Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-31 11:32

Bitcoinstress?

De oreglerade Svarte Petter-marknaderna för de så kallade kryptovalutorna likt Bitcoin sover aldrig. Man kan fråga sig hur mycket stress detta orsakar för de som spekulerar i dessa energislukande meningslösa ettor och nollor, då de aldrig kan slappna av. Kanske därför som kryptovalutorna uppför sig väldigt mycket enligt olika teorier som sk teknisk analys, som är en form av modellering av det mänskliga spekulationspsyket?
Någon som faktiskt tagit ut riktiga pengar och gjort något verkligt för dem?
De reglerade handelsplatserna, börserna, har inte öppnet dygnet runt, hela veckan, året runt, utan har bara öppet ett antal timmar under arbetstid, samt stängt på veckoslut och helgdagar. Det gör att man kan sluta arbetsdagen som spekulant, trejder, investerare eller vad man nu ser sig som, och slappna av. Varje dag, och varje helg.

Den möjligheten finns inte för kryptovalutorna som Bitcoin. På de oreglerade Svarte Petter-marknader dessa handlas sker handeln 24/7/365, vardagar som helger och veckoslut. Det går inte att ta ledigt och slappna av, särskilt inte för de som sitter i mångmiljontillgångar i spekulationsobjekten, som kan falla 30-50% på mindre än en dag.

Detta leder rimligtvis till en helt annan nivå av långvarig stress än för den som handlar på de reglerade aktiemarknaderna. Kanske i slutändan någon form av PTSD-syndrom, eller för den delen olika former av självmedicinering för att klara av pressen?

Kryptovaltuorna ska uppföra sig väldigt väl enligt teknisk analys, och teknisk analys är en form av abstraktion av mänskligt spekulationspsyke. När det inte ges någon möjlighet att slappna av så verkar teknisk analys fungera ännu bättre. Kanske beror det på stressen för de som bygger upp sin tillvaro på Svarte Petter-spelet, eller kanske beror det på att det handlar om amatörer utan erfarenhet?

I slutändan vore det intressant att se studier på hur stressade dessa spekulanterna blir över tiden. Det är som att vara i strid dygnet runt, året runt, där enda sättet att återhämta sig är att sälja allt och fly marknaden. Man lär knappast få några medgivanden eller några bevis på självkännedom från krytofanatikerna utan de mår säkert jätte-jätte-bra med sina miljoner som handlas dygnet runt, året runt.

Bitcoin dök för övrigt igen i helgen, men återhämtade sig sedan idag igen.

På börsen kan man åtminstone gå ut och klippa gräset efter börsen har stängt, utan att det ska behöva kosta miljonbelopp att inte sitta framför skärmen. Eller för den delen att sova.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Märks att det inte är vanliga ekonomiskt intresserade personer som främst leker med coins. Utan ofta dator intresserade som var tidigt på tåget och tror sig veta bättre än andra, då de gjort sig en bra teoretisk vinst.
  Visa börsbubblans anatomi graf i ett coin forum och man får veta att den är fake och hitte på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på var du kollar, https://bitcoinmagazine.com/culture/check-your-financial-privilege

   Radera
 2. Jag har en kompis som kollar Gamestop aktien nästan dygnet runt. Terminsmarknaderna har öppet betydligt längre än börsen. Hans totala investering är en dagslön...

  Som tur är det stängt på helgerna, men aktieforum experterna skriver då också. Så han får inte ens vila då.

  Dock så verkar det ge honom energi att spekulera och kunna bli miljonär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas han inte räknar på timpenningen.

   Radera
  2. De flesta är nog ganska lugna ändå. Man köper 100 tusen satoshi och sen glömmer man dom något halvår. Sen köper man 200 000 till nångon månad och så glömmer man det hela i ett år. Så är det flesta ändå som jag vet har lagt små placeringar i Bitcoin. Som med tiden dock inte längre är så smått. Men de fortsätter vara lugna som det verkar. Traders och liknande känenr jag inga, men man ser dom ju på jootube förståss så nog finns dom.

   Radera
 3. Man lär sig älska vollan

  och allt det här jävla gräset runt villan.

  SvaraRadera
 4. 2013, ja
  2017, ganska
  2021, nej
  2025, Roadster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förespråkar andra att börja investera så tidigt som möjligt så man hinner uppleva några egna smällar med mindre summor, innan man lär sig chillaxa 😌

   Radera
 5. Som miner lär sig man sig snabbt räkna antal Satoshis. Värdet i Fiat är oväsentligt.

  SvaraRadera
 6. Precis det som gör att jag inte spekulerar i varken valutor eller aktier.
  Ingen stress eller oro. Vet att jag inte tjänar något, men jag förlorar inte heller. Inte ens sömn.

  SvaraRadera
 7. Höll på för några veckor sedan. Minns jag tappade rätt mycket vinst nån helg. Inget för mina nerver, så jag sålde allt på ett bräde. Skönt

  SvaraRadera
 8. Höll på för några veckor sedan. Minns jag tappade rätt mycket vinst nån helg. Inget för mina nerver, så jag sålde allt på ett bräde. Skönt

  SvaraRadera
 9. Det borde väl gå att lägga en trailing stop loss på det också så man hinner ta sig en promenad o lyssna på blommorna eller vad man nu gör om man inte stirrar på en skärm. Trevligt ändå att det finns någonting av en fri marknad kvar i något hörn av världen. Inga centralbanker kommer slänga sig för att lägga bomull under om kryptofolket faller. Gott så, borde kanske gälla andra områden också.

  SvaraRadera
 10. Har man haft krypto några år så blir man ganska härdad med tiden när värdet far upp och ner. Tycker att det är lite kul att följa kursen även på helgerna, men det är nog sunt om man kan stänga av emellanåt... Har en mycket mer avslappnad inställning till min aktieportfölj efter att jag investerat i krypto. Man har ju liksom lärt sig att hantera volatilitet de senaste åren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma.

   Living with a crypto addiction, https://youtu.be/Kb--V92GWSQ 💎🤲 Bae

   "To lower the stress gradually he will first go from crypto to penny stocks before mowing to.."

   Radera
 11. "Problemet" är väl att Bitcoin går upp så kraftigt att beloppen som folk har investerade är ganska höga om de inte cashat ut. Dvs höga belopp i sig skapar stress, även om de var investerade i något annat såsom på börsen.

  Sen måste det finnas en viss stress i att se en tillgång stiga år efter år och _inte_ köpt in sig. (Samma gäller fastigheter/Bostadsrätter eller aktier.)

  Och för de som välkomnar den politiska/disruptiva aspekten av Bitcoin är nog priset det minst viktiga. Världen behöver ett monetärt system som är kompatibelt med deflationen teknikutvecklingen skapar. Fiat med artificiell inflation genom pengatryckning är inte detta system...

  SvaraRadera
 12. Crypto är gambling och framkallar spelberoende.

  'I lost millions through cryptocurrency addiction'
  https://www.bbc.com/news/uk-scotland-57268024

  SvaraRadera
 13. Hur onödigt är inte annat spelande? Och hur mycket energi drar inte alla världens casinon tillsammans?
  Hur mycket energi drar alla dataspel tillsammans?
  Finns mycket onödigt som drar massa energi så varför haka upp sig på bitcoin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng. Men också. Guld kostar mycket energi. Vad hade guld priset varit om det kostade noll energi att leta efter mer guld? Svaret är sannolikt nära noll. Guld utvinning kostar varje år mycket mer energi än Bitcoin.

   Om man tycker det är en bra idé att beskatta ernegi är det ju bara att göra det. Gör allt som drar energi dyrare med skatt. Bitcoin kommer då också betala mer skatt som alla andra, ser inga problem med det. Även om jag personligen tror det är en återvändsgränd att beskatta energi användande.

   Jag tänker ju som så, att det faktiskt inte finns ett enda lyckosamt framtidsscenario för mänskligheten där vi använder mindre energi. De enda framtidsscenarion som kan sluta lyckligt är där vi hela tiden använder mer energi per capita.

   Radera
  2. Kan upplysa att energi redan beskattas i de flesta länder, och om den är från fossil eller nukleär härkomst beskattas den väldigt mycket

   Radera
  3. Dessutom har man pumpat in väldiga summor i bitcoin, både småsparare och stora investerare pga att det råder brist på alternativ

   Radera
 14. Jag läste en artikel om energi förresten som poängterade att USA n uspenderar 600 gånger mer energi per capita än vad en människa spenderade/konsumerade innan vi började med maskiner. Innan maskinerna och innan domsesticerade djur så var varje människas energi användande lika med maten dom åt.

  En människas totala arbete var det dom åt. Säg 3000 kalorier.
  Idag är det 3000 kalorier * 600. Så varje människa gör nu arbete motsvarande 600 människor. Och vi vill att denna siffra ökar hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "To many people, the world needs an Reset"

   Radera
 15. Är väl mer stress när man får veta att ens tillgångar underpresterar, likt guld, S&P 500, osv. "the growth of your financial savings must at least equal the debasement of money so that your quality of life is constant." https://cryptohayes.medium.com/grow-up-or-blow-up-3fad18d2a1fc

  SvaraRadera
 16. Kina har förbjudit kryptovalutor och handel med kryptotjänster. En sak som de har gjort bra. Kina stod för 70% av kryptohandeln. Vore bra om EU och resten följde efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förbjud allt. Speciellt människor.

   Radera