Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-22 14:44

Upptagen med författarföreläsning online i eftermiddag

Jag är upptagen med en författarföreläsning och frågestund för personalen på Västra Götalandsregionens folkhögskolor under eftermiddagen, som har läst Redovisningsavdelning Marviken som bokcirkel. Som vanligt hittar ni kalendern för mina framträdanden här.
Författarföreläsning
Som ni ser är det tämligen tomt och jag har inte varit ute på fysisk föreläsning sedan den 10:e september i Gislaved, även om jag haft en intern föreläsning för Handelskammaren i Norrköping online den 27:e november.

Kommuner, skolor, regioner och myndigheter kan som vanligt boka mig via Författarcentru (Väst), som hanterar det administrativa. För dessa följer jag Författarförbundets minimirekommendationer vad gäller arvode. Övriga kan kontakta mig via [email protected] för diskussion.

Föreläsningar har helt kollapsat på grund av Wuhan-pesten, och det som hölls förra året var sådant som redan var bokat, men där arrangörerna valde att inte ställa in. Återstår att se om detta återhämtar sig när pesten är över.

Hårdast drabbade är förstås de som till i princip 100% lever som egenföretagare på föreläsningar, t ex moderatorer och konferencierer. Deras verksamhet har helt slagits ut. Själv tappade jag bara från 6% av omsättningen via föreläsningar 2018 - 2019 till 3% 2019 - 2020, samtidigt som omsättningen för reklamen på bloggen havererade på grund av pesten, med upp till 90% tappade intäkter de värsta månaderna. Bokförsäljningen var dock stark, men medräknat föreläsningar och bloggen föll ändå bolagets omsättning 18%. 

Dock är 18% tapp bättre än 100% om man som egenföretagare helt levde på föreläsningar.

I år oktober 2020 - september 2021 (har räkenskapsår okt-sept) ser föreläsningarna att gå in på under en procent av omsättningen som det ser ut nu. Det ska nog mycket till för att allt ska studsa upp och bli som innan efter pesten, då antagligen en del kommersiella arrangörer av konferenser, föreläsningsturnéer och olika arrangemang har fått kasta in handduken under peståren.

Oavsett - vill ditt företag boka en författarföreläsning, preppingföreläsning eller annan föreläsning i något av bloggens ämnen går det bra att höra av sig. Det går förvånansvärt bra att hålla föreläsningar online, även om publikkontakten blir lite annorlunda, liksom kroppspråk och hur man agerar på den icke existerande scenen.

Från föreläsningen om vad jag pysslat med de senaste tretton åren
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

1 kommentar:

  1. Xi-pesten tar slut. Men det tar tid. Indien är nu hårt drabbad och åtminstone i 08 är det illa. Var inne på SÖS i förra veckan och pratade med en sköterska på hjärtintensiven. Hon sa att det var fullt på även coronaintensiven. Dotterns skola har stängt förskolan och lågstadiet medan resten är igång. Själv är hon drabbad och har 39 grader.

    När pesten minskat kommer intresset för föreläsningar från författare säkert tillta. Utgår från att budgetar för året ser ut som förra året i stort och därmed blir det mycket efterfrågan när pesten minskat.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera