Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-27 07:18

Blandade börser i Asien på torsdagsmorgonen - guldet stiger

Börserna är blandade i de asiatiska tidszonerna under torsdagsmorgonen. Samtidigt har dollarn återhämtat sig på något stigande räntor, men guldpriset fortsätter att stiga i svenska kronor.
Stiger
Stockholmsbörsen föll igår och OMXS30 gick -0.72%  medan OMXSPI stängde på -0.62%.

I USA segade sig börserna dock uppåt samtidigt som dollarn stärktes mot kronan. USDSEK är tillbaka på 8:32 och gårdagens omnämna stödområde verkar därmed hållit igen. Bakom ligger något stigande amerikanska statsobligationsräntor, vilket förstås stärker valutan.

S&P-500 stängde på +0.19% och Nasdaq 100 på +0.33%.

Återhämtningen i dollarn drog upp guldpriset i svenska kronor, som nu hittas på 507:- SEK per gram. Det är det högsta guldpriset för oss svenskar sedan den 6:e januari.

I de asiatiska tidszonerna är det blandat. ASX 200 går +0.27%, Hang Seng -0.30%, Nikkei 225 -0.47% och Straits Times +0.33%.s
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Rolexindexet rekommenderas också. Går stabilare än börsen. Köp några, gärna gammalt mög, och lägg i byrålådan bredvid guldet.

  SvaraRadera
 2. Jag har några fina Kinesiska kopior. Med batteri så att man slipper tänka på krånglande mekanik. Batterierna är slut, men jag räknar med 1000-tals procents uppsida. Fördelen med Rolex framför gamla bilar är ju att de inte tar lika mycket plats.

  På ämnet så fick jag en notis om att Ryssland köper mycket guld just nu.. finns det något bakom det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inte förbundit sig att göra som alla västerländska centralbanker gör i symbios kan det smyga sig in penningpolitik som faktiskt är bra för medborgarna.

   Radera
  2. Bwahaha. Bra för medborgarna. I Ryssland finns det INGET som är bra för medborgarna. Köps det in guld så är det enbart som en del i någon form av korruption och för att gynna Putin och hans närmaste oligarker.

   Runt hälften av ryssarna saknar något av toalett, varmvatten, rinnande vatten eller automatisk uppvärmning av bostaden. Hälften har inte ens grusväg, utan lerväg. Och du har mage att prata om "faktiskt bra för medborgarna".

   Radera
  3. Ryssland bryter en hel del guld, men får väl inte exportera pga sanktioner? Jag tror det fortfarande gäller. Skulle de få exportera kommer väl pengarna ändå hamna i fickan hos någon oligark.

   Radera
  4. Då är det oligarkerna som äger gruvor som göds?

   Radera
 3. Tydligen är det deras kvinnliga kompetenta riksbankschef som har fått för sig att det är bra att ha typ 20% i fysiskt guld. Obs: för ovanlighets skull är det skrivet utan ironi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyssnade på Alasdair Macleod när han kommenterade vilka effekter Basel III förmodligen kommer att få på guldmarknaden. Det verkar positivt för prisutvecklingen.

   Radera
  2. Eller så är allt snack om pappersguld bara foliehattsteorier.

   Radera
  3. Vet inte om J P M hade gått med på att betala 920 milj USD i böter om marknadsmanipulation hade varit en foliehattsteori. Kanske.

   Radera
  4. Marknadsmanipulation finns alltid att hitta, men kanske inte den där enorma prisexplosionen till följd av de där 100 gånger mer sålt guld än tillgängligt.

   Radera
  5. Ja man hör en del lite fantadifulla gissningar här och var.

   Radera