Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-05-08 20:22

82:a luftburnas landsättning i Estland understryker Sveriges avgörande läge vid konflikt i Östersjön

I natt luftlandsatte 82:a luftburna divisionen All American ca 400 man över ett flygfält i det USA-allierade Nato-landet Estland, efter att ha flugit non-stop från Fort Bragg i North Carolina. Man flög in mot Estland över Sverige, och Sverige ligger också mitt emellan USA och Estland, den närmaste flygrutten över vårt runda klot. Övningen visar på Sveriges helt strategiskt avgörande betydelse för att undsätta USA:s allierade i Baltikum och varför svenskt territorium och svenska beslutsfattare är en måltavla för Kreml vid krig eller krigsrisk.
Närmaste vägen Fort Bragg - Estland Källa: Google Maps
Jordklotet är som bekant runt, och flyg mellan Europa och USA går väldigt nära Grönland, eller rent av över Grönland beroende på varifrån och vart man ska flyga, t ex kommer London - Los Angeles korsa södra Grönland.

Ska man nå Baltikum närmaste, snabbaste och bränslesnålaste vägen från USA hamnar Sverige emellan.

De Globemaster-plan som fraktade och sedan fällde de 400 amerikanska fallskärmsjägarna över Estland lufttankade förstås på vägen, men likväl så korsade man Sverige för att nå Estland. Detta förstås med svenskt godkännande, vilket visar att detta är signalpolitik. Sverige visar att vi som en del av den så omtalade transatlantiska länken är beredda att låta vår allt tätare knutna informella allierade USA använda svenskt territorium för att undsätta och understödja de svenska grannar som Sverige ensidigt utropat att vi kommer stödja i händelse av krig.

Det understryker också varför diktaturen Kreml anser att svenskt territorium är ett mål i händelse av konflikt, eller rent av innan konflikt. Kontrollerar man Sverige kan man hindra undsättning av Baltikum, inte bara från USA, utan också till havs eller med flyg från t ex Storbritannien. Ett angrepp mot Sverige kan vara militärt eller riktas mot våra svenska beslutsfattares beslutsprocess så kallad reflexiv kontroll. Kan man få Sverige att säga nej till att undsätta Baltikum har Kreml vunnit mycket. Därav behöver man förstås nyttiga idioter och avlönade inflytelseagenter i olika delar av samhället som arbetar för att Sverige ska hindra undsättning och försvar av våra demokratiska grannar i Baltstaterna. En del av denna femte kolonn hittas sannolikt redan i åtminstone regeringskansliet (departementen), definitivt i riksdagen och i värsta fall i regeringen. 

Och de lägre nyttiga idioterna och inflytelseagenterna hittar man definitivt i sociala medier, med glädje gående diktaturen i Kremls ärenden.

Kom ihåg att det enda sättet Ryssland garanterat kan hindra USA från att flyga över svenskt territorium är genom att ha egen trupp och egna baser på svensk mark. Man kan inte med sitt stridsflyg spärra av Sverige baserat i Ryssland, även om man nedkämpar hela det svensk luftförsvaret - avståndet är för långt för varaktig närvaro dygnet runt, vilket man dock får om man har flygplan baserade startklara på marken, och luftvärn på svensk mark. 

Att utöva reflexiv kontroll handlar bara om att fördröja initialt. Egna baseringar på svensk mark kommer man ta med våld, eller via en statskupp där femtekolonnarna i någon form försöker ta över regeringsmakten för att sedan släppa in Ryssland.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Ryssland är en mellanstor nation med många nukes. 3ggr Sveriges BNP. De trilskas om några kvadratkilometer i Ukraina, men tappar helt mot giganten Kinas tillväxt. Hur många år kvar tills Sibirien är ett kinesiskt protektorat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs Clancy's "The Bear and the Dragon", behandlar just detta scenario fast Ryssarna hade i och för sig vänt sig mot Väst efter kommunismens mördande år var över.

   Radera
  2. Finns en intressant dokumentär som gick på Access-TV för några år sedan. Kineser flyttar in som jordbruksarbetare och ryssar flyttar till europa. Kan bli rätt intressanta lokalval längst bort i östra Ryssland om 10-20 år.

   Radera
  3. Skillnaden mellan USA, Ryssland och Kina är att två av tre har en militärmakt vars allra främsta uppgift är att hindra den egna befolkningen att göra uppror - skramlar utåt men är främst riktad inåt.

   Eller?

   Radera
  4. Ryssland har inte bara många "nukes", utan flest av alla länder, ca 6 400 kärnstridsspetsar, mer än hälften av världens 14 000 kärnvapen.

   Det påstås att Finlands tidigare president Kekkonen under 1972 erbjöd Lappland till Sovjetunionen att användas mot Sverige eller Nato i händelse av krig. Förhandlingarna var hemliga och pågick under största delen av 70-talet.

