Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-04-29 07:19

Uppåt på börserna i Asien på torsdagsmorgonen efter nedåt i Stockholm och USA - dollarn faller

Börserna i de asiatiska tidszonerna stiger under torsdagsmorgonen efter nedgångar i USA, såväl som Stockholm. Just nu dominerar dock rapporter, så det är svårt att säga något om utvecklingen dag för dag.
Rapporterade
Bland annat ska Apple lämnat en bra rapport igår, vilket dragit upp aktien i efterhandeln och kanske kan ge positiv påverkan även på Asien som en indikator på vilket håll ekonomin och företagen är på väg.

Stockholm stängde ordentligt ner med -1.04% för OMXS30 och -0.95% för OMXSPI. Idag torsdag rinner det in rapporter, vilket antagligen dominerar dagen och påverkar hur särskilt OMXS30 går, vilket även ibland spiller över på det bredare indexet.

I USA backade Nasdaq Composite med -0.28% och S&P-500 var oförändrat på -0.08%. Apple påstås kommit in över förväntningarna och ska ha stigit i efterhandeln. Möjligt att det dragit upp humöret i Asien där ASX 200 grå +0.25%, Hang Seng +0.62%, Nikkei +0.21% och Straits Times +0.11%.

Omöjligt att sia om vart det bär därhän i Stockholm idag. Bland de som redan lämnat rapporter hittas Nordea och Lundin Energy, och listan på vilka mer som kommer under dagen blir tjatigt lång.

Dollarn faller hårt och USDSEK ligger på 8:33, den lägsta nivån sedan tidigt i mars. Detta utan några särskilda rörelser i de amerikanska räntorna. Guldet håller emot på 478:- SEK per gram.

Obskyr notering är att U-landsolcellsinvesteringsbolaget Trine (reklamlänk) hade ett nytt investeringsprojekt, vilket blev fulltecknat på några timmar. Nu har det iofs varit ont om projekt på sistone, men det verkar alltså sitta en del pengar och vänta på anekdotnivå. Personligen har jag än så länge reducerat CO2-utsläpp med 23 ton via Trine, eller mer än två normalsvenskars årsutsläpp, och via mitt bolag 151 ton CO2, eller femton årssvenskars utsläpp. Den senare siffran kommer landa någonstans på 300-400 ton CO2 när de befintliga investeringsprojekten löpt klart. Att dessutom få 6-9% ränta är ju inte fel, plus förstås få spridning till alternativa investeringar på en allt vansinnigare börs.

Känns vettigt att diversifiera bort från börsen med vinsterna, även om vansinnet förstås kan fortsätta i åratal, men innan man gått ur börsen med kapital har man egentligen inte tagit en vinst utan bara flyttat sin exponering inom börsen. Andra alternativa investeringar än Trine är för min del exempelvis andelar i Södra och med det deras våra skogsindustrier, men det är inte öppet för vem som helst utan kräver ju ägande av skog i rätt geografiskt område och medlemskap i den ekonomiska föreningen.

Idag släpps bland annat konjunkturbarometern och svenska BNP-siffror, vilket bloggen återkommer till.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar