Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-05-19 08:50

Det finns exakt en Britt-Marie, 45 - dags att CUF ber om ursäkt

På förekommen anledning vill bloggen påtala för Centerpartiets så kallade ungdomsförbund CUF att det finns exakt en Britt-Marie, 45, i Sverige. Exakt vad denna gymnasielärare har gjort CUF för ont är oklart.
Fullt ös och intresse hos Centerpartiet i Almedalen
1976 döptes 13 flickor till Britt-Marie som tilltalsnamn, men av dessa har endast en som fyllt 45 år Britt-Marie som tilltalsnamn. Övriga har ännu inte haft sin födelsedag i år. Det finns en kvinna med namnet Britt-Marie, som faktiskt är 45 år gammal, men saknar registrerat tilltalsnamn. En kontroll på Facebook ger dock facit att hon har Britt-Marie som tilltalsnamn och jobbar på en gymnasieskola.

Efter 1981 har ingen flicka döpts till Britt-Marie. Noll, nada. Totalt finns det enligt SCB 10 399 personer med Britt-Marie som tilltalsnamn och 15 633 totalt. Snittåldern är 69 år.

Jag tycker personligen att CUF bör be Britt-Marie, 45, om ursäkt. Det finns alltså bara exakt en sådan person i Sverige och att som politiker peka ut henne är direkt kränkande och att sparka nedåt från en privilegierad maktposition.

Lämpligen drar CUF tillbaka sitt utspel och personangrepp på Britt-Marie. Ni är välkomna att sparka uppåt och byta det mot Lars, 50, istället, då jag nu ska ta en kopp kaffe. 

Och CUF, innan ni slänger er med "förnamn, ålder" i politisk retorik, gör er research så att ni väljer något som inte kan kokas ner till en enda person i Sverige.

Tillägg: Metodfel. Det finns naturligtvis Britt-Marie, 45, födda 1975, som ännu ej fyllt 46. Dock fortfarande bara en handfull som pekas ut av CUF, om än inte en enda person.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Britt-Marie känns inte spontant som ett epitet för 70-talister,snarar 50-talister.

  Borde bytas mot Jenny/Åsa/Maria 45. Det är riktiga 70-talistnamn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lasse-Maja. Könsneutralt.

   Radera
  2. Nej Lasse-Maja är ju dubbelkönat då det är två namn med tydlig historisk könstillhörighet. Jalletiffe-Hegalstroona är bättre då.

   Radera
  3. Åsa-Nisse och Karl-Astrid är också könsneutrala namn.

   Radera
  4. Namnen brukar väl följa cykler på c:a 80 år, dubbelnamn var väl vanliga på 50-talet, och då borde väl folk döpa sina barn till Lars-Göran och britt-marie om 10-20 år.

   Radera
 2. Killgissar att CUF har inspirerats av det gamla klassiska memet "Jätteproppen Orvar" som ju en gång i tiden framgångsrikt startade debatt om äldre betongrövar på arbetsmarknaden vs yngre som inte ens kunde få in en fot. Möjligen försöker man även kapitalisera på att medelålders "Karen" har blivit ett negativt meme där borta i Jänkaristan, som ju CUF ändå har som något slags föredöme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer väl snarare från det här urgamla klippet som blev lite av ett meme så att säga.

   Radera
  2. https://www.youtube.com/watch?v=w5MTdkPgKc8

   Radera
  3. Ungdomar som skaffat sig en för arbetsmarknaden gångbar utbildning har i regel inga större problem att få ett arbete. Har de däremot spenderat många år på universitetet och tagit ströpoäng här och där, lite statsvetenskap, lite konstvetenskap osv så antar jag att det kan bli problem.

   Radera
 3. Jag är ledsen, men det här är bristfällig research. Kollade mot Skatteverket nu, det finns två Britt-Marie födda 1976 som hittills har fyllt år i år. Men dessutom är det 13 som är födda 1975 och inte har fyllt år än och alltså fortfarande är 45. Så totalt 15 personer. Har inte kollat upp om någon av dem är aktiv inom äldrevården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annie får således åka runt på turné i hela landet och be alla personligen om ursäkt å ungdomsförbundets vägnar?

