Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-05-03 08:19

Börsveckan inleds nedåt i Asien på måndagsmorgonen efter negativ vecka - dollarn stärks kraftigt

Börsveckan inleds under måndagsmorgonen negativt i de asiatiska tidszonerna, efter två negativa veckor på raken för Stockholmsbörsen. Dollarn stärks kraftigt och drar även upp guldpriset.
Morgonens stora vinnare
Det är stabilt tunga nedgångar i de asiatiska tidszonerna undantaget ASX 200 som ligger på nollan och +0.09%. Hang Seng går -1.52%, Nikkei 225 -0.83% och Straits Times -1.39%.

Däremot kanske Australien är mer likt börserna i Väst, så bollen är oval i amerikansk fotboll och kan studsa hur som helst. 

Klart är att morgonens stora vinnare är tillgångar i dollar. USDSEK går +1.31%, vilket också drar upp guldpriset till 483:- SEK per gram.

Veckan som gick stängde  med -1.29% för OMXSPI och var därmed den andra negativa veckan på raken. Amerikanska S&P-500 var dock oförändrat på +0.02% medan tekniktunga Nasdaq Composite gick -0.85%.

Nu ska som vanligt sell in may, don't come back until Labour Day diskuteras i all oändlighet, men USA är inte nödvändigtvis Sverige. I Sverige är det väl sälj till sillen och köp till kräftorna som gäller. Eller är det köpt till sillen och säljs till kräftorna? 

Vem bryr sig egentligen?

Gamla sanningar gäller inte längre i den centralbanksdopade för fet för att floppa som gäller sedan finanskrisen och jag lutar allt mer åt att man inte kan se på historiskt uppträdande på börsen före 2008 som någon grund för visdom alls. Det enda som fortfarande förbryllar är varför den hyperinflation vi har inom tillgångar inte spiller över på verklig inflation och drar igång inflation-lönerkarusellen. Som det är nu blir det den sämsta av världar, där man får allt mindre tillgångar för lönen och med det ökar alla klyftor maximalt. Vilket alltid slutar i tårar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. För alla är på börsen å har sin löneökning där…. Så länge allt stiger så kompenserar det för inflationen och lönerna måste inte höjjas.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är konstigt att KPI inte gått upp än. Men som andra påpekat så är korgen av gods och tjänster kanske inte helt rättvisande för hushållens ekonomi. Tillgångsinflationen är verklig och leder till ökade klyftor, vilket bla Dalio varnar för (dvs konsekvens av ökade klyftor...). Jag undrar hur prisstegringen på råvaror kommer att påverka ekonomin - inbromsning eller full fart framåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Used cars i US upp 10% i pris pga chip shortage.

   Radera
  2. Jag tror att påslagen på Produkter som säljs i Sverige är astronomiska, räcker att titta på andra länders priser på exp bildelar så därför kan handeln hantera "prishöjningarna" utan att höja priset ut till kund,, liksom 300% påslag och nu så kan de bara lägga på 250 %

   Radera
 3. "Inflationen i amerikanska samhället anses vara betydande samtidigt som ekonomin är skållhet enligt finanskonglomerat Berkshire Hathaways vd och tillika styrelseordförande Warren Buffett. - Vi ser substantiell inflation. Vi ökar priserna, folk ökar priserna gentemot oss, och det blir accepterat, säger Buffett."

  https://fillorkill.se/nyheter/c9gqadquB8OUwif1slWk/morgonbrev-20210503

  SvaraRadera
 4. Lars.
  Verkar som du har fortsatt fördröjning från din källa.
  USD är i princip helt flat från stängning i fredags samt flat intradag.
  Dvs dollarförstärkningen skedde i fredags:
  https://www.marketwatch.com/investing/index/dxy

  SvaraRadera
 5. KPI inflationen kommer snart var så säker. Men frågan är om vi kan få en ekonomisk kris samtidigt som fastighetspriserna och börsen fortsätter upp??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge riksbanken öser ut pengar så måste dessa placeras någonstans, vad finns det att välja mellan Övervärderade fastigheter, övervärderade bolag på börsen , övervärderad kryptovaluta , smycken guld diamanter konst tja, så länge man öser ut pengar så kommer troligtvis värdena stiga oavsett vad.

   Radera