Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-09 11:44

Tre nya serverhallar i Porjus och Jokkmokk - drar lika mycket el som 50 000 villor - ger 15 jobb

SVT uppger att tyska Go2Realestate ska uppföra tre serverhallar i Porjus och Jokkmokk. Hallarna kommer förbruka lika mycket el som ungefär 50 000 villor, som därmed aldrig lämnar Norrland, samtidigt som de endast kommer ge 15 jobb i Jokkmokks kommun. Tillsammans med hybritsatsningen i Gällivare kommer inte Sveriges tredje största vattenkraftverk Porjus skicka en enda kWh energi söderut framöver.
Området Stora Sjöfallet, som i sin tur matar kraftverksdammen Stora Lulevattnet och med det Porjus vattenkraftverk Foto: Adrenalena.se Mer bilder från Jokkmokks kommun finns t ex här eller kanske här
Det handlar enligt SVT om tre serverhallar om 40 MW, 20 MW respektive 20 MW, för en total effekt på 80 MW. 

På ett dygn förbrukar man alltså 1 920 000 kWh, och givet att en vanlig modern villa med värmepump förbrukar 40 kWh om dagen (15 000 kWh dividerat med 365 dagar blir 41 kWh per dag) så motsvarar detta 48 000 villor.

Själva kraftverket i Porjus kan producera 480 MW när den kör för fullt, men producerar i snitt ungefär 30% av detta på helåret - det finns ju inte hur mycket vatten som helst. Effekten på 480 MW motsvarar ungefär en halv kärnkraftreaktor som kör för fullt. 

Snitteffekt på kraftverket är alltså 144 MW, varav mer än hälften framöver kommer gå till Go2Realestates 80 MW serverhallar och 15 arbetstillfällen.

Investeringen i serverhallarna ska gå på 2 500 MSEK, men bara 500 MSEK är byggkostnader, och resten är IT-infrastruktur som mestadels hamnar i utländska fickor. Antagligen tar man även in utländska bolag för att uppföra hallarna.

Mer än hälften av Sveriges tredje största vattenkraftverks energiproduktion kommer alltså gå till tyska serverhallar och femton jobb i Sverige. Tillsammans med hybritsatsningen i grannkommunen Gällivare kommer mer än hela produktionen i Porjus att gå åt lokalt, och snarare behöver Jokkmokk och Gällivares kommuner importera elkraft än skicka den till stockholmarna.

Men Jokkmokks kommun får femton jobb till sina 4 851 invånare, och med sina 0.3 invånare per kvadratkilometer Sveriges tredje mest glesbefolkade kommun efter Sorsele och Arjeplog. Jobben blir antagligen av vaktmästar- och väktarkaraktär, t ex skotta snö för besöksparkeringar när eventuell utländsk kvalificerad personal är på plats för att utföra något svårare än att byta en lampa, samt kolla deras legitimation innan man öppnar grinden och släpper in hyrbilen, om de nu inte kommer med helikopter. Annars driftas allt från Tyskland.

Detta är förstås ännu ett exempel på att framöver kommer inte södra Sverige få någon el alls från norr om Dalälven, och det behöver alltså inte byggas ut någon överföringskapacitet, då kraftledningarna är stora nog att skicka upp elen från södra Sverige upp till det som förenklat brukar buntas ihop som Norrland. Varifrån södra Sverige ska få elen framöver när kärnkraften läggs ner lämnas som en övning åt Miljöpartiet. Och Miljöpartiet - de där höghastighetstågen kommer bara kunna köra när det blåser, för resten av tiden finns det ingen elkraft för att driva dem. Bygg ordentlig järnväg till Luleå istället - i Norrland kommer det iaf finnas jobb i framtiden och el till järnvägen.

Sveriges framtida välstånd hittas i Norrland, medan man här i söder får passa på att tvätta sig i varmvatten och tvätta kläderna när det blåser eller solen skiner om du har egna solceller. Hur det ska gå att driva arbetsplatser i södra Sverige, särskilt energikrävande sådana, är oklart. Det är förstås på tiden att Norrland inte längre ska subventionera välståndet i södra Sverige genom att vara en energikoloni som exporterar oförädlad elkraft.

