget:

   1. Björnar
   2. Företagsobligationer (inte fonder utan rakt av köp av utställda sådana)
   3. Valutapositioner

   Radera
 2. En investering som jag ser har potential är guld- och silverproducenter. För den riskvillige även guld- och silver juniorer. Men då får man byta börs. Själv har jag en del i Kanadabörsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är guld- och silver juniorer för något? Själv sålde jag av lite crypto för ett tag sedan och köpte Avanzas silver-certifikat och silver-fonden AuAg Silver Bullet som investerar i just silverproducenter

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Det är lite roande att se hur Elon Musk gått från att vara Gud till hatad bland cryptofolket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det svängde fort!

   Radera
  2. Det är ju ganska uppenbart att han har dålig koll på hur saker och ting fungerar med krypto. Men det har han ju också själv erkänt tidigare, men vissa saker han tweetar är snudd på pinsamt.

   Radera
 5. Krypto, bubbla absolut, men är det verkligen nu dem har spruckit eller är inte bara detta en tillfällig nedgång?

  Kom ihåg att det även fanns dom som blev mycket rika på tulpaner om dom slutade i tid

  SvaraRadera
 6. Risk off. Då kanske man ska följa Warrens tips: "Be greedy when others are fearful"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det betyder i detta läge vad?

   Radera
  2. Att man kanske ska köpa på sig? Det är ju en tolkningsfråga. Jag upplever dock ingen fear på marknaden utan tvärtom. Dom flesta man pratar med kör in allt man har i aktiefonder like there is no tomorrow. Dom är väl långsiktiga så då är det ingen fara.

   Radera
  3. Själv sålde jag av alla kryptocertifikat i dag och ökade i ädelmetall företag och fonder.

   Radera
  4. AuAg fonder eller?
   Jag funderar lite på huruvida svenska investmentbolag kan vara bra att köpa nu istället för breda indexfonder.

   Radera
  5. Gruvbolag på canada och USA börsen, stora. Certifierad som följer silver, och nån investment fond i ädelmetaller

   Radera