   Radera
  2. Efter lite mer efterforskningar: Av de 13 födda 1975 som jag nämnde är det bara 5 som heter Britt-Marie i tilltalsnamn, det kanske är bara det som räknas? Sedan vet jag inte heller hur det är med "Britt-Mari", är stavningen viktig? Frågorna är många och svaren är få... Hur eller hur, om man räknar riktigt lågt (endast tilltalsnamn med exakt rätt stavning) så tror jag vi landar på sex personer.

   Radera
 4. Klockrent! Och jag tror för övrigt att de flesta ungdomar på väg ut i arbetslivet faktiskt vill ha det anställningsskydd som LAS ger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen tackar väl nej till gratis bilbälte?

   Radera
  2. LAS är trygghet för den som redan har ett jobb. Hyresreglering är finemang för den som redan har en hyresrätt.

   Bägge på ungdomars bekostnad.

   Radera
 5. Haha, klockren djupdykning och upphittad Britt-Marie. Grävande journalistik av det bättre slaget.

  SvaraRadera
 6. Eftersom hon "suttit kvar i fikarummet i flera år" enligt klippet verkar personen ifråga dessutom gravt rörelsehindrad och dessutom vägrad assistans av Försäkringskassan. Fräscht att driva med handikappade, CUF. Tagga ner med funkofobin, Lööf har ju talfel liksom så det är ju ändå som att kasta sten i glashus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska partiledardebatter liknar ju ändå numera mest något slags handikapp-SM i stand-up tragedy för intellektuellt funktionshindrade - CUF visar åtminstone att återväxten är tryggad i just deras parti.

   Radera
  2. Lööfs talfel är väl ändå en image-grej? Hon ska låta lite het är väl tanken....

   Radera
  3. Jag brukar inte anse min småländska dialekt vara särskilt het men när du väl säger det blev jag helt nedgullad av två tjejkompisar på krogen i Stockholm en kväll tack vare min småländska. Min kompis som är stockholmare blev väldigt upprörd.

   Radera
  4. De var kompisar med varandra då, för mig var de okända. De kände väl att de pratade med nått exotiskt och utsatt/sårbart. Lite som ett sött djur på ett zoo som inte hade klarat sig i det vilda. Fredrik Lindström gjorde ju ett inslag om småländskan att man gärna köper knaaak (knark) av en smålänning för att de låter så ärliga.

   Radera
  5. Jag har arbetat många år men har förvisso enbart erfarenhet från det privata näringslivet. De som "suttit kvar i fikarummet i flera år" har sedan årtionden försvunnit på ett eller annat sätt. Man kan undra från var CUF har fått sin världsbild? Hur det ser ut på Centerpartiets kansli?

   Radera
  6. De har väl sett hur det ser ut för riksdagsledamöterna.

   Radera
 7. Vad är den på förekomna anledningen, försökte googla men fick bara skitsvar så tar gärna emot lite ledtrådar till bakgrunden för detta har jag missat helt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. CUF har släppt en reklamfilm där de sågar LAS med exemplet Britt-Marie 45 som suttit i fikarummet i flera år och blockerat jobbet för en ung och hungrig.

   Min fru har ett par såna på sitt jobb. Något år kvar till pension och de sitter mest av tiden, producerar nästintill ingenting.

   Radera
  2. Problemet är ju att de inte blockerar något.
   Först och främst så är de knappast "45" snarare "63" och för det andra om de inte gör något så skulle de knappast ersättas när de slutar utan bli en besparingspost.

   Radera
  3. Två av femton Britt-Marie, 45 "jobbar" alltså på Tims frus jobb och ska snart gå i pension. Detta gräv går bara djupare och djupare!

   Radera
  4. Tack Tim. Hade ingen koll själv heller.