Det kan nu bli en intressant kapplöpning i att anlägga serverhallar så nära kraftverken som möjligt i takt med att kraftproduktionen inte räcker till längre bort från verken. Det råder knappast effektbrist i stamnätet runt Porjus, men kan bli problem längre bort.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

89 kommentarer:

 1. 480 MW är lite mindre än en halv svensk reaktor och närmare en tredjedel av Oskarshamn 3

  SvaraRadera
 2. Dessa investeringar vore skitbra för oss oavsett om de ger försumbart med jobb i serverhallarna om vi bara var lite klokare.

  1. Vi har varit världsledande på att bygga elproduktion och eldistribution och har fortfarande en hel del industri för detta. Sluta släppa bollen och släpp de mentala hindren för att bygga kärnkraft och röj i byråkratin så det går lika fort att bygga elproduktion och distribution som på 1970-talet och prissätt sedan elen kommersiellt. Det borde bli en lysande affär och lysande klimatpolitik.

  Att detta är möjligt indikeras av att det går att pressa fram så mycket vindkraft trots lokala motstånd, då kan vi väl röja lite formellare i byråkratin i stället för att lita på tjänstemannaaktivism och bygga sådant som har mindre lokalt motstånd?

  2. Serverhallar brukar alltid vilja ha egen reservkraft. Ställ krav på att den skall kunna dödnätsstartas samt fasas ihop med elnätet så den kan agera reservkraft och kräv en veckas dieselförråd. Betala dem sedan för beordrad körning av reservkraften vid nationella behov. På detta sätt kan vi samla ihop GW till civilförsvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2. Det finns elnätsavtal i tex Sthml där du får rabatt på avgiften om du kan koppla bort din elvärme(inkl värmepump) och ersätta med något annat (tex bef spetsoljepannan). Effektiv hushållning med effekt.

   Radera
 3. Om ändå bara någon hade lyckats övertyga MP att bygga snabbtågsjärnvägar UNDER nya superelledningar kors och tvärs över Sverige. Två flugor i en smäll. Win-win. :-P

  SvaraRadera
 4. I stället för att bygga elledningar söderut och ersätta fossilkraft ger man skattefri el till Streaming och Bitcoon-mining. Ingen konsekvent klimatpolitik

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Mining" är ju ändå en norrländsk tradition av finaste sort.

   Radera
 5. När de byggde vattenkraften var tanken att industrin skulle flytta till Norrland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan kom de på att de bästa utskeppningshamnarna låg på västkusten, för att inte tala om att Sovjet senare ockuperade baltstaterna och andra potentiella kunder åt det hållet, så då blev det Trollhättan och Skövde istället.

   Radera
 6. Detta luktar klassiskt sossemygel av Ygeman m.fl. så i detta fall är nog MP helt utan skuld. Men nu får norrlänningar det som de alltid önskat när de klagat på att allt hamnar i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu är det ju inte lappland som drar det korta strået...

   Radera
  2. Jag tänker mer typ att det är dags för Sametinget att ta över styret av hela Norrland. ;-)

   Radera
 7. Utanför pestens tid är det fler som dagligen pendlar över Öresundsbron till KöpenDanmark än vad det skapas arbetstillfällen i Norrland pga dessa få satsningar som utgör några få % av Sveriges BNP.

  SvaraRadera
 8. Låter logiskt att förlägga energi intensiv verksamhet nära kraftverk. Billigare kyla också även om moderna hallar nog har någon värmeväxlare, sen är det så klart tveksamt att ge skattesubventioner. Och elnätet är ju ändå europeiskt numera, och som privat person tycker jag fortsatt att kostnaden är försumbar, men bor ju inte i villa då..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just skattesubventionerna är mitt enda problem med det. Varför ska statlig ägd miljövänlig energi subventionera utländska företag istället för att komma landets invånare och industri till nytta?

   Att det blir elbrist i de mer södra elområdena är 100% statens fel som inte planerat elkonsumtion och produktion sedan man folkomröstade om kärnkraften.

   Radera
 9. Det ger mer pengar att sälja elen till stockholm än att ge bort den till tyska serverhallar. Så ingen vinst för Norrland där. Men om våra politiker vore rationella människor som ville landet väl så hade elen istället använts till att förädla inom landet. En serverhall är inte att förädla inom landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att folket i Porjus håller med. Inom Jokkmokks kommun produceras 3500 MW grön vattenkraft och genom historien har Jokkmokk aldrig haft någon vinst av det förutom att torrlagda älvar som gör att man inte behöver en vägbro att ta sig över till andra sidan. Högt skatteuttag och en av landets fattigaste kommuner. Sälja elen till Stockholm ? All välfärd har i alla tiden skeppats iväg till Stockholm med omnejd och riksmedia babblar om glesbygdsstöd och kommunal skatteutjämning. Fuck yeah - så kommer tyskarna och erbjuder 15 vaktmästarjobb. Det är bättre än vad man tidigare någonsin kunnat drömma om. Klart som f*n att det blir poppis. Staten/Sydsverige/Vattenfall har aldrig haft en tanke på att nyskapa 15 jobb i Jokkmokk.

   Radera
  2. Så är det jobben stannar i Norrland även om det bara blir vaktmästarjobb. Och södra Sverige får betala före elen på riktigt.

   Radera
 10. Ja, inte är det synd om norrlänningarna i alla fall, det har ju högerns absolut mest intellektuella skribent redan bekräftat:

  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/8wEwLG/nej-det-ar-inte-synd-om-norrlanningarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullt med tankefel. Att ha kakan med samtidigt äta är inte samma sak som att.

   "Sånt är livet. Väljer du det ena kan du inte få det andra. Du kan inte äta pizza varje dag utan att bli tjock. Eller vara gift och fortsätta att ligga med andra."

   Vilken mossig filur.

   Radera
  2. Hehe, Uven förnekar sig inte. Verkar som att en key USP för henne är just att ha 3 apotek i sitt kvarter. Fan, jag hade varit nöjd om jag hade haft ett!

   Radera
  3. Numera finns det ju hemleverans även av receptbelagda mediciner som verkar fungera väldigt smidigt, så det där med att ha ett apotek nära verkar ju helt jävla överspelat. De där hemleveranserna är nog värdefulla för många gamlingar.

   Radera
  4. Plötsligt ringde 90-talet från en analog hemtelefon och ville ha tillbaks 7-Eleven. Sen en liten anekdot. Man kan visst äta pizza varje dag utan att bli tjock.

   Radera
  5. Måste fråga er som har koll. Är skribenten känd och har ett anseende? Om det är så är det ju otroligt illa.

   Radera
  6. I Uweells fall kan väl det gamla klassiska "Jag är inte rasist, jag har ju svarta vänner" ersättas med "Det är inte synd om norrlänningar, jag vet, jag är ju gift med en"

   Radera
  7. Nja, hon har ju fått skriva på ledarsidor i alla fall, men det lyfter väl aldrig riktigt för henne. Nu ska hon göra en upplysningspodd om kommunismen, den blir säkert lika urusel som Aron Flams bok om Sveriges förhållande till nazismen.

   Radera
  8. Frågade den yngre generationen om Flam. Han fick ett mycket fint omdöme:
   "Jag hatar den jävla råttan"

   Radera
  9. Det kan sägas mycket om Uvell men grundtesen i den länkade artikeln (från 2011), att val har kosekvenser och att valet att bo i glesbyggd eller stad innebär olika för och nackdelar, är väl korrekt?

   Jag skulle inte jag formulera mig som Uvell i artikeln men jag håller till viss del med, bor man i Stockholms innerstad får man leva med att det låter om natten, är dyrt att bo, mycket trafik mm. Bor man istället i Porjus får man leva med att det är längre till service, kultur osv.

   Som svar på Östergrens fråga, hon är väl inte särskilt ansedd i breda lager men hon har sin publik bland de som bloggaren brukar benämna fiskmåshöger.

   Radera
  10. Den yngre generationen har inte fått hela historien från sina Kommunistiska lärare.

   Boliden har fin tradition att återvinna tandguld, började redan på 30-40 talet då Svenska Riksbanken hjälpte mustaschen med sin guld logistik.

