Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-08 11:11

Woolpower expanderar i Östersund och bygger ny svensk fabrik på 10 000 m2

På tal om svenska produkter, så går det så bra för den helsvenska Östersundsbaserade friluftsklädestillverkaren Woolpower att man nu uppför en ny fabrik på 10 000 m2 i Östersund efter att ha vuxit ur befintliga lokaler. Till saken hör också att man antagligen kommer bli leverantören av underställ till de nya nordiska NCU-fältuniformerna som Sverige, Finland, Danmark och Norge ska dela på.
Perfektionen själv i form av Woolpower 400 mellanlager full zip jacket i en förpackning.
Woolpower bevisar alltså att det går att ha tillverkningsindustri i Sverige i konkurrens med låglöneländer, rent av tillverkningsindustri av kläder.

"För att kunna möta den ökande efterfrågan på produkter måste Woolpower expandera. Dagens lokaler går inte att bygga ut, därför satsar Woolpower på att bygga en helt ny fabrik, och de väljer fortsatt att ha den placerad i Östersund. Den nya fabriken planeras bli 10 000 kvadratmeter, dubbelt så stor som nuvarande fabrik."

Bolagets kläder sys i Östersund och har gjort det sedan starten och den svenska tillverkningen har blivit en del av bolagets signum och usp. VD:n säger i pressmeddelandet:

"Vi märker att det blir viktigare för våra kunder att köpa funktionella och hållbara produkter som är tillverkade av människor med samma förutsättningar och rättigheter som de som köper våra plagg tar för givet för sig själva. Det kan t.ex. vara anställningstrygghet, skäliga löner, semester och pension. Detta har varit vår grundfilosofi sedan start och genom att ha vår produktion i Sverige så kan vi säkerställa att det efterlevs."

Kläderna är inte heller egentligen speciellt dyra jämfört med andra leverantörer med samma kvalitet.

Vad som inte nämns är att det tydligen är så att Woolpowers underställ ingår i samtliga de kvarvarande anbuden på NCU-fältuniformerna som de nordiska länderna gemensamt ska gå över till. Så oavsett vilken utformning av uniformen som vinner upphandlingen, och oavsett leverantör, så blir det Woolpower som levererar underställen. Kanske inte så konstigt att man i så fall behöver expandera.

Östersund är i övrigt en trevlig stad att besöka och Woolpower uppger att kommunen också "skapar bra förutsättningar för företagande" och har framåtanda och miljö- och hållbarhetstänk som "går i linje med vårt".

Moullisar på Jazzköket i Östersund. Bra restaurang. 5/5 kommer besöka igen när Wuhan-pesten är över och om jag någonsin bjuds in till Östersund igen.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Kul att de kan expandera. Upptäckte själv Woolpower i plikttjänstgöringen. Nu mer än 20 år senare så består vardagens klädbyte i att jag efter kontorsjobbet byter "fintröjan" till "fultröjan" inför kvällens hemsnickerier.

  SvaraRadera
 2. Väldigt roligt och som jag skrivit tidigare Woolpower är super! Mitt merinounderställ gör många jaktdagar (och skogsdagar) per år och det är helt suveränt.

  SvaraRadera
 3. Bra produkter, dock har jag haft underliga slitageproblem med deras korta merinostrumpor.

  De har brustit i varpen(?), dvs väven som ska förstärka ulltråden.
  Helt plötsligt sitter man därmed strumpskaftet i handen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog anställningstryggheten som gör att personalen inte är på tårna och rättar till såna kvalitetsbrister.

   Radera
  2. Först tänkte jag att det här var någon djup variant av ironi, men efter ett dassbesök är jag mer inne på AI-trollning.

   Radera
 4. Även Synsam ska flytta hem sin produktion från Kina till Östersund.


  https://www.mynewsdesk.com/se/synsam/news/synsam-group-oeppnar-ny-fabrik-och-innovationscenter-i-oestersund-se-paa-hela-presskonferensen-haer-421934

  SvaraRadera
 5. Produkterna är väl vad de är, men förr om åren var det mesta utsålt redan i november tycker jag, så det kan ju finnas fler skäl än uniformerna att expandera kanske. Har deras 800-sockor som är väldigt bra samt en gammal version av deras balaklava som är alldeles för kort i halsen, men de verkar ha längre versioner numera.

  SvaraRadera
 6. Bra tips! Jag behöver uppgradera arsenalen av underställ för mig och min tjej.

  SvaraRadera
 7. Jag trodde vi var överens om att det heter förstärkningsplagg? Avgå alla.

  Utsikten över Storsjön och Oviksfjällen är otrolig fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast kuriosa i sammanhanget är att det nya uniformssystemet förmodligen ska ha en separat "arktisk" uniform som ska stå för sig själv så att säga och inte utgå från en vanlig uniform som förstärks. Så det är möjligt att vi får sluta använda det ordet faktiskt.

   Radera
 8. Jag har inga ylleplagg alls, pga att materialet kliar för mycket på huden, även om jag har ett annat tunt plagg emellan. Det har alltid varit så. Jag har bara några yllestrumpor, som jag har aldrig fått någon användning för.

  SvaraRadera
 9. Använt/använder deras olika ställ dagligdags, jobb som fritid, dock så har vi upplevt kvalitetsbrister senaste 5 åren med sömmar och dragkedjor, jobbar inte i försvarsmakten utan det är civila varianter, när jag var i FM så upplevde jag att det var bättre kvalisort på woolpowers grejor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl Triconor och inte Woolpower som levererade till försvarets 90-system eller?

   Radera
  2. Det stämmer. Några av företagens produkter är väldigt lika (jfr Woolpowers Full Zip jacka 400 med Tröja M/90 som tillverkas av Triconor).

   Triconor har nyligen börjat med webbförsäljning till privatpersoner. Man kan spekulera i att Triconor tappar en leverans till FM som istället tillfaller Woolpower i och med NCU-implementationen, och nu behöver hitta nya marknader.

   Radera
 10. Har länge funderat på att köpa Woolpowers underställ till maken men tvekar pga att han har känslig hud och ogillar när det kliar. Vad säger ni som har erfarenhet? Kan man ha kallingar och undertröjor direkt på huden utan att det kliar utav h-e? Egna erfarenheter av ylle (Olles brorsa) är att det kan klia något fruktansvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte Woolpowers kläder kliar någonting alls. Det beror på hur grova fibrerna är i ullen och Woolpower använder enbart väldigt fin ull som inte kliar. Jag gillar verkligen deras produkter.
   Jag har en annan riktigt rejäl tröja med grov ull från ett annat märke som jag absolut måste ha någonting under för att använda.

   Radera
  2. Tack för svar. Då blir det något varmt och gott att lägga under granen till nästa jul. <3

   Radera