Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-26 11:03

Turkisk krypto-VD påstås försvunnit med 2 miljarder dollar - förnekar anklagelserna och talar om förtalskampanj

Enligt mediauppgifter påstås VD:n för det turkiska kryptobolaget Thodex flytt från Turkiet med tillgångar på två miljarder dollar. I ett uttalande på bolagets hemsida förnekar VD:n det hela och att endast en mindre mängd konton ska ha drabbats av stängningar på grund av fluktuering på kontona, och att han själv endast rest till Albanien för att träffa investerare och att han är utsatt för en förtalskampanj.
Fordonet på bilden har inget med artikeln att göra
Mediauppgifter påstår alltså att VD:n försvunnit med 2 miljarder USD av kundernas pengar, eller kryptotillgångar motsvarande 2 miljarder USD och att han sist sågs borda ett flygplan till Albanien.

VD:n skriver dock på Thodex hemsida att (Google Translate):
"Påståendena om att jag orsakade cirka 391 000 människor en förlust på cirka 2 miljarder USD, vilket påstods för allmänheten den 22.04.2021, är ogrundade.

[...]

Denna process har förvandlats till en förtalskampanj med felaktiga och överdrivna diskurser och orsakar skada för både användare och mig själv.

[...]

Det viktiga jag frågar mina kära användare är att uttalandena från vårt företag inte respekteras. Vi återvänder personligen till Turkiet om några dagar i samarbete med rättsliga myndigheter som leder till att sanningen kommer fram och jag förklarar att jag kommer att göra mitt bästa för att göra allt för att förhindra att användare blir offer."

Vad som ska ha skett är att 30 000 konton blivit frysta på grund av "onormal fluktuering på kontona" och att man stängt plattformen Thodex tillfälligt "för att fastställa orsakerna och källorna till detta".

Turkiet ska dock ha skickat ut en internationell efterlysning efter VD:n. Vem som har rätt och vad som är sant och inte sant lär väl framkomma inom kort. Ett uttalande om att VD:n ska återvända till Turkiet inom några dagar kan ju relativt snabbt bekräftas som sant eller inte sant. Albanien känns dock inte riktigt som första valet om man vill fly med två miljarder dollar och leva resten av livet i sus och dus.

Ett aktuellt problem med krypto är som bekant att det inte går att få tillbaka pengar som stulits, och i takt med att småsparare har allt större summor i krypto så kommer förstås nervositeten att öka. Än så länge har kunder till flera krypothandelsplatser blivit blåsta, inklusive fallet i Kanada när VD:n dog och lösenordet till den digitala plånboken därmed gått förlorat för all framtid. Plus förstås alla enskilda användare som glömt sina lösenord och framöver inte heller tillsett att arvingar har tillgång till de relevanta filerna och lösenord, om de ens alls vet om deras existens.

Turkiet centralbank har förbjudit användandet av så kallade kryptovalutor för att köpa varar och tjänster och presidenten Erdogan har yttrat sig för omedelbar reglering av kryptohandel och varnat för pyramidspel. För övrigt även något EU varnar för.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Märkligt att folk inte tänker på vad som händer med deras tillgångar i händelse av deras död. Någon borde veta var lösenorden förvaras så att de kan återskapa plånboken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övertid borde fler och fler bitcoins försvinna kanske? Glömda lösenord, förstörda diskar osv.

   Radera
  2. Kan bli ngt för framtidens skattjägare.

   Radera
 2. När det gäller "fallet i Kanada" verkar det lite oklart om det ens köptes några bitcoin för investerarnas pengar, kan också röra sig om rent bedrägeri.

  SvaraRadera
 3. Det kanske blir som för Mt. Gox, efter ett antal år återvinns en bråkdel av tillgångarna men till ett mångfalt högre värde.

  #Tvångshodlning

  SvaraRadera
 4. Jag tycker vi borde lyssna på Erdogan. Han verkar vara en klok man!

  SvaraRadera
 5. Apropå krypto och bitcoin mining så har det kommit ett par intressanta nyheter som har med vårt grannland Norge att göra. En av landets rikaste män, Ole Andreas Halvorsen, investerar i "application-specific integrated circuit (ASIC) mining chips" som ska bli flera hundra procent energieffektivare än dagens motsvarigheter. Källa: "Mar 13, 2021
  14460
  Norway's Fourth-Richest Man Invests in a Crypto Mining ASIC Manufacturer" (news.bitcoin.com).
  För övrigt har Norska energijätten Aker skapat en ny enhet, Seetee, som enbart ska ägna sig åt investeringar i Bitcoin, relaterade projekt och företag. De satsar också på att göra bitcoin mining grönare. Källa: "Ark Investment Makes Its Case for a Greener Bitcoin". (https://cryptobriefing.com/)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Strandad" vindkraftsel är attraktiv i sammanhanget.

   Radera
 6. "Not your keys not your coins"

  SvaraRadera
 7. När Hagbard och hela familjen under vikingatiden dog av spjut och svärd från ofärdsmännen hade han redan begravt sin silver och guldskatt som han hämtat i fjärran land, och där blev den kvar i över 900 år...

  Frågan är om någon smart AI-algoritm och en kvantdator kan knäcka fram förlorade digitala kryptovalutor om en 30 år vilket omedelbart gör ägaren till världens rikaste? Känns ju nästan som ett uppslag för en bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delvis, efter att bitcoin ändrade till att adressen du sänder bitcoin till är en hash av adressen snarare än själva adressen som bitcoin började med så blev det svårare för Kvantdatorer. De kan inte reversera hash funktioner.

   Radera