   Radera
  11. Jo, men för tio år sedan var inte priserna på lägenheter så höga i Stockholm.

   Att Uvell inte är en mer känd skribent som BDs andra favoriter såsom Arpi mfl beror nog mest på att hon har rätt svårt att få ihop kohorenta debattartiklar med logiska resonemang som hänger ihop. Eller som Bloggarjävleln kallar det, fiskmåshöger.

   Skränar vilt...

   Samma finns ju inom indentitetsvänstern och bland de mer exterma på olika plattformar såsom Aftonbladet. Ingen nämnd, ingen glömd.

   Andra gömmer sig i bloggkommentarsfält.

   Radera
  12. @Stefan: Att man skulle få de eventuellt saknade bitarna av en avdankad komiker som har fått det mesta om bakfoten är dock inte troligt.

   Radera
  13. Östgren: Nej. Är du? Varför är alla så rädda för ryssar?
   "Sverige" hjälpte ju till att störta Tsaren och la grunden för dagens "skräckvälde". Hujdamej.

   Radera
  14. (Hujedamej)

   Ursäkta mitt kryliska tangentbord bråkar i kylan

   Radera
  15. Det var väldigt vad illa omtyckt Uvell var!? Hennes krönika hävdar att Norrland inte ska klaga att X är dyrt (i Norrland), därför att Y är billigt (också i Norrland). Man kan givetvis ha åsikter om huruvida X eller Y är mer värt, men så ologiskt var väl ändå inte resonemanget?

   Jag har sommarstuga i Norrbotten och bor i Stockholm. Stugan kostar i stort sett ingenting, vilket är bra (eftersom jag köpte den billigt), men där finns heller inte mycket att göra, vilket är dåligt, men hela anledningen till att det var billigt.

   Landsändarna är olika, vissa gillar Norrland bättre, betydligt fler föredrar Stockholm. Om nu bloggaren får rätt och Norrland av (för mig) oklar anledning blir den framtida tillväxtregionen så leder ju det bara till att fler flyttar dit, vilket ger trängsel, högre priser och så småningom till ett nytt Stockholm.

   Radera
  16. Anton. Nu ska vi inte gå in på petitesser i text men det är inte betydligt fler som föredrar Sthlm framför Norrland.
   Sen att arbetslösheten i norrland är lägre än i riket får vi stå ut även fast man kan tro något annat när man sett Jägarna.

   Radera
  17. Stefan. Du pratade om kommunistiska lärare så då tänkte jag på Ryssland som ändå är hyfsat nära Sverige.

   Radera
  18. Allt beror ju på vad man menar med "föredrar Stockholm framför Norrland". Det bor strax över 1 miljon människor i (hela) Norrland, medan Stor-Stockholm har ungefär 2.2 miljoner invånare. Mitt påstående, tillsammans med antagandet att man bor där man vill, var en reflektion över detta.

   Sen anser förstås jag att endast Norrbotten är "det riktiga Norrland".

   Radera
  19. Nu skrev du Sthlm och inte SS men kul att du fick komma med lite siffror.
   Sen är jag inte speciellt förvånad att det enda riktiga norrland är där du har din stuga.

   Radera
  20. Fick och fick, jag upplevde att det efterfrågades. Själv bor jag i Järfälla, och inte för att Järfälla är så fantastiskt, utan för att det ligger hyfsat nära Stockholm. Om Järfälla legat i Dalarna hade jag flyttat å det snaraste. Hade jag haft råd hade jag bott i Stockholm, i likhet med ganska många i SS.

   Visst är det uppenbart! Alla anser att de egna områdena är mer värda än andra :-)

   Radera
  21. I Öresundsregionen bor där 4,1M. De flesta här har nog mer utbyte av Norrland och kontinenten än lilla SS. Smidigare att åka till Hamburg eller Berlin ifall vi nu vill åka till lite större städer än 15 minuter bort staden CPH (nordens huvudstad).

   Radera
  22. Sant, även om jag inte riktigt ser vad det har med bemötandet av Uvell's artikel att göra.

   Fast ännu bättre är det väl i så fall att bo i Berlin, om man nu trivs med stora (tyska) städer.

   Radera
  23. Vad är det för "kultur" alla norrlänningar törstar efter som enbart finns i Stockholm? Några museum?

   Radera
  24. Anton, topic var just kultur och Storstad vs Norrland. Sen är det som bekant relativt dyrt i Stockholm. T ex billigare i Berlin, som är en personlig favorit. Kultur är kanske olika för alla, men vad jag känner till så stoltserar inte Stockholm där. Norra Europas Venedig hörde jag dock när jag bodde i Spanien. Jag tycker själv Stockholm är en väldigt fin stad, mentaliteten hos människorna är lite märklig dock. De verkar tro de bor i en riktig storstad, stor skillnad mot CPH

   Radera
 11. ”I Norrland hava vi ett Indien inom våra gränser, bara vi rätt förstå att utnyttja det”, sa redan Axel Oxenstierna på sin tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bara i Sverige vi den svenska bostadsbubblan hava" - Okänd Stocksholms-Mecklare

   Radera
  2. Ja, eller som Churchill sa om svälten 1943:

   Jag hatar indier. Dom är ett äckligt folk med en äcklig religion. Svälten var deras eget fel eftersom de förökar sig som kaniner.

   Härlig kille ändå, Churchill.

   Radera
  3. Man får ju ändå ge honom att han var ärlig och sa vad han tyckte, gör det ju enklare i vart fall i debatten.

   Radera
  4. Han var även för att använda massförstörelsevapen mot uppstudsiga infödingar samt tyckte att det jobbigaste med boerkrigen inte var koncentrationslägren ("vi höll lidandet till ett minimum!") utan det faktum att svarta kunde få skjuta på vita människor i kriget.

   Radera
  5. "Fyll all din tid med Top Model och Robinson
   Förgyll ditt liv med flott och träck och följa john
   Det är för tungt för drönarn att va kreativ
   Så sitt nu kvar och slösa bort ditt enda liv
   Hälsokost, veganer, skvallermagasin
   Vi har en plan, och lösningen blir väldigt fin

   Låt napalmen regna ner"

   Hälsingar,
   Raubtier - Norrland

   Radera
  6. @Ben Dover - men även gällande det där med att skjuta tillbaka får man väl ge den gamle WC en viss eloge för? Jag menar tänk vad smidigt många invasioner gått om man bara kunde instruera andra sidan att inte skjuta tillbaka!

   Roligast med WC tycker jag ändå var att han tämligen regelbundet, typ alltid hade en hög grad av berusning i kroppen. Lite politikervärldens Ozzy Osbourne!

   Radera
 12. Hybrit i både Gällivare och Boden.... Två olika satsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. En privat och en från statlig LKAB va?

   Radera
  2. Båda av samma företag som är ett joint venture där bla LKAB ingår.

   Radera
 13. H2Green Steel i Boden är privat ingen inblandning av SSAB. Däremot är Scania med på ett hörn

  SvaraRadera
 14. Folk i Porjus är nog rätt skeptiska. Det har funnit underliga framtidsfabriker under några år där som en dag funnits och en annan har folk bara gått upp i rök. En solscellsfabrik och just en serverhall. Det enda som finns kvar är ett kommunalråd som inte får göra upphandlingar på egen hand.

  SvaraRadera
 15. I Porjus är det nog mer än en som tänker:
  Bättre 15 jobb i Porjus än 1500 i Luleå eller 15000 i Stockholm.
  Och i så fall förstår jag dem.

  SvaraRadera
 16. Jag tänkte passa på och låna tråden för att ställa en karriärfråga till bloggens läsare. Jag har tröttnat på att harva omkring med en ganska oefterfrågad civilingenjörsutbildning och tänkte därför ta en YH-utbildning i C#. Hur ser marknaden ut för en junior systemutvecklare på 35+ efter en tvåårig YH? Är det lika bra att ge upp innan man börjar eller finns det möjligheter? IT-branschen verkar ju vara otroligt åldersfixerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner du att du kan bli duktig på det så kör hårt!

   Radera
  2. Jag känner att jag kan bli duktig på det, men frågan är vad arbetsgivarna säger. Jag är inte så sugen på att bränna mitt allra sista CSN och så stå där och upptäcka att jag har gått ännu en utbildning som inte är efterfrågad.

   Radera
  3. En hel del är också att vi blev lovade att bara vi blev civilingenjörer så skulle det regna jobb över oss, så var inte fallet. Och det börjar låta lite likadant med YH.

   Radera
  4. Om man kan programmera är det inte så svårt att byta programmeringsspråk om något annat är mera efterfrågat om några år.

   Radera
  5. Säkerligen inte, men just IT-branschen verkar patoligiskt fixerad vid ålder och specifika erfarenheter. En bilverkstad skulle inte kräva att du har 5 års erfarenhet av att serva renault utan anse att 5 års bilmekserfarenhet är 5 års bilmekserfarenhet. Däremot så verkar IT-branschen ha inställningen att ingen kunskap är överförbar. Har du kodat C++ så kan du bara C++. Har du kodat java så kan du bara java.

   Radera
  6. Du behöver ingen YH-utbildning. Det räcker med att du kan koda. Ingen frågar efter exakt vilken utbildning en 35-årig utvecklare har, det räcker med att du kan bevisa att du faktiskt kan koda. Och oss emellan, så svårt är det inte...

   Radera
  7. Anton, jag kan tyvärr inte säga att jag är enig. Jag har sökt en hel del jobb och möts av en vägg av sten där rekryterare av olika slag gjort klart att utan papper så är de inte intresserade. De har till och med rakt ut sagt att då de saknar kompetens av avgöra teknisk kvalité på kod så kommer de inte ens räkna portfolio.

   Radera
  8. Kör hårt, det är otrolig brist på utvecklare, C#/.NET är dessutom väldigt gångbart. Räkna dock med att du inte lär dig allt det du behöver kunna under själva utbildningen, de som är duktiga är de som är väldigt passionerade och som lägger ned mycket tid och jobb på fritiden för att lära sig mer.

   Finns det ingen kortare utbildning? Ett år på YH plus en massa själv-studier skulle nog kunna räcka för att få in en fot i branchen.

   Att man är fixerad vid ålder håller jag inte med om, hade en kollega på 60 bast som inte ens hade jobbat som utvecklare de senaste 10 åren, man tar in vem som helst nuförtiden, om man sedan blir kvar är en annan femma (detta är i en av våra storstäder).

   Att du sedan är lite äldre och redan har en kvalificerad teknisk utbildning samt arbetslivserfarnhet i bagaget ser nog väldigt många som en stor fördel.

   Radera
  9. Tack för svaret. Ett av mina stora problem är att jag har ett jättelångt glapp i cvt orsakat av en depression. Jag har jobbat efter det och sköt det klanserfritt men iallafall en arbetsgivare har ansett att det var jätteviktigt att ta upp glappet.

   Radera
  10. Ta upp din depression och var ärlig om ditt glapp, har du goda referenser efter det och kan visa att du är tillbaka kan det ses som en styrka tom.

   Radera
  11. Ska en github, och skriv ett enkelt problem. Gör nån enkel contribution till nåt större Open-source projekt, så har du ditt CV klart. Programmering lär man sig genom sitt jobb. Jag har själv haft noll intresse av det på fritiden, men det är ett inslag i jobbet. Ska du sen tjäna de stora pengarna så är nog säkerhet/DL/block-chain fortsättningen kanske. Är du civ.ing så tröttnar man nog rätt lätt på enklare programmering. Men finner man sig en rik fritid så kan det förstås fungera.

   Radera
 17. Så... Sverige riskerar bli en elmack åt omvärlden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl jättebra så länge som man har vett att ta betalt?

   Radera
  2. Det är ju det som är lite problemet. Men förutom det, det handlar ju inte om att bara producera el.

   Radera
 18. Hybrit är bara en bokstav från Hybris.

  En norrlänning skall väl inte förhäva sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är bara avundsjuk för att norrlänningarna har bostadsbubblan framför sig och inte bakom sig som ni sörlänningar har.
   Jag vill tacka...

   Radera
  2. Det är inget magiskt med hybrit. Det är bara mycket dyrare att framställa och man har inga färdiga koncept på hur man skalar det lätt och säkert.