   Radera
  5. "Det påstås att Finlands tidigare president Kekkonen under 1972..." Det där låter precis som något Ryssland skulle sprida oavsett om det har hänt eller inte, vagt, omöjligt att kontrollera och det sår tvivel.

   Radera
  6. Sveriges radio skrev:
   "I Alpo Rusis bok avslöjas också ny information om Finlands president och landsfader under kalla kriget Urho Kekkonen och dennes egna hemliga förhandlingar med Sovjetunionen, där Kekkonen bland annat ska ha låtit Sovjet förstå att de kunde få använda det för Finland svårförsvarade Lappland för ett eventuellt angrepp på Sverige."

   Sverige ska ha fått kännedom om planen via läckor men undlåtit att ta upp med Finland.

   Radera
  7. Det är ryckt ur sin kontext. Kekkonen hade en idé 1968 som han fick nobben av Brezhnjev om att få tillbaka ett område runt Viborg stad vid Viborgska viken, Saima kanal och landet väster om Viborg.

   Som byte föreslog han Finland norr om 67 breddgraden, alltså en bit längst upp i finska Lappland med Enare träsk. Det hade gjort att Ryssland hade legat strax under Finnmark i Norge. Soviet nobbade. De hade ju stulit en östersjöhamn, varför byta bort den mot snö och is.

   Radera
  8. Båda planerna har kommit fram på senare tid. Jag kan förstå önskan att få tillbaka Viborg, som var Finlands fjärde största stad, efter Helsingfors, Tammerfors och Åbo. Viborg var också en speciell stad med mycket kultur och det kändes bittert att förlora den till Sovjetunionen. Halva min släkt är från Karelska näset, vårt släktnamn har tyskt ursprung och härstammar från namnet "Ludvig", pga starka tyska influenser i Viborg. Lappland är å andra sidan ett glest befolkat område, så man hade fått några tiotusen ilskna lappar på halsen av en sådan bytesaffär och svenskarna hade drabbats av skrämselhicka pga Sovjetunionen som sin nya granne.

   Kekkonen var en kvinnokarl och han hade en hemlig älskarinna i 15 år, Anita Hallama, vilket är allmänt känt och hon har senare berättat offentligt om deras kärleksrelation. Min f.d. grannes bror var länge Kekkonens chaufför och medarbetare, och varje gång när de åkte till Sovjetunionen på tjänsteresa, så tilldelades de båda var sin kvinna att ha sex med på hotellrummet.

   Radera
 2. 82nd all the way! :) https://www.youtube.com/watch?v=ZgfCUxFE7XA

  SvaraRadera
 3. Tack för intressant beskrivning av det strategiska läget - i försvarsdebatten ställs alltför ofta frågan om vad Ryssland skulle ha för anledning att angripa Sverige utan att scenarios av det slag, som beskrivs i krönikan tas upp.

  SvaraRadera
 4. Om nu ryssarna med våld lyckas upprätta de baser på svenskt territorium som bloggaren nämner, så lär väl de knappast undgå att utsättas för kraftfulla försök till bekämpning av NATO om de nu utgör ett hot mot deras försvar av Baltikum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. 2000-talets militära epicentrum i Europa är Sverige.

   Radera
 5. En ögonöppnare om något!
  En jätteövning i det stora formatet med luftlandsättningar i Baltikum, Bulgarien och Rumänien av 12 Natoländer!
  Alla deltagare vaxinerade mot KinaPesten för att få vara med.

  Undrar om Soggen får vara med på Esternas sida i solidaritetsyfte?

  Emedan vi avvecklar vår lilla övning och återgår till barackerna och vardag,
  skulle det ha varit jäkligt kul om samtliga luftlandsättningar i stället skett i södra Sverige oannonserat för deltagarna!

  Men vi lever vidare i vår törnrosasömn, politikerna snålar men stödjer suspekta rörelser runt om i världen, allt ska vara som vanligt!?

  SvaraRadera
 6. I finska medier finns gott om "avlönade inflytelseagenter" eller "nät-troll/rubel-drängar", som jobbar på distans för Rysslands sak. De angriper verbalt alla "Nato-kåta" finnar i diverse nätpublikationer och försöker skrämma Finland från gemensamma försvarsövningar med amerikanska trupper. De har t o m hotat att alla "Nato-kåta" kommer att letas upp och föras bort till Ryssland i hemlighet, vilket låter ganska obehagligt, tycker jag. Jag undrar hur många finnar som ryms i bagageluckan på en personbil?

  SvaraRadera
 7. Appropå bortstädad, nu försvann den ryske chefsläkaren i Omsk som hade hand om Navalniyj. Denne hade ju hävdat att det inte var Novichok, blev befordrad till hälsominister i Omsk o last, men försvann i fredags under jakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lösa trådar är ett elände. Kanske de letade sig in geväret och riktade det åt fel håll?

   Radera
  2. Enligt dagens morgontidning har han kommit åter från skogen, så det "scoopet" var en anka...

   Radera