   Radera
  5. Reklamfilmen, https://twitter.com/cuf/status/1394595083186540551?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1394595083186540551%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Fkritik-efter-cufs-ord-om-britt-marie-45%2F

   Radera
 8. CUF är ju en del av en idiotisk ungdomskult inom svensk politik (och finländsk verkar det som).
  En kult där politiken är en väg till mer välbetalda jobb inom näringslivet. Därav att vi har flera partiledare som är under 40, aldrig jobbat en dag i sitt liv eller har någon erfarenhet av annat än sitta i riksdagen diande skattepengar.
  Tillhör en "kult" av "okunskap är bra" som finns inom det offentliga och även näringslivet för den delen. "Jag har ingen erfarenhet eller kunskap inom området men då kan jag ha andra synvinklar"
  I grund och botten en kunskaps och erfarenhetsfientlig inställning som är oerhört skadlig på sikt.
  Vi borde snarare ha regler som reglerar hur ung någon som ska sitta i riksdagen får vara, kanske minimiålder på 35 för rikdagsledamot och 50 för statsråd med kanske 60 för statsministern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige och Finland är knappast unika med att ha ungdomsorganisationer anslutna till politiska partiet där massa kantiga utspel kommer då och då.

   Sen har jag svårt att se positiva effekter av att ålderbegränsa en position för en folkvald. Det finns vettiga och ovettiga personer, där spelar inte åldern roll.

   Tycker det är mer fascinerade att presidentrollen i USA alltid har människor med en fot i graven som toppkandidater. Ser hellre någon med lite vigör kvar i kropp & knopp på positionen.

   Radera
  2. I riksdagen skulle man ju kunna tänka sig någon proportion av olika grupper, men blir en massa andra kränkta så då får man nog fortsätta tills alla får en röst var..

   Radera
  3. Tim: USA har regler för minsta ålder för presidentposten. Vigör och sen lång tjänst på investor?
   Nej tack.
   Livserfarenhet är avsevärt viktigare för en sån position.

   Radera
 9. Britt-Marie fanns på nära håll, nämligen Förste vice ordförande i Skåne. Något över 45 år men så tar hon säkert långa fikapauser också.

  https://www.centerpartiet.se/lokal/skane/startsida/personer/britt-marie-jobacker

  SvaraRadera
 10. Konstigt namn? Finns det ngn som heter Marie-Britt?

  SvaraRadera
 11. Jag har ju haft Corona men tydligen ska man få sig en injektion iaf... Någon som har koll på varför och gärna en bra källhänvisning. För den som undrar var mitt sjukdomsförlopp helt odramatiskt, håglös mer än vanligt. När jag rotade i mina gömmor hittade jag en cigarr... tänkte att jag skulle röka den och insåg att jag hade tappat all smak och lukt. det kändes som om det bara kom varm luft ur cigarren. jävligt underligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handhjärta från en cigarrnjutare. Låter som en traumatisk upplevelse.

   Radera
 12. Hela debatten kring LAS vara eller icke-vara känns för mig inte helt relevant. Jag har ingen jätteinsikt i arbetsrätt, men av erfarenhet så tycks fack och arbetsgivare komma överrens vid uppsägningar vid arbetsbrist eller mindre produktiva medarbetare. Det gäller åtminstone större bolag inom privat sektor.

  Som många nämnt så känns det sådär när vi har politiker som knappt jobbat en dag i sitt liv uttalar sig om arbetsmarknaden. Det gäller väl iof det mesta (försvar, sjukvård, rättsväsende etc.).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Den där först in sist ut stämmer inte.
   Däremot är anställningsskyddet galet starkt, det är väldigt svårt att bli av med någon som blev en "fel-anställning".
   I offentlig verksamhet är det stor omsättning på chefer, så de är inte lika brydda om felantällningar då de hinner byta jobb innan konsekvenserna kommer för organisationen...

   Radera
 13. Samtidigt kan man ju förstå desperationen bland unga Centerpartister, det är ju inte som att de kan jobba extra som barnvakter som normala ungdomar kan.

  SvaraRadera