   Radera
  3. Jojo man väljer ju det man vill se.
   Du kanske föredrar Kina där 56% av energin som produceras kommer från kol.

   Radera
  4. Östergren, nuvarande boende har Booli ökat värdet på 15% under Pestens tid.

   Vadå förbi?

   Jag är riiiiiiiggggg...
   "

   Jag vill tacka livet
   Som gett mig så mycket"

   Radera
  5. Grattis Ohlin, det är du värd efter flera års skönsång.

   Radera
  6. Östergren, 20% ökning på villor i årstakt nu :). Bostadsrätter något lägre. Såklart lokala avvikelser. Här är det definitivt det mer än 20% i årstakt. Du och kortsikt får nog gnaga på hatten i höst. Eller så får jag gnaga, men jag brukar ha rätt ;)

   Radera
  7. Ja, är väl på tiden man äter upp foliehatten nu när silverpriset vägrar lyfta. Skulle bli sjukt förvånad om bostadspriserna står 20% högre om ett år.

   Radera
 19. Om vi får tyska serverhallar i Sverige varför inte också importera tysk energipolitik? Lägg ner kärnkraften satsa på vind och sol samt importera rysk naturgas för reglerkraften samt använd även naturgasen till uppvärmning och matlagning istället för el som dagens Sverige?

  En avgrening på Nord Stream går säkert också att ordna.

  SvaraRadera
 20. Oj.. mer effekt uttag i norrland... förutom LKABs fossilfria ståltillverkling, som kommer att ta lika mycket energi som halva Sveriges.... Lägg därefter till att ta bort 40% av dagens energi generering (kärnkraft).... Vi kommer inte ens men solig dag med 10 m/s kunna producerea vårat eget behov.... lägg därefter till att alla bilar ska laddas elektriskt.... vilket inte funkar alls idag.... Finns en anledning till att Stockholm har gas-spisar... elnätet klarar inte av elektriska spisar idag.... Fixar elnätet att alla går över till el-bilar?

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Hybrit är längre bort tidsmässigt än Bridreaktor. Bridreaktor kan producera Vätgas och lösa alla energiproblem inklusive lagring av radioaktivt. Vindkraft kommer täcka stor del av Sverige för att producera elen som krävs för Vätgas. Vad väljer man?

  SvaraRadera
 23. Vad är det för upprepade dumheter att Norrland skulle vara en energikoloni? Är inte Sverige ETT land? Har inte skattebetalarna byggt dessa vattenkraftverk med allas våra skattepengar? Kraften som produceras i Norrland är lika mycket en skånings som en norrbottnings.

  Till kärnfrågan- när ska dumheterna upphöra med att sälja ut våra resurser för småpengar?

  SvaraRadera
 24. Större delen av Ljusnan och dess biflödens kraftverk ägs av Fortum i Finland.
  Kraftverksdammarna dränkte byar och gårdar, ersättningen var undermålig.
  Älvarna är öppna året runt i närheten av kraftverken vilket hindrar vilt att passera.
  Isen på magasinen är opålitliga pga fluktuerande flöden vilket gör att renar, människor och vilt drunknar i större utsträckning än utan vattenkraft.
  Sedan 1985 går inte skatten från elproduktion till kommunerna direkt utan får ansökas i form av ett mycket mindre bidrag från statskassan.
  Att skattebetalare i en annan landsända finansierat ett vinstprojekt på lokalbefolningens exproprierade mark som sedan sålts till utlandet för vidare användning stärker inte din tes att sverige verkligen är ett land där alla är lika.

  Kärnfrågan är väl vad som är vårat och vilka vi som äger det är, de som drabbas av livlösa innanhav/öknar beroende på säsong eller de som drar nytta av elektriciteten.
  Är vi vatten och vindkraftsregionerna, storstadsregioner med energiunderskott eller EUs gemensamma marknad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Edit, menat som svar till grön get då det blir lite lösryckt som eget inlägg.

   Radera
 25. Hur fasen kan Fortum i Finland äga våra svenska älvar? Det är ju vårt land ta tillbaka genast.

  SvaraRadera